Jump to content

280. Светлинното тяло на душата / 1 /


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 280-то

Светлинното тяло на душата

/1/

Когато засягаме естеството на душата, целта е да я направим по-позната, по-близка, по-открита, защото, ако има една същина тайнствена, неоткрита, непозната, то е душата. Всички други фактори в живота са открити. Те се проявяват като чувство, като сила, като мисъл, като изкуство. Обаче, естеството на душата е най-тайнственото явление в битието. Ние говорихме за нея като битие, че тя е мир, че тя е и полет - като действаща сила, мир като любовна сила, а поле като разумна сила.

Достатъчна ли е това да се хвърли голяма светлина, в съзнанието на ученика, чрез която да може да открие същината на душата? За силния, за мъдрия, за любвеобилния е достатъчно. Но нали трябва да бъде потвърдено с факти, с опити, с чудо, със слово? Кога ли е било времето, когато душата не се е подчертавала като факти, като дело и като чудо? Ако има една най-разумна и най-тактична сила в битието, тя е душата. Ако има едно най-силно подчертано действие, то е същината на душата. Ако има едно явление със знаменита идея, тя е разумността на душата. Разумността на душата е дала идеята. Идея за какво? Идея за съществуванието на едно Велико Всемирно Начало, което се е поляризирало като битие, за да може ученикът да схване тази висша промисъл, защото душата е начало на промисъл. Тя е, която е движение в битието. Ако Духът няма душа, няма хармонични движения. Ако в светлината не присъства душа, няма ведрина, няма озарение. Какъв елемент е озарението? Тя е душа. Какъв елемент е промисълът? Той е душа. Какъв елемент е Първичната Способност? Тя е душа. Душата е начало на всички постройки в битието. Няма строителство без душа. Няма мир и битие без душа. Няма царство и власт без душа.

Ето, ученико, как ти се проявяваш, какво е твоето движение, каква е твоята перспектива, какви са твоите стремежи. Когато ти пораснеш като разумна душа, тогава ще завършиш посвещението. Тогава ще влезеш като нов елемент в мировото посвещение. И посвещението е на степени. Щом е на степени, теб ти трябва висшата степен. Достатъчно си се посвещавал в нисшите степени, а сега се посвети в системите на великото мирово посвещение. Какъв образ ще имаш тогава? Какво тяло на душата ще имаш? Ще имаш слънчево тяло, което ще носи, разпръсква вибрите на светлината.

Знай едно, че трябва да имаш светящото тяло на душата. Само с такова тяло ти ще бъдеш мирово посвещение. Ние няма да засягаме за многото тела на човека. Вие ги знаете. Те са: физическо тяло, астрално тяло, ментално тяло, умствено тяло, будическо тяло и т. н. Вие знаете още от какви елементи са създадени известните тела. Физическото тяло, например, е създадено от твърда, от течна и газообразна материя. В по-висшето тяло участва елемента етер. В по-висшите тела участват и другите етерни градации: първо етерно, второ етерно, трето етерно. Значи всичко седем елемента, в които човешкият дух се посвещава. Но ние ще оставим тези елементи и тези тела. Специално ученика на великото мирово посвещение трябва да има светлинно тяло, слънчево тяло. Това е богатството, на човешки език казано - да спре до слънчевото тяло, до светлинното тяло. Но така ли е? До там ли спира? О, душата има едно Божествено тяло. Тя има един Божествен образ, който е олицетворение на голямото, необятното, безкрайното богатство на Върховната сила. Но ще се възрази: кой може да има това Божествено тяло? Нали то е привилегия само на Божеството? Нали Бог има тази същина, а всичко друго е долу, в низините, под Върховното ръководство? Така е, но ти, ученико, забрави етапите, забрави степените. Откажи се от еволюцията. Откажи се от законите. Слей се, влей се в Божествения манас, в Божествения трепет. Там да трептиш без тяло, без мир и без поле, защото ти създаваш трепета, полето, мира и сферата.

Когато така ти говорим, ние ти спомняме за твоето минало, ние ти помагаме в твоето настояще, а ти, ти затрепти във всемирното бъдеще, облечи се с Божественото тяло и тръгни из пространството, намери безкрая, вечността и оттам започни ново начало. Светлинното тяло е твоята същина. Направи своето естество светлинно, за да може да участваш във всички дела на светлината, в цялото изкуство на светлината и да изживяваш голямата душа на светлината. Щом си светлинно тяло, за теб няма препятствие, няма тъмни зони, няма невъзможни предели, защото ти си вихрена сила, която участва във всички велики начала.

Ученико, ние ти говорим. Ние не потвърждаваме това, което си слушал досега. Ние не искаме да заковем твоята мисъл, че ти си само мир и поле. О, не. Ние те освобождаваме и от мира, и от полето, защото мирът е усилие за щастие, полето е усилие за проява, а светлинното тяло е същина, която присъства във всемирното строителство. Ние искаме да бъдете строители, участници.

Но ще кажете: добро е това, велико щастие е това, но не е ли рано? Няма рано, няма късно. Има само сега. Кога, ако не сега? Да не мислиш да очакваш по-благоприятни, по-върховни моменти от тия? Такива скоро няма да дойдат. Сега е прилив на космична вълна. Добре проумей това и не се бави. Не бъди муден в мисълта си, в чувствата си и в делата си. Разреши проблема. Не отлагай за утрешния ден, защото утре ще бъде късно. На ученика се дава задача в момента. Нему не се дава задача за утре и други ден, а само за момента. Това е ученичеството. Всичко друго е условности, пазарлъци. Не чакай да станеш на повече години. Не чакай повече да се просветиш, а сега, сега е твоята просвета. Сега са твоите благодатни години, сега са моментите, които ще разрешат въпроса за твоето мирово посвещение. Не чакай да отмине космичната вълна. Не чакай да отминат великите мислители. Не чакай да си отидат представителите на Божествената мисъл. А ти, ти чакай с трепет на душата си. Участвай в съборите, участвай в конференциите, участвай в събранията, участвай в лекциите, участвай в размишленията. Не маже да бъдеш по-голям от сега. Сега си най-голям, сега си най-учен, сега си най-силен, сега си най-мъдър, защото участваш във великата Божествена работа. Дойдоха дните, когато тъмнината ще те напусне, мъчнотиите ще те напуснат, а на тяхно място ще дойде свободата, хармонията, любовта. Бъди новия представител, бъди новия Бог на земята. Затова се казва, че богове сте.

Кога, кога ако не сега? Кога друг път ще ви се говори? Кога друг път ще ви въведат? Кога друг път ще ви срещнат? Кога друг път ще ви научат? Какво време е това „НЯКОГА“ ще стане? О, ученико, напусни това време. Недей мечта за не го, но бъди сега. Това е епохата на мъдреца. Сега са сферите на ангелите. Тук на земята сега е школата на посветените. И най-после, сега е аудиторията на учителите. Няма да има тайна наука, която да не ти се разкрие. Няма да има тайни, мистериозни явления, в които ти да не участваш. Няма да има знаменити дела, където ти да не действаш.

Ние не ви говорим из примерите на живота. Ние не ви говорим за лук, чесън, за пипер и домати, как те се култивират, как се посяват, какви елементи са, защото ти дълги и дълги години изучава тази философия. Ако имаш време, пак се посвети, изучи ги, спомни си за тях, но те участват само във времето, а ти бъди в момента, когато разумният ти говори. Бъди разумното, защото специалността на душата е разумна, разумно действие. Всички други прояви и движения са от животинския мир. Всички разумни прояви и действия от душевния мир.

И тъй, нито момент от животинското в тебе. Освободи всички животни и изведа ги от твоята скиня. Пречисти я, за да бъде тя чиста. Ето, това е тялото на душата. Създай това светлинна тяло, за да можеш да минеш свободно през мира и през полето. Мирът е състояние, поле то е сътворение, а светлинното тяло е същината.

Защо? Защо така ви се говори? Да не би да дойде мисълта, че много ви представят, отколкото сте вие, че много ви обещават, за което вие не заслужавате? Вътрешната школа не си играе. В нея няма неразрешени задачи, непознати уроци, неразгадани доктрини. Всичко в нея трябва да бъде светлина, чистота, т. е. всичко трябва да бъде като огледало. Вътрешната школа е огледалото на живота. Всички прояви на живота са отражения в това огледало - Вътрешната школа.

Какво е това Вътрешна Школа? Вътрешно посвещение, Вътрешна пречистване, вътрешна светлина. Какво е това вътре? Къде е то? Вътре в зародиша на Началото. Ако не си вътрешен зародиш, ти си едно съвпадение, ти си тогава едно изключение. Какво изключение и какво съвпадение? Съвпадението го наричаме случайност. Изключение - предвидено. Кой те е предвидил? Предвидили са те или низходящите сили, предвидили са те или възходящите сили или времето или пространството, предвидили са те или вечността или битието. Така че, не всякога изключенията са благоприятни. Има изключения, които създават нова епоха, а има изключения които те оставят в старата епоха. Но ние ще оставим изключенията, защото разумното тяло на душата не е в изключенията. Светлинното тяло на душата е в Началото.

И тъй, имайте светлинно тяло и тогава всички противоречия, всички болезнени състояния ще се стопят. Но ще кажете: какво да правим с физическото тяло. Осветете го. И твърдият елемент може да блесне. И газообразният елемент може да бъде осветен. И течният елемент може да стане житкост. И най-после и етерният елемент може да свети, да трепти. А щом имаш такова физическо тяло, навярно в него ще вземат участие като работници разумните сили, а там където действат разумните сили, всичко е в хармония, в чистота и порядък. Порядък трябва във вашето физическо тяло. И физическото тяло е една дреха на душата. Нека тази дреха да се пази чиста, винаги спретната, да бъде добър проводник, да възприема космичните лъчи. Нека тази дреха излъчва светлинна аура и тогава, всички микроби, всички отрови ще бъдат изгорени.

Ученико, започни от твоята мисъл - да имаш една права, една богата, светлинна мисъл. Тя е, която ще обнови твоето физическо тяло. Всички други средства са палеативни, несъстоятелни. Мисълта е, която лекува. Мисълта е най-великия лекар, който знае във всички дадени моменти, какви лъчи да допусне в еди коя си част в организма. Запознай се с лековитите лъчи, които са седемте багри на светлината. Там, където мястото е слабо, изпращай лъчистата мисъл на съответната багра, така се обагряй, за да няма място необагрено в тебе. Щом остане такова, то става място на язва, гнездо на отрови. А ти бъди разумен химик, използувай всички химикали, които се съдържат в лъчистите вълни и се лекувай, освобождавай. Бъди свободен. Свободата е изкуство на светлината. Който е свободен, той е дете на светлината. Който е разумен, той е дете на душата. Който е чистосърдечен, мил, кротък и благ, той е дете на любовта. Бъдете такива деца, за които има кой да се грижи - седемте багри на лъчите, седемте ангела на чистотата, седемте архангела на светлината.

Ученико. бъди светлинно тяло. Да няма тъмен кът, тъмна сянка в твоето тяло, за да не попаднеш под тъмните лъчи. Изключи от себе си условията за проникване на тъмните лъчи. Нека твоята аура да бъде като слънцето, да присъстват в нея само светли сили. Ограждай физическото си тяло със светлинна аура, а то значи да имаш светлинно тяло. Учи се. Просвещавай се. Моли се. Движи се. Нека движението да бъде за теб идеал. Движението подмладява. Движението освобождава. Движението обновява. Ученикът на Вътрешната школа трябва да бъде движение, защото и неговият велик баща - Бог е движение. Всеки, който застане на едно място и каже: това е моята сфера, това е моето поле, това са моите възможности, това е моята стая, това е моето легло, сигурно ще заболее, сигурно ще изпита най-тягостните състояния. А този, който е в движение, той участва във висшата хармония, в ритъма на живота, в творческия процес.

Запомни от този момент. Запомни и никога не забравяй, че душата има светлинно тяло. Така озарен, присъствай с това светлинно тяло по всички краища на битието, из цялата вселена, из всички полета и във всички сфери. От този момент тръгни, движи се. Не убивай в себе си душевния полет, не отрязвай крилата на душата си, за да я правиш послушно животно, немощно животно, което да стане жертва на бесовете. Движи се! Движи се и забрави, че си немощен, че си безсилен, че си болен. Изхвърли тази мисъл, освободи се от нея и ще започнат нови светлинни вибрации да проникват в чакрите на твоето физическо тяло. Създай тази система, защото тя е система на Духа. Не казвай, че това са процесите, през които ти трябва да минеш. О, не! Твоите процеси, ученико, са да бъдеш вечно движение и трептение в светлинното тяло на душата. Създай място и пространство, създай време и вечност в твоето физическо тяло, където да присъства светлинното тяло на душала. Тук си ти творец, тук си ти автор, тук ти си систематизатор, тук ти си архитект. Ако с едно малко тяло, с малки възможности не можеш да се справиш, как ще се справиш със светлинните тела? Бъди заповедник, заповядай на дробовете да дишат. Бъди заповедник на мозъка да праща светлинна мисъл. Бъди заповедник на сърцето - да праща кръв. Стани Бог и ръководител в този мир, в който си се ограничил.

Ученико, на теб възлагаме да бъдеш нов представи тел, който ще има всичките възможности на светлинното тяло. Светлинните тела на душата са идеала на боговете. Всички богове се стремят, търсят и откриват лъчистото тяло на душата. И ако някои напълно го открият, ще станат като Бога.

Всичко това е хубаво, прекрасно, красиво, утешително, дори и съблазнителното кога, кога ще затрепти светлината? Сега, този момент. Сега светлината трепти, езикът на светлината говори, ритъмът на Духа се движи и всички болезнени състояния трябва да изгорят, да се пречисти аудиторията, да се пречисти светилището, за да има бодри, будни ученици, седнали на скамейката, отправили очи към Учителя, които хранят мисълта си, хранят чувствата си, хранят сърцето си с паметните знания.

Недей да спиш. Събуди се. Ако искаш да правиш това, друг път го направи. Има време за сън. Има време за болести. Има време за удоволствия, а сега ти си в момента, когато душата от висшите полета със светящото тяло е обърнала поглед към тебе и жадно те чака.

Тръгни, ученико. Иди. Там е Учителят. Там са боговете. Там е Бог. Къде там? В момента.

Колкото повече присъства светлинното тяло на душата, толкова повече музиката, изкуството, поезията, знанията са богати, защото светящото тяло на душата е секрета, тайната у Бога. Най-голямото изкуство, най-съвършената музика, най-чудноватата сила и най-обширното знание Бог е вложил в светящото тяло на душата. Светящото тяло на душата е дивната хармония, звучната песен, чудния акорд на лъчите на светлината. Светящото тяло на душата е велика космична поезия, е мирово знание. Там, в този университет ученикът ще се посвети и ще научи за началната мисъл на Бога. Началната мисъл на Бога е големия план в сътворението. и ученикът, като нов архитект, трябва да научи математиката, геометрията, планиметрията, чрез които ще му открият този план. Планът трябва да се открие, за да може да се ориентира ученикът в битието. Без този план ученикът не може да бъде посветен.

15 декември 1951 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...