Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 283-то

Облъчването

Колкото повече тялото на душата е разумно съчетание, толкова по-лесно могат да се проектират етерните светлинни лъчи, които небесните лекари могат да направят облъчвания и върху физическото тяло. Колкото повече етерните сили в душевното тяло изпълват клетките, тъканите на това тяло, толкова по-лесно небесните лекари могат да направят необходимите операции на физическото тяло. И когато апелираме за съвършено, за светлинно душевно тяло, то е за да може чрез него да стане по-лесно облъчване и на физическото тяло. Този процес е необходим за ученика, защото ученикът трябва да бъде облъчен. Трябва да бъде облъчен с магнитни, с етерни, с радиоактивни и електрически лъчи. Защо трябва да бъде облъчен? Защото мистичните, духовните способности не могат да се проявят чрез физическите органи, ако те не бъдат облъчени. Всички органи трябва да бъдат облъчени. Само така ученикът ще може да придобие лъчистите способности на Първопричината.

Колко много трябва на ученика! Колко много знания трябват на ученика! Той трябва да се посвети в тия облъчвания. Тъй както небесните лекари работят, така трябва и ученикът да се научи да работи. Върху кого ще работи? Първо върху физическото тяло, за да може то да стане способно да възприеме душевните сили. Само душевните сили са, които могат да организират едно идеално физическо тяло. Кои са тези душевни сили? От къде са излъчени те? Кое е тяхното начало? Кой е началникът, който е наредил да се излъчат и да вземат живо участие в преустройството на физическото тяло?

Сътворението на човека е много сложно. При сътворението на човека са взели участие големи сили. Присъствали са силни влияния. Когато устройваха неговата глава, слънцето взе участие да се построят очите, челото и езика. Меркурий взе участие да се построи носа. Венера взе участие да се построят устните, зъбите. Юпитер взе участие да се построи слуховата система - ушите. Марс взе участие да се построи  брадата - силата, волята. Уран взе участие да се обагри лицето. Нептун взе участие да израсне къдравата коса, златистата коса, а Сириус взе участие да се създаде усмивката на това лице.

Само тия великани ли взеха участие? И много други още великани - представители взеха участие при устройството на човешкото тяло. Големи астролози – капацитети, мъдреци дадоха своето мнение, своето заключение и проявиха своята воля. И тогава надникна Бог, видя и каза: „Всичко е добро. Но нека това добре устроено битие да изпълни моята воля“.

Това беше заветът - заветът от Първата Причина, да се изпълни волята на Бога. Изпълни ли се волята Божия? Дойде нарушение върху това художествено съчетание. Кой донесе това нарушение? Кой обърка планът? Кой заличи добрите, идеалните поръчения на тия гиганти, за да изпълни волята Божия? Когато търсим причината, когато откриваме тази причина, трябва да имаме предвид изключенията. При едно изключение е станало това нарушение. Ние само го хроникираме. Ние ще го отминем, защото то нищо добро не ще донесе в съзнанието на ученика. Може би той ще каже някога: знаем причините и щом ги знаем, ние ще имаме предвид бъдещето развитие. Всеки ученик ще знае, когато мине в по-горни класове, в по-горно посвещение. Ще знае всяка причина. Ще знае за всяко изключение. Това е неговото бъдеще, за да може да се нареди с ония големи мислители във всемирния план.

Подчертаваме: присъствие на голяма душа. Ученикът трябва да стане душа, защото само душата е, която знае. Умът блуждае, а душата знае. Можете ли да направите себе си най-чуткото същество, за да се извърши този процес - облъчване? Облъчването е един важен процес за ученика. Той е едно особено посвещение, една особена церемония, при която вземат участие светли сили. Върху ученика се работи не по човешки, не по традиция. За него има специални облъчвания. Дойде ли едно такова облъчване, в него настава коренна обнова. Всичко се стопява. Всичко, което е баласт, ще бъде обгорено и когато стане пълно обгаряне, тогава тази сгурия ще падне и ще остане оня блестящ брилянт, който ще бъде отнесен в специалната съкровищница в съкровищницата на Голямата душа.

Това е фигуративна картина, представление. Как като брилянт в съкровищницата? Като радиация, като светлинно излъчва не, ще бъде между светещите духове. Но за да стигнем до там, необходимо е и физическо облъчване. Трябва да минат тия токове през главата, през дробовете, през краката и ръцете, за да може всички клетки и тъкани да почувстват радиацията. Само така обновен, обгорен и облъчен, ученикът ще има достойнството, ще има смелостта, силата, да може да си позволи да надникне, да открехне вратата за чудното, за тайнственото. За там трябва смелост. Смел е само този, който знае. Невежият е страхлив. Невежият се съмнява. А този, който знае, той е смел.

И така, вам предстои да надникнете, да открехнете и най-после да вземете живо участие в работата на тия висиш лекари на духовните доктрини.

Ученико, пожелай и апелирай да бъдеш приет като техен помощник. И когато дадат своето съгласие, иди при тях да се почувстваш, че си работник. Ти още не си работник! Ти още не си работил, защото не е станало пълно облъчване, защото не е станало пълно обгаряне, пълна обнова. Когато се извършат тия процеси върху тебе, тогава ще дойде подготовката, след това ще дойде озарението и след това - пълното посвещение.

Когато засягаме въпроса за облъчването, имаме за задача това облъчване най-после да бъде ваше състояние. Ако нямате състоянието облъчване, още много ще страдате, още много ще се препъвате и съмнявате. Всеки който е облъчен, който е обгорен, той носи печата на челото. Той носи бисерния камък под езика си. Той носи озарението на лицето си. Висша подготовка ви трябва, за да може разумния свят да се занимае с вас. А сега разумния свят е в очакване. Той чака. За него време и пространство са състояние, той чака. Той никого не изнасилва, а чака, чака тъй, както чакаха мъдреците преди две хиляди години на бъдната вечер. Те очакваха на бъдната вечер, кого? Едно специфично, едно силно облъчване, едно силно озарение, едно силно обгаряне. Така и вам предстои тази бъдна вечер да се сбъдне най-после онова, което вашата душа очаква - да се роди това велико, мощно, тайнствено състояние за вашата душа.

Ученико, помни! Никога не забравяй, че ти си в процеса на подготовката. А щом си в процеса на подготовката, въглена на облъчването ще те опари, но ти не се плаши. Нека да чувстваш неговото обгаряне, за да може да премине облъчването във всички твои тъкани, във всички твои органи. Не препятствай на новото облъчване, за да може да се обнови кръвта, да се направи по-дееспособна, която да хармонизира всички сили в твоето физическо тяло. Сега е момента. Направи това, за да станеш здрав, силен, мощен, годен за великото дело на всемирните братя. Щом си станал обект, щом си вече подготовка, очаквай с пълна вяра, че ще настъпи процесът, денят на твоето озарение. Никога не казвай: „то ще се нареди, друг ще го нареди, то ще стане, това което трябва“. И така става, но ние казваме: Ученико, ти го нареди, ти го направи, защото когато си в процеса на нареждането и на правенето, навярно ще вземат живо участие мистичните духовни сили и тогава ти ще изживееш, ще изпиташ-наслада, доволство. Ако чакаш други да го наредят, други да го направят, те ще го направят, а ти ще изпиташ само едно обаяние. Ученикът, не е само за обаянието. Задачата на ученика е сам да го направи, сам да го нареди, сам да го изпита, сам да го научи.

Ето кандидат, който да се нареди в редиците на великите създатели - творци. Стани кандидат! Дай своята кандидатура! Не чакай! Минава нощта, настъпва нов ден. Ползувай се от новия изгрев на този ден и бъди работоспособен. Нека твоята обгорена мисъл, нека твоята облъчена мисъл, нека твоето обгорено съзнание, облъчено съзнание да вземат участие в Мислещата Способност, която е проектирала, която е начертала Великия върховен всемирен план. Направи това. Не казвай че е рано. Не проспивай минутите, моментите. Бъди знамение за утрешното, новото. Нека новият ден да те роди като благовестител. Благовестители трябват на човечеството. Това е твоята пряка служба и задължение - да се явиш между човечеството и да го призовеш. Това е нова епоха, нов цикъл в развоя на Духа. Изпълни тази свещена задача, тази свещена обязаност. Не се плаши. Освободи съзнанието си от старите предубеждения и форми. Стига си служил на старото. Стани ново битие. Нека това битие да светна, да ражда, за да бъде наблюдавано от големите битиета в широкия, небесен простор. Нека тогава големите астрономи да обърнат своите телескопи и да те потърсят из пространството. Колко ще бъде голяма за тях радостта, щастието, когато те открият, когато те записват в своите алманаси.

Бъди, бъди ново откритие за тях, за да можеш и ти да се ползуваш от техните мисли, които те изпращат към тебе. Те най-обстойно де те проучват. И колко радостно ще бъде за тях, когато те видят облъчен и обгорен, когато те видят големите майстори на големите духове от слънчевата система, от планетните духове, как са потърсили твоето чело, как са построили твоите очи, как са поставили твоя нос, как са прилепили твоите уши, как са съчетали твоята брада и най-после, как са описали твоите устни. Бъдете уверени, ще бъде голям интересът на тия астрономи. Те ще ви определят място в битието, място в пространството и ще очертаят вашата орбита, която де ви създаде необходимото равновесие.

Вие очаквате да се роди нова планета. Така говорят астрономите на земята, че щяло да се създаде нова планета близо до земята. А ние казваме: да създадем нови битиета. Кой ще създаде тия нови битиета? Ти, ученико, ще създадеш себе си като битие, което да бъде олицетворение на всемирното битие. Нека не казвате: колко съм малък - едва една микроба, а как мога да бъда битие, което да представлява обект за наблюдение, за изучаване от великите астрономи? За това не бери грижа. Уредите на тия астрономи са много съвършени. Където се появи малка светлинка, те я откриват. А щом ти си едно облъчване. непременно ще попаднеш под техните телескопи.

Бъди готов да те намерят. Ако те не те намерят, такава е твоята съдба: ще бъдеш скитаща планета, метеор, който се лута из пространството, който няма свое движение и отношение

Колко много трябва да се знае. Колко много трябва да бъдеш. Иначе ще блуждаеш. Ето защо великите учители на човечеството проповядват любовта. Любовта е оня интерес на тия великани, които издирват светлините из пространството. Колко много знаят те, колко много са издигнати, за да могат с милиони и милиони километри далеч да знаят, къде се е появила някъде малка светлинка в пространството, откъде се е откъснала тя или какви са нейните отношения към хармонията на всемира. Големи знания трябват, за да можеш да проникнеш в големия порядък, във Всемирното сътворение. А знаете ли какъв е тоя порядък на Всемирното сътворение? Това е разума, лъчистите излъчвания на Първопричината.

Ученико, иди, иди при тях. Не се колебай. Недей да мислиш за онова, което твоите деди, твоите наставници и учители са ти говорили, са те възпитавали. Издигни се по-високо, за да можеш да имаш по-голяма мярка за нещата, да имаш проникващ поглед в необятността за да имаш озарени очи от светлината. Тогава няма да има чужда област, чужда държава, чужда планета, чужда система, а целият звезден свят ще бъде твой, ще бъде твое царство, ще бъде твои отношения.

Когато така говорни, ние спомняме само на вашите души, защото те знаят това състояние. Те са изживели това състояние. Те са имали това знание. А сега привързана към един много малък свят, към физическото тяло, вижте как душата работи, стреми се, да може да създаде от него поне едно малко огледалце, което да отразява светлината, да блесне едно малко кътче и навярно тя ще направи чудо. Да, душата ще направи чудо. И това чудо ще бъде отбелязано в телескопите на великите учени на другите светове.

Но ще кажете: защо трябва да бъде такъв пътя на човека пътя на ученика - толкова сложен, толкова много объркан? Ние казахме: това е създадено при едно особено изключение, но сега когато напомняме на душата, ние съдействаме да работите, да бъдете смели и да обсебите вашия ум, вашето съзнание и ги ангажирате за творческа работа.

Когато навлизаме вредни по-тайнствени области - в областта на душевната същина, ние имаме за цел да можем да й създадем една светяща атмосфера. А знаете ли какво чудно явление е за великите астрономи едно такова светящо явление? Колко много те се радват, колко много те мислят, че са открили ново явление. Бъдете техни познати, техни любимци, да ви обичат, дави възлюбят и може би някога ще предприемат някоя екскурзия, за да ви дойдат на гости, на място да констатират, на място да удостоверят за вашето облъчване.

Ученико, имаш добри приятели, имаш гениални учители, имаш Върховен Бог. Ето защо, бъди и ти такъв радииращ интерес. Интересувай се от звездния свят. Прави опит да се съсредоточаваш, да. мислиш за звездния свят. Мисли за Марс, мисли за Юпитер, мисли за Венера, мисли за Сатурн, мисли за Меркурий, за Луната, за Слънцето, Нептун и Уран, за всичките плеади и плеади, за целия слънчев свят и най-после и за небесния път, която е обсипан с милиарди и милиарди светила. Бъди, стани и ти астроном, за да може да приемаш лъчите, светлината на всички слънца.

Ще стане обгарянето, ще стане облъчването и всички ще се подмладите и всички ще станете способни, но само едно: променете кожуха си. Хвърлете стария кожух и старите характери. Те не ви трябват вече. Те не са способни, не са качествени. Останете със светлинното тяло на душата. Никога не забравяйте, че трябва да бъдете светлинно тяло на душата, защото само чрез това тяло вие ще можете да бъдете астрономи. Колко красив е звездният свят! Каква чудна сфера е той! Каква плодовите градина е той!

Ученико, иди в тази градина, за да изпиташ най-чудните моменти на живота. Иди, разходи се из кристалните булеварди, да се напиеш от кристалните извори и да вкусиш от нектарните плодове.

Ученико, това е същина, това е храна, това е мисъл, това е живот. Напусни животинския свят,  животинското тяло и живей вече в светящето тяло на душата.

5 януари 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...