Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 284-то

Умът Господен

Когато засягаме въпроса за облъчването, за обгарянето, за подготовката, за озарението и посвещението, ние имаме единствената мисъл да подигнем вашето съзнание до една по-висока област, където вашия ум, вашата мисъл да вземат участие във великото, безмълвното, тайнственото, което е идеалът за вашата разумна душа.

Правим това затова. защото с тази обгорена и облъчена Душа, вие трябва да възприемете оня радииращ ум на Великия, който създава, който живее. Докато не приемете ума Господен, вие не можете да разрешите космичните проблеми. Ученикът трябва да разреши космичните проблеми. Това е неговият идеал, това за него е система, ако става въпрос за системи. Той трябва да може системно да участва в живота на тайнственото. Трябва ум Господен. Трябват дела Господни. Само като делови, като разумен, като ум, ученикът няма да бъде спъван, защото той ще има способностите на този разум, на този ум и ще може да прониква в най-тайнствените области на живота. Тогава в неговия ум, в неговата душа и в неговия дух няма да има сянка от незнание, от съмнение. Една трудна работа, един труден стремеж, който трябва да се реализира, то е да се върне ученика от материалистичната мисъл, от материалистичния живот и се въведе в хармоничния, в психичния, в мистичния живот. Само тогава ще изчезне завинаги съмнението, безверието - две състояния, които ученикът е наследил от животинския свят и от света на нисшите светове: безверието - от животинския свят, съмнението - от нисшия свят на духовете. Всеки един, който се съмнява, той е под влиянието на света на духовете. Всеки, който не вярва, той е под влиянието на животинския свят, а всеки, който вярва, който знае, той е в света на великите посветени, в света на Божествата. Кога ще дойде това състояние? Ние казахме: когато бъдете готови за това светлинно облъчване, когато бъдете готови да развържат вашия език и да прозвучи музика, слово - слово за живия Бог, слово за върховната мъдрост.

Иде този момент, иде този ден, идат тези векове, иде тази епоха, когато вие ще бъдете координация на онази велика арфа, която ще изсвири, която ще ознамени великото дело на светлината и Духа. Ученико, готви се да бъдеш координация, готви се да бъдеш годна корда, където ще те прикачат и върху която ще затрептят пръстите на Духа.

Пръстите на Духа! Какво голямо благо, каква голяма привилегия е това за тебе – да бъдеш дивна хармония, да изпълниш безсмъртната симфония, симфонията на светлината, симфонията на Духа. Ето твоя прекрасен, ценен светлинен живот. Тогава ще бъдеш едно от най-росните, най-уханните, от най-свежите цветя, за които ангелите бдят, за които се грижат, за които мислят, за които се радват. Стани техен брат, т. е. оправдай техните грижи, оправдай техния труд и работа върху тебе. Колко много блага те са приготвили за тебе. Те са донесли еликсир на вода от изворите на тяхното царство и те поливат. Те искат да израснеш. Те искат да бъдеш чист, нежен, свеж. Те те обагрят. Искат да бъдеш красив, светъл. Най-после, искат да бъдеш ароматичен, за да може да разлееш твоя аромат в пространството, който ще бъде почувстван, възприет от висшите същества. Така както те възприемат етера, така да възприемат и твоя аромат.

На вашата душа говорим. Ние не говорим на вашия спекулативен ум, на вашия горд, непреклонен дух, но на вашата душа. Тя ни трябва нам, на нея разчитаме ние. За да може да проникнете в тоя свят на чистотата, на красотата и светлината, трябва да имате чисти сърца, красиви души и свежи умове. Свежи умове трябват, за да може да се укрепи върху вас умът Господен. Чисти сърца трябват, за да може да се изпълните с любовта на Бога. Може ли това? Всички добри неща, всички способности са за благото на чистия. Чистотата и разумността са два велики адепти, които има да изиграят, които има да разрешат една много сложна задача, от която зависи прогреса, възхода на вашата душа. Обикнете тези два адепта. С тях бъдете големи приятели, възлюблени, защото без тях вие често ще попадате в тъмните зони.

Когато така ви говорим, за всичко се държи сметка, защото ако нещата предварително се поставят, без да има система, те непременно ще бъдат зле поставени. Ученикът трябва да възприеме ми етична та система, космичния порядък, за да може чрез тази система и порядък да се ориентира в битието. Необятно е битието. Широко е битието. Ето защо ученикът трябва да има път, който да го отведе на целта. Каква е тази цел? Нима цялото пространство, цялата необятност не е някаква цел? Нима там не присъстват ония фактории сили? Нима там няма да го срещнат тия сили? Накъдето и да тръгне ученикът, все ще го срещнат известни сили. Той няма да бъде самотен. Но има една система, която е система на Духа. Та е най-положителното и реалното, което може да систематизира реда и порядъка в сърдечната, умствената, мисловната система в ученика. Ученикът не трябва да блуждае. Ето защо, нему му се пращат учители, които да го охраняват, да го пазят, т. е. да му посочат прямия път. Учителят представлява пътя.

Може би ще дойде мисълта, която и винаги идва: откъде да започнем, накъде да се движим, кой ще ни води и къде ще ни заведе, къде е смисълът на живота и каква е целта на стремежа? На всички тия въпроси Великите учители са отговорили. Първите задачи в школата, именно, са тези: ЗАЩО СЪМ, КАКВО ЩЕ БЪДА И ЗАЩО ДА БЪДА.

Трудна задача. Много ученици са пропадали и много още ще пропадат. Пропадат, в смисъл - закъсняват. Никой ученик няма да бъде изоставен, но ще повтаря. Ще повтаря дотогава, докато у него се яви смелият дух и направи да възприеме Божия ум. А възприеме ли Божия ум, неговите очи са прозрачни - всичко виждат. Неговата мисъл е стихийна - навсякъде прониква. Неговата сила е мощна. Той навсякъде присъства. Ето защо възприемете ума Господен. Тогава никой няма да ви говори, никой няма да ви занимава с вашата подготовка, с вашето озарение и посвещение, защото умът Господен ще ви облъчи, умът Господен ще ви обгори. Тъй както умът Господен навсякъде присъства, във всичко взема участие, така и вие ще присъствате и ще вземате участие. Умът Господен всичко знае. Защо? Защото всяко явление в битието е дело на този ум Господен. Така и вие бъдете такова дело на ума Господен. Тогава, когато ходите по земята, когато живеете на земята. когато изпитвате благата на земята ще знаете защо. За вас няма да има невъзможности, защото невъзможностите са за невежите, където не присъства ума Господен.

Станете висше присъствие на ума Господен. Нека най-после този велик Бог закрепне у вас, за да може да. се потвърди казаното. Ние рекохме: вие сте богове. Тогава всички недостатъци, цялото несъвършенство у вас ще се видоизмени, т. е. ще се видоизмените, защото ви трябва нов вид, нов образ. И всеки, който ви види, да проумее съвършенството. Бъдете съвършени, както е съвършен вашия Отец. Тия знаменити слова, тия знаменити мъдрости трябва да станат дело, трябва да станат живот в ученика.

Ученико, не чакай. Остави стария свят с цялата негова философия, с всичките несъвършенства, с всичките дрипи и боклуци. Възприеми ума Господен, за да може да станеш любимец на великите същества - висшите йерархии. Стани любимец, да те обичат и любят, да те озаряват и облъчват великите братя на всемирното бяло братство. Запиши се в свещената книга, където са записани белите братя. Нека там да те хроникират, нека там да си спомнят за тебе, защото споменът за тебе, това е облъчването. Стани облъчване, стани любимец, да се занимават с тебе великите умове.

Колко големи блага те очакват - да се занимават с тебе великите умове, да ти изпращат облъчване светящите същества! Да бъдеш като тях, това е твоята цел, това е твоя стремеж. Всичко друго е подготовка. Бъди готов. Освободи съществата да те подготвят. Докажи им, че ти си вече готов. А щом си готов, ти си озарение, ти си посвещение. А щом си посвещение, ти си съвършенство.

Ние не говорим на оня човек, който е в животинския свят. Ние с него не се занимаваме, защото там има други учители, които да дресират, възпитават. Затова, пазете се от мисълта да казвате: защо ни се говори за големи неща, когато е по-добре да ни се говори за онази подготовка, която е от характера на. животинския свят? Ако ученикът не възприеме тази висша подготовка, то непременно ще го възпитават там долу, там в животинския свят, дори и в човешкия свят, а Вътрешната школа има за задача да издигне ученика от тия два свята, да го издигне и над астралния свят - над чувствения свят и да го направи само мисъл, т. е. ученикът да работи с ума Господен, т. е. Божествения свят. А знаете ли какво значи порядък и ред, система и светлина в Божествения свят? Това може да знае само разумната душа - душа, коя то има светлинно тяло. Божественият свят е едно особено състояние за ученика. Втопен в него, той се преобръща на слух, на вкус, на зрение, на осезание, на вливане, на сливане. Възприемай едни по-висши чувства, с които си служат висшите същества.

Но ще кажете: може ли ний, извън тези пет чувства да култивираме, да издигаме други чувства в себе си? Може в светящото тяло на вашата душа.

Ученико, ние те зовем вече като светящо тяло. Ние се абстрахираме от твоето физическо тяло. С него ние няма много да се занимаваме, защото ни предстои задачата да те подготвим да влезеш като достоен с ума Господен в светящото тяло. Ето, ти си кандидат за царството Божие, т. е. ти си кандидат да живееш в Божествения свят. Нека това име, наречено така, този термин да звучи в Тебе, да стане трептящ ларинкс и когато кажеш Божествен свят, да изпиташ тази наслада, да изпиташ това чувство, да изживееш тази светлина. Най-после, да видиш чудната. красота на този свят. Ще настане пълни обнова. Ще се преобрази целият ти бит. Физическото ти тяло ще издава вече ароматична излъчвания, астралното ти тяло ще излъчва красиви вълни, а Божественото ти тяло, светящото ти тяло ще облъчва, ще озарява твоя дух. Цялата наша работа - работата на Вътрешната школа е да се озари твоя дух. Докато не се озари твоя дух, Божественият Дух няма да спре. Той ще отмине, защото той е в процеса на творчество, той е в процес на създаване, в процес на излъчване.

Ученико, вземай участие. Не бъди само наблюдател. Какво ще наблюдаваш? Ще искаш да наблюдаваш как действат силите, как се проявява умът Господен? Не. Вземай участие в явленията, за да може постепенно да се освободиш от процесите. Ние те зовем като ново явление. Ние те представяме като светящо, излъчващо, радииращо състояние. Срещни се, срещни се с едно същество от Божествения свят, за да можеш да опиташ неговата пълнота. Пълнота ти трябва. Напълни се. Не стой празен. Не чакай. Дойде денят Господен. Прозвуча в тебе ума Господен. И ако сега не чуеш, ако сега не разумееш, много ще чакаш. Сега е протегнатата ръка. Хвани се, хвани се за тази ръка, за може да бъдеш измъкнат, издърпан от този предел, Знай, никъде другаде няма да чуеш, няма да видиш, няма и да опиташ протегнатата десница, защото тя епохално се протяга. Сега е епоха за тебе. Сега е дошъл момента да минеш прелеза, да минеш забранената зона, да минеш през пропускателния проход. Не гледай назад, не се обръщай да мислиш, че си заблуден, че си отведен някъде в незнайното. Нека дойдат силите на радостта в тебе, да може твоята душа да запее. Това е първата ти стъпка. Нека твоята душа запее и когато тя запее, всички противоречия ще се стопят. Песента на душата е най-силния момент за тебе, защото тя ще разказва. И когато душата започне да разказва, всички други сили млъкват. За да познаете ученика, дали той е подготвен в школата, признакът е, дали душата пее. Знаете ли какво представлява песента на душата? Тя е изгрев, тя е слънце, готова да освети всекиго, на всяко време. на всеки час. Тя не е на особено мнение, защото пее. Този, който пее, не е на особено мнение. Няма време да мисли за него. Всички люде по земята, на които душите не пеят, са все на особено мнение. Те разрешават въпроса за насъщния, за право и т. н., а душата на ученика пее. Тя се слива с висшата хармония, а там вече няма време, няма пространство, а има състояние.

Смелостта е Божествено качество. Безстрашието е Божествено качество. Радостта е Божествено качество, а песента е Божествена радост. Когато душата пее, Бог се радва, ученикът живее, сферите пеят. А когато сферите пеят, ангелите се радват, Бог работи. Няма радост без работа. Когато работиш, само тогава изпитваш радостта.

Щом е така, ученико, работи, за да се радваш. Колко много има да работиш, за да се радваш. Колко много има да работиш? Вътрешната школа ти даде толкова много работа. Има да се занимаваш с мерките, с теглото, със светлината, с живота, с делото. А само те ли са! Колко много има да се занимаваш? Колко много работа ти предстои, да откриеш секрета на Мислещата способност, секрета на тайнственото, на лъчистото излъчване на Първопричината. Предстои ти философия, голям философски трактат да напишеш, за да откриеш началото на всяко явление и битие.

Ти се плашиш и казваш: от къде да зная, как е запалено слънцето, от къде да зная, от къде се е взела тази материя, този светлинен огън? Остави това на ума Господен.

Ти казваш още: откъде да зная разстоянието между планетите, техните пътища, които са така далеч, така високо? Аз ги виждам като едни светещи точки. Ученико, остави това на ума Господен.

Най-после ти казваш: Царството Божие, Божественият свят е чуден, красив, идеал за душата, но от къде да зная аз, какво състояние е то? Ученико, остави това на ума Господен.

Най-после казваш: как мога да проумея лъчистото излъчване на Първопричината, която е същина на Първоизточника? Ученико, остави това на ума Господен. Умът Господен на всичко ще те научи. Той е най-големия философ, най-големия учен, най-голямата сила в битието.

УМЪТ ГОСПОДЕН! Където и да ходиш, каквото и да срещнеш, каквото и да видиш, не забравяй, запаметявай тия слова: УМЪТ ГОСПОДЕН! Без него ученик не можеш да станеш. Той е авторитета в тебе. Той е силата в тебе. Той е чистотата в тебе. Най-после, той е светилника в тебе. Без този светилник нищо не можеш да откриеш. Вечно ще бъдеш в незнание и тъмнина.

Да пееш, значи да живееш. Всички въпроси трябва да бъдат добре проумявани, добре разучавани, за да може да има резултат. Ако една школа не даде резултат, тя е прибързала. Рано е отворила вратите. Щом е отворила вратите, все трябва да има някой, който навреме да е влязъл. И щом има някой, школата ще даде своя принос в епохата.

НОВО ПОСВЕЩЕНИЕ! Всяка епоха дава нови посветени. Така и сега се създават нови посветени в мистериите на Духа, в светлината на Духа, в чудесата на Духа, в наука та на Духа.

И така, ангелът записва: епохата е благословена, защото идат нови посветени.

Да, посветете се! Нека лицето ви да блесне. Да се четат по него мелодични симфонии, излияния. Трябва да се преобразите, това значи да е дошъл ума Господен, т. е. да се закрепости ума Господен във вашата крепост, във вашия ум. във вашия мозък, във вашето сърце, във вашите очи.

Посветете се в работата на адептите. Тя е най-ценната, най-съвършената, най-великата работа. Като ходиш, да летиш. Като мислиш, да пееш.

Но ще се възрази: дайте ни физически условия, за да видите силата в малкото, защото пред Бога няма малко, няма голямо. Бог е еднакво силен и в малкото и в голямото. Това е велика философия. Ако ученикът може да я разбира, той би разбрал, наистина, що е това Божия възможност. Най-малките същества в етера са най-знаменити пред Бога. Те са, които разкриват големите величини. Ученико, така се научи да мислиш, за да не подценяваш сътворението. Сътворението идва при тебе в най-малък вид, в най-малък елемент. Ако би дошло в голям вид, в силен елемент, ти нищо не би разбрал, защото би го гледал като голяма вселена, голяма планета, голяма планина.

И тъй, ценете всички малки условия. Благодарете за тях, защото те са най-благоприятните връзки между вас и Великата Първа Причина.

Когато мислиш, всичко можеш. Който мисли, не боледува. Който мисли, не страда. Научете се повече да мислите. Какво има друго да ви радва? Какво може да ви поднесе света? Нищо! Кал, дрипи. А да мислиш, значи да пееш, да живееш. Мислете, мислете да станете хвърковата глава. Работете, за да станете светящи ръце.

12 януари 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...