Jump to content

290. Способностите на Духа


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 290-то

Способностите на духа.

Ученико, когато правим опити да те отведем във висшите полета то е, да може от способността изкуството във висшите полета да се научиш за реалното, за физическия свят, за физическите полета с онази дилема за живота, на която трябват духовни представители, духовни началници, духовни ръководители. Когато там - в духовните полета, във висшите полета се запознаеш с великата реалност на сътворението, тогава ти ще отгатнеш същината на твоето сътворение. Там ти ще проучиш обстановката, средата, в която сега живееш.

Това ти е необходимо, за да бъдеш представител на висши светове, на висши йерархии. Само като такъв представител на великите възможности, ще имаш призванието велик ученик за изкуството на Духа. Да, изкуството на Духа. Това е проблем за тебе - да се научиш от този гений за изкуството на миросъзданието. Трябва да научиш това изкуство, за да можеш да бъдеш богат, за да може да преодоляваш всички мъчнотии и спънки, които биха ти се причинили въз физическия свят. Когато навлезеш по-дълбоко, по-вглъбено в способностите на Духа, тогава ти ще можеш да усвоиш това изкуство, за да може да бъдеш участник във великото дело на сътворението.

Това е същината, това е живота, който ти определи който ти дава място във вселената. Щом научиш изкуството на Духа, ти си пряк участник във вселената. А знаеш ли какво е това вселена, какво пространство, каква необятност или какво състояние и същини е това вселената? Когато влезеш в съкровищницата на Духа, там пише научиш, от там ти ще вземеш всички ония тайни планове, всички ония тайни способи, тайни мерки за вселената. Трябва да влезеш във вселената, трябва да имаш изкуството на Духа, за да влезеш във вселената, и тогава ще знаеш порядъка, ще знаеш достойнството на великите представители на вселената. Трябва да знаеш великите начала, великите сили, който са първични във вселената, а това ще научиш само тогава, когато усвоиш това безсмъртно изкуство, когато станеш безсмъртна способност, когато станеш излияние на мировия живот. Така оживи себе си, така се сътвори, за да може да бъдеш участник във вселената.

Когато виждаме в съкровищницата, в рудницата на Духа, ни е имаме единствената цел и задача да те повдигнем в по-висши полета. Направим ли това, там други ще те вземат, други ще те поведат; други ще ти подадат ръка, които ще те водят из необятната, мировата вселена. Забрави завинаги, че ти си на физическия свят една вселена с малки възможности и когато тя се загуби и ти си загубен. О, не! Това е една специална подготовка и специална школовка за тебе; Но за да осъзнаеш това, трябва да влезеш във висшите полета, за да може да получиш повече светлина, повече духовна енергия, повече мистичен пламък, за да може да преорганизираш твоето физическо битие.

Майсторство трябва. Тук не се изискват капризи. Капризите винаги спъват. Те спъват Духа, разлагат тялото, убиват тялото.

Напомняме ти за това, за да можеш сега, когато си стъпил в тая светиня да бъдещ готов, за да можеш да използваш важния момент за твоето посвещение. Забрави се като плът, като физика, като тяло. Нека твоя дух бъде над всички тия поделения. Нека той да бъде в тялото, извън тялото и над тялото. Такова е твоето бъдеще, твоето състояние. Работи, работи за бъдещето. Забрави настоящето. За настоящето има кой да се грижи. То е вече предадено в едни способни, делови ръце, делова мисъл, а ти като дух, работи за бъдещето. То е, което ще те вдъхновява, то е което ще ти дава изобилна светлина; за да откриваш вечността. Ти имаш най-великата способност, а Тя е очите на светлината. Очите на светлината са способност на Великото Начало. Ето защо, чрез тях ти ще откриеш цялото бъдеще, необятно бъдеще. А какво значи това бъдеще? Имаш нещо да постигнеш, нещо да изживееш, нещо да придобиеш или да научиш. Бъдещето за теб е едно специфично състояние. Ти няма. да го търсиш, няма да го гониш, защото очите на светлината ще ти го открият.

Каква голяма красота, какво изобилие ти предстои да изживееш - изобилието на великите мислители, красотата на великите посветени, и то е да влезеш във вселената, да разгърнеш летописите на вселената и да учиш, да изучаваш, да изживяваш състоянията на вселената.

Ученико, бъди тази необятна вселена. Заживей преди още да си напуснал физическата вселена. Внеси я в душата си, изгради я в мисълта си и освети я с духа си.

Живот на вселената!. Стани живот, жар на вселената. И като живот на вселената ти ще поддържаш, ще даваш светлинни лъчи, които се пръскат в пространството и подържат диханието, т. е. поддържат ония духове, които извършват най-тежките процеси в миросъзданието. Ето защо, подготви се, за да можеш да бъдеш радиация в тази вселена, от която да се ползват тия същества, а то значи: възлюби Бога в себе си, обикни Бога в себе си и този Бог ще направи всичко това, за което ние ти говорим.

Нашата главна работа е да те научим, как да откриеш Бога в себе си, как да имаш вниманието към него и никога да не го оскърбяваш, никога да не го подценяваш. Вие сте богове. Да, вие сте богове, а как смееш ти да оскърбяваш боговете, как смееш да подценяваш боговете, как ти светотатстваш с боговете? Научи се да познаваш средата, да опознаваш условията, да опознаваш атмосферата, да опознаваш пространството, да знаеш за времето, за да можеш да се справиш с някои нисши наследства.

Когато те въвеждаме в по-висши полета, то е да може твоята мисъл да се одухотвори. Само богатата одухотворена мисъл е която ще може да те представи като велик ученик. Сега ви предстои да бъдете копачи в рудницата на Духа, да изнедрите оттам ценни богатства, ценни бисери, елмази, изумруди и т. н. Не се смущавайте, не се колебайте, но вдигнете копача, забийте го в тия скали, за да откъртите ценните камъни, които са вашето бъдеще богатство.

А знаете ли какво са тия скъпоценни камъни? Те са безсмъртния еликсир, който се пази, който се съхранява от великите пазачи. Има пазачи в тази рудница. Те са големи мислители, големи професори. Те поддържат ядрата на тия скъпоценни камъни. Те откъртват от там, но само при специални случаи. А ти, ученико, не чакай друг да ти откърти, друг да ти откопае, но забий смело копача, който е твой ум и достойно откопай ценностите - скъпоценните елмази, бисери от рудницата на Духа.

Тук се изискай смелост, иска се импулс, вдъхновение. За да бъдеш такъв, трябва да се изкачиш високо в духовните полета. В два свята трябва да живееш - в света на физическото и в света на духовното. Чрез духовния си манталитет, чрез духовната си култура ще можеш да ръководиш физическото си съществувание. Колкото повече си в духовните полета, колкото повече часове, минути и дни престояваш в духовните полета, толкова повече ще бъдеш голям майстор - майстор на голямото изкуство, за да можеш да ръководиш и физическото си съществувание.

Предстоят ти вселенски перспективи. Трябва да проучиш вселената, т. е. трябва да заживее вселената като велико изкуство в теб. Ако това можеш, ако това ти достигнеш, ти си велик посветен. Трябва да бъдеш такъв, трябва да постигнеш това, за да може да продължаваш да издирваш същините из необятната съкровищница.

Има едни специални същини, за които ти трябва ясно да знаеш, а това е същината - Духът, същината - светлина, същината - любов, и същината - способност. Същината Духът дава равновесието, същината светлина дава движението, същината любов дава средата, а същината способност дава проявата, организацията..

Какво ти предстои? Да знаеш тия велики начала в битието: равновесие, движение, среда и живот. Това са основи във вселената, основи в битието, основи в твоя живот, в твоя мир. Щом откриеш тия основи, ти ще бъдеш основно начало. Като основно начало ти ще имаш силата като най-голям изобретател. Какво ще изобретиш, какво ще направиш, когато всичко е изобретено, всичко е направено? Ще изобретиш себе си, ще изработиш себе си, защото ти си едно събитие, което е започнато, но е недовършено. А сега други са го започнали, а теб ти предстои да го завършиш. Ще намериш тези; които го започнаха и ще научиш от тях, как те го започнаха, как го докараха, до това състояние, от где взеха, за да въздадат това, което си ти. Но ти няма да ги питаш. Само ще проучваш. Когато имаш сетивата на тия очи на светлината, ти що можеш да ги откриеш.

Работи върху тия сетива. Това е първата ти задача - да изработиш тия сетива, чрез които ще се пречупват светлинните лъчи на тия очи на светлината. Кои ще бъдат тия сетива? Кои са тия способности в тебе? Способността разум, способността мисъл и способността съзнание.

Трябва изкуство, за да можеш да живееш. За да можеш да напуснеш света на смъртта, теб ти трябва изкуство, а това изкуство са силите на тия светлинни сетива у тебе. Това са дарби и способности, които Божеството е внесло в тебе.

Ето колко си ценен, с каква скъпа цена си сътворен, за да живее Божеството в тебе. Не можеш да откриеш Абсолютното Божество, ако не откриеш излъченото Божество в тебе. Откриеш ли това Божество, въпросът е разрешен, е свършен с твоето посвещение.

Колко много има да се изучава. Колко голяма работа ти предстои - да копаеш в себе си и да откриеш ядрото на твоя дух. Откриеш ли това ядро, ти си вече безсмъртник.

Ученико, никога до сега така не ти се е говорило, но в това боготворение има една Велика отговорност за да бъдеш такъв. Щом станеш такъв, никой няма да те боготвори, никой няма да те съблазнява, да ти обещава. На кого обещават? Обещават на този, който има да даде нещо или пък да тръгне, да отиде. Но с ученика на Вътрешната школа не е така. На него не обещават, а му казват: бъди такъв. Ти си, който ще носиш най-големите отговорности във вселената. А щом ще носиш отговорности, трябва да запаметиш, че трябва да бъдеш Божество, т. е. трябва да дадеш свобода на Божеството в себе си.

Когато мислиш по тази линия, никога не отпадай, никога не се отчайвай, защото отпадането, отчаянието са едни страшни митарства. Но ти, който си подал ръка, знай че тя е вече добре подхваната. Вярвай, че ще бъдеш отведен, изведен от тия събития, защото твоя живот на физическия свят е едно доста интересно събитие. Не си случаен. Има същества, които се занимаха с тебе, за да бъдеш събитие. Не забравяй. Ти си събитие на земята, което ще трябва да стане проводник, свръзка с висшите събития, които предстоят да станат на земята. Идват велики същества. Идват посветени същества, които ще създадат едно тържествено, велико събитие на земята. За него велики мъдреци предрекоха царството Божие, а ние казваме тържествено събитие, когато ще настане една велика Божествена епоха, ще се родя велика Божествена култура, нов свят. И вие ще бъдете свидетели - дали в плът или извън плътта, ще бъдете свидетели на това велико всемирно събитие.

Земята ще изживее това събитие, защо то представителите от слънчевия свят имат тази задача - да създадат това събитие. Тогава земята ще бъде една знаменита планета. Ще създаде голям интерес за проучване живота върху нея от съществата на другите планети. Много телескопи ще бъдат фиксирани към земята, защото промяната ще бъде интересна.

Ученико, знай за тия промени, знай за тия събития, защото това е учебен материал, това е история, която трябва да проучиш. Ти трябва да знаеш историята на цялото слънчево съзвездие, ти трябва да знаеш историята на всички планети, които са от слънчевия свят. Ти трябва да познаваш културата, трябва да познаваш живота там, просветата, знанието, изкуството, светлината. Те са съседки на земята. Малки пространства ги делят една от друга. А щом пространството е малко, за колко секунди или минути би стигнал там и би проучил някои интересни събития и би се завърнал в твоя сегашен свят. Не е безразлично да знаеш за културата на марсианците, за културата на меркурианците, юпитерианците, сатурнианците, венерианците и т. н. Защо? Защото теб ти предстои да минеш тия култури, да се заселиш във всички тия планети, за. да можеш да опиташ силата на слънцето, т. е. да можеш да влезеш в контакт със светлите сили на слънцето. Трябва ти повече светлина - да се въплъти повече светлина, а за да стане това, трябва ти голяма култура - културата на звездния свят, културата на слънчевия свят. След тази култура ще те подемат други същества, ще ти разказват за културата на другите същества.

Колко много има да се радваш. Колко много има да изживяваш за великата пълнота, за всемирната хармония на звездния свят, а това ще стане само тогава, когато очите на светлината те гледат, те отхранват, те откърмят, защото те проникват във всички съзвездия.

Ученико, когато имаш тази опитност, тогава когато се срещнем, ще продължим за по-нагоре, защото под „по-нагоре“ ние разбираме по-широко и по-необятно.

1 март 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...