Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 291-во

Новата култура

За да може ученикът да представи своето ново съжителство, своето ново знание, своето ново влияние, ново давление, той трябва да има в характера си, в съзнанието си, в мислите си една особена забележителна промяна, забележителна проява, да представя оня духовен пир, в който той е втопен, в който живее, от който се е научил да мисли и действа. Той трябва да бъде реален представител за условията, за състоянията и силите на този мир.

Опит трябва. Само опитното знание е съществено, е силно, а този опит ученикът ще получи, когато слезе от духовния мир, мине през пространството и живее със силите и влиянията на пространството. И когато бъде в съприкосновение с влиянията, със състоянията на земята, на земните магнетични сили, от това движение, от това преминаване той придобива един мощен, силен с опит. Ученикът придобива също опит, когато направи усилия да се повдигне от земята, от земните полета към висшите духовни полета. Този опит е много съществен, защото, за да може ученикът да направи рязката в същност развръзката с освобождението от земните влияния, се изискват специални методи, специални познания.

Ето защо, когато сега вие сте на земята и се направи опит върху вас, то е затова, защото трябва опит и вам. Само опитният е силен, само опитният е вяра, само опитният е знание. Опитано знание, опитана вяра, опитана сила, са Божествени качества, Божествени сили.

Това е практичната страна, за да може ученикът да има опити, чрез които да преодолява всички ония сили, които биха го задържали в земните, полета. Това е най-лесно да останеш в земните полета. И там е хубаво и там е прекрасно. Но ако има много радости, много забавления, защо да не се радваш, защо да не се забавляваш, защо да не се удоволстваш? Ако животът се състои само в една радост, в едни удоволствия, добре е ученикът да не нрави никакви усилия да напусне физическите полета. Той няма да сбърка. Никой няма да го обвини, защото за да дойде на физическите полета, той заслужава. Затова са го пратили, дали са му достатъчно аванси, достатъчно богатства, чрез които може добре да си постели, добре да се нареди. Хубостите на звездния свят, на духовния свят, на Божествения свят той може по интуитивен път да долавя, да им се радва, да се вдъхновява. Тогава, щом може, ще трябва да нрави усилия да напусне физическите полета.

Такава е логиката. Щом си добре, щом се радващ, щом се удоволстваш, какво повече искаш? Искаш да имаш пот на челото, да имаш несгоди, да нравиш неимоверни усилия, които ще ти костват много труд, много мъки, страдания? Това е едно доста завършено щастие. Даже и много адепти са изживявали тия състояния. Дори и ангели са изживявали тия състояния; и те са престоявали дълги времена на физическите полета, били са участници в многото култури, които е имало на земята. Дори на тях се приписват и културните придобивки. Те са били като основа, като начало. Те са подтиквали мисълта, чувствата да се пристъпи към нещо по-възвишено. Защо? Защото те са имали тази представителност у себе си и са се давали като модел, като нови представи за земята, Така се е обогатявала културата на земята с известни духовни идеи, които са били богати представи за човешкия ум. Посредством тия идеи; човешкият ум се е развивал доста нормално, доста поетично, дори и мелодично.

Ето как са се създавали културите върху земята. Но при тяхното създаване са вземали участие и други едни специалисти. Те са били природните фактори. Тук природата е взела живо участие в културите. Природата е благоприятствала, създавала е доста добри условия за живот на тия представители на новите култури. И характерното е, че при всяка култура, която е трябвало да се замени с нова, са се получавали големи сътресения, големи страдания. Защо? Накърнен е бил авторитетът на първите създатели на дадена култура, накърнен е бил техния престиж, т. е. те трябва да напуснат земните полета по закона на строителството - закон, поради който трябва да напуснеш старата култура, за да може тя да бъде заменена с нова култура, т. е. с представители от по-висшите духовни полета.

Ученико, знай., че няма култура на земята, която да не е донесена от висшите духовни полета върху физическите полета. Не може да се създаде духовна култура, ако нямат влияние представителите от духовния свят. Такова е естеството, такива са условията на земните полета. Те са само едно условие, едно средство, чрез което представителите от по-висшите полета могат да си послужат да бъдат използувани за създаване на един особен род живот.

Така животът се е променил. Минавал е от по-нисши, към по-висши гами и щом са се сменяли гамите на живота, летописците записвали, че е настанала нова култура. Нова култура подразбира нова гама, нови звукове, нови тонове, нова хармония, нов ритъм.

Но ще кажете: има ли нов ритъм, има ли нови гами? Да. Колкото повече степента на съзнание е от по-висш духовен мир, толкова повече гамите, ритъмът са с по-висши трептения.

Разказваме ти това, за да знаеш, ученико, как са настъпвали културите но лицето па земята. Точно сега става това същото. Представителите на миналите култури ще трябва да напуснат земните полета. Трябва да завършат своята работа и да отстъпят доброволно, без сътресение и страдания местата, влиянието на новите представители. Ето защо се проповядва любов между съществата, а то значи: по съзнание, по доброволен почин, трябва да се отстъпи на новите представители. Това е в реда на нещата. Това е в самата еволюция, в самия живот. Когато стават промени, винаги се получават стълкновения. Така е било в миналото, но сега се предпочита тази промяна да стане, не по стар начин, а по чисто Божествен метод, по доброволно съгласие, по разумни отстъпка - да се отстъпи на новите представители, които имат задача да преорганизират живота в земните полета, а това там става. Това подразбира настъпващата нова всемирна братска култура.

Но ще се възрази: може ли да се създаде такава култура на земните полета? Тук условията са много сурови и са жестоки. Условията за радост, за щастие са много съдбоносни. Да, такива са. Може ли да се изменят тия условия? Нали те са вечни, откакто животът същества? Такива са те. Особени съществени промени никой не може да окаже, но ние казваме: щом се заражда култура на всемирно братство върху земята и самите условия на земните полета ще бъдат изменени. Защо? Защото не бива боговете да живеят при тежки, неблагоприятни условия. Не бива великите адепти на светлината да живеят при тежки; неблагоприятни условия. Ако те идат да донесат знанието, светлината на новата култура, трябва да бъдат поставени при добри, благоприятни условия. Трябва ли да бъдат поставени при тежки условия? Не. Това няма да бъде. Големите изпитания, големите страдания които са били причинявани на тия адепти на старите култури, са били проверка на самите закони, които регулират живота върху земята. Но сега, когато се мисли, когато се изучава, когато се прониква и размишлява, това са признаци за новия прелом, за идването на новата мисъл, на новите чувства, на новите дела върху земните полета.

Как тия същества ще уреждат своето съществувание на тия полета? Те сами ли ще ги уредят или ще им бъдат приготвени? Всичко ще бъде приготвено, всичко ще бъде предвидено. Кой ще направи това? Адептите от старите култури. Те трябва да направят това, защото ако не го направят, няма да имат достъп да се върнат обратно в духовните поле. От тях не се иска да бъдат тия представители на новата мисъл. От тях се изисква само да създадат условия за представителите на новата мисъл.

Ето къде е мъчнотията. Ето къде е борбата. Тя се явява вече в социална форма. И днес, най-голямата борба е социалната борба, правото на съществувание. С кого ти ще споделяш тия блага? Представителите на старата култура трябва да предоставят на новите представители богатства, изобилни богатства, а това е трудно, това е трагично. Но животът на земята трябва да се узакони, т. е. той трябва да се ознамени, а за това се изискващ добри социални условия. Защо? Защото съществуванието на физическите полета е свързано с физически елементи, с физически организми, които способстват да се задържа духът, да се ангажира душата като духовни представители и пратеници.

Ето защо са икономическите социални условия. Но когато настъпят дните на новата култура на всемирното братство, така ли ще бъде? Ще има ли същата борба? Ще има ли икономически и социални борби? Няма да има. Защо? Защото те ще се ръководят от икономиката на природата, т. е. животът ще бъде природа. Новата култура ще бъде природа. Тъй схващай, ученико. Ще бъде прекрасна природа, музикална природа, светяща природа.

Какво значи природа на богатите Божествени условия? Това е природа, това са условия, т. е. живи организми, живи клетки като условия. Природата е най-разнообразна. В нея вземат участие и тон и цвят, и красота, и слово, и светлина и Дух. И тогава казваме: ученико, бъди нова природа, т. е. нова култура, Води се от прекрасните форми, от прекрасните образи на разумната природа. Стани природоизпитател, природоучител, природодеятел. И когато се свържеш с природата, с духовете на природата, с адептите на природата, тогава ти ще опиташ реалността на новото културно щастие. Има щастие и на земните полета, а то се състои в съкровищницата на природата. И ако ти, наистина, можеш да се домогнеш до съкровищницата на природата посредством богатствата на тия съкровища, ти ще имаш всички условия, всички сили да откриеш тайните съкровища на Духа. Природата е, която ще те направи познат, ще удостовери за тебе пред гения на мировия Дух. Природата е. която ще освидетелства твоя поглед. Най-после, природата е, която ще освидетелства твоите представи, твоя дух пред пазителя при прага на съкровищницата на Духа. Ученико, когато ти говорим за съкровището на природата, ние искаме да събудим у тебе оня импулс, оня ритъм, който е импулс и ритъм на природата. Следователно, щом си на физическите полета, използувай разумно влиянията на природата. Тя има особени влияния, особен авторитет. Няма по-голям авторитет от този на природата на физическите полета. Каквото природата каже, то става. Такъв авторитет е тя. Пред никого не е снизходителна. Защо? Защото е положителна същина.

От къде, от кога природата е представителка на богатите светове на Духа? Да, богатите светове на Духа! А то значи, че Духът има богати светове. Щом е така, щом се свържеш със света на природата, ти непременно се свързвал с деятелната светлина- на Духа. А какво значи това - деятелна светлина на духа? Това е излъчване - естество на Духа. А какво значи естество на Духа? Има ли Духът естество? Ако няма естество, няма да има проява. А щом няма проява, няма да има нищо. И теб, ученико, нямаше да те има. А щом тебе те има, значи и Духът има естество и Духът има вещество и Духът има съществувание, има същина и т. н. Духът е с много поделения, с много ритмуси, с много импулси.

Но що кажете тогава: как да се ориентирам с веществото, естеството, същината на Духа? От къде да започна? Един, наистина труден въпрос: от къде да започна? Ти вече си започнал, ти вече съществуваш, ти вече ще съществуваш, а то значи, ти си вече естество на Духа, вещество на духа, състояние на Духа. Не си още напълно състояние, но ние те въвеждаме в състоянието на природата - тя да ти помогне, тя да ти съдейства посредством своите разумни способи, да излиташ състоянието на Духа.

Обогати своята мисъл с новите представи за новата настояваща култура. Когато така се обогатиш по мисъл, чувство, съзнание, за теб няма да има сляпа сила, за теб няма да има несъзнателно вещество, а ще виждаш посредством блясъка от очите на светлината. Всяко вещество е жив ритъм на Духа. А то значи, цялото богатство на природата, всички нейни сили са твои възможности. Ти сдаваш олицетворение на една разумна природата то значи, че ти ставаш едно добро условие за новите представители, които идват да създадат новата култура, всемирна братска култура.

Ето ние те зовем към богатствата на природата, към системите на природата, за да може да бъдеш и ти една богата природа и когато те посети един представител от висшите полета, да му бъдеш загадка, чудо, който да се спре пред теб и дълго време да се занимава да те изследва. Така, ученико, ще привлечеш духовни сили. Ще има случай, когато няма да се спират само едни сили, но ще има цяла конференция заради тебе. Ти ще им послужиш като богат материал. А те за какво ще ти послужат? Средата, която ще ти създадат, ще бъде основа за теб. Ще имаш една богата среда, а то значи богати условия. Ти ще бъдеш надарен.

Ето какво ще използваш, т. е. ето от какво ти ще се ползваш, за да може бърза да се развиваш, бързо да нарастваш, бързо да се посвещаваш. Но какви още богатства можеш да получиш от тия твои условия. От тях, от твоето заживяване с тях, ще ти създават възможности да проникнеш в делата, в опита на техните сили, а техните сили за теб са най-важни, за да може да се повдигнеш и заживееш, както те живеят, да може да се издигнеш, където те живеят.

Новата култура иде. Новите условия се създават. Новите представители идат и новите идеи ще възкръснат. Ученико, вземи участие, живо участие, за да можеш да използваш великите възможности на духовните представители. Опознай се с този нов свят, за да имаш едно велико бъдеще. Тогава няма да се чувстваш самотен, незащитен, непокровителстван, защото имаш много, много близки, много познати покровители. Да имаш покровители, това е най-ценното. Да има кой да те ръководи, да има кой да те покровителства, това е знаменитото твое състояние. Тогава ще участват във всеки замисъл, защото твоя покровител е участник на замисъла. Това е богатство. Всичко друго е заблуждение. А ти не се забавлявай. Ако се забавляваш, твоята кончина е като на мухата. Мухата се забавлява. Тя каца тук и там, за да опита чуждите реалности, чуждите сладостта. Ти никога няма да правиш това. Няма да кацаш на никой цвят, върху никоя душа. На теб е строго забранено кацането. Ти ще бъдеш най-деликатния, най-учтивия, най-съобразителния, защото такива са представителите на новата всемирна братска култура.

И тъй, нека погледът ти бъде поглед на всемирна култура. Нека езикът ти разказва за делата на новата култура. Нека сърцето ти трепти, тъй както живота на новата култура трепти. Най-после, нека твоята мисъл бъде светлинен лъч, който да прониква необятните духовни полета, от където приижда мисълта, знанието на новата всемирна култура.

И тъй, бъди начало на новата култура.

8 март 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...