Jump to content

294. Двата светящи брилянти


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 294-то

Двата светящи брилянти

Ученико, когато търсиш своето място, когато търсиш своята земя, своето пространство, своето време и своята вечност, две неща трябва да знаеш, а те са двата светящн брилянти в твоя живот - брилянта на безсмъртното слово на Духа и брилянта на вечната песен на душата. Всички други изкуства, всички други брилянти, всички други скъпоценни камъни, всички радиации, всички сили в битието, изхождат все от тия два светящи брилянти. Колко красиви са те. На което място, на която и планета, на която слънчева система си, твоят живот се хармонизира все със силите, все с богатствата на тези светящи брилянти.

Когато се осъзнаеш като ученик, в твоето съзнание първо трябва да просветне тази светлина - светлината на тия два брилянта. Да имащ съзнание на брилянти, то е все едно да имаш живот на същина. Така търси, така откривай всички явления в живота си. И тогава твоят живот ще бъде едно свещено откритие, за което ти самият ще бъдеш радостта, щастието. Трябва да имаш реална радост, реално щастие, а то значи: трябва да осъзнаеш онова Първо Битие, онова Първо Началие, които са стимула, идеала, на Върховното Битие.

Ученико, ние не те делим. Ние не ти казваме да делиш мястото и пространството. За теб няма такива. Там, където няма светлина и Дух, там има състезания, там има надпреварвания, претенции. Но ти, ученико, не си онова същество, което трябва да засенчва, да изпреварва другите същества. Не, в твоята душа никога не трябва да прониква чувството на подценение, чувството на надпреварване. Защо? Кого ще надпреварваш, кого ще подценяваш? Всичко онова, което е в унисон с тебе, то е Божествен импулс, Божествено състояние.

Ето какви трябва да бъдат твоите отношения към тия същини - отношения на висша хармония, на висши постижения. Кого ще подценяваш? Така да разсъждаваш, така да размишляваш. Знай: когато стигнеш до това посвещение, в твоята душа няма да има вече място, няма да има пространство, няма да има време, а ще бъде вечността, ще бъде състоянието. Размишлявай, размишлявай. Това е твоето бъдеще, твоето настояще. Това да стане и твое минало, т. е. всички твои минали състояния да ги преведеш в настоящи състояния, а настоящето в бъдеще и тогава цялото твое колективно съществувание да стане един богат мир, една богата тишина, в която да се втопи твоя дух. Какво ще направи като се втопи? Всичко ще подреди във велики системи, защото трябва да бъдеш една велика система, т. е. защото ти си проектирана система, ти си една свещенодействаща система.

Колко много мисъл, колко много труд и работа е трябвало, докато те отведат, докато те изведат, най-после, докато ти открият що си ти. Това е великото знание за тебе, великото посвещение за тебе. А щом откриеш себе си, ти ще откриеш всеки ритъм в битието, защото ритъмът на битието е ритъм на твоя дух.

Размишлявай, размишлявай в дълбоката тишина, в обширния покой, размишлявай сред необятната светлина. Когато така свещенодействаш, у теб ще се прелее цялата Божествена система с всички нейни сили и възможности. Това е златния ключ, това е ключът на мъдростта, чрез който лесно ще оперираш, лесно ще откриваш, лесно ще отваряш. Ето що е твоето велико бъдеще, твоята велика наука - наука за съществуванието, за реалността, за Върховното начало. Когато се инсталират тези велики възможности в тебе, тогава ти ще имаш пълната и велика възможност да се занимаваш по-подробно, по-детайлно, да изучиш всички явления, всички събития, които те обкръжават. Единственият най-верен и правилен метод за тебе е размишлението. Размишлявай тъй, както твоя Бог размишлява. Размишлявай тъй, както всички велики люде са размишлявали, както всички слънчеви духове размишляват. Нека твоя живот стане размишление. Само по такъв начин ще потекат живите сили, Божествените сили на Божествената мисъл. Да, живите сили на Божествената мисъл. Те са подобни на трудолюбиви пчелици, които влизат в богата градина, където са насадени сочни ароматични растения. С чудните си способности те кацат върху всяко растение и събират сок от ония, които са ароматични, които са чисти. Така и ти, ученико, бъди сред тази градина едно сочно и ароматично растение, където да кацат върху тебе чистите, безсмъртни и Божествени мисли и когато те посетят тези мисли, ти наистина ще бъдеш Върховно размишление.

Ние сега ти говорим за едни възможности. Ние не ти говорим така, както в миналото се е говорило. Ние не ти говорим за морал, за шаблон на доброта, за шаблон на справедливостта шаблон на чистота, за шаблон на тишина и т. н. Ние сега ти говорим така, както никога до сега не си чувал. Ние ти говорим за това, за което само твоята душа е чувствала.

Да бъдеш размишление! Това и в стари времена е  казано - да размишляваш, да се съсредоточаваш, да медитираш, но това е оставало все като теория. То не е било така разбрано, защото съзнанието не е било така подготвено, така разширено. Но днес ние те въвеждаме да бъдеш ученик - ученик в работата и делата на красивите, на прекрасните Божествени мисли, които разнасят Божия нектар, Божествената сладост по цветята, из душите и сърцата. Досега ти си протестирал, ти си роптал, ти си недоволствал. Досега ти си търсил право, ти си вземал преднина, ти си подценявал, но от сега нататък не ти е простено. Нямаш право да подценяваш, нямаш право да преварваш. Кого ще превариш? Божествения твой брат? Кога ще подцениш? Божествения твой брат? Никога; Ето защо, трябва да имаш една нова система в твоята мисъл, в твоето чувство и в, твоите постъпки, а то значи да имаш вече едно ново начало в себе си. А това ти трябва, защото, имаш още много дълъг път да изминеш, имаш още много системи да изучиш. Имаш много слънчеви системи да обхождаш. Трябва ли? Да, ти трябва да бъдеш навсякъде. Ето, това е истината, това е гениалното, това е същественото в тебе - да присъстваш навсякъде във Върховното Начало.

Но ще кажете: нали ни казахте, че там където сме, там е нашето място. Тогава, къде ще ходим, къде ще присъстваме? Да, твоето място е мястото на великите системи, на великите състояния. Щом е така, щом ти така възприемаш вълните на Духа, мястото, което заемаш, е наистина Върховен ритъм.

Но ще кажете: тук, където сме, сме обиколени с много противоречия; с много неправди, т. е. с много неизвестности. Излез от там, където си и влез във Вътрешната тайна школа. Там е твоето място. Щом си във Вътрешната школа, всички противоречия, всички бури, всички недоволства, вълните на Духа ще обезличат.

Ученико, прекрасно е твоето място, завидно е твоето място, завиден свят, блестящи брилянти е твоето място. Достойно го обхождай, радостно живей върху него, за да може наистина да те знаят вековете като благодарност. Бъди изобилна благодарност. Твоята молитва трябва да бъде само: благодаря. Ти няма да искаш, ти няма да молиш. Ти не си просяк, ти не си нещастник, не си болник. Само на такива е позволено да просят, да искат, а ти, ученико, само ще благодариш. Нека твоята душа да пее песента на благодарността. Нека твоят ум да съчетае една безсмъртна песен на благодарността. Нека твоят гений да създаде една велика поема на благодарността.

Това, което ти говорим, то е вълни, то е искри, то е лъчи на Божествената мисъл. Нека твоето дихание да бъде дихание на Божествената мисъл. Нека твоят импулс бъде импулсът на Божествената мисъл. Нека твоето движение бъде движение, ритъм на Божествената мисъл. Най-после, нека твоето виждане бъде прозрачността на Божествената мисъл. И тогава, ученико, така ще благодариш: „Благодаря Ти, Господи, че ти си в мен и аз съм в тебе“.

Какъв велик момент е този - да бъдеш място за присъствие на Божествената мисъл, да бъдеш място, където да имаш връзката, присъствието на Великото Началие. Това трябва да бъде реалност, тон, ритъм, песен, живот, сила, любов и най-после е светлина и Дух.

31 март 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...