Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 296-то

Светът на ангелите

Знаеш ли, ученико, при каква обстановка си поставен, когато размишляваш? Знаеш ли какви са трептенията, когато размишляваш? Знаеш ли какво е присъствието, когато размишляваш? И най-после, знаеш ли работата, която ти предстои? Обстановката ти трябва да бъде ката тази на един ангел - обстановка, която да даде онова излъчване, ония трепети, който да внесат в твоята душа изворните слова, чистите слова, светящите слова на ангелската йерархия. Сега си позволяваме да те отведем за малко в ангелския свят, тъй както на ангелите позволиха да дойдат в твоята земя и да пренесат от своите дарби, от своите способности и качества. Те украсиха твоята земя с ароматичната флора - цветята. Те излъчиха от свои. те бистри сълзи и ги омесиха с изворите, които бликат от недрата на земята.

Ето защо, ние ти напомняме; че техните дела, че тяхната любов е толкова голяма, че ти, ученико, не можеш да ги обхванеш със своя разум. Но преди да те отведем в света на ангелите, ние искаме за миг да те разведем из полето, из простора на земята, за да видиш и ти покажем какви чудеса, какви дарби ангелите са внедрили в земята. Да, всичко това те са направили заради тебе - заради тебе, ученико, защото те знаят, че ти трябва да станеш един голям учен, голям естественик, че трябва да проучиш всички цветя, всички растения, да се опознаеш в подробност с растителния свят. Растителният свят е донесен от света на ангелите. Тяхно дело е той. Ето и защо, сред растителния свят ще намериш най-лечебните билки, най-лечебните средства, най-лечебния еликсир. А това те направиха, за да можеш да се ползуваш от еликсира на живота. Те направиха това, за да можеш да си помогнеш, когато отровата се внедрява в твоята кръв. Те направиха това, защото тяхната любов е безгранична, защото тяхната любов е системна, е общо мирова. Затова ти обръщаме внимание: преди да можеш да проникнеш в света на ангелите, ти се погрижи, постарай се да проучиш тяхното присъствие върху земята. Където и когато да срещне растителен живот, спирай се и гледай в него живота, силите, системата, любовта на ангелите. Ангелите толкова те обикнаха, че създадоха растителния свят. Дадоха изобилни плодове за да можеш достойно да храниш своята душа. За твоята душа, те създадоха растителния свят. Заради нея те жертваха от своята красота, от своята чистота, от своята мисъл - да изхранят твоята душа, да се разцъфти и да даде сладки плодове. Заради теб, ученико, те жертваха своите сълзи и бликнаха планинските извори, при които ти можеш да опиташ жизнеността - балсама на тяхното сърце.

Но всичко това да стане, ти, ученико, иди при изворите на планината, иди сред голямата градина на природата и там се вглъби, мисли, разсъждавай, размишлявай и медитирай. Иди сред растителното царство. Там ти ще научиш, как нежно да стъпваш, как нежно да пипаш, как мило да гледаш, как със затаен дъх да дишаш. Иди, иди сред растителния свят. Там ще научиш една велика история - историята за жертвата на ангелските същества. Там, сред природата, сред растителната природа ще обогатиш своите пет чувства. Растителната природа ще ти въздейства, ще те обнови и ще ти бъде организирана система. Само така ти ще можеш да се пренесеш в по-висшите полета, където ангелските същества свещенодействат. Там ще научиш какво значи трепета на цветовете, какво значи хармонията на тоновете. Там ще научиш какъв е идеала, какви са мечтите, какви са стремежите на тия чисти и светли души. Там ще се опознаеш със системата на техния живот, със системата на тяхната наука, на тяхното свещенодействие. Там ще научиш, какво е естеството на техния мир, какви са полетата, какви са просторите на тяхното царство. Там ще научиш, какви са техните университети, какви са техните академии. Там ще научиш кой е техния Учител. Там много неща, ще научиш - как те се хранят, как те мислят, как те гледат, какви отношения имат. И най-важното, ще се запознаеш с метода на тяхната работа. Той наистина е един специфичен, наречен ангелски метод. Когато усвоиш този метод, ти с него ще си помогнеш и в растителната природа на земята.

Ученико, когато ти говорим за ангелския свят, ние искаме поне за миг да се отнесеш; да прелетиш към него, да почувстваш в дадения момент, че ти наистина имаш ония криле, който летят, летят високо и стигат до най-висшите глъбини, до най-висшите области в битието. Когато ти напомняме за ангелския свят, ние имаме за цел, за задача да те приобщим към тяхното мирозрение, към техния стремеж, защото техните стремежи са велико изкуство - изкуство на художество, изкуство на музика, изкуство на мислене изкуство на работа.

Докато не се научиш от техния метод, докато не опиташ метода на ангелските сили, ти дотогава ще бъдеш все човек - човек, свързан с човешкото, родовото, националното, расовото, Но щом си свързан с тези поделения, ти винаги ще изживяваш. трагедията на страданието, смъртта. Опознай се със светящия свят. Заживей вече в тази нова обстановка, за да можеш да прозреш света на светлината. Докато не го опознаеш, ти все в тъмнината, все в облаците ще пребиваваш. Теб ти трябва, теб ти е необходимо да проникнеш в света на светлината. За теб не трябва да има тъмно царство, тъмна държава, тъмна земя, тъмно небе. А за да имаш светлото царство, трябва, да влезеш в царството на ангелите.

Но ще кажеш: ние всички искаме това, ние желаем да бъдем в ангелския свят. Много, много малко си искал до сега, много малко си мислил за него, защото ти винаги си се забавлявал на физическия свят, а забавлението на физическия свят е особен род опиум, омая, огън. Едва сега започва да проблясва в теб онази, светлина, която възбужда клетките на твоя мозък, на твоето съзнание, за да търсиш света на светлина та, А това е радостното, това е новото, това е чудото, което става с тебе. Не можеш да проникнеш в онази висша система на Вътрешната школа, ако нямаш необходимите чувства, необходимите способности, не можеш да приемеш онези висши системи на светлината, ако не можеш да се пренесеш за даден миг в царството на ангелите.

Какъв красив, живот ти трябва на теб. Колко хармоничен живот ти трябва на теб! Какъв чист и мил живот ти трябва на теб! А всичко това, което ти трябва, насили се и го вземи. Тръгни, за да го постигнеш. Забрави вече да спиш, забрави да се удоволстваш, забрави да се храниш, забрави да те хвалят, да те заблуждават. Тръгни, тръгни по този път. Той е най-безопасния, най-хубавия, най-правия. Иди на планината, иди на извора, където бликат сълзите на ангелите. Иди сред девствената природа и виж таи, как ангелска ръка нежно пипа, как ангелско сърце ароматично се излива. Сред растителната природа ти ще видиш великото изкуство на ангелските същества, защото от там ще научиш за хармоничното съчетание на багрите. Там ще научиш за тихата, нежна песен, която като шепот се излива, когато слънчевите лъчи, трептящи над цветята, обливат, милват всеки стрък.

Колко нежен трябва да бъдеш! Колко мил, колко ароматичен, колко цветен трябва да бъдеш! Каква изливаща песен трябва да бъдеш. Ето, това е началото на ангелската култура. Целият твой живот трябва да се преобрази. Трябва да възпиташ човешкият си бит, животинската система. Насади в животинската система растителна система. Така ти ще смекчиш природата в себе си. Така ще се обновиш. В теб да преобладава повече растителното, по-малко животинското, а най-много ангелското. А сега ти се измъчваш, страдаш, боледуваш. Защо? Защото не знаеш къде е скрит нектара, еликсира на живота. Ти имаш органи, които лесно заболяват, лесно се подават на онези астрални течения, на онези астрални епидемии, т. е. изпарения от астралните блата. Ето защо, иди сред растителния свят и дишай там лековития нектар от цветята, от растенията. Не е необходимо да корениш билките, да унищожаваш билките, за да се ползуваш от техния сок. Иди при тях, нежно ги погали и те ще отворят своите чашки и ще изпълнят твоята дихателна система, твоята храносмилателна система със своя нектар. Иди погали всяка тревичка, нежно погали всяко цветче и сърдечно поздрави всяко плодно дръвче.

Какъв изобилен богат лековит свят имаш ти! По-често посещавай този свят, за да можеш да имаш реална обнова на ума, сърцето и волята. Ако досега си бил пакостник, ако досега си къртил корените на растенията, на билките, и цветята, отсега нататък ползвай се от техния елексир, но никога не изкоренявай, не убивай, не унищожавай растението. Това ти трябва да го правиш. Недей го иска от другите. Ако растението трябва да даде, т. е. да направи жертва, има кой да направи това. Има кой да пренесе жертва. Ти досега го принасяше в жертва, а сега разбери, жертвите не са благоприятни, т. е. да жертваш другиго, не е морално, не е Божествено. Жертвай ония наслоения, ония сили, които са у тебе, които са били спънка за твоя дух. Принеси, своето в жертва, но никога не жертвай другиго.

Когато така се възпитаваш, тогава ще те въведат при новата обстановка, при обстановката на ангелския свят. В ангелския свят невежеството е изключено. В ангелския свят самомнението е изключено, личността е изключена. Аз мога това, аз това ще направя, аз това зная – изключено е. Там говорът е само поглед. Таи отношенията са само слух. Там знанието е само трепет, светлина. Там усилията са усмивка.

Още ли да ви говорим за ангелския свят? Когато дойде озарението, тогава ще ви отведем в ангелския свят. Без озарението в ангелския свят не може да се отиде, а там трябват чисти нозе, нежни ръце, мил поглед. В ангелския свят няма шум, няма буря, няма дисхармония, няма противоречия, няма безверие. На ще кажете: какво представлява той? Как може без противоречия, без бури и движение? Има движение - движение на светлината. Има и буря - бурята на Духа. Има и противоречия - копнежът на душата. Когато душата копнее, тогава има противоречие. Защо? Защото душата минава от един свят в друг по-висш свят. Там става преминаване, преходи, но тия противоречия са възходящи, хармонични. Те не са противоречия, както са тук на физическия свят.

И тъй, има да учиш много. Има да се запознаеш с много дилеми в живота. Ти трябва да предизвикаш най-напред източниците на живота, да влезеш в глъбините на живота и от там да тръгнеш, защото без източниците на живота ти си беден. Те ти трябват като средства. А къде ще ги намериш тези източници? Там, в царството на растителната природа. Теб ти трябва райска градина. Без нея ти не можеш да съществуваш. Ти я загуби някога, а сега ние те въвеждаме. Строг е пазачът, но ти, ученико, достойно се отнасяй с него, за да може той да види в твоето лице блясъкът на светлината, а в твоите очи - чистотата, свежестта на душата. Нека твоята душа говори чрез очите ти и бъди уверен, пазачът на райската градина ще те разбере.

Когато говорим за райската градина, ние подразбираме да създадем райската градина на земята, тъй както ангелите насадиха цялата земя с растителна природа. Така сега и ти, ученико, насади с плодни дръвчета цялата земя. Ето защо, всяка година насаждай поне по едно плодно дръвче. С това ти ще вземеш участие със съработниците от ангелския свят. Ти го насади, те ще го благословят, те ще го напоят. Възпитавай се в този Дух, за да усвоиш метода на ангелите.

На разумните малко се говори, защото повече размишляват. Иде ден, когато на разумните няма да се говори, защото те всякога ще размишляват. Трудността е да научиш ученика да размишлява. Тогава теорията за растителния свят, за минералния свят, за животинския свят и за човешкия свят ще бъде изчерпана. Тогава науките зоология, биология ще бъдат безпредметни, защото ученикът всякога размишлява и всякога участва. Какво радииращо съзнание има ученикът. Силите на неговото съзнание са подобни на слънчеви лъчи, които навсякъде присъстват и целият колектив в ученика взема участие във великото сътворение на светлинния свят.

14 април 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...