Jump to content

297. Работата на ангелите


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 297-мо

Работата на ангелите

Ученико, не е завършена твоята работа затова, че ти знаеш какви същества са ангелите, с какво се хранят, как се обличат, как се движат, какви са техните стремежи, как те разбират живота, как те разбират устройството на битието, как те разбират великата върховна мисъл, как те знаят що е това отношение, що е това преливане, що е това изживяване. Това още не е чудо. Това още не е съвършенство. Това още не е дело. А какво трябва да правиш? Трябва да научиш великото изкуство, как ангелите работят. Това е съществено за тебе - да знаеш, как ангелите работят. Само така ще проумееш великия план, който се въвежда чрез тяхната велика работа. Ти не можеш да свидетелстваш за всичкото тяхно изкуство, за всичката тяхна красота, чистота и светлина, ако ти, ученико, не приложиш в дело тяхната работа. Да работиш като ангелите, да мислиш като ангелите, да учиш, да изучаваш, да свириш и пееш като ангелите, да посяваш семената на светлината като ангелите, да багриш цветовете на дърветата като ангелите, да обичаш живота като ангелите, това е работата на ангелите.

Защо е необходимо да се запознаеш с живота и работата на ангелите? Необходимо е затова, защото, докато ти не опознаеш метода на ангелите, не можеш да влезеш като строител в сътворението. А щом не можеш, да влезеш като такъв, все едно нищо не правиш. Това са заслугите, това са способностите на ученика, за да може да прояви в дело далото ангелско изкуство. И тогава можеш да бъдеш свидетел, ученико, защото ти се едно пълно изкуство на ангелските сили.

Говорим ти за ангелския свят, затова защото когато се отделиш от човешкия свят, теб ти е необходим един нов свят, устроен по великите Божествени повеление, свят, който е пълното олицетворение на двете абсолютни същини у Бога - светлината и Духът. Когато гледаш с очите на светлината, ти. непременно ще видиш погледа на ангелите. когато гледаш с очите на светлината, ти непременно ще видиш трептящата чиста душа на ангелите. Щом видиш тия състояния, ти ще минеш в по-горен клас, в по-горна йерархия, защото виждането в теб е свързано с делата и работата. Не може да видиш, докато не си работил и работата ти да се прояви като дела. Деятелността и виждането са идентични - едно без друго не могат. Изключено е за тебе да мислиш, че можеш само да виждаш. Жизнената деятелност е, която въздейства върху нервите, върху тъканите на твоите духовни очи. Това е закон и ти трябва да изпълниш този закон по отношение на тази деятелност, която е способност на твоята душа. Следователно, прояви способностите на своята душа в светлинна деятелност. Няма по-чисто, по-светло, по-красиво вещество от това на твоята душа. Задача е да видиш това вещество. Как ще го видиш? Кой ще ти открие къде е то записано? Ще го видиш с очите на светлината. Ще го прочетеш с очите на светлината. Ще го опиташ с очите на светлината. Светлината знае за това тайнствено вещество на твоята душа. Светлината е, която разсъблича, за да може да открие на твоето съзнание веществото на твоята душа.

Какви сили още съдействат за това откритие? Те са единствените чисти, кристални сили - ангелските сили. Когато се свържеш с мира на ангелите, когато се запознаеш с работата на ангелите, тогава твоята душа напълно ще се разцъфти и ти вече ще видиш новия свят - новия свят, който ти предстои да проучиш и да влезеш в него. Стига вече стария свят, стига старите порядки, стига и старите системи, със стария живот. Новият свят е света на ангелите. Теб ти предстои вече, ученико, да ти израснат криле на ангел, защото без крилете на ангелите, ти все в стария свят ще се движиш. Какви са тия криле на ангелите? Те са трепет на светлината.

Но сега, ученико, да разгледаме въпроса, как ти ще виждаш тия криле, които са трепет на светлината, когато ангелът е невидим за тебе, образът му не го чувстваш. Не можеш да го пипнеш, не можеш да го осъзнаеш, не можеш да го слушаш, не можеш да знаеш, какво е неговото естество, какъв е неговия образ? За да можеш логично, научно, положително да доказваш нещата, теб ти трябва основа. Тук на земята ти си служиш с основи. Основите в ангелския свят са етера. Най-грубото вещество в ангелския свят е етера. Така също и в ангелския свят трябва да си послужиш с основи. Върху етерната почва ангелът посажда своя растителен свят. Върху етерната почва, ангелите градят своите домове. Върху етерната почва ангелите построяват своите булеварди, своите пътища., своите университети. Щом е така, как ти ще можеш да опиташ тази почва? Как ти ще можеш да опиташ тези елементи на етера? За да можеш да правиш това, теб ти трябва изкуството размишление. Само в размишлението ще можеш да откриеш етера. Науката на истината е открила етера, тя борави с елементите на етера, но е открила само някои способности на етера. Тя не знае за веществото на етера. Тя не знае неговото начало, като какво явление е то в природата. Дали има някакъв си разум, някаква си върховна мисъл, науката не знае, но ти, ученико, трябва да знаеш. Трябва да знаеш, че етерното царство е земя за ангелите. Следователно, всички растения донесени на земята, са взети от етерното царство. Затова ти ще откриеш във всеки цвят, във всеки плод етерна есенция, етерни магнезии, етерни соли, етерни ухания. И ако наистина се храниш с тези етерни вещества, с тия етерни елементи, ти ще проумееш същината на етерния свят.

Но тогава можеш да кажеш: значи аз трябва да се храня със земя на ангелите? Ние ти казахме да се храниш от почвата на етерния свят. Ние ти казахме да се храниш от етерните есенции. В етерните есенции са съчетани най-нежните багри, за които науката нищо не знае - багри, за които никой апарат, никоя човешка способност не може да асимилира, да ги материализира, да ги ограничи. Грубите вещества могат да се ограничат, да се асимилират, но онези етерни вещества не могат. Защо не могат? Защото трябва да бъдат пипнати с нежни, чисти ефирни ръце. Ръцете символизират деятелността на Първоизточника. Това значи ръце на възможности у Бога. Само с тези ръце ти, ученико, можеш да извършиш работата на ангелите.

Но ще кажете: как да си създадем тези ръце? Ще ги създадете от етера на светлината, от етера на вашата светяща душа, т. е. ръцете на вашата душа са етера. Етерът е една жизнена способност, движеща се флора, която е промисъл. Тя е промисъл на въплъщаване. Не може да има въплъщаване, ако няма деятелна етерна флора. Във всички системи, във всички светове съществува все тази деятелна етерна флора. Благодарение на нея, ангелите работят, създават, украсяват.

И тъй, когато ти говорим за работата на ангелските сили, то имаме за задача да те научим да мислиш, да виждаш, да опитваш способностите на ангелските сили. къде ще ги виждаш, къде ще ги опитваш и къде ще ги изживяваш? Пак ти напомняме: в растителния свят, който те обкръжава, във водния свят, който те обкръжава и най-после в слънчевия свят, който те обкръжава.

РАСТИТЕЛНОСТ, ВОДА и СВЕТЛИНА! Това са начала на живота - растителността от ангелския свят, водата от света на боговете, а светлината от света на Първоизточника. Как можеш да си ги представиш? Трябва да имаш етерна мисъл, за да разбираш растителния свят. Трябва да имаш будическа мисъл, за да разбираш водния свят. Най-после, трябва да имаш Божествена мисъл, за да разбираш светлинния свят. Щом имаш тези способности, ти си „всичко“ и „аз зная“. Ще вземеш семката, ще я полееш с водата, ще проектираш светлината и ще създадеш света, т. е. ще създадеш новия свят. Много лесно. Защо? Защото и семката съществува и водата съществува и светлината съществува. Не може творчество без семката. Не може сътворение без водата. Не може битие без светлината. Като естественик, научи тези три елемента, за да може да откриеш трите свята - света на ангелите, света на боговете и света на Бога. Няма защо да се занимаваш: с човешкия свят. Достатъчно ти го проучва, достатъчно живя в него, достатъчно подържа огъня в него. Ти мина в ангелския свят. Оттам в света на боговете, а от там - в света на Бога.

Това е работа на ангелите. Стани работник като ангелите. Къде е светът на ангелите? Светът на ангелите е в милиардите слънца в безкрайността. Ето защо, когато твоето слънце се показва на хоризонта, бързай да го посрещнеш, за да научиш как работят ангелите. Без слънчевото присъствие ти не можеш да имаш ясна представа за работата на ангелите. Ангелите пренасят слънчевите лъчи в искри, в багри, в трепет, които съчетават краските, красотата по лицето на земята.

А кой ще бъде тази красота? Ти, ученико. Никое същество по лицето на земята не може да има претенции, че то е съчетание на абсолютната красота. Само посветената душа на ученика може да бъде представителка на слънчевата красота. Ето защо, посвети се в работата на ангелите, посвети се в работата на светлината, за да бъде твоята работа светлина. Не спирай да казваш: дали това аз мога да направя, дали това може с мен да става? Изключи тези мисли на отрицанието и внеси в себе си мислите на светлината. Мислите на светлината ще те обновят, ще те разкрасят, ще те обагрят. Не се плаши от тях. Това ако не направиш, какво друго има да правиш? За какво друго има да мислиш? Какви проблеми има да разрешаваш? Много са те. В твоето минало ти ги наричаше карма, съдба. Много са и в твоето настояще. Ти ги наричаш противоречия, беднота, слабост, но ние ти казваме да мислиш, да живееш, да учиш и работиш, когато слънцето е изгряло, когато ангелите идват при теб и ти казват как да работиш.

Какъв велик, разумен свят е света на светлината! Какъв велик, разумен свят е света на ангелите! Каква възвишена работа е работата на ангелите! Най-после, какво светло бъдеще имаш ти, което е зора на твоята душа!

И тъй, сработвай се с работата на ангелите. Раздвижи своето естество и излез от инертността на материята, на плътта и повдигни светлинното си тяло, за да стане то радиация и твое бъдеще. Имай само една мярка. Имай мярката на красотата на светлината. А щом имаш тази мярка, светлината ще ти бъде навсякъде спътник.

Говорим ти за светлина, защото искаме да се преобрази твоето вещество в светлина, да се организира твоята, мисъл. Това е способност. Това е способност, която е в твоите органи. Ти имаш тези органи, които са изкуство на ангелите. Ти имаш едно светлинно тяло, което е сътворение на Бога. Колкото повече работим върху органите, върху съзнанието, върху светлинното тяло, толкова повече ти са сродяваш, се сработваш с ангелските същества. Тогава ще има ли за тебе неизвестен свят? Ще има ли тебе какво ще бъде утре, какво ще бъде когато напуснеш физическото тяло? Няма физически свят. Има само физическо тяло. От физическото тяло е създаден и физическия свят. Как така? Откъде се взе физиката на физическото тяло, за да се създаде то, ако няма физически свят? Ние ви говорим за семката на въплодяването. Съществата са дошли като семки на тази планета и са я въплодили. Семката се разцъфтява, въплодява и най-после се разпада, умира, т. е. семката преминава в по-горно поделение, а резултатът от нея е физическото тяло. Физическите тела са, които образуваха поле на физическия свят. Но в началото не е било така. Какво е било, като не е било физически свят? Било е етерни мъгли, които са съдържали много електричество и се е произвела неимоверна топлина. Топлината е отделила водата от етера и водата като елемент е подържала влагата и влагата е подържала живота на семката, т. е. физическите тела. Под физическо тяло разбираме физика, т. е. градация, вещество.

И така, ще знаеш, че етера е на поделения, на степени. А щом е на степени, една от тези степени е била тази мъглявина, която се е обособила като тяло и затова ние казваме, че телата създадоха земята. Дали официалната наука ще отрече това, то е друг въпрос, но ние поддържаме че телата създадоха земята. Ако нямаше тела, нямаше да има земя, нямаше да има планети. А знайно е, че всички планети са все резултат на слънцата. Те са тяхно сътворение, т. е. сътворение на ангелските сили, които живеят в слънцата, т. е. ангелските сили са проводниците между планетите и слънцата.

За да знаеш, ученико, детайлите на великото сътворение, теб ти трябва дълъг път. За да можеш да обходиш безкрайността, да можеш да проучваш историята на планетите. Необходимо ли е това? Това е истинско знание. Това е твоето бъдеще - да проучиш промисъла, който е внедрен във всяка планета. Само така ще откриеш, че Бог е живот, непреривен живот в големите дела. Това е работата на ангелите. Работата на ангелите е, която създаде епохите, създаде културите. И сега на теб предстои да създадеш култура в тази епоха. Около теб пищят душите като рояци пчели, като рояци мухи, като рояци птици. Те се скитат, те се унищожа ват, умират. За кого? Култура трябва. Ти трябва да създадеш тази култура. Ти трябва да създадеш наука. Ти трябва да проявиш дела. И точно това правим ние. Вие сте като малки топки тесто в нашите ръце и трябва да ви изваем, да дадем модел за новата култура и в този модел да вдъхнем дух, който да създаде традиции, да създаде закони. Вътрешната школа трябва да потвърди живото слово на учителите, които са идвали на земята. Вътрешната школа трябва да създаде култура - култура на ангелите. Тя е музиката, изкуството, знанието.

Ученико, трябва да учиш. Трябва да прелистиш пергаментите на великите учители. трябва да се вслушваш в безмълвието на Духа, който е ръководил великите учители. Най-после, трябва да създадеш, да проведеш песента на ангелите, която да послужи като ръководство в новата култура.

И тъй, като задача: мисли, слушай, размишлявай - да можеш да доловиш хармоничните тонове на ангелската песен, културата на ангелите е богата култура. В нея са проявени гениални изкуства. Ние ви говорихме за някои от тях вече - изкуството в растителния свят. Сега ви напомняме за изкуството на ангелите в светлинния свят.

Ето какво има да направи Вътрешната школа: да работи като ангелите, да остави материал, слово, песен, поема за бъдещета раса. Колкото повече се издигнете по върховете на светлината, толкова повече ще създадете. Трябват традиции, т. е. трябват образи, светлинни образи, които да говорят, които да пеят, които да мислят. И ако ние поискахме да създадете една поетична творба, то е, защото трябва богатство - богатство в съкровищницата на бялото братство на земята. Вие трябва да обогатите с повече образи великото дело на мировите учители. Защо вие, а не някой друг? Вие ли сте най-умните, най-чистите, най-силните? Не затова, а защото силите на съчетанието така се проявиха. И, колкото повече се научите да размишлявате, толкова повече животът ви ще бъде ценен, ще бъде красота, съществуванието ви ще бъде смислено.

Работата на ангелите, знанието на мировите учители, а светлината на Бога.

21 април 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...