Jump to content

299. Водата - източник на живота


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 299-то

Водата - източник на живота

Ученико, когато правим опити да те въведем в един по-чист, по-прозрачен, по-светъл свят, то е за да можеш безпрепятсвено, с пълен капацитет на твоя ум, на твоята мисъл, на твоите способности да вземеш участие в ония висши трептения на този свят, чрез чиито радиации ще можеш, да устройваш своя нов образ, своето ново светлинно тяло. Теб ти трябват положителни сили, чрез които да можеш положително, разумно да работиш. Ето защо, когато помагаме на твоята мисъл да се издигне на високо, да се движи по-широко, то е за да можеш да се добереш до истинските възможности. Защо ти трябват тези възможности? За да обогатиш мисълта си с източниците на тези възможности. За теб висшия духовен свят трябва да бъде един богат източник. Докато не се добереш до тези източници, твоят живот не може да бъде източник. Той може да бъде застояла вода, блато, но не и извор. Целта, стремежът на ученика е всичко у него да стане извор. Само изворът е, който дава великата идея за разумността в битието.

И тъй, ученико, когато отидеш при един извор, вгледай се в него, стреми се да изживееш мислите на извора, за да можеш да откриеш великата разумност. Колко правилно, колко логично ти говорят изворите, защото изворите са водни стихии, а всяка една водна стихия е източник на един епохален живот. Не можеш да имаш представа за живота, ако нямаш разбиранията за изворите, за изворната вода. Всяка капка вода е символ на живот.

И тъй, научи се да цениш водата, защото тя е живот, т. е. тя е източник на живота. И тогава, като ученик, ще имаш да разглеждаш една богата тема - научно, чрез доказателства, експерименти, изследване, състава на тази капка вода, за нейния произход, за нейната идея, за нейния символ и най-после, за нейната велика работа в битието. Тогава ти няма да спираш и да казваш, че водата е само водород, кислород и т. н., но ти ще проникнеш, ти ще обхванеш онези велики елементи, които са разумно начало на живот. Няма земя без вода, няма планета без вода, няма същество без вода, няма растителен мир без вода или няма битие без живот.

Когато става въпрос за определяш битието като велико проявление в сътворението, в твоята мисъл първо трябва да проникнат елементите, източниците на водата, защото твоят живот започна при условието на водата. Твоите очи се оформиха, придобиха слънчев блясък, защото твоят живот започна при условието на водата. Всички твои способности и чувства придобиха жизненост, защото се оформиха при условието на водата. Водата е главен елемент в състава на битието.

Щом е така, ученико, разглеждай битието като велики елементи, като върховни начала, като гениални сили. Разглеждай битието като като източник на жизненост. А там, където е жизнеността, в основата е водата. Разглеждай Духа като жизненост и в тази жизненост Духът се къпе, Духът работи; Научи се да разглеждащ в тази жизненост и светлината, как тя трепти и дава блясък, дава ритъм на водните вълни. Когато си при големия океан, при голямото море, когато си при малкия извор, недей да се чудиш защо така от незапомнени времена вълните се преливат, вълните общуват, дишат. Вълните за тебе са истинско живо слово. Ако си разбрал това слово на вълните, ти би открил най-върховната тайна на живота. Каква привилегия е за теб да живееш при вълните, при източниците на живота! Каква богата, каква историческа дилема имаш да разрешаваш при големите условия - водните стихии! Ние ти говорим за водата като един главен елемент и състав за проявлението на битовия, на йерархичния живот на земята. Досега ти си казвал: ех, вода като вода. Е ли нещо друго, освен вода? От сега нататък няма да казваш: ех, това е вода, нищо друго. Сега ще запретнеш ръкави, ще организираш мисълта си и ще проучваш главните източници на водната същина.

Но ще кажете: защо е необходимо? Не е ли по-добре да изучавам животворния Дух, да изучавам трептящата светлина, богатата необятна любов? Защо има нужда да спирам внимание. съсредоточаване върху водната същина? Ученико, помни! Изучавай най-близките, най-реалните източници, които са в състава на твоето битие. Това трябва да знаеш. Ако ти не проучиш своето битие, не можеш да проучваш битието на първите фактори.

И тъй, ще е необходимо да бъдеш в контакт, да бъдеш във връзка с висшия свят на ангелите? Необходимо е, за да може в твоя нов мир, ново светлинно тяло да се развият и разширят източниците като големи извори, защото теб ти предстои като извор да напояваш, да даваш, да пробуждаш и да възрастваш. Нямаш друга по-специална задача за сега. Тя е да бъдеш извор. И когато изпълниш задълженията си като извор, ще бъдеш океан. А трябва да станеш океан. Имаш ли представа какво представлява един необятен океан? Каква необятна стихия е той, какъв източник на елементи е той? Ти още нямаш тази представа, защото ти още не си океан, но добре е да бъдеш извор. При извора идилията е богата, радостта е свежа, чистотата е сладка. При извора животът е идеен. При извора животът е песен, поезия. При извора животът е красота, художество. За дилемите на океана няма да ти говорим. Там има други мерки, други състояния. Океанът представлява дълбока необятна среда, а изворът представлява тих таен път, където птичките пеят, цветята цъфтят, съществата се радват.

И тъй, ученико, проучвай източника на извора. Той е най-приказното слово за тебе. От източника на извора ще научиш, що е това идеал, що е това постижение. Живите сили на извора са велики постижения сред природата. Започни така да изучаваш живота, разумната природа. Но това не трябва да остане, у теб само слово, ти трябва наистина да ги проучваш като естественик, като ботаник, като геолог, биолог. Застани сред природата близо до извора и проучвай, изживявай живото слово. За теб цветята трябва да бъдат живо слово. За теб животните трябва да бъдат живо слово. За теб скъпоценните камъни трябва да бъдат живо слово. Всички човешки същества и всички животни трябва да бъдат живо слово. Затова именно ти създадоха мислещата способност. Затова построиха в теб мислещата система и инсталираха съзнанието, съзнателния апарат.

Проучвай! Недей да мислиш, че губиш време. За теб времето не е съществено. Даже и пространството не е съществено. За теб е важен даденият момент, когато си във връзка със светлите ангелски същества. Трябва да опиташ техния мир, трябва да изживееш техните чувства, техните мисли.

Ученико, никой досега не ти е говорил за ангелския свят, защото, за да ти говорят за ангелския свят, трябва да дойдат от там да ти кажат за същината, за реда и порядъка, за съществуванието на тези същества. В този момент имаш най-добрия случай, имаш тази благодат да чуеш за съществата на ангелския свят, да опиташ присъствието на ангелския свят, да опиташ присъствието на ангелските същества, да почувстваш уханието на ангелските същества, да изживееш досега на ангелските същества. Чрез твоя вътрешен мир ще направиш това. Съсредоточи мисълта си, обуздай съзнанието си и влез във връзка е дейността, с ритъма на ангелските същества. Нека този техен мир, този техен живот да проникне в твоя духовен образ, в твоето светлинно тяло, за да можеш да опиташ разумната деятелност на тяхната богата мисъл. Само чрез светлинното си тяло, с органите на светлинното си тяло, ти ще опиташ целия техен досег с теб. С тези органи ти ще можеш да предвиждаш тяхната песен, ти ще можеш да реализираш тяхната мисъл, ще можеш да опиташ целия техен ангелски живот.

Ученико, когато пиеш вода, мисли за ангелите. Това е един велик опит. Когато пиеш вода, мисли за ангелите. Това е практическо приложение - опит, защото опитите са източници, а теб ти трябват положителни източници. За теб не трябва да има вече заблуждение, не трябва да има тъмнина, мъгла. Трябва да пречистиш небето около себе си от тъмнота. Ти трябва да пречистиш мисълта си от тъмнотата, за да могат светлите същества да осветят небето ти, светлите сили да обогатят мисълта ти и само така богат, ти ще можеш да създадеш реална поезия, жива музика, прекрасни художествени образи.

Когато ти говорим за светлия свят на ангелите, ние правим опит да те освободим от тъмния свят, в който от време, на време попадаш. Светла атмосфера ти трябва. При светлата атмосфера всичко се вижда, всички препятствия се виждат и ти ученико, ще избегнеш препятствията, ще отминеш злочестието, страданието и само така ти ще осмислиш своето проявление всред недрата на всемирното битие. Само така научен ти ще излезеш на повърхността, за да бъдеш огряван от лъчите на слънцето, от светящите лица на светлите същества и окъпан в бистрите извори.

Когато засягаме въпроса за ангелския свят, ние правим опити да може да се слее вашия свят с ангелския свят. Ние правим опит да създадем връзка между ангелските същества и вашата душа. Ние имаме желание да може разумно да разгадавате идейния живот на ангелските същества. Ние имаме още за задача да направим по-богата атмосфера, по красив път на земята, за да могат ангелските сили да се чувстват при благоприятни условия. Колкото повече такава атмосфера създадете, толкова повече тези сили ще имат благородството, ще имат копнежа, ще имат куража да посетят земята. Трябва да бъдете богато забавление за тях. Трябва да бъдете подържана сцена за тях, за да могат ангелите да дадат едно ангелско представление на идейния живот в техния свят. Тук наистина трябва превъзходна сцена, превъзходни образи, мебели, костюми и т. н.

И тъй, когато Вътрешната. школа те призовава, когато Вътрешната школа е отворила за теб вратата, ръководството на Вътрешната школа има великата задача да открие пътя на ангелите за земята. Какви богати светове ти предстои да проучваш, какви богати вселени ти предстои да проучиш, какви сложни съчетания ти предстои да разгадаваш! И когато ги разгадаеш и проучиш, ще бъдеш главен източник на върховно знание. Върховно знание ти трябва. В твоята мисъл трябва да се заличи вярването, че всичко в природата е случайна. Не, всичко в природата е дело на ангелските същества. Ангелските същества са живите доказателства за красотата на природата, за живото слово на природата.

Ученико, запомни тези думи. Направи ги у себе си източници, защото те ти се предават от същество, което иде от ангелския свят. И тогава, ти - ученика, и ние, които минахме през ангелския свят, ще се разберем. Ще има реална, красива дружба между нас. Тогава, ние, учителите и ти, ученика, ще продължаваме да разрешаваме великия проблем - проблемът за всемирната любов, за космичния Дух и за мировата светлина. Ще разрешаваме с положителни числа. Ще преобърнем неизвестните в известни. Не трябва за теб да има неизвестни. Неизвестността е съблазън, спънка, а за теб, ученико, трябва да се премахне и съблазънта и спънката.

Може би ще кажеш: кога ще стане това? Кой е момента, когато ще стане? Сега е момента, когато ти говорят онези, които минаха през красивия свят на ангелите - света, който е най-близко до твоя свят. Сега е момента, защото тук присъстват от тези същества и те наблюдават с голям интерес, с усмивка на устни, с трептящ поглед и с готовност някога, когато се пречистиш да те прегърнат и целунат. Да, когато се пречистиш, когато изчезнат всички неприятни миризми от тебе, когато се окъпеш в чистия извор, когато се разходиш между ароматичните цветя, когато си облян от чистите лъчи на светлината.

Ученико, тези същества ще оплетат венец от слънчеви цветя и леко ще го сложат на твоето чело. Това е бъдещо знамение. Това ще бъде белег. Това е знамението, по което всички други напреднали същества ще те посетят. Мили деца са те, Божествени синове са те. Как трепетно изпълняват волята на своя велик баща! С каква готовност жертват своето спокойствие и посещават вашето ядро! Как искат те да ви говорят! Как искат те да ви пеят!

И тъй, бъди готов. Приготви се, облечи се в чиста премяна, с издържана дреха, с бистър поглед, с любящо сърце и мила изобилно душа. Чакай, чакай тъй както чакаш при изгрев слънце да проблесне първия лъч. Така чакай да чуеш някога, при някоя светла заран тяхната Божествена песен.

5 май 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...