Jump to content

300. Идването на човека на земята


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 300-то

Идването на човека на земята

Така както и другите сили, които са върху земята, така и човекът е реализирана свещена мисъл. Човекът е велика свещена мисъл - мисъл, която е идейна, космична. Като идейна, той е представител на Върховната мисъл, която го е проектирала като космична мисъл, космично проявление, като живот, който символизира живата деятелност на Върховния промисъл.

ИДЕЯ И КОСМИЧНА МИСЪЛ! Идеята е, която е истинския образ, истинското лице, истинските действащи сили в човека. От действията, от проявите на човешките сили, разумният вади заключение за първичната реализирана мисъл. От действията и проявите на живота разумният вади заключение за първичността на космичния живот, който изпълва цялото битие. Човекът живее в тези светове. Той се ползва от тях, защото те са негова родина! От там той произхожда. От там още той е надарен, обогатен, украсен, затова се казва, че човекът е венец на сътворението. Истина ли е това? Венец на сътворението ли е човекът? Тук се говори за онзи човек, който е по подобие и образ Божи. По образ и подобие се разбира да си един гениален представител на висшите духовни култури, царства, йерархии. По подобие и образ се разбира още да си върховен Вдъхновител. Кого да вдъхновяваш? Да вдъхновяваш битието, защото битието се нуждае от Вдъхновител, природата в битието се нуждае от вдъхновител, царството на животните се нуждае от вдъхновител, царството на растителния, на минералния свят се нуждае от вдъхновител и най-после, цялото слънчево небе, целият слънчев обсег, се нуждае от вдъхновители. Човекът е този вдъхновител. Той е в съприкосновение с човешкия свят, с животинския свят, с растителния свят, с минералния свят, със слънчевия свят и с ангелския свят. А щом е така, щом той е венец на сътворението и щом той е вдъхновител, какви са неговите исторически задачи по лицето на земята? Те са върховни. Този вдъхновител трябва да бъде поет, да бъде художник, композитор, учен и любов. Този вдъхновител е, който има за задача да превъзпита да превъзпита всички по-нисши същества на земята. Той е, който може да говори положително. Той който знае положително. Той е истинския модел, истинския вдъхновител на живота. Той ще бъде и бъдещето вдъхновение и бъдещето доказателство, че същества представител на висшата духовна общност върху земята.

И тогава материалистичната мисъл ще отстъпи, ще се стопи, защото материалистичния свят ще бъде вдъхновен. На материалистичния свят му предстои да изживее епоха на вдъхновено обновление. Защо? Защото досега той е бил лишен от обновление и от вдъхновение? Защото е в процес на сътворение, в процес на изграждане, в процес на превъзпитание, защото се конструира по закона. Законът е, който внася материалистичната мисъл. Той казва: „Не пипай! Не е позволено. Не вземай! Не е позволено. Не вярвай! Не е позволено. И не обичай, защото не е позволено, т. е. аз, законът, не позволявам, защото трябва да се устрои битието, трябва да се създаде битието.“

Но така ли ще бъде, когато се създаде битието, когато се пресъздаде сътворението? Тогава законът ще се преобърне в любов, т. е. законът ще отстъпи на любовта. Какво ще направи тогава любовта? Тя ще смекчи, тя ще стопли, тя ще опресни, за да може мисълта, която е материализирана да получи дематериализация, т. е. напущане материалния образ, материалната форма, т. е. освобождаване от бремето, от тежестта, труда и мъчението и тогава ще се казва епоха на завършек - ще се завърши битието, ще се завърши сътворението. И когато се завършат, тогава материалистичната мисъл ще се стопи, т. е. ще се преобрази.

Това е система, това е план, който малцина познават. Малко са, които знаят за него, защото не са във връзка с промисъла на Върховното ръководство. Ученико, знай, че има Върховно ръководство. Това трябва да ти стане като навик. Това трябва да ти бъде като същина. Тъй както опитваш хляба, когато си гладен, както опитваш водата, когато си жаден, така трябва да опитваш присъствието на Върховното в живота си.

Така подготвяйки себе си, напускайки материалистичния мир, освобождавайки своята материалистична мисъл от мъчението и труда, ти минаваш в една по-горна гама, в една по-горна йерархия или в едно по-висше посвещение и тогава ти ще разбереш, що е това ръководство, що е това строителство. Като важни доказателства и елементи ще послужат лично твоите същини, способности и качества, защото всичко ще се опита върху тебе, т. е. всичко ще се прояви чрез теб. Всички неизвестни светове ще се проявят у теб. Всички тайни замисли трябва да се проявят чрез теб. И най-после, целият голям план трябва да се реализира върху твоето битие. Тогава ти ще разбереш, що е това Върховно ръководство. Помни: в битието има Върховно ръководство, в държавата има Върховно ръководство и в Школата има Върховно ръководство. Ето защо, бъди готов да се свържеш с тези ръководства, за да може всички неща, всички явления да ти бъдат ясни, обяснени. Тъй както душата не може без Духа, така и ти - твоят дух не може без ръководство. Имало е време, когато ръководството е отсъствало от земята, но имало е време, епохи, когато ръководството се е проявило върху земята. Кога именно ръководството се е проявило върху земята? Когато е било необходимо да се провери в каква степен е развитието на земята. Строго се е съблюдавало, какво е развитието, до каква степен, до какви инстанции е достигнал творческият Дух и когато това ръководство констатира, когато провери за извършената работа, то докладва, донася, какво силите на творчеството са направили. И когато докладват, че силите на творчеството са завършили работата, тогава Върховното ръководство ще създаде мировата епоха на духовен живот, любовен живот, космичен живот. И тогава материалистичната мисъл ще угасне. Тя няма да има условия, няма да има защитник, защото законът се е преобразил и е приел образа на любовта. Тогава материалистичната мисъл няма да има сила да подържа тези институти, тези ядра на труд и мъка.

Но ще кажете: нима Духът на сътворението трябва да престане да реализира идеята на Върховния промисъл? Идеята на Върховния промисъл ще мине в по-висш стадий. Това е същественото в развитието, във възпитанието - да може да се схване идеята на Върховното ръководство и за първичната работа и делата на Духа в творчеството. Тогава ученикът няма да се заблуждава, т. е. няма да се съблазнява в теорията на материализма. Той ще знае, защо се е създала тази теория, защо тя трябва да отвлича вниманието на хиляди, милиарди люде, на милиарди същества, защото той ще знае, че планът, проектът на творчеството е такъв. Ще знае. Ще знае, че когато се устрои този цикъл във вечността, ще настъпи епохата на Духа и светлината, епохата на любовта и истината, епохата на мъдростта и добродетелта.

Ученико, когато размишляваш за първото идване на човека върху земята, трябва да имаш предвид тези велики замисли за връзката, за творчеството. Когато проумееш що е това връзка и що е творчество, тогава ще имаш едни от най-колосалните разбирания. А теб ти е необходимо такива разбиранията да можеш да продължиш. Трябва да продължиш. А твоето продължение ще се ознаменува с културата на Духа и знанието на светлината.

КУЛТУРА И ЗНАНИЕ! Какво ще разбираш под думите култура и знание? Можеш ли да бъдеш културен, ако не знаеш? Можеш ли да знаеш, ако не си културен? Културата е способност. Знанието е откритие.

СПОСОБНОСТ И ОТКРИТИЕ! Трябва да си способен за да откриваш. Трябва да откриваш, за да знаеш. Цялата твоя култура ще зависи от твоето знание. Колкото повече знаеш, толкова повече си културен. Колкото повече разработваш културния свят в себе си, толкова повече завладяваш световете на неизвестностите. Ти трябва да откриеш световете на неизвестностите. Те са великия промисъл. От там се ръководят всички други светове на неизвестностите. От твоята култура ще зависи колко много неизвестни светове ще се вживеят в твоя свят, И когато се издигнеш до величието на знанието, тогава твоята култура ще бъде истинско духовно озарение. Вие трябва да бъдете духовно озарение. Вие трябва да бъдете истинско присъствие върху земята.

Каква голяма привилегия е това, да те определят за представител на духовната култура върху земята. Не може да има култура, ако няма представители на духовната култура, ако няма вдъхновители. Теб се пада тази чест, ученико, да ходиш по земята като култура, да мислиш по земята като знание когато дойдат новите кръстоносци, да защитават истината, правдата, любовта и мъдростта, ще я защитят благодарение на твоята духовна култура.

Ето какъв свят си ти, който присъстваш на земята. Ето какво ръководство си ти, който живееш на земята. Бъди истинско ръководство. Бъди съвършено знание. Бъди светяща култура. Това предстои за земята. Трябва да се преобрази живота ти. Трябва да се внесат нови елементи, нова материя, нови сили. Те са, които ще се противопоставят на старите елементи, на старите сили и така ще бъде напълно оборен, напълно сринат университета на материализма. На теб, ученико, предстои задачата да подкопаеш основите на този университет, на тебе предстои да очистиш земята от тези институти, защото е дошло вече времето, когато процесът на творчеството ще мине в процес на нова духовна култура, т. е. когато духовият бит, духовният образ, духовната същина ще населят земята. Дошло е време, когато духовните същества, висшите същества ще населят земята и земята ще стане място, ще стане една от важните планети в слънчевата система.

Това е напредък. Това е преустройството на земята. И тогава, ученико, ще отговориш на въпроса, защо човекът е дошъл на земята и защо той е венец на сътворението. Трябва ти дълбока философска духовна мисъл. А тази дълбока философска мисъл ти ще наследиш от висшите представители и ръководството на на великите светове. Възпитавай се в този дух, усъвършенствай се в този дух, за да можеш да бъдеш истински баща, истински отец на новите сили, които ще се издигнат из недрата на земята. Не се обезсърчавай. Не отпадай духом. Не се страхувай. Зад теб стой Върховното ръководство, пред теб е адептът, на светлината, а върху теб Върховният Дух. Ти си обграден, защитен. Само не престъпвай повелите, не престъпвай клетвата пред олтара на Вътрешната школа. Знай, че където и да се намираш, олтарят е пред теб. И когато правиш престъпни дела, знай, че олтарят те съзерцава. Олтарят на Вътрешната школа е жив. Той е светилище, където присъстват гениите, мислителите, майсторите, архитектите на духовното строителство. Помни, земята има духовно строителство. Теб те призоваха за духовно строителство. Материалното строителство го изграждат други. Други са там майсторите, други са архитектите, а ти, ученико, усвоявай правилата, системите на духовните архитекти. Трябва да бъдеш много ловък, много мъдър, за да можеш да знаеш всеки момент, всяко време и на всяко място с какъв метър да мериш, защото то е много важно. Много са съществата, които ще дойдат при тебе да им кажеш истината. Те са с различен уровен, с различни култура. Ще бъде най-великият ден за тебе, когато кажеш истината. На теб се възлага да запишеш новите скрижали. новите пророчески указания и новото евангелие. А ти трябва да ги запишеш и като ги запишеш, трябва да ги въплътиш. А като ги въплътиш, трябва да ги пазиш при всички атмосферни действия, при всички социални и други събития, при всички психични и мистични изживявания и трябва да ги пазиш. Така се научи да съхраняваш богатите мисли, богатите слова и идеи, тъй както са ги съхранявали великите посветени.

За да имаш свещени дела, трябва да пазиш, трябва да бъдеш тайна, трябва да бъдеш непреклонен, неотстъпчив. Когато дойде въпросът да запазиш великата тайна, бъди неотстъпчив. При никакви увещания не отстъпвай. Това е характер, това е култура и гениалност.

Предстоят ти малки изпитания. Предстоят ти събития, чрез които ще се изпитат твоите устои. А щом ти предстоят тези събития, бъди готов. Не се осланяй на удобствата, да искаш макар и духовни удоволствия. Не търси насладите в живота, защото те не са за теб. Този, който работи, той няма време за пир и наслади. Ти си призван да запретнеш ръкави, да издигнеш чело и да съсредоточиш поглед, да развихриш своята мисъл и като голям архитект, математик и учен смело, положително да разрешиш задачата, която ти се възлага. Сложни са задачите, защото в тях има още много неизвестности. Но ти, за да бъдеш опитан, стреми се да отгатваш, какви са тези неизвестности. Ние още от началото ти казахме, какво да размишляваш. То е, кога човек се е явил за пръв път на земята, каква е неговата мисия на земята и какво той трябва да направи и къде трябва да отиде. Наистина, доста сложни задачи, които са дали големи научни трудове в научния свят, т. е. в материализирания свят, но ти сега дематериализирай този свят, тези трудове и запиши присъствието на Върховното ръководство и проявлението на духовното присъствие. Духът трябва да се прояви, а това проявление, ученико, трябва да стане чрез просветените люде, чрез просветените ученици. Те са, които осъзнават тази идея, този промисъл, че трябва да внесат духовните елементи, да внесат духовната култура в сферата на земята.

Ето каква голяма наука ти предстои: да премахнеш материалистичния свят и да заселиш духовния свят по пътя на логиката, по пътя на разума - да създадеш една наистина духовна система. Нека силите в твоята мисъл да бъдат най-опитните, най-реалните. Нека силите в твоето сърце, бъдат най-справедливите, най-мъдрите. И най-после, нека силите в твоята воля бъдат истински пазители на свещеното ти присъствие на земята. Трябва да имаш свещено присъствие. Така трябва да те гледат всички същества на земята. Ти трябва да знаеш, за да бъдеш свещено присъствие. Ти трябва да знаеш, ти трябва да можеш, за да бъдеш свещено присъствие. Задачите за теб трябва да бъдат най-любимата материя, най-любимата тема. Чрез тази материя, чрез тази тема да виждаш положителното въвеждане на духовния свят и духовното присъствие на земята.

Така се научи да гледаш. Така се научи да разбираш. Така се научи да работиш. Това е специално за теб. Това е специална подготовка за теб, защото трябва да бъдеш специалист. Стига си казвал: и все пак, аз още не мога, аз още не зная. Потушавай тези чувства в себе си и проведрявай съзнанието си, за да може то чрез твоята мисъл, чрез твоя стремеж да ознаменят присъствието ти върху земята. Земята е доста стара представителка върху небосвода. За теб е още нова, неизвестна, непонятна. Ти ходиш по нея и се радваш, но скоро ти я напущаш и тази съдба те доста много измъчва. Идват дни, когато мъката, труда, работата, ще бъдат сладки. Идат дни, когато стремежът, устремът ще бъдат сладки. Идва ден, когато цялата природа ще те надарява със своите плодове.

Запази това в себе си, за да можеш да бъдеш характер. Пази тайните, за да можеш да бъдеш светиня. Обичай знанието, за да можеш да бъдеш промисъл. Така възпитай своите пет чувства, за да помогнат на шестото, което сега се развива. Работи усилено върху новото чувство, което ще ти помага всеки момент да подготвиш събитията около теб. Теб ти предстои да развиеш това чувство, защото доста изключителни събития стават около теб.

Много от темите няма да бъдат схванати в техните същини. Но макар да бъдат разбрани само от горната им дреха, то е достатъчно. Така вие в тази „Алма Матер“ ще се възпитате, ще се усъвършенствате. Тя е най-благоприятната, най-тихата, най-знаменателната. А в другите школи - материалистичните школи има и мъчение, и труд.

Ученико, бъди открит за Върховното ръководство, а бъди скрит за нисшето ръководство. Бъди скрит, за да можеш тайнствено да присъстваш при всички явления в живота. Не бързай да изявяваш това, което знаеш. Не бързай да изнасяш големите истини пред малките същества. Бъди уверен, те няма да те разберат. Те са още в корените на дървото. Още не са в съприкосновение със слънцето на живота.

19 април 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...