Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 302-ро

Върховната тайна

Ученико, говорихме ти за равновесие. говорихме ти за хармония, за героизъм, за смелост и най-после ти казахме за жертва. И когато знаеш за тези неща, недей спъва Духа. За да не присъства Духът, за да се отбие Духът, за да отсъства Духът, винаги са бивали причините: липса на смелост и готовност за жертва. Сянката на дявола те плаши. Знай, че дяволът е винаги по твоите пети. Той живо се интересува за твоята работа; Той знае дори твоите интимни мисли, защото ти си още наивен, защото още не си посветен. Ти не знаеш още какво значи мирова тайна. Защо? Защото обичаш да се хвалиш, обичаш да се кичиш, обичаш и да проповядваш. Тръгнал си по света да го спасяваш. Ти още не знаеш какво е мирова тайна. И щом не знаеш, дяволът ще знае всички твои мисли. Дяволът ще знае цялата твоя работа. Дяволът ще те предварва винаги в твоите дела. Това са положителни и отрицателни сили. Ти си между силите на отрицателното и положителното. Ето защо ти трябва мирово посвещение - да знаеш за мировата тайна. Но ще кажеш: нали тази тайна трябва да се издаде, да се изяви, прояви, да се проповядва, за да могат душите да се ориентират в пътя на посвещението? Да, трябва, но когато тайната се предава, образът и се скрива, формата и се обезличава и тя остава само като сила.

Така се научи да предаваш тайните: със своето присъствие да респектираш, да предаваш сила. А щом предаващ сила, щом имаш сила, дяволът бяга. Той не се противопоставя на силата. Щом научиш тази истина, бъди верен последовател на нея. Трябват нови последователи за истината. Трябват нови школници в школата на истината.

Ние Те въвеждаме в тази върховна истина. Прояви себе си като сила, ако искаш да ти бъде прочистено небето, да ти бъде прочистен и пътя от засада. Имай сила. Силата е огнения меч, който всичко поразява. Щом е така, въоръжи се с тайната сила. Какво значи това тайна сила? В какво се състои тази тайнственост в силата? Кои са нейните прояви? Какви са нейните характерни черти? Тайната сила е разумей живот, посветен живот. Щом стигнеш до върховната истина, тайната сила ще респектира целия отрицателен мир, който те обкръжава.

Може би ще питаш, защо си в отрицателния мир? Няма защо да ти говорим за това, защото ти го изпитваш, ти го познаваш опитно, детайлно.. Да ти разказваме защо си попаднал там, не е много интересно. Ти си вече там. А сега за теб е най-важно да напуснеш този мир и да приемеш тази върховна истина за твоето бъдеще съществувание. Теб ти трябва бъдещо съществувание. Теб ти трябва върховно посвещение, върховно знание. А за да ги, имаш, трябва да имаш Върховната тайна. Трябва да отгатнеш тази Върховна тайна, да проследиш следите й и да намериш, тая Върховна тайна. Тя пътува, обаче не оставя никакви дири и следи, а ние ти казахме да намериш дирите, следите. Тя е оставила като следа едно специфично ухание, едно специфично осияние и озарение. В тези специфичности е Върховната тайна. Ако става въпрос да се посветиш напълно във Върховната тайна, подразбира да имаш тия специфичности, които са под влияния от Върховната тайна. Ти още не можеш без влияние. Твоят мир е така устроен, че той се ползува, той се храни с влияния. Досега различни влияния са те хранили, обаче в бъдеще имай Върховното влияние.

Ние не ти говорим за различните влияния, които дават ефекти в света. Ние не ти препоръчваме ефектите, които понякога помагат да се развият едни особени противни чувства: тщеславие, себелюбие, гордост и т. н. Когато става въпрос за ефекта, трябва да бъдеш много внимателен, много буден: кой ти създава ефекти, кой те подмамва. Това е важно положение за теб, защото пътя по който вървиш, ефектите нямат сила за тебе. Те могат да бъдат само спънка за теб. Тъй, както си бе спъвал и сега ще се спъваш, независимо от какво естество, от какъв характер са те. Ефектът за ученика съвсем не е нужен. Прави разлика между ефект и радост. Радостта е чистота, а ефектът е условност.

И тъй, когато стъпваш, смело върху прага на Вътрешната светиня имай предвид Върховната тайна. Тя вее повече и повече ще те прегръща, вее повече и повече ще те поглъща, все повече и повече ще те освобождава.

Но ще кажете: щом е тайна, как мога аз да бъда откритие за тайната? Върховната тайна знае за тебе. Ти си в нейните проекти, в нейните планове. Ето защо тя е Върховна тайна. Тя е ключа на твоето съществувание. Ако не бе така, ако не беше такъв ключ, ти не би се пробудил, ти не би тръгвай по пътя на посвещението. Ключът на тайната е твоето хранилище, твоите запаси, твоето бъдеще и Върховно началие.

Ученико, тъй както Върховната тайна е заключила тайната заради тебе, така и ти се научи да бъдеш Върховна тайна. Престани да говориш за своята личност. Не е необходимо да подчертаваш своята индивидуалност. Не. Нека се чувства твоята сила, но ти няма да мислиш, ти няма да подчертаваш за твоята сила. Остави силата сама да действа. Ние казахме, че от силата бягат силите на отрицанието, т. е. те се стопяват. Те не могат да съществуват при голямата сила.

Когато ти говорим за Върховната тайна, ние искаме да те подкрепим, ние искаме да те наградим. А кой се награждава? Награждава се силният. Ако не си силен, няма награда. А силният не се плаши от стъпките на дявола. Той не се плаши от гръмотевиците, от бурите, от съблазните, от затворите и от тяхното оръжие. Силният е Върховна тайна.

Когато изграждаш своя мир, когато оформяваш своето битие, когато извайваш своя образ, имай две неща предвид - силата и Върховната тайна. Ако се оградиш. в битието на Върховната тайна, ти наистина си мирова сила. Това е твоето посвещение. Твоето посвещение не се заключава в това да разрешаваш социални, политически, религиозни и др. проблеми, а твоето посвещение трябва да даде сила и Върховна тайна. Така ще познаеш Бога като сила и Върховна тайна. Със силата ще можеш да се вживееш в битието на Върховната тайна.

Говорим ти за силата, защото никой до сега не е подчертавал тази велика истина. Всички учители са отбягвали да говорят за силата. Те са имали предвид много съображения. Те са говорили за добродетел, за вяра, за любов, за мъдрост, правда, но те са се въздържали да говорят за силата като Върховна тайна. Ние ти напомняме само, а до колко ти ще можеш да проникнеш в тази велика необятна област или сфера или битие. То е бъдещето твое съществувание. Силен си само тогава, когато си тайна. Силен си само тогава, когато си облечен в щит. Силен си само тогава, когато си осиян напълно от светлината. Силен си само тогава, когато си озарен напълно от Духа. Ето защо сега ти трябва сила. Сега настъпва една особена епоха, когато силата ще трябва да. разреши големите въпроси, които са, били като противоречия. А такива има много. Целия човешки свят пъшка в тези противоречия. За да се разрешат тези. противоречия, трябва сила. Силният не се подава на внушение. Силният не се подава на ефекти. Силният не спира по пътя. Той не оправя обърканите работи. Него не го интересува, защо това е така, а не другояче. Движението на силния е откритие на Върховната тайна. Той няма други замисли, няма други странични изкуства. Той си служи само с изкуството движение. Изкуството движение произвежда хармония, музика, поезия. Само чрез това изкуство ти ще можеш, ученико, да се втопиш в битието на Върховната тайна. А щом се втопиш в битието на Върховната тайна, ти си неуязвим. Там отрицателни сили няма. Ти си тогава при най-богатите Божествени условия.

Ние ти говорим за, един свят съвършено непознат и чужд за тебе. Той е извън твоя свят. Но ти, ученико, влез чрез силата в този свят. Бъди силен. Това е твоето бъдеще достойнство. И най-големите стихии да те не забавят по пътя. Върви, върви по пътя, за да можеш да откриеш Върховната тайна. Сега си повикан да защитиш достойно делото на Духа. Делото на Духа изявява едно особено положение. Борбата между материята - плътта и Духа е доста жестока. Кой, ако не ти да защитиш делото на Духа? А за да направиш това, трябва ти сила, т. е. да бъдеш силен. А за да бъдеш такъв, напълно трябва да се отречеш от себе си, т. е. да се отречеш от твоя мир, от твоя свят, от своя род, от своята нация и от своята държава. Трябва Да млъкнеш. Само когато млъкнеш, когато престанеш да шумиш, да дигаш шум, тогава ще доловиш тайните звуци на Върховната тайна. Стига ти е била скрита тази тайна. Трябва да ти бъде открита. И щом я откриеш, тогава ще проявиш себе си като Върховна воля, като Върховна сила.

Това са знания, това са задачи, които могат да се предават на учениците от Великата Висша Божествена школа. Но нека не бъдат чужди за теб, който си стъпил във Вътрешната школа. Когато знаеш за тях, ти ще се осъзнаеш. Ти ще спреш за момент и ще си дадеш равносметка, защото не можеш другояче. Трябва равносметка. Равносметката е ориентация, гаранция за твоето бъдеще. А теб ти предстои велико бъдеще. Теб ще те вземат духовете на Върховното творчество, защото ти им си необходим. В кое царство ще те отведат те, в кои вселени? Те ще те вземат от твоя досегашен господар, който те е експлоатирал. И къде ще те отведат? В светлата зона на земята. Земята има една светла зона, която се варди, пази за тези, които ще бъдат бъдеще за новия живот.

И тъй, ученико, кандидатствай за светлата зона на земята. Там ще се посветиш за великите дела на новата раса, която ще овладее цялата земя. Там ще научиш за плановете, за събитията, които ще разрешат великите проблем за Върховната тайна. Светлата зона е твоята земя. Светлата зона в твоя дом, твое отечество. Там сега живеят представителите на бялото братство и от там ще се разнесе великата истина - братство по цялата земя. Бъди и ти от тези, които ще вземат участие в пътешествието и разнасянето по цялата земя идеите на бялото братство. Научи се така да мислиш. Не е трудно да се научиш да мислиш тъй, както мислят боговете в битието на Върховната тайна. Изгради вече този свят в себе си, за да не се плашиш от стария свят, от старите сили, които са бивали досега голямата ти спънка.

Много неща ви казахме, много неща научихте, много системи проверихте, но идват дни, когато и много ще трябва да дадете, много ще трябва да пазите, много ще трябва да носите. Очите на светлината са обърнати към вае, но окото на тъмната ложа ви наблюдава. Скрийте се в битието на тайната, за да ви загуби дирите това око.

25 май 1925 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...