Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 307-мо

Двете способности

Ученико. добрите пожелания, добрите мисли се възнаграждават - богато се възнаграждават с повече светлина. Когато ученикът мисли, когато ученикът пожелае, когато ученикът иска, проекциите на светлите лъчи са пряко указание за неговата готовност, за неговата издигнатост, за неговото проникване в по-висшите сфери. Способността на ученика да излъчва своето етерно тяло; своята мирова мисъл, е способност на великите художници, на великите скулптори, посветените във висшето изкуство. Когато ученикът мисли, когато ученикът изживява, вибрациите на висшето му тяло възбуждат мембраната на Духа като ефект, като резултат, като живот. Идват в помощ факторите повече светлина и повече присъствие на Дух.

Велика е работата на ученика, велики са проблемите на ученика, свещено е мястото на ученика, защото е приготвена светая светих, в която са изживени и проявени великите същини на неговото битие. Там, в светинята е резултатът. Ученико, познай себе си. Изучи себе си, за да можеш като познат и изучен да бъдеш представен пред нова йерархия, пред нов свят, които са пълнота за твоето всемирно съвършенство. Заживял във висшите сфери, изучил порядките, кодексите на висшите сфери, ти ще имаш най-завидната доктрина, най-завидното постижение, в които ще се наречеш посветен. Това са великите представители като идеи, като ясновидство и интуиция, които ще ти помогнат да се издигнеш от нисшия свят в по-висшия и се наредиш с представителите на космичното сътворение.

Това е твоя път, това е твоята цел, за които оправдано са възнаградени твоите непреривни стремежи към тоя възход. Ти стъпи в една школа, за която и вековете мечтаха, за която много посветени дадоха своя живот в жертва. Ти идваш наследник, увенчан с благодатни условия, с възвишени методи и правила, които потвърдени с кръвта на много светии, на много мъченици. Сега е моментът, да имаш отворени очи, разгънато ухо да чуеш и видиш. С тия две способности ще наследиш способността на светлината и силата на Духа.

Ученико, обърни особено внимание на тия две способности, на тия две чувства, които са отворена врата и цел в живота ти. Забрави стария свят. Затвори вратата зад себе си. Не поглеждай назад, да не би със светлинните мисли и духовните сили да се промъкнат тъмни миели и тъмни духове. Забрави света, забрави идеалите на стария свят. Освободи съзнанието си от удоволствията на стария свят. Те не са съществени за твоя идеал и живот. Когато направиш върховен възход, силите на висшите светове ще повярват, ще те обикнат, защото те на никого не дават, ако не го вярват, никого не допущат, ако не го обичат. Щом знаеш това, щом си видял това, щом си изучил това, запази периметър във висшите сфери, за да можеш да се наречеш достоен наследник в мъдростта на вековете.

Когато така ти говоримото е да те предупредим да не правиш опити да слизаш долу, да се оправдаваш, да угаждаш. Ученикът знае едно: книжката под мишница и през вратата в школата. Този, който учи е свободен от задълженията на стария свят. Този, който учи е винаги ангажиран в приливите на светлината. Една е мисълта, която го занимава: как да приготви себе си и се представи пред мировия Учител, тъй както в дълбоката древност посветеният израелски цар Давид, преди да се срещне с Бога Йехова, трябваше да мине очищение, да принесе жертва, да се облече в най-скъпата дреха и се представи пред Господа. И наистина, Господ Йехова не му измени. Изяви му се. Така и ученикът да не си прави илюзии, че без подготовка, пост и молитва, без жертва, без помагане на ближни и без чиста, хубава, скъпа дреха облечен, той би влязъл в общение. Учителят обича чистотата. Учителят се радва на красотата. Учителят обожава душата.

Когато знаеш това, ученико, не цапай вече своята същина. Ето пътя към посвещението. Това е пътя, който води към космичния свят - светът на великите създатели. Трябва да се наредиш в редиците на тези велики майстори на космичните прояви. Космичният свят е проявения свят. Космичното сътворение е идея, е мисъл на Божествения свят.

И тъй, ученико, за да проникнеш в Божествения свят, трябва да бъдеш космично проявление и космично сътворение. Мъчно ли е това? Това са най-лесните проблеми. За кого? За този, който е стъпил във Вътрешната светиня. Ученикът има тайните на Духа, а те са съблазън на великите духове. Така и ние искаме да бъдете съблазнени, вдъхновени, от тия тайни на Духа.

Когато ти говорим за тия забравени за тебе области, сфери, светове, ние ти напомняме за Великото Начало, когато ти тръгна и излезе от обятията на Божествения свят. Когато ти напомняме, имаме искреното желание да ти дадем от тайните ключове, които отворят секретните врати на космичния свят. Един от тия ключове е да бъдеш във връзка с духовете на космоса. Духовете на космоса са рицарите, които защитено, геройски ще те преведат пред дълбоките сфери на абсолютното мълчание - най-опасните сфери за тебе, в които много посветени пропаднаха.

Този е най-съществения, най-познатия ключ. Той е направен от светлинна материя. Изработен е от велик майстор. И понеже е проявен като същина, той лесно се овладява. Къде е този ключ? Скътан в твоето сърце, пазен от твоя дух и изнесен от твоята душа. Твоето сърце, твоят дух и твоята душа са същини на тоя ключ, т. е. посредством любовта, мъдростта и светлината ти лесно ще отключваш вратите на космичния свят.

Когато Духът ти напомня за тия истини, той има за цел основно да те пробуди. Не може без основа. Основи трябват, върху които да стъпи твоя дух, да се прояви твоето сърце и да заживее твоята душа. Ето твоят свят. Това е твоето бъдеще, това е твоята радост, това е твоето щастие - да проникнеш в космичния свят и да изживееш Божествения. Там са майсторите на словото, там са и майсторите на сътворението. А влезеш ли между тях, ти си вече един от създателите.

И тъй, имай тази връзка, имай това съобщение, за да бъдеш винаги наставляван, ръководен из тайните сфери на Духа. Що е това тайнствени сфери на Духа? Там ще проучиш мисълта на Първоизточника. Мисълта на Първоизточника е тайна сфера на Духа. И ако има някаква мъчнотия, която да обременява ученика, то са тайнствените глъбини на Духа, които са мирови способности, които са изявени в битието като живи организми в много форми и същини. За да може ученикът да проникне в тия тайнствени форми на Духа, трябват му способности - да съчетава, да открива всяка форма на тия организми на Духа. Къде е спънката за съвременната наука? Спънката е там: науката открива някои форми, но нищо не знае за същината на организмите, нищо не знае за силата на тия организми и затова тя се материализира във формите. Тя открива формите, но не знае за силата, за движението на тия форми. Тя казва: материята се движи. Но кой я движи тя не знае. А ученикът знае. Това са организмите на Духа.

За да знаеш мъдростта на битието, е необходимо да знаеш тайните на Духа. А тайните на Духа ще научиш, когато си в общение с висшите сили. И тъй, когато мислиш, когато се молиш, когато говориш, когато гледаш и когато слушаш, имай предвид тайните на Духа. Това е твоята свещена стъпка, ученико. Нов характер, нови способности, нови отношения - това е примера, добродетелта пред небето. Изграждай себе си със светлинни скъпоценности, за да бъдеш нов представител във времето на шестата раса.

Това е сега великото събитие.

10 септември 1953 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...