Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 308-мо

Силата

Ученико, разведриха се небесните простори, проникна светлина и напълно овладя тъмнината! Разпростря се светлината и обзе всички пространства, стигна до тъмнината, защото бе силата на една воля. Благодарение на тази сила-волята, се появи като основа съзнанието.

Велик, сложен свят, сложно битие - толкова много сложен, толкова много тайнствен, толкова много дълбок и широк, че за да можеш да проникнеш в него, трябва авторитетът - светлината, т. е. трябва авторитетът силата.

Ще засегнем въпросът за силата, защото моментите, които ученикът изживява са от такова естество, че трябва сила. Силата е, която надделя над тъмнината. Силата е която надделя над незнанието и невежеството. Силата е, която надделя над несъвършенството. Силата е, която надделя над природата, над пространството, над вечността. Следователно, на ученика му е необходимо този велик лост - силата, за да може да надделява над всички прояви, над всички авторитети, които могат да бъдат спънка, преграда за неговото развитие и съвършенство. Засягаме въпросът за силата, защото ученикът трябва да изпита този поток, трябва да изпита това вълнение, трябва да изживее този прилив, това движение. Ученикът трябва да бъде авторитет, а неговия авторитет зависи от авторитета на Висшата всемирна воля, която се проявява като сила. Само силните по дух ще видят Бога. Само силните по дух ще разбират Бога. Само силните по дух ще живеят като Бога. Силата включва всички добродетели, всички качества, всички способности и таланти. Обединени в едно, те представляват гиганта - всемирна сила.

За да може да се опита тази велика истина, какво трябва на ученика? Трябва му дух - мощен дух, изобилен дух, светлинен дух. За да може да има този прилив на духа, ученикът трябва да бъде едно скрито пристанище, една тайна глъбина, трябва да бъде дълбока загадка, трябва да представлява най-могъщото, тайнственото. Само при тези условия, само при тази мисъл, само при тази обстановка ученикът може да израсне като авторитет, защото авторитетът не го създава света, не го създават човеците. Авторитетът се създава благодарение прилива на Духа, който ученикът внедрява в своята глъбина. Трябва да се заживее в царството на Духа. Трябва да се проучат основите, тайните глъбини на Духа. В него са всички секрети, всички тайни, всички възможности и идеали. Той е, който зарегистрира първото проявление в битието. Тъй е, който е зачатие на всяко сътворение в битието. Той е първата вейка, която израсна във вид на растение върху планетите. Той е първата душа, която се обособи като индивид и заживя по планетите. Той е първата клетка, която въплоди живота по всички вселени. Той е първия трепет, който изпълня всяко движение с дихание и всяко дихание прояви Всемирната воля. Като ученик на една велика Божествена наука, трябва да заиграят по твоето лице вибрите на духа, движенията на Духа, силата на Духа. А знаеш ли какво ще бъде твоето лице, какви ще бъдат образите на всеки мускул, на всяка тъкан, на всеки нерв? Ще имат образ на Велико началие, на написана цел. История на битието, история на Създателя.

Ученико, теб се падна този дял - да проучиш историята на битието; да откриеш историята на Създателя. Трябва да направиш това, защото обетът живее в заблуждение, в тъмнина. Трябва да докажеш това, защото светът живее в безверие, в нищета. Трябва да видиш това, за да можеш да докажеш положително, що е това начало на битието, що е това естество на Създателя. Вглъбявай се все повече и повече в естеството на Създателя, проучвай по-щателно проявите на битието, за да завършиш великия курс, великото посвещение по история на битието, по история на Създателя. Да мислиш че е рано, не е. Не е много рано да посветиш себе си на тези проблеми. Сега е велик прелом, велик възход, ето защо, трябва да се отгатнат нещата, за да могат да бъдат те свидетели пред отрицателния Дух.

Когато засягаме въпроса за силата, ние ние имаме за цел да оплодим това състояние, защото най-великото в човека е състоянието. Силата никога не държи в подчинение. Силата никого не подчинява. Силата никого не държи в невежество. Силата никого не държи в безверие. Силата е велик фактор. Тя е която координира всички неща. Тя е, която запасява с необходими елементи всяка човешка, всяка ученическа проява. Ето защо, когато ще мислиш за силата, не бъди в състояние на слабост, в състояние на невежество, в състояние на подчинение, но когато ти ще мислиш за силата, прояви се като сила, за да могат да паднат всички препятствия, макар и многовековни, съзидани, укрепени. Ако в древността са падали стени - стените ерихонски, то колко повече сега, с помощта на Мировата сила, на Върховната сила можеш да събориш стените на вековете.

Когато Ти говорим в този дух, ние имаме предвид вековни събития, вековни преживявания, вековни стълкновения. Няма да говорим за греховете, а ще говорим за събитията. Сега настават дни, когато трябва да се разчисти пътя, трябва Да се разчистят полетата, трябва да се проведрят сферите, за да може изобилно да проникне светлината. Що е светлина?. Светлината е мисъл на създателя. Няма създател без светлина. Ако би било само светлина, то кой е източникът на светлината? Ти не би отгатнал, ученико, но сега ние ти говорим: светлината е мисъл на създателя, т. е. светлинната, мисъл на Създателя е проявила и изявила светлината. Ето къде е тайната-тайната за великата история на Създателя.

Когато откриваш и опитваш тази истина, бъди уверен, ще знаеш за битието, ще знаеш за върховните движения, за Върховната воля. Те ти са най-необходими. Ако си Върховна воля и Върховно движение, няма да има за тебе невъзможни, неоткрити, незнайни явления. Тогава няма да търсиш наука, няма да изобретяваш наука, няма да измислящ наука, защото ти сам си науката, сам ти си доказателството, сам ти си движението, сам ти си волята. И тогава няма да повтаряш закостенялата формула да търсиш сам себе си. Никога Върховната воля не търси себе си. Никога Върховното движение не търси себе си. Никога Върховната мисъл не търси себе си. Що са те? Творчески фактори.

Колко сложен е животът и колко близък е животът! Колко ясно е познат животът, защото той е движение и воля. Движението е проектираната мисъл на създателя. Волята е действащата сила в сътворението. Следователно, какво трябва на ученика? Сила. Какво той трябва да прави? Да се движи. Нито грамче, нито милиграмче не трябва да има недвижеща се материя в него. Всичко трябва да бъде движение, за да може да се хармонизира с мировото движение, с мировата хармония. Нито секунда не трябва да има стъписана воля. Волята трябва да бъде вечен непреривен двигател в съчетанието на светлината. Светлината се съчетава. И благодарение на нейното съчетание се създават нюансите, светлините на живота, понеже животът е резултат на светлината, движението и волята. Те са най-върховните явления за ученика. И когато ученикът е можал да открие най-после гениалната мисъл на Учителя, висшите постижения и знания на Учителя, той започва движението на новото явление. Върховният ритъм на волята на новото явление е новият прилив на светлина на новото явление, т. е. ученикът е ново явление.

И тъй, отношението на учениците е ново явление в школата. В тайните на школата няма себичност, няма личност, няма форми, образи, тела. Там има само явления. Всеки ученик ще гледа другите като явление. Колко мъдри, колко тайнствени, колко скрити, колко необятни са явленията на Духа! Когато дойдат щастливите моменти, кога то проговори Създателя, когато се подвижи волята, когато се въплъти светлината, тогава наистина е ден на възкресение.

Колко много трябва на ученика! Какво му трябва? Мирово движение, Върховна воля и Всемирна светлина. Чрез тях той ще се издигне високо, ще проникне дълбоко, ще овладее широко и тогава започва неговото най-върховно посвещение, Езикът му ще пее, мисълта му ще грее, душа та му ще живее. Ето ден върховен. Ето ден на върховно посвещение, т. е. на най-велика радост. Има една единствена радост, т. е. момент на радост, когато ученикът се вживява, когато вижда и говори. Висшето просветление е Върховно слово. Да имаш Върховно слово подразбира да си светлина, движение и воля.

Засягаме въпроса за светлината, въпроса за движението, въпроса за волята, за да можем да внесем у вас силата - тази гранитна, диамантна, тази колосална по обем, по съдържание и смисъл, същина - силата. Когато засягаме въпроса за силата, ние не сме спокойни. В миналото много се е говорило за Добродетелите, за доброто, за страданието, за жертвата; за милосърдието, за въздържанието, за кротостта, за любовта, за вярата, за надеждата, за трудолюбието, но малко се е загатвал въпросът за силата на Духа, за ритъма на Духа. Защо? Защото условията бяха оскъдни. Издигнатата личност беше много слаба, за да може да издържа напора на Духа. Но сега, когато минаха много векове, когато се опитаха много доктрини, много школи, много догадки, много теории, дойде се до кулминационната точка, до точката, където тя се раздвижи, тя се разпръсна. И всичко ще рухне и ученикът отново ще почне. Това са все методи, това са все етапи, градация, еволюция. Над всичко това трябва да застане като върховна същина новота явление - ученикът на върховното посвещение. Това е същината, това е силата, това е светлината, знанието и живота. Макар и да сте във физически форми, във физически обекти, във физически ризници, Духът не ще ви пощади, няма да се спре да стопи всички форми, всички образи, всички идеи на вековете. Той и Върховната сила ще разгради, ще открие простор, за да може да проникнат силите, мъдреците, светиите, ангелите на земята. Земята трябва да стане бащино огнище, дом на отците, дом на синовете. Земята трябва да стане престол, трябва да стане велико всемирно народно събрание. Земята трябва да стане небесна райска градина. Това е нейното предназначение. Такива са идеите в нейните недра. Такъв беше първият замисъл. Така ще стане, защото волята на Духа е такава. Това е градивен процес, градивен възход, градивно събитие и всички творци, всички архитекти вземат живо участие в този велик Божествен план. Ето защо, ученико, не се спъвай от малките човешки събития, от слабите човешки идеи. Всичко ще рухне, всичко ще се промени. Кога? Когато първо в теб стане това, когато ти си едно начало на това, тогава ще видиш висшето озарение, тогава ще разбереш висшия план и няма да се безпокоиш, няма да се чудиш, що е това всемир, битие, земя, планети, слънца, минерален мир, растителен мир, животински мир, човешки свят, но ще виждаш една висша системна градация, ще виждаш активната воля, как гради, как съчетава светлинните сили, как обгаря, как оцветява, как се въплъщава, ще виждаш движението на етера, как се възражда, как се движи, как трепти. И когато видиш всичко това, никога няма да почувстваш състоянието на самотност, защото вечно ще бъдеш в унисон с живите творчески сили. Тогава душата ще пее, мисълта ще прелее, любовта ще разказва. защото силата е зад тях.

Говорим ти за силата, защото тя ти не достига, нея ти не познаваш, защото винаги живееш в безсилие, винаги си окаян, винаги си бил грешник, винаги си бил невежа. Но сега, когато ти откриваме една пътека, през която да мине силата, не се плаши, пусни я, дай й прием, обикни я, защото твоята същина е сила. Нека твоята същина - силата се слее с тази Върховна сила. Тогава твоята сила няма да бъде слаба. За ученика са изключени всички слабости, за ученика са изключени всички престъпления, за ученика е изключено невежеството, незнанието. Всяка негова мисъл е знание. Всяко негово движение е мисъл. Всяка негова работа е воля.

Какво още да ви кажем? Да ви говорим за греховете на стария свят, да ви напомним за възможностите на вековете, да ви спомним за вашето минало, всичко това е хроникирано, всичко това се знае, но то е в забрава. Такъв е законът. Има един авторитет, който взема нещо от забравата. Него го наричат карма, закон за възмездие, но ученикът не мисли за карма. Ученикът не изпълнява закона за възмездието. Той е извън законите, защото той създава законите.

И тъй, когато сега сте в едно ново начало, в една нова година, в едно ново равноденствие, когато вземате участие в едно ново празненство, в една нова церемония, когато вземате участие в едно ново явление, в едно ново събитие, в едно ново проявление, в проявлението силата на Духа (забележете това), вам предстои могъщата задача, върховната памет, да изпълните казаното: Да се чувствате като ново явление. Това ще ви изгради като светещи сили, вечнодвижещи сили, волеви сили. Ето на какво разчита Духът. Ето на какво разчита Създателят. Той може в момент да стопи всяка физика, да изцеди и смачка всяка вътрешна субстанция, вътрешния космичен мир и вие да видите само сухи кости, които да ви говорят. Досега вие слушахте все сухите кости, но каква е философията на сухите кости? Да ви говорят за миналото, за някакви приключения, за някакви приказки? Вътрешната космична същина ви говори за силата, на Духа.

Помни, ученико, това. Запамети силата на Духа, тайнственото в Духа, живота на Духа. И когато знаеш за тях, ти никога няма да си печален, обезсърчен, сиромах, нещастен, стар, немощен, защото силата на Духа ще укрепи твоя Дух. Той вечно ще се подмладява, вечно ще се движи, ще бъде един устойчив ресор, за да може да издържи напора на Духа. Когато проникне напора на Духа в твоето естество, ще бъде една центробежна сила, около която ще се организират, ще се задвижат плеяда сили. Ето едно върховно ядро. Когато станеш ядро, центробежна, сила, ти ще можеш да откриеш всички събития на бъдещето, защото теб ти предстои висшата дилема да бъдеш родоначалник на бъдещето, да родиш бъдещето, да откриеш бъдещето; защото всеки знае миналото, всеки разговаря с настоящето, но никой не знае бъдещето. Как ще знаеш бъдещето? Като централно ядро, като централна сила, защото всички сили ще се движат около тебе и ти ще слушаш тоновете, ти ще слушаш хармоничните отзвуци, ще знаеш, ще разбираш всеки тон, всяко хармонично съчетание и като велик астролог ще откриваш светлинните хороскопи. Такава е волята, такова е движението, такава е светлината. Не трябва да бъдат чужди за тебе. Вземи писалката, вземи линията, вземи парчето хартия и започни да чертаеш диаграмата на бъдещето. Призови силите на висшата астрология, които да ти открият космичното съчетание на плеядата звезди и планети. В тях е бъдещето. Те всички ще ти разказват, защото във всяка планета живее по един космичен дух. Във всяка звезда живее по един космичен дух, а космичните духове са ръководство. Те са върховна воля на Създателя. Те са светящата мисъл на Създателя. Те са мировото движение на Създателя.

 За да чуеш всичко това, пойни, слушай дълбоко, прецизно слушай. Всичко това за да видиш, гледай всестранно, прецизно гледай. Достатъчно ти е да чуеш и да видиш. След това има нов процес - да създаващ. Творчеството е най-гениалната работа на Духа. Духът всецяло е зает в творчество и неговото движение е всемирната хармония.

И тъй, когато дойде силата, не продължавай да спиш, да мислиш, да се храниш, да се удоволстваш, а стани, тръгни - тръгни, където силата те отнесе. И там, където тя те остави, там ще мислиш, ще съзерцаваш.

Ето новата идея за Върховната сила, която има за задача да открие пътя за висшето посвещение на ученика; Ако биха били по-благоприятни условията, атмосферата, влиянията, бихте видели чудото на силата, но тя е съобразителна, деликатна, практична. Ако има същина най-практична, това е силата. Тя никога не нарушава, защото е творчески акт. Но макар и такива условия, макар и такава атмосфера, все пак силата на Духа ще възтържествува. Делото - великото дела на Всемирната воля ще възтържествува върху земята. Синовете на Бога, синовете на светлината, белите братя, ще населят земята. Боговете на вселената, богините на слънцата, ще населят земята. Посветените в царството Божие, светиите от духовния свят, ще населят земята. Най-после, всички ангелски йерархии ще посетят земята. Това е великото бъдеще на земята.

И тъй, нека да крепне у вас духът на силата, да се укрепява духът на волята, да се въплъщава духът на светлината, за да бъдете мирово движение и тогава ще завършим делото с велик успех. Ще се увенчае школата с велики постижения и тя ще бъде единственото свидетелство, че наистина на земята дойдоха боговете, светиите, посветените, ангелите. Нека това ядро крепне заедно с всички онези същества, които са извън плътта и слушат, записват живото слово на Духа, мъдрото слово на всемирното бъдеще. Те гледат, те слушат, те поглъщат, те записват, те трептят, благоухаят; свещенодействат, защото движението на Духа е техен подвиг, осиянието на светлината е тяхна виделина и крепостта - волята е тяхна устойчивост. Когато имаш възможност да опиташ една велика реалност - присъствието на Духа, бъди благодарен, защото благодарността е признание пред светлината, а да признаеш, че ти обичаш, че ти трептиш и се движиш, това е доказателство пред висшия свят, пред върховния свят.

22 септември 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...