Jump to content

309. Силата (продължение)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 309-то

Силата

/продължение/

Ученико, когато те въвеждаме в същините на Духа, в същините на Създателя, ние имаме за цел да осъзнаеш, да проучиш, да изживееш, да видиш, що са това същини на Създателя и на неговия Дух, Знай, че всички авторитетни сили са обърнали очи към това свещено дело, за да може то да разрасне като една велика, мощна сила. Когато израснеш като велика и мощна сила, тогава ще проникнеш, тогава ще видиш, що са ония абсолютни сили, които строят миросъзданието, които ръководят живота на миросъзданието. Тогава ще видиш ясно и източниците, изворите на абсолютната светлина, на абсолютната любов, на абсолютната правда, на абсолютната надежда, добродетел и мъдрост. Тогава ще изживееш и ще видиш, как се съчетават ония активни строителни сили, които проявяват Върховната воля на Създателя. Тогава ще проникнеш по-дълбоко из глъбините на духовните извори и оттам ще черпиш живата безсмъртна вода, която да обнови твоя дух, да умие твоята душа и да освежи твоето сърце. Тогава ще заработиш в унисон с ония градивни сили, които непрекъснато, без отдих строят, създават висши организми, висши образи, висши тела и светове. Тогава ще можеш да проникнеш в оная съществена духовна глъбина, която е свещен огън в недрата на Духа. И тогава ще вземеш от тоя огън и ще запалиш твоите свещници, твоите способности, ще запалиш твоите стремежи, които са потик, инерция, енергия на Духа и силата. Тогава ще можеш да се вселиш във всемирното живо блестяща око на Създателя, от което ще можеш да съзерцаваш ония чудно красиви силови възможности, които са естество, които са плът и кръв, които са Дух и светлина на Създателя. Тогава ще можеш да проникнеш в абсолютния мислов апарат, в абсолютната мисъл на Създателя. Чрез нея ще полетиш из необятните вселени да проследиш, как системно, как мъдро, как разумно е построен порядъкът на живота, който изхожда от Създателя. Тогава ще се издигнеш много високо, ще полетиш много на широко и ще издириш дълбоките глъбини на всемирното сътворение, и ще изпиташ абсолютната радост и твоето съзнание ще се сгради с мировото съзнание, за да може да изпълни великата задача, която е мирово пробуждане.

Ученико, трябва ти мирово пробуждане, а за това се изисква свещен огън, духовен ритъм, Божествен пламък. С тия проблеми има да се занимава твоя пробуждащ се дух, с тези същини има да се занимава твоята освобождаваща се душа, с тия жизнени енергии има да се занимава твоя ум, и най-после, с тия богати, пълни с аромат, със светлина и жизненост същини, има да се занимава твоето сърце. Докато всичко това бъде достояние, бъде живот в тебе, тогава ще се отворят духовните очи, да видиш как мировата система строи, създава, как мировата система провежда, води, разкрива, прави всичко достояние, как непрестанно работи, гради, всажда. И всичко това тя извършва заради едно чудо, заради едно явление, заради едно съвпадение, а то е висшите централни ядра.

Проумявай, ученико. Ти ангажира съзнания, ти ангажира мисъл, деятелност. За да може да се извърши великия процес, за да може системно да се проведе великата работа, на теб се възлага да разчистиш около себе си своята атмосфера, за да могат тия сили безпрепятствено да проведат чрез теб великата работа. Ние в миналата среща ви казахме, кой ще бъде оня лост, чрез който ще изместите грамадните, тежките блоковни препятствия. Това е силата. Няма създание, няма проява, няма чудо без действието на силата. Силата е, която ги ознаменува, сила та е която ги провежда, тя е която помага на възможностите да се реализират. За да може да се извърши великата работа, трябва да се прочисти, а това ще направи силата. Какво се иска от теб? Да можеш да внедряваш в себе си силата. Как ще направиш това? Кои са средствата, чрез които ще можеш да приобщиш тия абсолютни сили в себе си? Трябва ти на първо място охрана, ограждане, освобождение. Ето защо, когато станеш сутрин, обърни погледа си, съсредоточи мисълта си и кажи: „Господи, разчисти пътя ми“. След това кажи: „Да се премахнат всички сили от пътя ми“ с дигане на ръце и проведряване чрез ръце те. Това прави във всеки момент, когато си спомниш, че трябва да овладееш силата в себе си. Чрез това мото ще създадеш една богата атмосфера, в която ще присъстват светли сили. Това е твоята голяма задача - да влезеш във връзка със светлите сили, да обединиш своите сили със силите на висшите същества. Тогава техните енергии ще проникнат в тебе, техните способности ще проникнат в тебе, защото ти и те сте едно. Така изграден, ученико, така подготвен, така построен, ще имаш най-върховната, най-светлата способност. Какво е това способност? Да усещащ всеки трепет, всяко изключение, всяко събитие, всяко чудо и всяка идея, а то е да затрептиш като светлинен лъч, който е неимоверна бързина прониква из необятните простори, догонва много и много планети и системи. Кога и къде може да загасне светлинният лъч? Може ли светлинният лъч да загасне и да изчезне? О, не! Светлинният лъч нито загасва, нито изчезва, защото естеството му е светлина, естеството му е мисъл, естеството му е деятелност, но светлинният лъч може някъде да се спре, да се обособи като светлинно ядро, като център, като звезда или като планета. Ето защо; тъй както светлинният лъч не изчезва, не угасва, така и ти, ученико, няма да изчезваш, няма да загасваш. Позволено ти е сама до спреш и да станеш ядро и то математически точно измерено пространство, време, явление. Само така ти ще се обособиш като едно централно ядро, което Ще развие духовна силова енергия. Но ще кажеш: щом е енергия, то е много материално. Всички материални движения, материални сили, материални енергии са копия, са излъчвания от енергията на Духа.

И тъй, когато разсъждаваш и мислиш за материя, за сила и енергия, ще имаш пред вид енергията на Духа. Няма по-енергично съществувание в битието от излъчванията на Духа. Най-ценното е, когато става излъчване на Духа - да може ученикът да получи облъчване. Облъчването е една висша способност. Но ще кажете: тя, способност на ученика ли е? Тя е способност на Духа, но когато ученикът бъде облъчен, той се проявява вече като способност и тогава протичат енергиите на гения, на мъдреца, на учения. Ето защо, когато казваш мотото, мисли за облъчването. Нека твоята мисъл бъде и тя облъчване.

Когато ти говорим за тези висши възможности, ние имаме да извършим чрез теб една свещена работа, а тя е, да те направим дълбок кладенец, чисто бистро езеро, да те направим висок планински връх, ясно светло небе, светяща звезда. Затова трябва да можеш да бъдеш ориентиране за всички ония души, които идат отдолу. Такава една ориентация нам ни трябва, а тя ще стане, тя вече стана. Дали ти, ученико, си готов, дали се чувстваш способен, дали ти се плашиш, това нас съвсем не ни интересува. Това не а в нашия план, защото трябва да стане облъчването на Духа. Щом ангажираш небесните сили, щом обещаваш пред светлинните сили, то всяко обещание е вече записан закон в аналните, в кодексите на Върховното ръководство, което живо се интересува за проведената активна мисъл, воля и сила. За да може най-после да се проведат проблемите на всемирното братство; които проблеми са очакване, са сладък сок за отрудените души, ще трябва, ученико, да стъпиш здраво, да тръгнеш смело и да осъществяваш всеки миг, всеки час и всеки ден проблемите на всемирното братство. Идват дни, когато ти ще излезеш на сцената да представиш сложния проблем за изграждането царството Божие на земята. Ще трябва като даровит изпълнител да представиш в сила, в мъдрост на сцената онова, което има да стане като събитие, като върховно явление на земята. Идват дни, когато ще трябва да отговаряш, да свидетелстваш пред мировото съзнание, пред Върховната воля какво именно ти извърши за делото на Всемирното братство, Всемирното братство идва, Всемирните братя идват на слънчеви колесници, за да могат да обходят и земята, както обхождат и другите планети, за да могат да координират слънчевите енергии, звездния блясък върху земята. Но когато пристигнат тези колесници, кой е този, който ще излезе да ги посрещне, да ги приветства, да свидетелства? Ти, ученико, си този, който ще извърши тази свещена работа. Ето защо, готви се, стягай гърдите си, бронирай главата си, за да можеш да бъдеш устойчивост, смелост, безстрашие.

Идват със слънчеви колесници светлите същества от всемирното братство, същества от висшата йерархия, същества - гениални разпространители на Висшите Божествени идеи. Ти ще ги познаеш, ти ще ги посрещнеш; ти ще им кажеш, че тук на земята има светилище, има камъни, има вода, има върхове, има пълен, богат живот.

Ето идат съществата от другите царства. Идат съществата от висшите Божествени полета където има и светлина, и музика, хармония, поезия, красота. Но да се не срамуваш, когато се представиш пред тия същества. Ние ти напомняйте първо да бъдеш чистота, Да очистиш и умиеш себе си, да се окъпеш в светлината, да се окъпеш в бистрите изворни води и най-после, да облъчиш мисълта си с непреривната светлина и така подготвен, смел, радостен се представи пред тях, за да може и те, като видят светлината, като видят чистотата, като видят душата и сърцето ти, да трепнат и да кажат: благодарим ти, Господи, задето си пречистил пътя ни, за да достигнем до тях да им се радваме, да ги обича ме, защото и те са твои синове. И тогава ще стане знаменитото явление. Тия същества ще организират една висша вътрешна светиня, една висша Върховна школа и като големи професори, архитекти, ще започнат да провеждат знания, алманаси, донесени чрез тях от светлинните царства. Тогава, ученико, ще се запознаеш с нова материя, т. е. с ново съдържание, с нова естество, с нова вещество, с нови същини. Защо ще се запознаеш? Защото твоят ум ще бъде подготвен, твоето сърце ще бъде устроено. А какъв ще бъде твоят поглед? Мек, прозрачен. Какво ще бъде твоето лице? Сияещо, трептящо. Какъв ще бъде твоят цвят? Аметистов, брилянтов. Каква ще бъде твоята походка? Летяща, лъчиста. Какво ще бъде твоето дихание? Лъчезарно.

Ние ти предоставяме съществото, естеството, същината на тия същества, които идват да посетят земята. Ние ти говорим за тяхната свежест, защото те са най-свежи пред слънчевата светлина. Няма форми в езика на човека, чрез които да се проведе едно такова естество на висше светло същество. Когато се опознаеш с тях, когато те въведат във Върховната вътрешна шкода, там ти ще започнеш отново, защото ти ще бъдеш подготвен за новото. Ние те готвим да стъпиш по-смело пред новото. Смелостта тук е знание. Трябва да знаеш, а то е да бъдеш смел, да бъдеш умен, да бъдеш разумен, да бъдеш силен, любвеобилен, чист и свят. На колко места сега в тази минута се говори така? Колко души има, които слушат словото на Духа? Има безплътни същества които слушат, но няма същества, които са в плът да слушат. Но задачата на Духа е да всели силата и да организира повече центрове, повече ядра по цялата земя. И той гради, събужда, облъчва и няма да да бъде далеч времето, няма да бъде далеч деня, когато отново ще бликнат духовните енергии, наново ще залее духовната вълна и душите ще потърсят своя баща: Сега наше е вниманието, наша е мисълта, наша е светлината, наша е силата. Защо са наши? Защото те са и ваши. Ние ги взехме и проучихме. Ние ги носим заради вас, а вие ще ни ги върнете стократно, хилядократно, защото силите са способности и те ще се изродят и ще образуват нови кошерни ядра и ние ще се ползуваме от сладкия сок на тия кошерни Божествени сътрудници във великото дело.

Ученико, ти изживяваш едни епохални времена. Ти си пред прага на една нова култура. Ти си пред зората на едно ново духовно велико явление. Щом е така, прави си всеки ден разчет на твоята дейност, на твоята мисъл и работа. Не се увличай в световните катаклизми, в човешките мъдрости, но дръж се във връзка с висшите строители на света. Те са, които ще те обновят, те са, които ще те вдъхновят. Всички други системи си опитал и те винаги са те спъвали, но сега проучвай живото слово на Духа, обогатявай своя ум, за да придобиеш старинния образ на всемирната мъдрост. Нека пламъците на Духа обгорят твоето лице, нека ритъма на Духа да тласне по-силно твоя дух, нека животът на Духа раздвижи способностите на твоята душа и така пробуден и импулсиран, при едно благоприятно светлино утро ще може да стане едно ново пробуждане от плът в дух, от дух в живот.

Това е новото, което те чака. Това е новия ден, който ти очакваш. С трептяща душа, с бленуващ дух, чакай това утро, този ден. Чакай, защото когато чакаш, тогава живееш. Този, който очаква, в него става прилив и той със свещена радост пристъпва към новото, което е очаквал.

Какво още да ви кажем? Коя област още да засегнем? В кои области можете да проникнете, които да ви бъдат жизнен интерес? Много са областите, но сега сте в една област добре бронирана с физическото тяло, здраво свързана към него и затова, за да бъдете отведени в други области, то трябва да стане чрез излъчване, чрез пренасяне, а за това пренасяне са необходими енергични сили, които да се жертват, да ви станат гръб, върху който да се качите за да ви отнесат. Но това не е необходимо засега, защото вашата духовна същност има тази способност да направи пряка връзка с тези висши сфери. За да не ангажирате съществата, които да изпълнят вашето желание, то бъдете скромни, никого не ангажирайте, но себе си жертвайте. Не се иска огромна жертва. Не е необходимо да бъдете на кладата. Не е необходимо да бъдете разпънати на кръст. Не е необходимо да бъдете хвърлени на зверовете. Не е необходимо да ходите в пустинята. Ако трябва да стане всичко това у вас, вие имате всички тия изпитания. Вие сте в пустинята, вие сте при зверовете, вие сте при страданията. Следователно, надейте ги търси, защото вие сте при тях. Ученикът на Вътрешната школа има съвсем друга задача - да преобрази първо своето естество, да облъчи своята мисъл и да разкрие своята душа.

Да искаш е едно нещо, да даваш е друго нещо. Ние искаме и ще бъдем справедливи да искаме, ако сме дали. Но понеже Духът ви авансира, Духът ви даде и ние затова искаме. Какво искаме? Това, което е в заключението. За нас ли е това или за вас? То е за вас, за новата култура. Новата култура иска културни, образовани, издигнати, интелигентни същества. Такъв е образът на представителя на новата култура.

Изпейте много тихо „Фир, фюр, фен“. „Фир, фюр, фен“ е тържествена благодарност. И когато дойдат със слънчевите колесници светлите същества, ще чуете от тях „Фир, фюр, фен“ - тържествена благодарност, че са могли да се срещнат с вас. Предстои велико тържество специално за ученика на Вътрешната школа. Предстои слънчев поздрав за учениците на Вътрешната школа. Предстои топло обятие за учениците на Вътрешната школа. Предстои да бъдат подхванати с една нежна, силна ръка учениците на Вътрешната школа. Цялото светло небе е ангажирано за това тържество. Облечи се за тържеството. Обуй се за тържеството. Добре се накити за тържеството.

10 октомври 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...