Jump to content

314. Вътрешната красота


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 314-то

Вътрешната красота

Ученико, както росните капки падат сутрин преди изгрев слънце върху цветята, така искрите, така балсамът на Духа пада като росни капки върху разцъфтялата се душа. За да разцъфне душата, мисълта е единственото велико излияние върху образа, върху същината на душата. Мисълта е, която се занимава с вътрешния разцвет. Светлинната мисъл, която се занимава с вътрешния строеж, с вътрешния растеж. Светлинната мисъл е, която извайва, която обоготворява истинския вътрешен образ, който е олицетворение на мировата красота. Само чистата мисъл е, която разкрасява душевното тяло, вътрешното тяло, вътрешния мир, вътрешна та същина в ученика. Когато, ученико, слушаш за светлинната мисъл, имай предвид най-великото постижение, най-съблазнителното благо. Това е твоята вътрешна красота.

Ние ще се спрем в тази среща за вътрешната красота като дело, като модел, като статуя, като цвят и най-после, като радиираща светлина. За да бъдеш красив вътрешно, трябва да имаш фактори, а те са светлинните мисли. Те са истинските фактори, които работят неуморно красивото тяло на душата. Това е най-интимната работа, най-близката и любима работа на ученика - да вникне вътрешно в себе си и да види своята красота. Но чрез кого ще вникне? Кои са факторите, които ще му открехнат неговото вътрешно? Това е неговата светла, вдъхновена мисъл, неговото светло, вдъхновено чувство. Стреми се към вътрешна красота, за да можеш навреме да опиташ истинския живот, чистия светлия живот, да опитай светящите фактори на мировата мисъл, на космичната мисъл, абсолютната мисъл.

Ученико, към този свят те зове Учителят. Той прави всички усилия, за да може да те въведе в света на красотата. Той разчиства всички пътища, той премахва всички спънки. Той ще чисти всеки миг, само и само да станеш чист, за да можеш да влезеш във вътрешния мир, където вдъхновената мирова мисъл работи, създава. Така възпитан по духа на Учителя, така осветен по духа на Учителя, ти ще можеш да разбираш неговото вътрешно слово. Вътрешното слово е в олтаря на твоята светая светих - душата; Тепърва Учителят ще прави опит да ти говори вътрешно, да те събуди вътрешно, да те разкраси вътрешно. Къде вътрешно? Вътре в глъбините на твоята душа. Там ще потече неговото живо слово, защото само душевните сили са, които могат правилно да го реализират. Всички вънкашни способности ще утихнат, защото позицията се заема от духа на Вътрешния мир. Какво голямо просветление е това, да можеш да видиш своя вътрешен красив мир, да можеш да живееш със светлината на вътрешния си мир! Знаеш ли какво е това светлина? Кои са нейните източници? Кои са нейните слънца, планети? Пряк източник е Духът, слънцето е Бог. Следователно, възпитай се в духа на красотата. Не подценявай най-малките; най-слабите движения на твоята вътрешна същина. Цени ги, защото са първите опити, първите пионери, които разбуждат твоя вътрешен мир. Ако би могъл само за миг да откриеш; колко красив е твоя вътрешен мир, само за миг да го видиш, ти би станал един велик адепт, един светъл ангел.

Когато ти говорим за красотата, то имаме за задача да обърнем внимание на твоята мисъл, защото тя е единствения, най-способен художник, който най-цветисто ще украси твоя вътрешен мир. Там, където мирът е красив, целият състав от светлинни енергии, от светлинни елементи са във велика хармония, във всемирен живот. С подготовка на твоята вътрешна красота ти привличаш светлите същества, които обхождат земята и търсят красиви, уютни, богати, пълни с разнообразие и светлина кътове, места, континенти, пространства. Можеш ли да бъдеш такъв? Можеш да бъдеш пространство, можеш да бъдеш кът, континент, защото същината на твоята душа е континент, е кът, е пространство. Защо? Защото за нея няма предели, няма прегради. Тя навсякъде се движи, навсякъде живее. навсякъде работи. Как така навсякъде? Няма ли за нея определено място, определен континент или поле? Само когато устройват твоя образ, когато устройват твоята физическа същина, тогава тя се спира за момент да завърши, да комбинира един красив образ. Тя присъства, когато се поставят нежните цветове, на твоите очи. Тя присъства, когато се поставят нежните трепети на твоето сърце. Тя присъства; когато светлинната мисъл е в твоя мозък. И когато види, че всичко е завършено, тя вдъхва в тоя образ душа и образът става дух - дух на красота, дух на пълнота, образ на всемирно битие.

Това е системната работа на душата, а душата работи посредством светлата положителна мисъл. Ако ти, ученико, не я улесниш със своята положителна мисъл, тя ще си послужи с космичната или мировата мисъл, но ти, ученико, оставаш длъжен към нея. Благодарение на това задължение ти още не можеш да се освободиш от връзките, от задълженията си към душата. Бъди красота. Гледай красиво, чувствай красиво, мисли красиво. Това е твоето задължение. Нямаш други задължения така отговорни, както тия три задължения. Ако гледаш красиво, ако чувстваш красиво, мислиш красиво, ти се освобождаваш от физическия свят. Ти нямаш вече вземания-давания с физическия свят, с мислите на отрицателното. Така те устройва твоят Учител. Така той те моделира всеки ден. Така всеки ден той чертае със своята четка. Така те наблюдава от всички страни и констатира, колко неговата десница е била положителна и къде на място е сложена дадена краска. И знаеш ли колко се радва той, когато види, че са благоприятствали условията за създаване една нова красота, една бъдеща красота!

Ученико, ние ти говорим за вътрешния мир. Искаме да те отвлечем от външния мир. Защо? Защото вътрешният мир е мистерия, живот на Духа. Там, където присъства Духът, там се излъчва красива мисъл. А щом се излъчила красивата мисъл, тя вече си създава периметър, създава си разширение, обхваща повече пространство, обхваща повече безкрайност и тогава тя прониква по нашироко, по нависоко и достига вибрите и трептенията на другите царства, на другите слънчеви системи, на другите планети. Ето по каква радиация, ето как по вътрешен път ти ще можеш да постигнеш велико Вътрешно посвещение, защото няма друг път, няма друг начин, чрез който можеш да се освободиш от стария свят. Колкото и знания да натрупаш в мозъка, колкото и чувства да акумулираш в сърцето си, колкото и образи да гледаш с очите си, това е само външен ефект. Не е положително знание, не е положителна светлина. А за да стъпиш здраво върху основите и принципите на Духа, както е стъпил твоят Учител, теб ти трябва вътрешно виждане, вътрешен огън, вътрешна хармония, вътрешна красота. Само тогава ще можеш да разбереш, да тълкуваш алманасите, написани от великите учители и оставени на земята. Тогава те няма да бъдат за теб сухи форми, строги закони и повеления, постановления, а съзвучие, любов, усмивка, красота.

Такъв е твоят учител по вътрешен образ, по вътрешно съдържание, по вътрешна мъдрост, по вътрешна красота. Не си прави илюзии, че ако разрешаваш формулите за създаването на света по външно, по ефектно съчетание на мисълта, ще можеш да станеш учен, съвършен, посветен. Ученико, помни: ядрото на Духа е вътрешна секреция, е вътрешно безмълвие. Елементът на висшата мисъл е вътрешен елемент, скрит, тайнствен елемент. По кои пътища, по кои науки, по кои знание ще можеш ти да влезеш във вътрешния университет, във вътрешната академия, във вътрешната аула, за да можеш да посветиш твоя духовен образ, твоето духовно тяло, твоето духовно битие? Стига вече външни ефекти. Стига вече си се занимавал само с външни явления. Те са все резултати. Те не са положителни сили. Положителните вътрешни сили създават тия външни нюанси или ефекти. Ти не се увличай в тях. Те са временни, те са сянка на нещата. Те не са действителност, истински явления. От тях можеш да съдиш за дадено вътрешно явление, за вътрешен живот, но те да те обогатят, да те украсят - никога. Само вътрешната красота ще тури багрите и на твоето външно лице. Само ръката на вътрешната красота ще заличи дълбоките тъмни бръчки по твоето лице. Само ръката на духовната красота ще моделира твоя външен нос, вънкашни очи, вънкашно чело, вънкашен образ. Когато мислиш за красотата, имай едно единствено чувство, а то е мировата любов. Знаеш ли какви са постиженията, какви са влиянията на мировата любов? В целия резултат на твоята красота е взела участие красотата на мировата любов. Ние казахме, че мисълта е, която украсява. Само любовната мисъл, само пламенната мисъл е, която краси. Ето защо, сложи за среда на твоето развитие и съвършенство мировата любов, за да може твоята мисъл положително да извърши голямата работа - моделирането на твоя духовен образ, на твоето духовно тяло. Какво значи мирова любов? Най-разумното висше богато състояние. Какво значи състояние? Най-безкрайната, най-върховната деятелност. Какво значи деятелност? Кои са факторите на тази устремна, необятна, абсолютна сила?

Когато говорим за тази способност, за мировата абсолютни деятелност, ние се спираме пред дилемата: можем ли, чрез способността на ограничената мисъл, с ограничените способности да се разгатнат тия абсолютни същини? Ученико, помни: само красивият духовен образ е, който ще може да разкрие същината на тази мирова деятелност, защото там съществуват мирови способности, там са организирани мирови органи, които възприемат, които провеждат явлението на всемирната деятелност. Деятелност значи действие, а действието е движение. Кой действа и кое се е раздвижило? Ето една неразгадана тайна. Ако няма причинител, ще има ли действие? Ако няма действие, ще има ли движение? Има първа причина. Всички я наричат с името Бог, всички я наричат Начало, но какво в същност е тя? Бог, Начало, Промисъл, Сила? Ако беше начало, как започна това начало и кой, кой промисли за това начало? Ако беше причина, кой е този, който я е причинил? Ако беше движение, кой е този, който пръв тласна силата в движение? Ако беше Върховен промисъл, кой е Този, който пръв е промислил?

Ето защо, ученико, не хаби своите мисли и своите чувства, не хаби своите сили да се стремиш да откриеш промисъла, да откриеш началото, да откриеш Бога на нещата и пр., и пр. Но какво тогава ще правим? Къде да стъпим, откъде да започнем и как да свършим? Има една безсмъртна абсолютна същина в теб. Тя е, която знае положително за себе си и за всичко. Когато откриеш тази същина в себе си, тогава ще можеш да мислиш правилно и да създаваш битието си по модела на най-красивото явление, защото в битието има много красиви явления. Има и обикновени, има и отрицателни, но най-красивото явление, това е абсолютната същина – твоята душа. И ако ти, с твоя ум, запиташ твоята душа, кой е началото, кой е Бог, кой е промисъла, кой е първопричината, тя ще мълчи. Защо ще мълчи? Защото я питаш, а не я чувстваш, не я изживяваш. Всеки, който пита, той не знае. Всеки, който се вживява, той знае. И ако вие се вживеете със своята душа, у вас ще престанат страхотните приключения, страхотните състояния, защото вашата душа е над всичко. Къде е тогава, всемирната деятелност? Кои са ония първи основни точки, чрез които деятелността се е проектирала в живота? Те са безсмъртните способности на твоята душа. И когато така разбереш нещата, ще видиш себе си богат, обкръжен с велики светове, които всеки ще ти даде. Ще прелее от своите способности, явления, да се обогати твоя духовен мир, за да бъдеш все повече и повече широк, необятен; висок, върховен. Това е истинската красота на твоето битие, защото цъфтят цветята на душата, защото цъфтят плодните дървета на душата, защото блестят скъпоценните камъни върху тялото на душата. Богат, пълен мир е твоята душа. Никога не я потискай, а вечно я освобождавай. Давай й място да гради върху твоя духовен мир. Тя е архангела за твоето сърце. Тя е мъдреца за твоята мисъл. Тя е царя на твоята воля. Тя е богиня за твоята душа. Ето защо, опознай-този необятен абсолютен душевен мир, който разгръща абсолютната завидна красота в теб.

Когато ти говорим за душата, недостойно е да подценяваш нейните способности във време и пространство. Когато ти Говорим за душата; недостойно е да подценяваш нейния образ, нейните качества, нейната същина. Ето защо, ние те въвеждаме в един мир на красота. Там тя живее, там тя разрешава проблема за твоето посвещение. Тя е, която ще те посвети, тя е, която ще те направи учен, ще те направи художник, музикант, скулптор, звездоброец, пътешественик. Подслони, твоя дух под крилете на твоята душа. Построи твоята мисъл под красивите сенки на твоята душа. Сложи морната си глава под омайната десница на твоята душа. Нагласи и отвори ларинкса си, за да можеш да изпееш химна на твоята душа. Иди в градината на твоята душа и там осезателно упои своите желания с аромати, със своите мисли. И най-после оцвети своите очи от красивите съчетания на този чуден, красив мир. Градината на твоята душа е същественото. Тя е най-тайнственото място, където Учителят ще пребивава със своите ученици. Там той ще направи своята молитва. Там той ще се срещне с боговете и тогава ще чуеш гласа: „Този е моя възлюблен. Него слушайте, защото в него благоволи моят Дух“.

Когато ти говорим за градината на Душата, ние ти говорим за духовния образ, за духовното място, за духовното състояние на твоята душа. Само като такова място и състояние, като такъв образ и градини, ти ще бъдеш ценен, ти ще виждащ ясно светлината, която ще те украси положително. Мъдростта е, която ще говори за теб. Любовта е, която ще те представи пред всемирните светове. Красота! Бъди красив, ученико, бъди красив, защото Учителят говори на красивите ученици. От днес мисли да бъдеш красив. Нека топлата нежна ръка на твоята душа да милва твоето лице, да оправи всички бръчки, да премахне всички сенки, да моделира всички тъкани, всички поделения на твоята глава, всички органи върху твоя умствен глобус, да се развият музикалните чувства, да се разширят художествените способности, да се развият мислещите органи, за да можеш да проведеш всички тия енергии в извора на твоите очи, чрез които ще виждаш необятната душевна красота.

Ученико, повикан си да стъпиш в новата земя на красотата, където се разцъфтява, твоята душа. Бъди хармония и съзвучие. Бъди тон, бъди ритъм, бъди трепет и нежно чувство, изящно движение, положително явление, защото такъв е денят, такава е зодията, такова е астрологичното съчетание на твоето съвременно съществувание. Върху теб действат астрологична сили, върху теб действат космична сили, а щом те работят, започната е статуята на красотата, статуята на изящността. И когато те иззидат, когато те моделират, ще бъдат поканени всички учени да се произнесат за новото, великото постижение на твоята душа. Бъди верен на своя идеал. Нека този идеал легне дълбоко в твоя вътрешен мир, а то е да бъдеш красота. И когато разкрасяваш себе си, всички болести, всички деформирани органи ще бъдат възстановени. Красотата подразбира съвкупност от възможности. А колко много възможности има около теб! Целият богат мир, цялото битие е все възможности за теб. Никога не внасяй отрицателни чувства, че ти нямаш условия. Никой не може да те лиши от обновлението на битието. Никой не може да те лиши от необятността на вселената. Никой не може да загаси светлината на съзвездията и мировата мисъл.

Ето колко много си богат, колко много са възможностите, които са фактори да те изградят. На всяко потиснато желание или чувство постави положителната възможност на светлината, на битието, на вселената. А знаеш ли, кой е най-положителната мисъл? Тя е, че всичко е за теб, че всичко е твое, че ти можеш и всичко да направиш. Това са положителни мисли. То не е надценявано. Ученикът на красотата не са надценява, защото красотата е дело на душата. Там е изключен азът, изключен е умът, изключени са чувствата, сърцето, волята и силата. Следователно, няма опасност от надценявана. Мнозина приятели и ученици от бялото братство в България се спъват, че една такава Вътрешна школа ще събуди чувство на надценяване. Не. Една Вътрешна школа създава положителни мисли, положителни чувства, положителни стремежи. Тя не съблазнява, не обезценява. Вътрешната школа поставя нещата в най-строга научна форма. Тя ги обяснява чрез езика, чрез четката, чрез песента на душата. Следователно, няма измама, няма надценяване, няма упадък. Напротив, има импулс, ритъм, съзвучие, стремеж, красота. Но ти, ученико, който си стъпил във Вътрешната светиня, бъди винаги изправен по отношение факторите на Вътрешната светиня, Ако там не бъдеш изправен, навярно ще се намесят в твоя живот други фактори, от които се страхуват много от учениците на бялото братство в своята страна. Но ти замълчи. Нека утихнат у тебе вече бурите. Нека просветне тъмния свят. Забрави миналото, тъй както върховните фактори не ти спомнят за него. Забрави греховното, лошото. Забрави невежеството. Нека през твоя мозъчен апарат се проектират лъчите на Върховното знание. Нека чрез твоето сърце затрептят крилете на твоя дух. Най-после, нека чрез твоите бистри очи се проектират лъчите на слънчевата светлина.

Ето, това си ти. Ето, това бъди. Ето, това е красивият образ на твоето битие. Тъй както нежните ефирни утрешни росни капки оросяват красивите цветя, така и искрите на Духа украсяват твоите очи. За да имаш красотата на Духа, трябва да имаш бистри, чисти очи. Очите в теб са символи на всемирната деятелност. Очите в теб са символи на космичната красота. Очите в теб са символи на всемирното изкуство. Очите в теб са символи на душата, която пее, която милва, която говори. Очите в теб са богатото Божие слово. Ето защо, пази зрението, пази очите, почиствай тия извори - вечно да бликат. Чрез тях росните, магнетичните сълзи ще те обновят, ще оросят цветята на твоята душа, плодовете на твоята душа, мисълта на твоята душа. Бъди естет. Бъди ухание, бъди финес. Бъди трепет. Бъди мелодия сладка, звучна. Бъди нежно дете в обятията на всемирната майка - душата. Тъй както утринните обагрени росни капки украсяват като брилянти цветята, така искрите на Духа да облеят, да украсят, да целуват твоята душа. Така радостен, весел, спокоен ще влезеш в светая-светих, ще седнеш на креслото и ще съзерцаваш твоя миров Учител. Ще съзерцаваш, ще живееш, защото твоя мир е живот. А знаеш ли естеството на живота? Знаеш ли потеклото на живота? Знаеш ли диханието на живота? Познаваш ли началото на живота? Излъчването на твоята душа е живота. Мисълта на твоята душа е живота. Колкото повече е обагрена физиономията на твоята душа, толкова повече е светящ твоя живот.

Ученико, ученичке, към вас се обръща окото на мировата душа. Нас зове мировата Душа. Събудете се. Раздвижете се. Излезте от инертното състояние, от инертното приспивателно обаяние. Търси, съчетавай, разгатвай, трепти, комбинирай, за да влезеш в линиите, в лъчите на космичната деятелност.

В тази среща ти говорим за красотата, защото имаш най-добри условия, за да можеш да си представиш богата необятна красота. И къде. мислиш ще я видиш? В себе си. Никъде другаде я няма. Тя не говори. Тя мълчи. Защо мълчи? Защото красотата никога на говори за себе си. Тя е явление и всеки я вижда, всеки я изживява, всеки я чувства. Кой не мечтае да бъде красив? Кой не обича красотата? Но за съжаление, мнозина я нямат. Физическата красота е духовната красота. Кога имаш физическа красота? Когато имаш духовна красота. Какви са явленията на духовната красота? Те са физическата красота. Но ще каже ученикът, че настават стари години за физическата красота. Колкото повече са стари годините, толкова повече богата е красотата, толкова повече линиите цветовете са нанесени върху образа на твоята същина. Следователно, старостта не е причина. Тя се явява следствие на дисонансите от неразбирането святостта на живота. Но ти, ученико, си призован да изявиш вътрешната си красота и във външна красота. Ето защо, от този час нататък мисли, непрестанно мисли за твоята външна красота. Всички тъкани въведи в действие да разнасят интензивно кръв по целия организъм. Цялото ти тяло трябва да бъде обагрено от жизнеспособна кръв, която да изразява присъствието на този велик адепт - красотата.

Тръгни към царството на красотата. Бъди положителен и ще стигнеш във вселената на красотата. Това е ученикът. Учителят ще го намери във вселената на красотата, в царството на красотата, Тъй както утринните обагрени росни капки окичват цветята като брилянти, така учителят ще намери, ще открие своя ученик, огрян, осветен от лъчите на красотата,

14 декември 1952 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...