Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 315-то

Чистотата

Като новогодишен подарък братята

Георги Радев и Тодор Дренски

ви поднасят чистота и красота.

Ние ви говорихме за красотата като резултат на вътрешните духовни способности, като резултат на всемирните резултати на висшата мисъл, като резултат на движението на мировата способност, на мировата деятелност, като резултат на всемирната любов. В какво се изразяват тези резултати? Какъв е образът, същината на този резултат? Какво е уханието, трептението на този резултат? Какво е движението, хармонията на този резултат? Резултатът е ЧИСТОТАТА. Какво в същност представлява чистотата? Способност ли е, атрибут ли е или някакъв талант? Чистотата е резултат на разумните действия, на разумните движения, на разумната работа, на разумната среда.

Да бъдеш чистота, трябва да има някаква разумна сила, която да очертае проблема, защото чистотата е проблем и то проблем миров, проблем слънчев, проблем звезден, проблем на Духа. Защо има нужда всемира от този проблем? Защото е станало някакво отклонение, някакво падение, инволюция. Проблем е затова, защото дейността на духовните сили е висшия контакт с Първичния промисъл. За да бъдат връзките непреривни, здрави, устойчиви, увековечени, трябва да се създаде проблем и този проблем е създаден по образ и подобие на мировата светлина. Колкото повече чистотата осиява лицето, образа на ученика, толкова повече става прилив на светлина. А приливът на светлината е най-същественото в миросъзданието. Няма миросъздание без прилив на светлина. Светлината е подчертала всички действия, всички явления с особени нюанси приливът.

Кой може да разбере езикът, кой може да разбере трепета на този прилив? Само чистота та. Ето защо, ученико за да бъдеш красив, трябва ти постановка, трябва ти условие, трябват ти атрибути, трябва ти среда, а всичко това е чистотата. Как в същност ще разбереш чистотата? Не е ли тя относително състояние? Има ли мярка за нея, образец? Има ли огледало, през което да видиш? Да, има. Кой ще я види? Твоята душа. Единственото същество в битието, което разбира от трепетите на чистотата, това е свободната душа. Когато говорим за свободната душа; ние се пренасяме далеч във вековете, далеч във вселената, далеч в безкрая и там търсим; търсим мястото, състоянието, търсим Първоизточника - този, който е свобода. Но за да постигне ученикът това стъпало, нему му трябва атрибутът чистота. Атрибутът чистота ще му даде образът на красотата. Ще бъде истински представител, който ще прояви искане. Какво ще иска? Резултати, защото без резултати няма съвършенство, няма посвещение.

Ученико, когато те пренасяме в проблема на чистотата, имаме за цел да съблечем и последната прашинка, която се е полепила по твоя образ, да прочистим твоето битие, тъй както е чисто всемирното битие. Да прочистим твоята същина, тъй както е чиста мировата същина. И тогава ще цъфнат дърветата, ще ухае ароматът, защото дойде чистотата.. Пред чистотата никой не може да се противопостави. Защо? Защото тя е ефир, слънчево ухание, което прониква през всички гънки, през всички тъкани, през всички нюанси. Чистотата е една от най-висшите добродетели на посветения. Не можеш да бъдеш посветен, ако нямаш аурата на чистотата. За да може да ти бъде ясно, за да можеш да бъдеш разкритие, само чрез явлението чистота ще стане това. Чистотата е светило, чистотата е светилник, чистотата е тон, чистотата е цвят, ухание. Не можеш да цъфтиш, ако има прашинка върху тебе. Не можеш да ухаеш, ако има прашинка върху тебе. Не можеш да говориш; ако има прашинка върху тебе. Най-после, не можеш да мислиш, ако има нечистота върху тебе. Не можеш да живееш, ако има тъмнина върху тебе. Ето защо, чистотата е бял ден, изгрев, изгряващо слънце. Чистотата е светъл небосвод. Чистотата е храм на Бога. Не можеш да имаш представа за храма на Бога; ако нямаш състоянието на чистотата. За да не бъдеш уязвим, за да не бъдеш поразен, за да не бъдеш поробен, бъди чистота. Всички тъмни сили, всички нисши духове бягат само от чистотата. В чистотата няма ферменти, няма бацили. В чистотата няма отрови, няма разложение. Ето защо, чистият е свободен, чистият е лек, префинен. Чистият е въздух. Чистият е огън, светлина.

КРАСОТА И ЧИСТОТА! Изключена е твоята красота без чистота. Колкото и да правиш опити да обагриш своето лице, да накитиш своето лице, да белосаш своето лице, няма да постигнеш никакви резултати, ако не мине върху него четката на чистотата. Само тази единствена четка е, която отбелязва върховния миров закон върху лицето на ученика, който закон определя, който закон разкрива ядрото, мисълта, първомисълта на Първоизточника. ЯДРОТО И ЗАКОНА! Ние ви говорихме за тях, но ние не ви казахме как ще постигнете; как ще станете приятели с ядрото и закона, а сега ви казваме, че красотата и чистотата ще ви представят пред ядрото и пред закона. Ние и друг път ви казахме: няма тайни, няма неразкрити; незнайни, забулени мистерии. Този, който владее чистотата, този, който е станал красота, за него няма тайна. Тайната се състои в това именно - да бъдеш красив и чист, т. е. да бъдеш дух и любов. Чистотата е символ на Духа; а красотата е символ на любовта. Любовта е проява в красота, а Духът - в чистота. Няма посвещение на Духа, ако няма чисто та. Не можеш да проявиш красотата, ако няма любов. Това е същината на Божествената аура и Божествения ореол. Ореолът на Бога е чистотата, а аурата на Бога е красотата.

Ученико, за да можеш да разбираш тайните на битието, за да можеш да разбираш историята на създанието, т. е. да откриеш промисъла на Създателя, теб ти трябва красота и чистота. Какво ще донесат те за твоята физиологическа особа, за твоя физически образ? Как мислиш, дали няма да сложиш краските на безсмъртието и всеки който те види, ще види безсмъртието у теб - как вибрира Духът на безсмъртието, как вибрира любовта на всемира, как вибрира животът на вселената.

Когато ти говорим за чистотата и красотата, ние искаме да ти представим великия представителен мир, за който ти си вече периметър. Макар и някъде далеч, далеч в джунглите, далеч в планините, далеч в океаните, далеч зад слънчевите системи, все пак ти си в периметъра на Божия промисъл. Ето защо, вложи една добродетел, а тя е радостта. Внеси радостта в себе си и гледай на всички неща с радост, макар и те да бъдат отрицателни, макар да бъдат груби, безпощадни. Радвай се, че имаш възможността да изучиш, че имаш резултат като ученик.

Много са деянията, много са събитията, които ще ангажират твоето съзнание, но изкуство е да бъдеш господар на явленията, господар на събитията, на деянията. Кога? Само като красота и чистота или само като Дух и любов. Ние превеждаме Духа, превеждаме и любовта. Защо правим това? Защото в любовта има двояко разбиране, а в чистотата има едно единно разбиране. И в красотата има също едно единно разбиране. В чистотата няма примеси. В красотата няма гримиране. Когато гримираха любовта, Духът изопачиха. Където и да погледнеш в природата, ще видиш две явления - хроникирани, подчертани, подписани, зарегистрирани. Това са красотата и чистотата. Не можеш да имаш понятие за природата, ако нямаш разбиране за чистотата и красотата.

Но, ще кажеш: само това ли е в природата? В природата има движение, има дела, има явления, живот, има стихии. Да, има но за ученика има две неща: начало и резултат. Него не го интересуват другите поделения, а само началото и резултатът. Кои са те в природата? Началото е чистотата, а резултатът е красотата. Всичко друго е отклонение.

Ученико, когато се посвещаваш в красотата и чистотата, коригирай погледа си, коригирай устройството на окото си, защото с очите ще видиш красотата, с очите ще изживееш чистотата. Единствените най-висши органи в тебе, за които са биле ангажирани най-върховните строители в битието, най-висшите архитекти в битието, това са твоите очи. През всичкото време при устройството на твоето око, твоята душа е присъствала. Тя е била много взискателна. Тя е искала съвършен орган. Тя е искала огледало, съвършен фокус. Капризна е твоята душа. С трепет и страх са строили върховните строители твоето око, защото душата е взискателна, защото душата знае две начала: начало на красотата и начало на чистотата. Или: начало чистотата, резултат - красотата, т. е. начало от началото. За да бъдеш мирово трептение, за да бъдеш проводник, за да бъдеш движение, теб ти трябват тия две начала.

Когато ученикът слуша, условие за него е етерът. Само етерът е среда. Етерната атмосфера благоприятства За неговото ученичество. Има ли тия условия на земята? Там; където е земния магнетизъм, земното електричество, условия, атмосфера за етера липсват. Изкуството е ученикът да се издигне над земния магнетизъм, над земното електричество, над земния въглерод, кислород, азот. И когато се издигне над тях, ще се втопи в етера, и ще може да използва добрия проводник етера. Етерът е добър проводник, чрез който могат да се долавят най-финните трептения на космичните явления. Ученикът трябва да се свърже с космичните явления. Той трябва да знае за движението, за посоката. Той трябва да знае за извършената работа на космичните движения. Защо? Защото той е свързан астрологически с космоса, т. е. космичните ядра звездите, слънцата.

Мъчно е наистина да бе освободиш от земния магнетизъм, от земното електричество, но изкуството е като голям майстор, с лекота да излезеш от тая среда. Лесно е когато си чистота, ефир, когато си красота, когато си подобие, същина. Не че Духът ще се спъне, не че ще бъдат земните сили в противодействие на Духа, но когато ние говорим за космичните явления ние трябва да бъдем в тяхната среда, а то е да бъдете вече с новото духовно тяло. Само то е, което може да се ползува от атрибутите на космичните същини. Тишината е едно добро условие. Тишината благоприятства да не се прекъсва връзка ученика и учи те ля. Необходимо е връзка, защото чрез нея ученикът може да се храни тялото на своя ум, тялото на своето съзнание, тялото на своята интуиция. Връзката е Учителя е най-съществено явление за него, защото чрез нея се предават декретите, тайните на сътворението или казано на друг език, се предава космичната азбука, чрез която може да се изяви космичния свят. А това е необходимо. И когато ние поддържаме онази максима за тишина, за пълно уединение, то е само за това, да ви спомнят, да ви помогнат да влезете във връзка със силите на космичния свят.

Нов свят ви трябва на вас, нова вселена, нов порядък, нова музика, нова поезия, нова наука. Нови същества ви трябват на вас, ново изкуство, нова техника, нови радиовълни, нови системи, всичко ново. Защо? Защото старото ще ви застари, старото ще ви спре, старото ще ви стъписа. Старото ще ви омъчни, ще ви погрозни. Нов образ на Бога ви трябва. Не стария образ. Старият образ е претрупан, засенчен. Старият образ е окарикатурен. Старият образ е зацапан. Ето защо ви трябва нов образ - образът на чистотата, образът на красотата, т. е. от Дух и любов. Духът оживотворява, а любовта разкрасява. Любовта проявява, Духът всичко движи.

Нека тия две начала залегнат дълбоко във вашето съзнание, за да могат да пробудят скритите интуитивни сили у вас, да се прояви вашият колектив, да се разпали ядрото у вас, за да може да залегне тази истина дълбоко във вашата душа. Вземете тази мярка. Тя е много вярна. Тя е създадена от Върховната воля, от Върховната мисъл. Тя е толкова прецизна, толкова точна и който си е служил с нея, никога не може да бъде излъган. Големите духове на звездите, мировите духове на слънцата с нея си служат. С тази мярка са отмерили разстоянието между слънцето и планетите, орбитите на планетите, движението на планетите, огънят на планетите. Със същата мярка са измерили живота на планетите, живота на съществата върху планетите. Запознай се по-солидно с тази мярка, за да можеш да изпиташ онази велика реалност, онази положителна реалност, която е само силите на върховните същества.

Както виждаш, ученико, ние те занимаваме със секретната работа на върховните същества, с мировата работа на върховните същества. Ние ти определяме ранга, образа на посвещението на Върховните същества. Най-после, ние ти разкриваме онзи порядък, онази култура, онази интелигентност и гениалност на съществата от висшите полета. Защо правим това? За да не остарееш тук. Стига си ял и пил. Стига си спал и гладувал. Стига си умирал. Нека сега да потече върховният, мировият живот през тебе, за да можеш да бъдеш истински син, първороден син на онзи велик Баща, на Великия отец, който е промислил за вселената. Ние не скриваме за живота, не скриваме за дейността и делата на върховните същества. Много от учителите на миналото скриваха истината от учениците. Това го правеха с една цел, да не бе повреди, като се прибърза с развитието на човека. Но сега, когато епохата е напреднала, когато вековете изминаха, когато бъдещето дойде, когато настоящето се възкресява, ние не можем да мълчим, не можем да не ви сродим с тия великани, с тия гениални строители. Някои, които посветиха себе си, наблюдават, записват, запечатват. Защо? Исторически са моментите. Свършиха се дните на тъмнината. Свършиха се дните на отрицанието. Минава вече двехилядния период, двехилядното заточаване и започва новата епоха - епохата на великото възраждане, т. е. епохата на всемирното посвещение. Колкото и да се чувствате обременени, инертни, спящи, едно знайте: има вече сили, които се дуелират с вас. Дуелът е обявен. Ако не бъдете тактични, ако не бъдете практични, ще бъдете повалени, защото Духът - чистотата, защото любовта - красотата, няма да ви оставят на мира. Сега сте във време на едни най-големи противоречия. Колкото повече се изтънчват вашите усети, колкото повече се оформяват вашите способности, колкото повече се пресъздават вашите органи, толкова повече се чувства противоречие. Но ученикът знае, че колкото по-големи са противоречията, толкова повече отговорна е службата, толкова повече реална е работата. Това той знае, защото пред него е бъдещето. Той съзерцава вселената; Той се ползува от светлината. Колкото и да затваряш очите си, колкото и да затваряш прозорците, колкото и да закриваш лицето си, светлината прониква. Светлината разкрива образа на чистотата. Коя е светлината? Къде е светлината? Учителят е светлината. Защо? Нали слънцето е светлината? Слънцето е светлината, Учителят е словото. Следователно, светлината е слово чрез Учителя. Тогава, кой е светлината, кой е Учителя? Зад теб, ученико, е Учителят, зад Учителя е светлината. Ти не можеш да използуваш светлината, ако тя не е минала пред Учителя. Ти само ще гледаш, ще гледаш ефектите на светлината, но нищо не можеш да се ползваш. А когато си в контакт с Учителя, ти всичко разбираш, всичко знаеш. Среда за Учителя е светлината. Среда за теб е Учителят. Ако не разбираш словото на Учителя, не можеш да се ползваш от богатството на светлината. Ти не можеш да имаш представа какви са нюансите, какво е изобилието, какви са организмите на светлината. Само Учителят чрез словото ще те запознае с тях. Разбери: словото, това е Духът. Няма слово без Духа. Това е абсолютна истина. Колкото повече словото е магнетично, е огнено, толкова повече Духът присъства в абсолютност.

Ти си кандидат за абсолютните истини. Знай: до тях се достига само чрез чистотата и красотата. Нека цветята на твоята душа бъдат чистота. Нека красотата на твоята душа бъде наистина красива. Нека вибрите на твоята мисъл бъдат чисти. Нека вибрите на твоята мисъл бъдат красиви. Нека нежният ти глас бъде архангела. Нека сърдечните ти чувства бъдат ангела. Тогава ще знаеш, що си ти. Тогава, когато се видиш, ще видиш началото и началото от началото. А то значи: ще видиш любовта, ще изживееш Духа, ще ходиш чист и ще се проявяваш като красота.

Хубаво нещо е чистотата и красотата, хубав проблем, идеал, свещен идеал но трябва Какво трябва? Трябва първа стъпка. Трябва да стъпиш здраво, устойчиво да стъпиш върху земята, да чувства тя, че има един великан, който измерва нейната повърхност, който коригира нейната повърхност, който разсажда, който посява нейната повърхност. Има един, който бди, който се радва, който бодърства за нейната украса.

Ученико, преде той ти да направиш земята школа. Където и да си, Учителят да те намери. Където и да си, великите същества да те срещнат. Предстои ти да обходиш цялата земя, да внесеш ред и порядък по цялата земя. Предстои ти да влезеш в нейната орбита, да я подпомогнеш, да и съдействаш, да продължиш живота и, да проектираш светлината, да внесеш Дух, да внесеш красота и чистота. Предстои ти да познаеш земята, да обикнеш земята. Всичко, което земята има, това е твое богатство, твое наследство. Ти ще се ползуваш от всички блага, от всички богатства, но едно знай: ти си отговорен за нейната чистота и красота. Земята е школа, където прекрасните нозе на Учителя ще стъпят. Следователно, ти си който ще украсиш олтаря, ти си, който ще разкрасиш скинята, който ще направиш течението, който ще създаваш атмосферата, който ще облъчиш целия въздух, цялото пространство около земята.

Каква голяма отговорност имаш ти! Какво голямо е твоето предназначение! Какви дни ти дочака! Какъв свидетел си ти на върховни, на мирови, на космични събития! Не се самозаблуждавай, че културата, че изкуството на земята, че порядъкът и редът върху земята е нещо положително. Цялата човешка култура, цялото човешко изкуство, цялата човешка идеология представляват един мравуняк - мравуняк, който е в паника, който вечно е в паника. Защо? Защото някой може да стъпи върху мравуняка и да разруши целия порядък. Такова нещо е човешката култура. Такова нещо е човешкото изкуство, човешката техника, човешката механика. Ще дойде някой великан, ще стъпи върху този мравуняк и нищо няма да остане. Едно е само реално, положително на земята, а то е, земята да бъде школа, където ученикът да се научи да работи. Какво ще работи? Да коригира, да рисува, да пее, да се моли, да проектирала, да създава. Школа, където да придобие най-голямата практика по ум, по сърце, душа и воля. Да може душата да възстанови първичния порядък, когато тя първа посети планетата земя.

А знаеш ли, ученико, какъв беше този първичен порядък? Далечна история, но няма сега да се занимаваме с миналия порядък. Никога, когато имаме време - може би, но сега най-съществения материал, който трябва да минеш, доктрината, с която трябва да се занимаеш, областите, които трябва да съчетаваш, това е сега същественото, за да може да се ускори твоето ученичество, макар и да чувстваш, че си още в пелените на живота, че си още първолаче и тепърва стъпваш в училищната сграда. Все пак ти си един извънреден ученик, който ще мине през специалното. Защо извънреден? Защото земята трябва да бъде школа. А за да бъде школа, трябват школници. Кой друг ако не ти? Има и други, които сега записват. Има и други; които живеят, които слушат, които се учат, но теб те намериха, когато кърпеше мрежата си и да се учиш да ловиш риба. Ние те повикахме да оставиш мрежата си, кокошките, агнетата, всички животни, за да дойдеш да се учиш и да ти представяме целия непорядяк, за да излезеш от него и влезеш в една ефирна среда, в една по-богата атмосфера.

Бъди верен в чистотата. Бъди положителен в красотата; Верността е качество на Духа. Щом знаеш качеството на Духа, винаги бъди чист. Не цапай ръцете си, не опетнявай очите си, не съблазнявай сърцето си, за да бъдещ чист пред Учителя. Учителят обича чистотата. Когато той те види в школата чист, нежна усмивка трепти по лицето му. Когато те види чист, нежно чувство заиграва в сърцето му. Когато те види чист, пламенна мисъл се излъчва от ума му. Когато те види чист, Божествено ухание се излъчва от духа му. Това е твоят Учител, кой то те гали, който ти се усмихва, който те учи.

Ученико, бъди чиста душа, за да бъдеш облъчен от чистите очи на Учителя. Бъди чист, за да се ползуваш от прозрачните явления. Само като чистота ти ще ги видиш. Ако си чист, ще видиш образите на ангелите. Ако си чист, ще видиш образите на посветените, на светиите. Щом си запален светилник, ще виждаш цялото мирово устройство. А това е толкова ефирно, толкова чисто, толкова прекрасно. Когато си чист, ще можеш да виждаш вратите, прекрасните врати, светящите врати на богатата градина на Учителя. Там, пред нея, стои архангел, който ще ти отвори вратите и ти ще влезеш в тази прекрасна градина, за да се насладиш, подсладиш от ароматичните плодове.

Нов е светът, в който те викат. Нов е светът, в който те въвеждат. Направен е от слънчева материя, от слънчеви елементи. Постлани са улиците с красиви брилянти. Осветени са прозорците със скъпоценни камъни. Направени са вратите от чисто злато.

Ето новият свят, който трябва да ти бъде единствена, най-близка реална мечта. Има ли реална мечта? Мечта значи още непостигнато, т. е. не си още собственик. А има ли там собственост? Всичко е твое. Ти си собственик на двете начала - началото и началото в началото.

Колкото и да ти говорим за прекрасните светове, за световете на красотата, за световете на чистотата, толкова повече ще събудим у вас мечтите. Добре е човек да има мечта. Мечта, която да го издига из висините. Мечта, която да го багри, да го украсява всеки миг.

Това е твоето бъдеще, ученико. Няма друго бъдеще за теб. Няма друга вселена освен вселената на чистотата и красотата. Влез, не бой се. Бъди смел. Ако ти не можеш, други ще ти помогнат. Тези, които са с тебе, много са силни. Тези, които са с тебе, са чисти и красиви. Тепърва мястото, на което стоиш ще бъде обект на прилив на светлина. А щом има прилив, ще дойде първото чувство в теб - съзерцанието. А щом почнеш да съзерцаваш, пробудил се е усет в тебе, събудило се е сърцето.

Умът - чистотата, сърцето - красотата. Какви величествени перспективи, каква величествена красота, какъв величествен връх, каква величествена планина, какъв прекрасен свят, какво чисто небе, каква богата земя е твоето отечество. Много сили пожелаха да видят твоето отечество. Много учени дойдоха да създадат новата школа. Как неуморно, как непрекъснато чукат; коват, зидат, спояват легендарния храм, за който се клел Бог, че ще го построи на земята и за който беше ангажиран мъдрецът Соломон - израилското племе да построи светилото на Бога..

Ученико, Соломон отново строи храм на Вътрешната светиня. Той отново изгражда светилището на чистотата и красотата. Дай ухо и ще чуеш шепота. Ще чуеш как майсторът кове, как майсторът споява, как зида, украсява. Ще чуеш, как светлината разкрасява, как светлината осветява. Ще чуеш как Духът облъчва. Ще видиш ли този храм? Ще имаш ли щастието да съзерцаваш неговите светящи кули? Повикан си, ангажиран си да носиш. Какво да носиш? Скъпоценни камъни.

Ето, новата година ви призовава, ви ангажира като строители на новия храм. Новата година ви обещава богато възнаграждение - да се ползувате от вниманието на архитектите, на строителите на този храм. Новата година ви съдейства да може да просветне съзнанието ви, да се освободи душата ви, да се разкраси мисълта ви. Новата година ви носи най-хубавите плодове от градината на Учителя. Новата година ви създава условия да чуете най-пламенното слово на Учителя. И тогава не казвай какво има още да ми се казва. Какво още трябва да зная, когато всичко ми се каза? Ние още не сме ви говорили. Тепърва ви загатваме за устройството, за порядъка, за системата на висшите светове. Ние сега ви подготвяме като чистота и красота, за да можем да ви отведем, за да живеете, да бъдете реалисти, познавачи.

Бъдете реалисти, познавачи, Вие трябва да бъдете като трудолюбивите пчелички, да кацнете върху най-нежните цветя и да събирате сладък нектар. Така ще кацнете в градината на висшите светове и ще изпитате сладостта, красотата и аромата от техните плодове. Това е реално и то трябва да стане. Така казват всички напреднали същества, всички ваши близки, познати. Когато овладеете чистотата и когато станете красота, ще имат радостта и смелостта ангелските сили да ви отведат в по-висшите светове. Но докато вие не станете такива, те ще бъдат предпазливи.

И тъй, за в бъдеще през тази нова година ние искаме да имате вътрешна и вънкашна чистота. Какво разбираме под вътрешна чистота? Вътрешна чистота в желанията, в мисълта. Вънкашна чистота, телесна чистота в дрехи и всички притурки към тях. Да бъдете спретнати, елегантни, пременени. Водата да ви бъде като символ на чистотата. Използвайте водата колкото се може повече. Използувайте водата. Тя е, която ще ви заведе до чистотата. Чистотата е, която ще ви заведе до светлината. Тя е, която ще ви украси. Тя е която ще ви обогати.

1 януари 1953 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...