Jump to content

317. Поляризиране (9-то чувство)


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 317-то

Поляризиране

(9-то чувство)

Ученико, ние започнахме с една много важна тема, която за пръв път така основно се разглежда, така основно се проучва, така основно се изнася, а тя е темата за способностите на Духа. Да се говори за способностите на Духа, би трябвало позволен ние, специални условия. А щом е разкрита темата, то значи има специално разрешение, специални условия. Ние съвсем няма да изчерпим темата, защото тя е дълбок кладенец, тя е океан тя с бездънна пространство. Това е тема за вековете, тема за вечността. И колкото и да напредне културата, колкото да напредне изкуството, все пак тази тема няма да се изчерпи, защото способностите на Духа, това е велика дилема във всемира. Само един е, който знае за абсолютните способности. Това е божеството - Бога. Но ние, като разглеждахме някои - способности, имаме за цел да внесем някой действия, да ви ги направим по-ясни, да се ползувате в живота, да имате техните резултати - резултати, които ще определят вашия мироглед, ще разширят вашето съзнание, за да може да имате вече реална, положителна стойност вашето мирозрение. Мирозрение е необходимо. Без мирозрение ученикът не може да изучи мировете, епохите, вековете, вселените. Мировата мисъл е най- съществена та, най-положителна и най-вярна.

И тъй, в последното размишление ние разгледахме една способност на Духа - способността проникване, която сложихме като осмо чувство в тялото на душата. С това чувство душата има да разреши най-велики проблеми. Какви са те? Нима душата не знае за тях? Да, но трябва да ги обобщи със съзнанието си човешкият дух, човешкият стремеж, човешкият растеж, човешката дейност, човешката сила. Ето защо, необходимо е тя да конструира ново изкуство за развитие капацитета на ученика. Ученикът трябва да бъде капацитет, т. е. той трябва да владее похвата, да владее чувството, изкуството на Духа. А за да владее, той трябва да има неговите способности. Дори ако ги няма, той трябва да се учи от техните действия, които са проявени в сътворението.

Ние ще си позволим да изнесем още една способност на Духа. Ще я наречем деветото чувство на тялото на душата или способността на духа да са поляризира. С проникването Духът се поляризира. Не може да стане поляризация, ако не се прониква, ако няма проникване. Не може да се прояви виделината, ако не проникнат лъчите на светлината. Така и Духът не може да се поляризира, ако не проникне. И когато говорим за поляризацията, не можем да не трепнем пред мисълта, че разкриваме една мирова тайна, която е пазена а пазвата на Бога. Поляризацията е способност на Бога. Действието на поляризацията е воля на Бога. Не зависимо от деятелността на Духа, той не може да извърши една системна градация в битието без позволението на Първоизточника. Ето затова говорим, че това е една отговорна тайна. Но тъй като ни разрешиха, тъй като ние направихме достояние някои скрити неща от мисълта, от съзнанието на миналите поколения, то сега, когато се зазорява денят на новата култура, тя ще трябва да дойде стихийно по мисъл, по Дух и по душа, а то е да се разкрият пазените тайни за време и времена. Сега е време, сега настъпват времената, когато истината ще трябва да се прояви. Духът дълго време е чакал, дълго време е подготвял условия, дълго време е откривал училища, дълго време е зарегистрирал университети, академии за подготовка, за да могат да се овладеят неговите способности. Духът дълго е подготвял. Той не би стъпил на гнила почва. Той не би се изложил с безхарактерни индивиди. Той не бе се съгласил с лъжливи обещания. Той ще опита ученика. Той има това изкуство да опитва. Много тънко, много мъдро той ще го опита и тогава ще му повери една своя способност. Макар и да е в светинята на школата, все пак Духът бди. Някои ще го разберат, някои ще възприемат, а някои ще останат с забавяне.

Дали това, което ни се говори ще бъде наша плът и кръв. Да ученико, ти имаш вече образа, а нямаш подобието. Но сега Духът те подготвя да имаш подобието, защото само при подобието ти ще наследиш неговите способности. Тъй както материалистът се учи от способностите на материалната субстанция, от материалната деятелност, така и ти, ученико, ще трябва да изучаваш способностите на Духа. Ти си много напред. Ти си много напред минал. Ти си минал много сфери, много области. Ти си много високо по отношение материалистичната идеология. Следователно, налага се, и то усилено, да можеш да схванеш и то тънкостите, нюансите на Духа, неговите способности и твоето действие, твоите оперативни планове в живота, твоето художествено изкуство, да бъдат винаги като двойник, защото двойникът се излъчва, двойникът прониква, двойникът се слива, двойникът е знамение, явление в битието. Всеки един мъдрец, всеки един архат, всеки един посветен си служи с двойник. Двойникът отива, разглежда, проверява, намира, констатира и тогава той се връща и всичко изнася, обобщава. Двойникът е предохранителна стража. Следователно, и вие трябва да имате двойник. Кой ще бъде този двойник? Способността ви проникване. За да имате тази способност проникване, вие трябва да се вдъхновявате от способността поляризация. Поляризацията е същина в движението, в импулса, в ритъма, в живота на битието. Ако нямаше поляризация, нямаше да има и способности, качества, таланти, гении, посветени.

И тъй, помни: бъди отражение на поляризацията, т. е. стани проникваща поляризация. И когато твоят дух се поляризира, тогава ти ще имаш най-верен двойник, защото твоят двойник ще бъде двойник на твоята душа и само при двойника божият дух ще се поляризира напълно в твоята душа. Не че Духът не е поляризиран. Той е поляризиран, но субективно, частично. Но идва ден, когато Духът трябва да се поляризира обективно, вечно, а това ще стане тогава, когато синовете на царството божие населят земята, т. е. синовете на Бога населят земята. Възможно ли е синовете на Бога да дойдат на земята? Да, ще дойдат, но не тъй, както дойде синът му Христос. Те ще дойдат само при добри условия. При подготвени условия. Няма да има вече кръстове, побоища, кръв, а ще има пълно разбирателство, отъждествяване на всички добродетели.

Ето кога ще настане епохата на пълното поляризиране на божия Дух на земята. Само синовете божии ще наследят това знамение на това поляризиране. И ти. ученико, готви се да се завърнеш при своя баща, да признаеш своите грешки и да го помолиш да те приеме като свой син и наново да те изпрати като посветен син. Ти, ученико, трябва да дойдеш. Ти имаш минало, имаш задължения. Следователно, от миналото трябва да направиш бъдеще, а от задължението да изпълниш завета. Необходимо ли е това? Независимо от волята, независимо от желанията, това е великия проект на Създателя.

И тъй, за да бъдеш наследник на великите способности на божия Дух, ще трябва наново да те осинови твоят баща. Радостното е това, че ти при първото повикване се отзова, остави окъсаната мрежа, остави всички забавления, всички съблазни и реши да стъпиш в светилището му. И знаеш ли какво представлява това светилище? Ако ти би надникнал с пълно зрение, с пълно ясновидство, ако би почувствал с пълно обоняние, ако би слушал с пълен слух, ти наистина ще се намериш пред един прекрасен, пред един светлинен свят, който е бил идеал за много ученици в миналото! Трябва да имаш този идеал. Трябва да влезеш в тази вселена; трябва да изживееш проектите, трябва да изживееш системите, трябва да наследиш изкуството. Тепърва теб ти предстои да наследиш изкуството на Духа. А за да стане това, трябват ти неговите способности.

И тъй, ще знаеш, че в битието, в сътворението главни фактори са способностите на Духа. Всичко друго е измислено. То не е състоятелно, не е положително. В миналото се е говорело за чудесата на Духа, но не се е разглеждал въпроса, кои са онези сили, които извършват чудесата в Духа. Това са неговите способности.

И тъй, ние ти представяме божия Дух като високо благородна, като интелигентна, като посветена същина, която притежава много и много способности. Че това е така, като факти говори твоята същина, че и ти имаш способности, че и ти имаш изкуство, че и ти имаш живот, перспективи, проблеми, идеали. Следователно, ти си едно малко копие от същината на божия Дух. Не те е създал Бог. Създал те е Духът му, защото творческата способност в Бога е Духът. Щом ти си сътворение, следователно, ти си проект, реална излъчена същина от деятелността на Духа. Бог е казал, Бог е промислил, а Духът всичко е осъществил, като се е поляризирал. Ето къде е тайната. Ето как по тия стъпалца ти ще стигнеш до великата тайна. Духът е най-близо до теб, Неговите способности са ритъмът в теб, сърцето в теб. Следователно, когато проявиш любовта си към Бога, това значи способностите на Духа са устроили системно апарата на твоята любов, защото само способностите на Духа знаят за великото начало в Бога. Никоя друга сила не знае нищо за него.

И тъй, за да бъда Бог ваш баща, за да бъдете негови синове, трябва да се отзовете на давлението, на повика на Духа . Той е, който ще ви върне наново. Той е, който ще ходатайства пред Бога за вас. Никоя друга сила в сътворението наш тази власт, това право, това доверие. Защо? Защото Духът се е поляризирал като едно свещено чувство у вас. Когато наричане поляризирането като способност, като проява, като девето чувство в тялото на душата, ние искане да се проникнете от тази реална идея, която в своето развитие е положителна, е живот. Какво е животът ви? Поляризация на Духа във вашата душа.

Колко велик е вашият живот! Той е представител на една висша поляризация на Духа. И когато осъзнаете това, положително ще видите, какво в същност е вашият живот. Как ще го пазите, как ще го цените, как ще го украсявате, как ще го оцветявате, защото е светлинен трепет на една всемирна поляризация на Духа.

И тъй, запомни, ученико; нека тази деветорка, която има богатството на висшите мирове, бъде за теб най-свещено число. Винаги започвай с деветорката, за да можеш да имаш новото чувство - поляризацията; Трябва да разрешиш този проблем категорично, без колебание, без съмнение. Иначе, без ние да искаме, ще отговаряш. Може би санкциите не ще бъдат много тежки, но непременно ще има санкции, непременно ще има съдба. Такъв е законът на поляризацията. Изгради своя мир, в който да вземат участие тия девет способности, тия девет чувства в теб. Нека се разрастват тия девет чувства. И когато се разраснат, тогава ние ще ви открием, кои са двойниците на тия девет чувства, кои са цветовете, кои са числата, ритъма и хармонията. Но дали ще стане нужда ние да ви ги откриваме? Дали няма да настъпи оная дълбока, необятна мъдрост, която ще ви разкаже всичко?

Много често на земята е отсъствал проводник. Много често е това явление - да не присъства оветия, посветен или учител. Защо? Единствената причина е, че е нямало пълно поляризиране на Духа, че не е била внедрена в глъбината на душата тази висша способност - поляризацията, дори и проникването. Но сега, когато се позволи да се разкрият скрижалите на божия закон, все трябва някой. Все трябват подготвени сили, които да изучат тия скрижали. Ето, сега скрижалите са отворени пред вас, словото е в своя апогей, в своя разказ, в своето разкритие. Следователно, няма да намериш, няма да изживееш, няма да срещнеш по-добри условия от тия, защото те са най-свещените за теб, най-отговорните за теб. Ти ангажираш силите. Ти обеща пред силите. Те ще трябва да отговаряш пред силите. При всички задачи ще трябва да отговаряш. Винаги трябва да бъдеш готов с разрешени задачи да стъпиш в светилището, и когато Учителят те изпитва, да се не колебаеш, но да отговаряш с присъщо на неговия живот слово.

Ето как трябва да бъдеш подготвен. Но ти все казваш: слаб съм, немощен съм, нямам сили; нямам добри условия и т. н. Този, който е вече проникване, той не живее с миналото, а този, който е поляризация, той е светлина. Той присъства навсякъде. Следователно, всички възможности в битието са негови органи. Чрез тях той диша, миели, действа, живее. Колко величествена е мъдростта на живото слово! И ако ти, ученико, се готвиш проводник, ти трябва да усвоиш художествения маниер на словото. А за да го усвоиш, теб ти е необходимо да притежаваш висшите чувства, висшите способности на Духа. Способностите на Духа ще ретушират, ще изгладят много твои минали наследства. Те са майстори на мистериите, а поляризацията е: Върховният майстор, който е проявил космичния свят. Той е, който е нарисувал космичният свят в диаграми, в много сложни неизвестни още пропорции. Защо са неизвестни? Защото е нямало подготовка. Но сега, когато проповедникът вика от планината, когато Учителят свещенодейства в светилището, всички диаграми, всички пропорции, всички неизвестни ще бъдат открити.

Знаеш ли ти, ученико, първичния план, който е даден за устройството на планетата земя? Не го знаеш, но тепърва ще го научиш. Знаеш ли плана, по който е проявено слънцето - тази висша поляризация на Духа? Не го знаеш, но тепърва ще го изучаваш. Знаеш ли за многото съзвездия в пространството? Не знаеш, но когато стане поляризацията, всичко ще научиш, т. е. когато Духът се поляризира като способности, като чувство, тогава ще знаеш. Иначе, Духът идва и заминава. Той е като една била, която минава и отминава; Но когато той се поляризира, тогава неговите способности, неговата деятелност стават като поляризирана същина вън вас.

Когато говорим за поляризацията на Духа, не може да не трепнете пред това велико събитие, пред този финес, пред тази красота, пред този чуден чар на висше явление. Няма по-велико явление от битието, от поляризирането на Духа. То е най-великото събитие от незапомнени времена до днес и във вечните векове.

Колко строен е света на тия способности, колко е музикален, колко е мъдър, колко е светлинен! Ученико, запомни способностите на Духа и когато си спомниш за тях, да трепне същината ти, да трепне сърцето ти, да вибрира мисълта ти и тогава ще откриеш сложността на света, сложността на битието, сложността на сътворението и тогава ще бъдеш абсолютен реалист. Нека да способстват тия способности у вас да може да проникнете в плана на създателя, да може да се поляризирате в идеологията на Създателя. Това е ценното, това е красивото - да станеш поляризация в идеята на Създателя, да те има Той предвид като идея, която трябва да се реализира, която трябва да се разрасне, която трябва да се осъществи като даден мир, като дадено сътворение:

Ето едно ново бъдеще - бъдеще, за което досега, ученико, не ти е дошло на ума да копнееш. Ти си мислел само как да се спасиш от греховете, т. е. да получиш спасение, но във вътрешната светиня не се говори за опасение. Във вътрешната светиня бе говори за посвещение. Започни сега с новите способности, които ти предадохме по волята, по плана на главното ръководство. Ръководството се интересува за теб, ученико. Колко много то се радва, когато наблюдава трудолюбивия ученик, как се катери, как се изкачва по стръмните стъпалца, по великата стълба на великото развитие, как от време на време главното ръководство проверява, дали тия стъпълца, дали тази стълба е устойчива, дали тя няма никъде уклон и взема решение да се поправи, да се изправи. Главното ръководство бди, защото велико е неговото задължение да приведе висшия божествен план в изпълнение. Главното ръководство идва при теб като строител. То не се препоръчва като ръководство, а като строител. Следователно, и ти трябва да станеш като строител при мястото, при условията при които си. Още при първото стъпалце към посвещение ти трябва да се определиш като строител. Добре ще проучваш стъпалцата, добре ще ги разглеждаш и ако някъде има неравност, има уклон, като строител ще го оправиш.

Ето в какво се състои твоята първа строителна работа, да разчистиш терена, на който си стъпил, да разчистиш пътя, който те води към високия връх. Затова се налага да бъдеш буден, да имаш будно съзнание, да влезеш в непосредствена връзка с главните строители - Върховното ръководство. Какво знание, каква велика, изящна философия за живота имаш ти! Какво всемирно откритие ти предстои като учен, като посветен, като строител.

И тъй, запамети висшите способности на Духа, които са достояние за теб, които способности ще те пресъздадат по образ и подобие. Има ли тук някаква секретна тайна, която да озадачава твоето съзнание? Независимо от деятелните сили на твоето съзнание, поляризираната същина в твоята душа знае за всичко, щом е станала тази поляризация, за теб и твоето съзнание няма да има тайна. Какво значи тайна? Неоткрита, непроявена същина иди способност. Всички тайни са заключени в способностите на Духа. И ако ти наследяваш на ден по една способност, всички тайни ще паднат и тогава светът ще бъде като огледало за теб - отражение на всемирното огледало и ти ще знаеш за всяко начало, ще знаеш за плана на Първоизточника. Създавай винаги благоприятни условия в светилището. Никога не влизай неподготвен, нечист, с критическо предубеждение. Никога не казвай: аз съм болен и сега нищо няма да стане. Светилището е светиня. Всичката кал се преобръща на светлинна материя. Всички тъмни мисли се преобръщат на светлинни мисли. Всички тягостна състояния се преобръщат на радостни изживявания. Следователно, когато отиваш в Светинята, ще забравиш всички тягостни състояния. Там ще те окъпят в огнената река. Там ще те въведат в светлинното ядро и всички отрицателни състояния ще бъдат изгорени, пречистени, одухотворени. Опит трябва. Сега ние правим опит с нашия посредник. Всичко в него изгаря, всичко се топи. Трябва да разчистим пътя. Този път е през посредника, към светилището. Такъв е законът. И ще го очистим. Няма друго средство, няма друго място, няма друго пространство, за да стане някакво отклонение. Където и да се отклоните, ние сме там. Една истина има, че за вас няма скрито място. Никой да си не прави илюзии, че има скрито място за него, защото ти хроникира живото слово - безсмъртният огън на живота. Как ще посмееш да цапаш тия ръце, с които записваш безсмъртното слово? Как ще посмееш да цапаш мисълта си, която хроникира словото? Не че това ти го правиш, но ние изнасяне някои факти от миналото. В миналото ти си вършил такива деяния, а сега ти напомняме за огъня, който може по-сериозно да те опари. Следователно, не се подавай на този огън, но радостен, свеж, чист, усмихнат и доволен, влез в светилището и там, пред мировия Учител да трепне твоята душа, да се струи твоята мисъл в дивна хармония и в строителна мисъл.

Словото не може да бъде изчерпано, защото поляризацията на Духа е вечен процес. Тъй както вечно е сътворението, както вечно е битието, както вечни са съзвездията, така и поляризацията е вечна. Запази тази способност на Духа, която много ще те улесни в твоето бъдеще посвещение. Изграждай себе си за ново прииждане на нова поляризация и нека това чувство, тази способност бъде най-гениална в твоето битие, твоето сътворение Тогава ще изживееш епохата на гения на мислителя, на светията, на таланта, на Учителя.

25 януари 1953 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...