Jump to content

342. Лъчистата мисъл


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 342-ро

Лъчистата мисъл

Водейки се от върховната системна мисъл на Духа, ученико, ще имаш преимуществото, ще имаш системното давление на тия върховни сили, които ще ти помогнат да конструираш целия свой живот, целия свой мир, за да може твоята мисъл да бъде напълно проведена по една висша система, която ще ти помогне да изградиш своя нов свят, своя духовен свят. Това е едно трудно постижение, защото да проумееш върховната мисъл като висша система, необходимо е да бъдеш овладян, да бъдеш озарен от един съвършено друг свят - свят в който живеят, свят в който действат, в който се преливат големите сили на сътворението. Като казваме: труден е този проблем, трудно е това постижение, то не значи, че е невъзможно. На теб предстои да се издигнеш посредством проникването на системната мисъл на върховните същества.

Колко е радостно, когато ученикът почувства, че у него действат силите на системата! Колко величествено състояние изживява ученикът, когато системата у него е ръководеща сила!.

Ученико, преди да стъпиш във върховните области, трябва ти система. Това добре запамети, за да можеш да имаш една системна памет. Всичко друго забрави, заличи го от паметта си. Запамети само системната мисъл на Върховното ръководство. Тази системна мисъл е прилива на Духа. Преди да влезеш в света на истинското върховно посвещение, теб ти трябва като светилник, като зорница системната мисъл, защото без такава системна мисъл ти не можеш да вървиш, да се издигаш по върховете, по стълбата на възлизането.

За да можеш да стигнеш. за да можеш за овладееш перспективите на духовния свят, за да можеш да станеш жител, гражданин, да станеш строител в този свят, трябва ти една издържана, една трептяща върховна системна мисъл. А знаеш ли какво прави тя? Тя е която излъчва лъчите на живота, лъчите на диханието, лъчите на душата. Овладявайте това изкуство, защото без тази мисъл не можете да имате прозрението, не можете да имате озарението и посвещението. Лъчистата мисъл е, която има това действие, която има тази сила да привиква във всички детайли на сътворението. Лъчистата мисъл е онова върховно движени е, кое то има за цел да обходи, да коригира, да запише, да запамети развитието на всички същества, на всички поделения в големия космос. Лъчистата мисъл е бистър разум, свежи чувства и нежна усмивка. Лъчистата мисъл е братски поглед, сестрински чувства, бащинска топлота. Лъчистата мисъл е излъчена искра от центъра на душата.

Ученико, научи се на изкуството винаги да излъчваш от центъра на своята душа искра на лъчиста мисъл. Няма по-красив похват, няма по-красиво движение, няма по-красиво виждане и слушане, когато лъчистата мисъл те овладява, те ръководили разкрива същините на духовния свят. Само лъчистата мисъл е, която ти казва, че преходът, че времето и пространството от теб до духовния свят, до висшите светлинни същества е толкова микроскопичен, е толкова малък. Само лъчистата мисъл е, която може да ти разкрие същините на твоя живот, живота на твоите клетки, живота на твоята кръв, диханието на твоята душа.

Ето каква е прямата задача, истинска та работа на лъчистата мисъл - да може да се излъчва от центъра на твоята душа и да създава ореол, аура около целия твой мир, защото, ако нямаш излъчваща светлина, ако твоя център не бъде извор на излъчваща светлина, ученико, тъмнината винаги ще превъзхожда в теб и ще те засенчва. За да не бъдеш засенчен от тъмнината, нека винаги радиират живите искри, огнените искри на твоята лъчиста мисъл. Само с тази богата лъчиста мисъл ти ще можеш да имаш звезден характер, звездна равновесие, звездна хармония. Посредством лъчистата мисъл ти ще можеш да имаш положително знание, истинска опитност и богата вяра.

Трябва ти истинска подготовка, която да те постави на онова върховно стъпало, откъдето да проникваш в отвъдния свят. Ние няма да ти го представим като някоя забулена или скрита област. Този отвъден свят е близко до теб. Ти понякога проникваш в него, движиш се в него, чувстваш някакво омайно състояние, имаш напрежение на нервната система, в мисловната система. В сърдечната система, но ти не можеш да си уясниш това, защото да си обясниш състоянието, което имаш ти трябва лъчиста мисъл.

Ученико, дойде времето, когато трябва да ти говорим за лъчистата мисъл, за лъчистата система, за системата на великия божествен духовен свят. Защо ти трябва лъчиста мисъл? За да можеш да придвижиш своите духовни сили към върховните области, ти трябва да проникваш. Твоите духовни сили трябва да бъдат систематизирани, за да имаш системно въздействие на Духа.

Ние си позволяваме да открехнем, да ти открием една страница от онова далечно минало, когато лъчистата мисъл на Духа се е обособила в теб като централна душа. Ето че става понятно какво е това системна душа. Душата е лъчиста мисъл изглъбена, изнедрена от Божествения дух. Когато Бог поведе своя Дух във велико системно творчество, Духът излъчи от себе си централни монади, централни същини, които населиха необятните пространства. Тия централни същини са именно душата. За да говори Духът, за да се проявява Бог като система, зад тия прояви, зад това слово е душата. Тя е единствената, която може да говори за Духа, защото Духът е неин баща, е нейна майка.

И тъй, кой ще познава бащата? Кой ще знае за своята майка? Само душата. Кой е истинския наследник? Кой ще бъде истинския представител на света на Духа и на необятността на Бога? Само душата. Никоя друга сила в света не същества освен душа та, който излъчи от себе си лъчистата мисъл.

Колко е лесно, колко е красиво, каква божествена свежест е да можеш да излъчиш лъчиста мисъл от своята душа, за да може тази лъчиста мисъл да създаде у тебе начало на мъдрост. Тепърва предстои да стъпиш в едно ново начало. Това начало е начало на мъдрост. Само мъдрецът е, който може да разбира идеите, замислите, системите на отвъдния свят. Този свят и онзи свят за мъдреца са съществени мирови системи. Защо? Защото мъдрецът е ядро на лъчистата мисъл. Тогава ще се дойде до онова положение да се каже, че всичко в природата, всичко в битието е само лъчи. Има неща верни, има неща съществени, но ние не ще потвърждаваме тази истина, защото всяка лъчиста мисъл трябва да има ядро. И когато е такова ядро, то има вече елемента на сътворение, елемент на творчество, елемент на знание, елемент на мъдрост. Ето защо ученико, целият твой колектив и мир трябва да стане едно радииращо ядро, за да може. лъчистата мисъл да се слее с лъчите на онези висши същества, който изпращат светлина на света. Лъчистата мисъл подновява, лъчистата мисъл охранява ядрото. Колкото повече радииращи ядра има върховното ръководство, толкова повече лъчистата мисъл има способността, изкуството да овладее всички красоти, всички системи на Първоизточника. Тогава ние казваме: ето как ученикът, със своя цял колектив, ще се върне в скинята на Духа и от скинята на Духа ще се слее с диханието на Бога. Това е истинския и прям път за ученика, за да може да овладее сложните мистерии на Духа. Има сложности дотогава, докогато лъчистата мисъл не е дееспособно да проникне, не е способна да трепти.

Ученико. трябва ти трепет, трябва ти трептение, за да можеш по всяко време и всяка минута, всеки дух да бъде в контакт, във връзка с върховната мисъл.

Говорим ти за лъчистата мисъл, защото досега за нея не. се. е говорило. Тя е сила скрита страна, сила е пазена в пазвите на великите посветени. Те строго я пазиха, да не би да бъде открадната. Тя е скъпоценен бисер, блестящ елмаз, безсмъртен еликсир. Ето защо, на новия ученик, който е влизал във вътрешностите на върховното ядро, независимо от слабостите му ще се поверят някои по-скрити тайни, които трябва да станат в него откритие на лъчистата мисъл.

Не се чуди, ученико. Откакто си станал същество, слънчевите лъчи винаги са те галили, са те целували, стопляли и учели и като резултат у теб се е създал център на лъчистата мисъл. Посредством тази лъчиста мисъл ти ще проникнеш в слънчевите ядра, в звездните ядра, в необятността на Бога. Ти ще обходиш със своята мисъл всички планети, всички слънца, но това достатъчно ли е за твоя Дух? Не е достатъчно. Той ще потърси и други скрити страни, и други скрити вселени, и това е необятността на Бога. Докато твоя дух не надзърне, не прозре това Велико начало, той вечно ще бъде копнеещ, ще бъде вечно търсещ, вечно очакващ, защото давлението на лъчистата мисъл става вече като трепет в неговата същина. Стигнеш ли до тия предали да усещаш трепета на лъчистата мисъл, у теб, ученико, ще е завършена подготовката. Но дотогава е необходимо и ти от твоя страна да разчистваш пътя за да може лъчистата мисъл. По-лесно да разгръща, да разчиства атмосферата около тебе, за да можеш посредством способностите на твоя дух и посредством същините на твоята душа да върви нагоре. Къде нагоре? Нагоре в необятността. Кого ще срещнеш там? Великото върховно начало на живота. Докато не откриеш Великото върховно начало на живота, ти не може да се назовеш учен, мъдрец, учител. Всички учени, Всички гении докато не открият Великото върховно начало, няма да ги признаят за гениални и висши строители. Защо? Защото във Върховното битие има строга система. Там няма ненавист, няма така или иначе казано. Там има строго определено слово, строго определена лъчиста мисъл, строго върховна мъдрост.

Но ще кажеш: това е само за великите мъдреци, само за посветените ученици. Рано е за нас да се стремим да изнасилваме своята природа, да изнасилваме своя дух, за да открием върховната система на Великото начало. Ние знаем, че е още рано, но ние едно знаем: пролетта наближава и всички коренче та, всеки живот в земята дава признаци на растеж и проява. Така също и по отношение твоята душа и твоя духовен свят лъчистата мисъл е пролетното слънце, лъчистата мисъл е пролетната роса, е пролетната багра, е пролетната красота.

За да имаш в бъдеще научна мисъл, за да имаш в бъдеще мисъл на положително изкуство, за да имаш в бъдеще светлинна мисъл, запомни, че лъчистата мисъл ще извърши всичко това. Тя ще го извърши системно, а не пресилено и прибързано. Тя тепърва ще работи върху твоите органи, върху твоите чувства, да може да ги приспособи, да може да ги устрои да бъдат положителни приемчици. Когато завърши тази работа, тя ще ги обагри, тя ще ги украси, защото красотата е лъчиста мисъл, красотата е съчетание на лъчистата мисъл. И тогава, когато видиш едно красиво явление, опри се и виж в това красиво явление същината на лъчистата мисъл. Така се възпитавай, така се учи, за да бъдеш истински познавач, истински откривател, истински учен, истински силен сред битието, след сътворението. Наука ти трябва истински положителна наука. Но за това трябват енергии, движение, будност, характер.

Каква завидна способност е ученикът. Докато може да долови тия моменти. Тогава той се абстрахира от Външни влияния, от нисши влияния, от чуждите ангажименти, защото те за него са губене на време, празно пространство, тъмна сянка, която засенчва живота, убива стремежа му и той става роб - робува за да може да удовлетвори инертността, мързела, да удовлетвори нисшото, назадничавото.

Колко много ученикът трябва да пази своята независимост. Колко много ученикът трябва да цени всеки даден момент, когато слънцето го огрява, когато лъчистата мисъл се струи в него!

Ученико, трябва ти системна подготовка. И точно това прави Духът. Той систематизира у теб духовните способности. Нека твоят спекулативен ум, нека твоите спекулативни чувства не му пречат. Защо? Има една привилегия, че на всички същества е дадена пълна свобода, пълна независимост. Тъй както пространството е необятно, така и независимостта на съществата е необятна, но зависи каква е системата. Ако тръгнеш по инволюционната система, ще стегнеш до края. Ако тръгнеш по еволюционната възвишена система, ще стигнеш до върховната система на Великото начало.

Ние не бихме допуснали, не бихме повярвали нито за миг, че ти ще правиш опити да се върнеш назад по пътя на инволюцията, защото все пак ти знаеш, че много погледи, че много ръце се подават към тебе, че лъчистата мисъл промива твоите очи, прочиства твоя слух и създава ароматична атмосфера на твоето обоняние. Няма да говорим за другите чувства, защото за тях ние ти говорихме. Те са способности. Ще ги използуват, когато реално, осезателно влезеш в духовния свят. Възпитавайки се, учейки се от трептенията на лъчистата мисъл, твоят език ще проговори и с огнени слова ще потвърди великата истина за Върховното начало.

Да, ученико. Върховното начало! Няма друг мир, няма друга система, няма други светове, освен великото върховно проявление на Върховното начало. Стремейки се към тази върховна система, лъчистата мисъл ще ти бъде ореол, аура, пътеводна звезда. Тогава ще светне твоят разум, твоето съзнание да изживява и преценява финните елементи на тази лъчиста мисъл. Тогава твоето съзнание ще може да обхване алхимичния състав на тая лъчиста мисъл. Тогава твоята любов ще обхване нежните трептения на лъчистата мисъл.

Ученико, като алхимик, ще има да изучиш ефирните елементи и същини посредством трептенията на твоята мисъл и твоето съзнание. Ще се искри пламък, огън, за да можеш да правиш опити, за да можеш да съпоставяш, тия елементи се нуждаят от ефирни, от чисти ръце, които да не изгарят. Ето защо, нека твоята ръка от сега нататък бъде чиста. Защо? Защото не може да се пипа светостта с нечиста ръка. Не можеш да възприемеш огъня, пламъка с твоята ръка и да благославяш и да произведеш чудо. Пази ръката си от съблазънта. Пази ръката си от кражба, от убийство, от нечистота.

Но да не би дойде у теб мисълта и да кажеш: той ще пречисти, кой ще съчетае грубите неща, които ни заобикалят, кой ще им даде движение, ако нашата ръка престане да се занимава с тях? Ученико, лъчистата мисъл пречиства всяка нечистота и всеки предмет около тебе ще бъде трептение. Това е да бъдеш истински специалист в изкуството, да бъдеш маг. Това е една върховна специалност. Щом имаш трептенията на лъчистата мисъл, ще бъдеш специалист. Тогава няма да търсиш помощ отстрани, отвън, а от себе си, защото факторът за живота, силният лекар на живота, това е лъчистата мисъл.

Ученико, пусни този архангел. Не се бой, че той ще размести нещата у теб. Очевидно ще има у теб едно неразположение, но този архангел ще подреди всичко под Върховната система, която е система, ритъм на Духа. Ще дойде ли архангелът, ще каже някой. Кога ще дойде да опитаме неговата сила? Ученико, силен е неговият огън, грамадна е неговата сила. Не искай да го опитваш предат време, но радвай се, че е проникнал у тебе големият майстор, големият скулптор, поет, композитор, който ти нашепва да бъдеш вече централно ядро на лъчистата мисъл. И ако казваш, че никъде другаде не са творили така, да не би да дойде съблазънта наново да разстрои създадения вече нов център, ново ядро, което има главната задача да проясни забулените тайни на живота между човека и Бога, между човека и архангела, между човека и посветения.

Защо Духът ти говори? Защо Върховното ръководство се занимава с теб специално? Защото на земята предстои преобразование, защото на земята предстои да се създадат условия за една нова раса, за еДна нова ядка от сили, кои-ТО ще я населят. Трябва да има център, трябва да има върхове и когато тия същества дойдат да се любуват, да се вдъхновяват на големите висини, на големите върхове и от теб да се инструктират за цялото създание на земята. Не се подценявай, не се води от твоето минало, дори от твоето настояще. Ти не познаваш още себе си - от къде тръгна, през къде мина, за да дойдеш до тук. Ако вземем да ти обясняваме тия неща, е губене на време. Да се спираш, да се вайкаш, да съжаляваш, всичко това е губене на време. Всичко това отива в незнайното. Ръката на архангела е заличила всичко твои стари и нови прояви. Те не са необходими. Сега е необходимо да бъдеш ядро на лъчистата мисъл, по която архангелът ще те познае, ще те опознае и ще ти възложи специална задача, която ще разреши в полза на новата раса, която идва.

Ученико, новата раса иде. Тя е близка. Тя е на изследване, не е експерименти. Скоро ще достигне до теб. Все пак ти си едно внимание. Няма да кажем: ти си една върховна цел. но едно внимание. Какви великани на земята са искали да бъдат това внимание, но не са могли. А ти стана внимание. Внимавай. Ако не прецениш това внимание, ако ти се вижда малко, е друго. Ще дойде целта, но за нея се иска върховно посвещение.

Научи се дълбоко, вглъбено да слушаш заветите на архангела специално за тебе. Нека твоята симпатична нервна система бъде този орган, това ядро, за да можеш да чуеш в тихия шепот на този архангел лъчистата мисъл. Така се научи. Това е твоята наука, която ще те направи гениален алхимик, гениален художник и поет.

Когато сме зад вас, ние сме песен. Когато сме с вас, ние сме живот. Когато сме пред вас, ние сме светлина. Когато ни потърсите, ние сме лъчи. Когато ви намерим, ние сме трептение. Кога то ви говорим, ние сме радост. Това е нашата архангелска задача. Това е нашата върховна работа.

Когато вие пеете, ние се радваме. Когато вие мислите, ние работим. Когато вие чувствате, ние трептим. Когато вие работите, ние живеем. Когато вие пеете, ние светим. Когато вие живеете, ние мислим. Тава е нашето архангелско естество. Това е нашата архангелска задача. Това е нашата архангелска сила.

Ние ще издигнем ръцете, си за да може да издигнете своята лъчиста мисъл. Ние ще ви благословим, за да може да станете способно ядро, което да излъчи присъстващ живот. Ние ще ви помилваме, за да освежим вашата душа, за да я освободим от бремето, от тежестта на робството.

Ние сме архангела на струящата се лъчиста мисъл.

5 декември 1953 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...