Jump to content

354. Върховното знание


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 354-то

Върховното знание

Ученико, за да имаш духовна култура, пълно духовно посвещение, необходимо е върховно знание. Върховното знание е, което определя културата, облика, образа и вдъхновението. Върховното знание е, което представлява всички начала в битието, всички явления във вселената. Върховното знание е, което знае за всички ония тайни, които са представителство на върховната култура. върховното знание е, което пулсира, за да може посветеният да стъпи здраво на пиедестала на великото върховно посвещение. Върховното знание е, което представлява върховната мисъл, върховната деятелност, върховното състояние и върховния живот. Защо? Защото върховното знание дава ясна представа за тия култури, които са култури на висшите върховни сили.

За да можеш да се запознаеш, ученико, с върховните сили, теб ти е необходимо върховно знание. То те приравнява с върховните сили. Върховното знание те определя като върховен живот, който е представител на върховните сили. Във всемира има върховни сили, които представляват умът, мисълта, любовта и светлината на Първоизточника. Върховното знание е най-висшия предел, докъдето може да се отведе посвещаващият се ученик. Върховното знание разкрива трепетите на светлината, вибрациите на Духа, светлинните излъчвания на ума господен. Върховното знание е, което разгръща цялото битие, открива целия всемир и узаконява всички явления по отношение стремежа и посвещението на ученика. Върховното знание дава светлина на света, дава път на света, съвършенство на света. Върховното знание определя най-висшите представи, най-висшите домогвания в духовния живот на ученика. Върховното знание е истинския представител на първата мисъл, на първото дихание, на първата стъпка, на първия глас, на първото дело, на първото строителство.

Върховното знайте е, което ще запознае ученика с най-първичните секрети, които са дело на Великото начало. Върховното знание е, което ще образова един висш вибриращ център в духовното тяло на ученика, който ща радиира, ще излъчва, ще дава вибри, ще дава искри, ще дава трептения в живота на ученика. Върховното знание е като ръководеща сила в ученика. Върховното знание е като ръководеща сила, която ще го въведе в най-солидните, в най-прекрасните, в най-чудните лабиринти на миро, вия живот.

Върховното знание прониква като слънчеви лъчи във всички детайли на битието и оцветява, украсява, облагородява, дава ухание на всички ония начала, които духът е излъчил от върховната мисъл на Първоизточника.

Върховното знание е, което гради, което разкрива, което осиява. Върховното знание е истинския абсолютен трепет на Духа в недрата на душата на ученика. Върховното знание дава пълна свобода, абсолютна независимост и ясен прозрачен поглед, нежна красива осанка върху образа на ученика.

Върховната мисъл представлява светещ фар, звезда. която е ръководно начало във вселените на битието. Върховната мисъл е, която прониква във всички вселени, планети и слънца, която прониква в тайните школи, в тайния живот на съществата от тия вселени.

Посредством върховното знание, ученикът достига до пределите и сферите, където неговата душа и неговият дух са вечно върховно начало. Върховната мисъл е основа за възвишена духовна култура в ученика. Ако няма върховно знание, не може да се говори за духовна култура, защото Духът е върховното знание. Това са главните ръководещи сили на расите, на поделенията на световете.

За да може ученикът да изучи детайлите в най-голямата им скритост, принципите, ръководещите начала на това върховно знание, нему му предстои да има върховна смелост.

Върховна смелост! Да се чувства винаги над всички по-нисши сфери, над всички по-нисши раси, над всички по-нисши, които имат да еволюират в живота. Кога ще стане това? Това ще стане, когато ученикът има върховни отношения. Ако нямаш върховни отношения, върховното знание ще бъде само проблясъци, мълния, но не и творчески процес. А щом има отношение, върховното знание представлява върховна среда - среда където Духът и Великата всемирна душа са във върховни процеси на сътворението.

Може ли ученикът да постигне тези върховности? Да. Има върховни сили. Ученикът е ученик на тия върховни сили. Следователно, върховните сили са ангажирали силите в ученика. В. ученика има сили, които се изразяват в способности. Тия способности са, които свидетелстват, че ученикът наистина има за учител върховните сили.

Ученико, занимаваме те с върховните принципи в битието. Това е, за да можеш да се освободиш от ежедневието, от големите политически и стопански противоречия. Макар да си се освободил от някои такива противоречия, все има още да ги изживяваш, било по отношение на убеждението. Теб, ученико, ти предстои да разрешиш върховната задача на големия божествен план, който се инструктира от върховните сили. За да бъдеш способен и ти възложат да разрешиш някои по-върховни задачи, теб ти предстои да усвоиш принципите на върховното знание. Какво разбираш в същност ти под думата знание. Какво да знаеш? Кога да изучаваш, за да знаеш и кого да изучаваш, за да знаеш и защо трябва да знаеш? Предстои ти най-напред да изучиш върховния божествен план, а после да научиш себе си така, както знаят върховните сили. Тогава напълно ще осмислиш своя живот. Това е необходимо, защото твоят живот е бивал винаги потискан, ограничаван. И понеже животът е среда, е условие да се проявят върховните сили, затова върховните сили преобразяват живота. В живота е скрит безсмъртния еликсир, който от векове е търсен от съществата, които са идвали на земята. Търси се еликсирът на живота - този загубен диамант, този загубен скъпоценен светлинен камък. Кой ще го открие? Кой е този майстор, който е толкова възвишен; толкова вдъхновен, толкова готов да слезе дълбоко, дълбоко в океаните, дълбоко, дълбоко в земните пластове и да открие този жизнен еликсир на живота? Единствено ученикът с върховно знание, с върховна мисъл, с върховна деятелност и върховно състояние може да намери, да открие жизнения еликсир на живота.

Ученико, преде той да бъде намерен жизнения еликсир на живота. Закова върховните сили ти говорят за върховните принципи, за върховните способности. Само с тях ти ще можеш да проникнеш дълбоко, на широко и високо. Трудна ли е задачата за разрешение? Ученико, стани вещ плувец, стани мъдър минералог и смел летец и бъди уверен, че ще откриеш жизнения еликсир.

Какво велико тържество ще бъде, когато ученикът намери жизнения еликсир, когато намери това велико начало на всяко" сътворение. Тогава само той ще бъде велико достойнство, съвършено, абсолютно ръководство.

И тъй, нека да свикне твоят ум, твоите чувствали твоите мисли да бъдат озарени от тази върховна мисъл, която ще построи образа на върховното знание. Върховното знание трябва да има истински образ, който да символизира всички абсолютни начала у Бога. Тогава великото тържество ще бъде изживяно с възвишен трепет и с красива радост. Има ли красива радост? Да. Когато ученикът се радва, всички удове в него ще изразяват дивна красота. Има чудни заложби, красиви явления в ученика. Това са неговите очи. Очите са, които изразяват радостта. Очите са, които отразяват напълно върховното знание. Ученикът с погледа говори, с погледа пее, с погледа се радва, с погледа знае. В погледа има начало на жизнен еликсир. Ако окото се усъвършенства, навярно ученикът ще открие жизнения еликсир. Ако окото има блясъка на мировата светлина, ако окото има краската на мировата красота, той ще открие ядрото на жизнения еликсир. А щом открие жизнения еликсир, ученикът ще има вече върховното знание. Той знае, защото всичко е написано в това ядро на жизнения еликсир. Този жизнен еликсир представлява книгата, на която е писал Бог.

Велико и всемирно дело е да се открие ядрото на жизнения еликсир. Ние казахме, че жизненият еликсир е символ на живота. Той представлява жизнеността във всички явления в безкрайните пространства на вечността. Сега ученикът стои и мисли защо не му се откриват другите светове, защо не влиза във връзка с другите същества, защо няма една абсолютна способност, едно възвишено изживяване и опитност. По пътя на върховните отношения, по пътя на върховната деятелност, по пътя на върховната мисъл, по пътя на върховното състояние ученикът по-лесно, по-стабилно закрепва принципите на върховното знание. Да знаеш, то е да участваш като състояние, като мисъл, като деятелност и като знание. Няма други по-възвишени принципи. Те са най-възвишените, защото са в Божия дух.

Ще кажеш може би: ами другите йерархии, другите възвишени същества. Там има други принципи, но с тия върховни начала, ученико, бъди уверен, че ще откриеш върховния план. Тогава няма да казваш: защо са тия противоречия, защо тези явления са в такъв ред, защо е тази голяма неправда по отношение по-нисшите светове? Когато се открие този върховен план, всичко става ясно, светло, прекрасно, хармонично. Тогава целият свят става познат, близък, сроден. Всичко става така близко, така семейно, така братско. А сега ученикът още се чувства отчужден, виновен защото тежи някакъв грях, някакво престъпление върху човешкия род. Че има такова нещо, има. То е факт. Но специално за ученика с върховно знание ръководствата са други. Ръководството там е делегирано специално да помогне, да издигне ученика, да внесе върховната божествена култура на посвещаващите се ученици.

Знай, ученико, предстои всемирен план. Предстои върховен план. Тогава няма да казваш: всичко е в безпорядък, всичко е отрицателно, всичко е дисхармония, всичко е противоречие. Защо? Защото ученикът е върховно знание. Знае всяка причина и всяко следствие. Той е прозорлив, тънък ум, ведра мисъл, бистър поглед. Ученикът с върховно знание, има върховни отношения било към върховните сили, било към върховните планове, било към върховното ръководство на Духа. Колкото и много да ти се говори за върховните отношения, все пак, ученико ще трябва да имаш върховна опитност. Върховната опитност внася в силите, в способностите на ученика състоянието на върховното отношение.

Бъди буден, проницателен, за да можеш да се вглъбяваш все повече, за да имаш върховното отношение. Цялата философия, цялото знание се състои във върховното отношение. Ако имаш правилни отношения, ако имаш светлинни отношения, всичко във всемира ще има подобаващо отношение. Тогава няма да има противоречия, защото всичко ще става по закон, всичко ще става по отношение, по състояние, по мисъл; деятелност и знание. Не забравяй, че най-изпитаното знание, че най-съвършеното знание това е твоето отношение било към светлината, било към битието, било към сътворението, към вселените. Каквито ти са отношенията, такива ще бъдат и резултатите. За да имаш положителен резултат, положителна опитност, трябва да имаш положителни отношения. Върховното отношение изключва безволието, изключва слабостта, страха, невежеството, безлюбието.

Да, ученико, трябва да имаш правилно отношение към кого? Към светлината, към въздуха, към водата, към живота, към любовта, към мъдростта, към истината. Ще имаш върховни отношения към върховните сили, към Върховното ръководство, към Върховния Дух; Ще имаш истински ученически отношения към върховното знание, за да можеш не с големи трудности и с объркани мисли, а лесно да проверяваш, да констатираш, да изпитваш, да се вживяваш направо с ония представители на ония явления, които са начало на живота, на светлината, на мисълта и на Духа.

Когато настояваме, когато подчертаваме за твоето отношение, ние го боготворим. Защо? Защото отношение значи твоята деятелност, твоята мисъл, твоето състояние са представители на възвишеното, на божественото присъствие.

И тъй, макар и да е рано, макар да има още време и пространство, ученико, определи твоите отношения. За да можеш да бъдеш истински владетел, истински маг на всички тайни явления, трябват ти върховни отношения. Време е вече, макар и да е начало, макар и да са първи стъпки, но тези първи стъпки нека бъдат и велика опитност. Предстои ти необятното пространство, предстоят ти милиарди вселени в това пространство да обходиш, да ги изживееш, за да станат истински върховни отношения. Трябва да имаш отношение. Към кого? Към всички адепти, било на планетите, било на слънцето или на цялата слънчева система. Трябва да бъдеш готовност, трябва да станеш смелост, за да имаш истински отношения и бъди уверен, че скоро ще се пробудиш, скоро ще пораснеш, скоро ще виждаш, защото има същества, които са определили вече своето отношение към тебе. Има учители, които отделят макар и малко време, за да покажат своето отношение към тебе. Тогава ще проникнат лъчите на върховното знание. Трябва да проникнат лъчите на Върховното знание. Трябва да знаеш, всичко да знаеш, всичко да проникнеш, всичко да изпиташ, всичко да изживееш, всичко да видиш. Това са твоите истински отношения. Това е твоето върховно знание. Тогава няма да питаш, къде живеят ангелите, Къде са светиите, къде живеят боговете, къде е мястото, къде е пространството. Те са истински божествени отношения към тебе и към всички ония явления, които излъчват светлина. Ето защо, нека твоите очи излъчват светлина. Ние имаме работа с твоите очи. Окото символизира вселената. Цялата сложност на вселената е изразена в окото. И ако ти би разбрал своето око, би разбрал и сложността на вселената. Окото е символ, окото е душа, най-прекрасната душа. Чрез окото душата багри, душата рисува, душата пее. Ето какви са отношенията на душата към окото, богата душа значи прозорливо око.

Когато така се научиш да мислиш, когато така се научиш да се посвещаваш, да учиш и да работиш, навярно ще откриеш окото си, ще прочистиш окото си, за да може да стане истинско огледало, където душата да се оглежда. Единственото огледало за душата е окото. Там тя най-добре може да види къде в как са сложени багрите върху нея, как е изживяла вековете, културите, събитията.

Ученико, съветваме те да бъдеш истинско прозорливо око. Окото изразява в пълнота твоето върховно знание. Окото представлява твоите върховни отношения към божествения план. Когато имаш върховни отношения към божествения план, тогава ти си ръководство. Само тогава можеш да бъдеш ръководител, когато имаш върховни отношения, върховно знание, прозорливо око.

Нека тия мисли стабилизират отношението ти към всяко явление в битието. Нека тия мисли придобият у тебе върховен полет, върховен стабилитет, за да може по-лесно да се проучват многото възможности в битието. Битието е комплекс от много сложности на централното ядро на жизнения еликсир. Така израснал, така посветен в тази висша духовна култура, ти ще зарегистрираш върховните начала на живота, които ще бъдат светиня, ще бъдат светилище за идващото поколение на шестата раса. Ще дойде шестата раса на земята, за да внесе нов порядък, да внесе новите принципи, да внесе новото богатство, които ще внесат условие за живот, за мисъл, за култура и знание. Докато дойде шестата раса на земята, съществата ще бъдат в големи изпитания. Не е лесно да се освободиш. Не е лесно да прозреш истината. Само ученикът с върховно знание е истината. Така знай, ученико. Истината у тебе е чистото прозорливо око. Отношението в тебе е благородството на твоята душа. Знанието у тебе е свободния твой Дух. Това си ти.

Изгради себе си, за да станеш светилище и когато дойде шестата раса да те намери като светилище, да разлисти написаната книга и да каже: тук е началото. Ангелът Господен е посетил земята.

20 февруари 1954 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...