Jump to content

367. Силното и великото в ученика


Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 367-мо

Силното и великото в ученика

За да владее ученикът на бялата ложа, законите на бялото братство, нему му предстои да получи велико наследство. То е силното и великото в ученика. За да бъдеш силен, трябва да има нещо което да те импулсира. За да бъдеш велик, трябва да има данни, които да свидетелстват за твоето положение. Не може ученикът да овладее тайните на бялата ложа, не може да прояви реалният живот на бялото братство, ако не владее силното, великото, което е живот в посветения ученик, което е живот на духа в посветения ученика.

И тъй, ученико, твоята първа крачка, твоята първа стъпка е да навлезеш във възвишената зона на великото, на силното в Духа. Твоето знание, твоето бъдеще и твоят живот са строго определени, са строго зарегистрирани от върховните закони на бялата ложа. Ти си призван в една друга йерархия, отделно от тази на обикновеното човечество, защото ти си първия тон на първата зора, първата искра на първия лъч. Ти, си истинското свидетелство, истинското откровение за бъдещата култура, за бъдещия свят, за бъдещата красота, за бъдещата свобода. Не се плаши от това, че ние ти приписваме такива големи заслуги, такива абсолютни възможности. Единствен на земята е ученикът. Той е покровителстван от върховните закони на бялата ложа. Той е ръководен от учителството на бялата ложа. Той е член от йерархията на бялата ложа. Върховно ръководство за ученика, са върховните закони на бялата ложа. Ето защо като ложист, като син на бялата йерархия, като син на красивата йерархия, ти си призван смело да пристъпиш прага на светинята, в училището, в института на Духа. Но за да стане това, ние обръщаме сериозно внимание да се пречистиш, да се умиеш, да се освободиш един път за винаги от стария свят, от старото наследство, за да можеш да придобиеш способностите за новото, което тепърва ще се внедри в твоята мисъл, в твоята душа и в твоето сърце. Тепърва ще потекат елмазените капки на жизнения сок, които ще възкресят в теб живота и ще обезсмъртят душата. Тепърва предстои на ученика да му се създаде една светла, една велика традиция, едно възвишено тържество, за да може, когато се яви между йерархията на учителството, да бъде силен, мощен, крепък по дух, свободен по душа и всестранен по мисъл, та когато престъпи пред знатната, пред съвършената, пред божествената комисия, да даде, да изяви своето знание, да оправдае своя кредит. Нему му предстои да му помогнат върховните закони на бялата ложа.

Ученико, не си случаен в битието. Ти си една важна, една съществена, една реална клетка, около която се изгражда един нов свят, светът на Духа, светът на великата душа, на изобилната светлина. Не си случаен. Ти си едно велико начало, което е подчертано с данни, със свидетелство, които са прякото присъствие на божествения дух. Когато започнеш така да мислиш, когато започнеш така да се молиш, така да работиш, ти си вече свободен гражданин на бялата ложа. Бялата ложа е царството на боговете, царството на светлината, царството на божия Дух. Бялата ложа е великото в света, безсмъртното в живота, красивото в мисълта. Бялата ложа е родината на великото братство, родината на божиите синове. Бялата ложа е белият свят, красивият свят, свещеният свят. Бялата ложа са синове на съзвездията, деца на звездите, юноши на слънцето. Бялата ложа, това е светът на божиите очи, света на божията душа, света на божието сърце. Бялата ложа, това е великото провидение на божия Дух.

И тъй, когато те отвеждаме в царството на бялата ложа то е да те подготвим да не би някъде да се промъкне в теб нещо от чертана ложа, от стария свят. Ние искаме да те подготвим да бъдеш радиираща звезда, утринно очакване, пръв лъч на слънцето и душа от необятната душа на първоизточника. Ние искаме да те подготвим велик ум, съвършен по мисъл и силен по сърце. Ние искаме да те подготвим да бъдеш слънце, което да радиира светлина, която да помага да израснат новите семена посети от великите учители. Ние искаме да, бъдеш най-предания ученик, най-отзивчивия, най-работливия, за да може да се систематизира великото божествено знание в твоята мисъл и в твоето съзнание. Ние искаме да влезеш в контакт с великите учени, с великите мъдреци и да вземеш живо участие в тяхното дело, в тяхната работа. Ние искаме да бъдеш утро - лъчезарния свят за твоята душа, когато ще бъдеш подхванат и отведен в царството на Духа. Ние искаме да бъдеш онзи струящ се лъч, който като сладък сок потича върху твоите устни, от който да можеш да вкусиш, за да оживее в теб душата, да оживее в теб и духът. Ние искаме по-реално да опиташ сладкото на Духа, жизненото на Духа, за да може да потекат висшите божествени вълни, които са трепет на Духа. Ние искаме смело да посрещнеш всяка минута, всеки час, всеки ден, всеки месец и година и когато се научиш така разумно да ги овладявал, ти ще бъдеш един от първенците за тайните науки, за гениалните науки, за съвършените състояния. Колкото повече съсредоточаваш своята мисъл във върховното провидения, във върховното ръководство, толкова повече твоята мисъл лети из световете, огражда световете, присъства в делата, в системите на световете. Тогава ти ще знаеш, къде е твоето място, на къде е твоят път, къде ще спреш и какво ще правиш. Гениалните знания са пред теб, гениалните трудове са пред теб, гениалните перспективи са пред теб. Това са сили, радиации от мислите на великите гении, учени, съвършени.

Трудно е да разбереш тия истини, защото доста много си се отклонил, доста много си се задълбочил в материалния свят, но изкуството е сега как по-лесно да излезеш от него, как да освободиш своите чувства, качества, твоите таланти и способности. Едно трябва да научиш: всичко онова, което е около теб, то е било като предпоставки, то ти е послужило, ти си го използвал, ти си се научил, ти си опитал и сега, когато ставаш гражданин на бялата ложа, предстои ти великата дилема с голям импулс да се наредиш в редиците на учениците на бялата ложа. Ето къде е твоята база. Ето къде е твоето велико, твоето силно, Силното, великото е да бъдеш член, гражданин, ученик в университета на бялата ложа. Там ще научиш великите тайни, които са били скрити до днес за теб, за които ти не си знаел. Ти не си знаел кой е този, който раздава, който определя, който е мерило в необятните светове. Там ще научиш великите закони на алхимията, на астрологията, на висшата математика. Там ще научиш как се проявяват великите окултни закони в битието на ученика, как те ръководят системно неговият духовен стремеж. Там ще се опознаеш с безсмъртния еликсир, с безсмъртния закон, който е начало на всяка душа и на всеки дух, Там, в университета на бялата ложа, ще научиш що е това пространство, що е това време, що е това безкрайност. Там, в университета на бялата ложа, ще научиш що е това твое начало, що е това субстанция, що е това душа.

Ученико, стреми се към този възвишен, върховен свят, за да станеш приятел, брат, посветен на великите посветени. Това е една от най-големите реалности, които ученикът трябва да запамети. Той трябва да запамети, че е ученик в университета на бялата ложа.

Силното и великото в ученика! Силното у него е Духът. Великото у него е душата. Колкото по-величествена е душата, толкова по-силен е Духът. Как ще завладееш душата си и как ще усилиш духа си? Това са две задачи, два проблема, които сега разрешават. За да можеш да имаш представата, знанието, що е това Дух, що е това твоя душа, трябва да почувстваш реално силното и великото в себе си. Можеш ли да разграничиш силното от великото? Силното е импулса, а великото е щастието, радостта, състоянието. Силното е движението в теб, а великото е знанието в теб. Колкото по-самоуверено се движиш, толкова по-бързо ще навлезеш все по-навътре и по-навътре в тайнствената школа на Духа. И колкото повече радиират вълните на великото в теб, толкова по-лесно ще усвоиш разкрития свят в теб. Две неща главно трябва да научиш: смело да вървиш и реално да учиш, Смелите неща, смелите походи, смелите движения са естество на твоя дух. Великото познание, великото тържество е естество на твоята душа,

И тъй, иди в училището като дух и изучавай знанието в школата като душа. Тогава ще имаш ясна представа, положително знание що е това Бог, що е това Дух. Светът тогава ще бъде за теб Бог и Дух. Тогава битието, вселената, всички съзвездия и слънца ще бъдат за теб Бог и Дух.

Ето каква трябва да бъде твоята върховна мисъл. Ти трябва да се освободиш от бабешките мисли, от суетните мисли, от калните мисли и да имаш един полет, да излетиш най-после от себе си, да излезеш от своя обикновен ум, от своето обикновено сърце и от своята обикновена воля.

Ние не искаме да те наведем на мисълта, че ти можеш да бъдеш някакъв свръхчовек. Титлата тук няма сила. Никой от бялата ложа няма да те призове с титла. В бялата ложа всички са синове на светлината. В бялата ложа всички са братя в Духа. Ето защо, не се спирай пред някаква си титла, пред някакъв си обект, пред някакъв си предел или вселена. Ти си Бог и Дух. Ти си души и дух. В теб е всичкото и ти си начало на всичкото.

Когато така разбираш нещата, ти ще бъдещ съвършено свободен. Свободен от традиции, свободен от вярвания, от ограничения, свободен от всичко. Когато предприемаш някакво изкуство в живота, никога не влагай в своята мисъл, че трябва да се проявиш като някакво си величие и да получиш някаква си титла.

В света на бялата ложа всички титли падат. Там няма Иван, Петър, Стоян, Драган и т. н. Там има синове на светлината. Синовете на светлината са първите помощници на Мировия дух, който се е разлял във всемира и необятността. Синовете на светлината са там, където има прогрес, където има растене; цъфтене и зреене. Синовете на светлината са във всяка школа, във всеки университет и тихо шепнат, напомнят, проветряват мисълта, съзнанието на ученика. Синовете на светлината са най-преданите на Духа. Синовете на светлината са най-любимите синове на Бога.

И тъй, ученико, когато ти говорим за синовете на светлина та, ние имаме една единствена задача и пожелание, да възлюбиш тия синове от дълбочината на душата си и с трепета на сърцето си, за да могат и те да те възлюбят, и те да трептят у теб, да направят твоята мисъл трептяща, твоите чувства ароматични, твоите дела гениални. Колкото повече те извеждаме вън от сферите на физическия свят, толкова повече у теб ще настанат особени промени, които ще се изразят в една светлинна мекота, в една светлинна ароматичност, в един светлинен блян за утрешното, за красивото, за божественото.

И тъй, ние искаме в тази среща да подчертаем онова, което е силното и великото. Запомни това: когато мислиш за силното и великото, всички твои работи ще се наредят, твоето състояние ще се подобри и целият ти живот ще възкръсне, ще се обнови, силното и великото, това е твоят реален живот, това е твоето реално знание. Колкото повече влиянието на силното и великото са ръководство в теб, толкова повече ти трябва да бъдеш вглъбен, готов за работа, готов дори за най-голямата жертва - да се лишиш от физическия живот.

Ето каква смелост, ето какъв жар трябва да гори в твоя дух и в твоята душа, за да можеш да възкресиш новата епоха, да ознамениш началото на новата култура. Началото на новата епоха се заражда в тази малка красива страна - България. Много от адептите, много от синовете на светлината ще обхождат тази страна, ще обхождат балканите, планините, за да устроят убежище за синовете на светлината, които ще бъдат основата за новата култура и новата епоха. Не тъй случайно се изля толкова много слово в беседи, лекции и утринни слова. Те са предвестник за идващото ново. Те са предвестник за идването на синовете на бялата ложа.

И тъй, ученико, ти си пратен в първите зари, в първия ден на новата епоха и култура. Радвай се за това; че си предпочетен. Най-силно подчертай, че ти наистина си верен, че ти наистина си предан на силното и великото. Вярвай в това, че малката страна България е в своята златна епоха, че малката страна България е във великото ръководство. И в миналото е било подчертано и сега се подчертава това. Всички събития, които станаха в нея идват да покажат, как Духът раздрусва, как Духът преустройва и ти си призван да строиш. Други ще раздрусват, други ще събарят, а ти си, който ще преустройващ.

Ученико, построи нова България, построи велика България, построи върховна България. Това е твоята задача. Тя не е малка. Тя е голяма, силна, необятна. Построи България в която пребивава, в която живя Бог. А щом живя Бог, България е силна и велика, силна по Дух и велика по душа.

И тъй, запомнете, запомнете силното, великото в ученика. Запомнете и запишете. Малко сте на брой. Малко сте, много малко сте, но се иска да бъдете ценни и велики. Силното и великото е било винаги в малкото. Така и сега силното и великото е в малкото, но това малко трябва да бъде искрата, зората, която ще разпали огъня по цялата земя и по другите планети. Защо и в другите планети? Защото има планети подобни по живот, по ръст, по начало на земята и трябва и там да настъпи новата епоха, новата култура. Кои ще бъдат връзката между земята и другите планети? Нали трябва да има свръзка? Нали трябва да има посещение, присъствие? Ще бъдат изпратени ония, които са силни и велики по Дух. Те ще отидат на другите планети, за да проповядват, да държат лекции, че началото на новата култура, началото на новата епоха са настанали между нас. Кого ще изпратят? Кого от вас ще изпратят? Който е силен и велик по дух. Който е ведър и силен по душа. Който абсолютно се е освободил от стария свят, който абсолютно се е освободил от старите традиции и вярвания, от старата наука, който се е посветил в новата светлина, който абсолютно е заживял в новата виделина и който абсолютно е възприел новата мъдрост.

И тъй, ние ви казване: станете братя на синовете на светлината, станете ученици на синовете на бялата ложа и проявете аромата, красотата, дъха на божия Дух и когато наново се срещнем, ще бъдем много радостни, че по аромат сте превъзходни, по дъх сте ароматични, че по трепет сте светлинни. Тогава ще споделим някои особености от вътрешната, от скритата доктрина на Духа.

22 май 1954 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...