Jump to content

Втора година - 1922


Recommended Posts

Втора година - 1922

Христос даде любов за любов, колкото даде, толкоз и ще вземе. Христос не е от тези страхливци и няма нужда от такива. (стр. 258)

Сега аз като говоря за „Учител“, подразбирам не много учители - един Учител в света! Туй ще го пазите. Един е Учителят в света. Този Божественият Учител вие ще Го научите. Той постоянно слиза и възлиза в света. Слиза и възлиза! Когато Го обичате, Той слиза при вас, когато Му се наситите, Той възлиза. Христос преди 2000 години дойде при евреите, нали? Слезе и после, като не Го искаха, възлезе нагоре. Сегашните народи се намират в тежко положение, пак Го викат. И казват, по кой начин щял да дойде. Ще дойде по особен начин. Е, по какъв начин ще дойде? Казват: „Отгоре, от небето ще дойде“. Какво нещо е идване от небето? Ако Той дойде от небето, тъй както дъждът иде, или както снегът, или както слънчевите лъчи, какво ще добиете? Ако дойде като росните капки, той само ще измие праха на растенията, ще уталожи известни нужди на хората, нивите ще дадат повече плод. Може да дойде като слънчевите лъчи, иде повдигне растението, но в човешките умове, в човешките сърца Христос нищо няма да внесе. Следователно, Христос ще дойде като росните капки, ще дойде като слънчевата светлина, но ще дойде и като онази велика разумна мисъл вътре в човешките умове и онова разумно желание в човешките сърца. Той ще проникне във вас! Тогава се заражда мисълта: ще има ли форма, ще Го видим ли? Ще Го видите. И туй виждане, този Христос, вътре във вас, Той ще бъде един идеал, към който вие се стремите. Той е идеал на вашия живот. (стр. 293)

Вие нали казвате: „Ние сме в Школата па Христос,,. А, за да влезете в Школата на Христос, вие трябва да претърпите едно такова морално падение, т. е. един такъв тежък изпит, какъвто не сте виждали. И сам Христос, като слезе на земята, Той минаваше един велик изпит. Какъв беше този изпит? Че върху Неговите плещи трябваше да се сложат греховете и пороците на цялото паднало човечество и гой почувствува, като че сам Той ги с извършил. И трябваше да намери един модус. Като освободи всичките тия души, да им даде един нов подтик, нов тласък, да дойдат пак на земята, да се очистят, да се подишат. Следователно, сам трябваше да дойде на земята, да разреши задачата Си и да я опита. И Той я опита, и каза, че но този начин трябваше да се реши задачата. (стр. 370 -371)

Грехът в сегашното състояние, представлява една велика задача за окултната школа, за Великото Бяло Братство, което работи с хиляди години в своите лаборатории, за да намери един цяр против него. И Христос, като е дошъл на земята. Той е давал на Своите ученици от този цяр, начини за лекуване. (стр. 375)

Сега, Христос е единственият фактор, на когото вие можете да разчитате. Като говорим за Бялото Братство, за Христос, ние Го знаем. - Един е Той, Който е дошъл на земята, пострадал и възкръснал. Един от членовете на това Братство е слязъл па земята. Сега, ще оставим, кой какъв е. Въпрос е, че туй Бяло Братство или този Божествен свят се е проявил в лицето на Христос, но не тъй както църквата Го разбира. И ако във вас се зароди същият стремеж, който Христос е имал, ще вършите това, което и Той е вършил. Защото, ако нямате Неговият стремеж, не може да извикате Духа на Христос. Той казва така: „Ако думите Ми пребъдват във вас ...“ едното условие, Моите думи - разумното Слово. Туй учение, което Той е учил, не е само това, което е в Евангелието. Думите: „Ако пребъдвам във вас и ако вие пребъдвате в Мене, Аз и Отец Ми ще направим жилище във вас“, подразбират един велик закон. „Тогава Аз ще ви се изявя на всеки едного“. (стр. 420 - 421)

Христос казва: „Аз съм Пътят, Истината и Животът“. Повярвайте в Господа Исуса Христа. Аз проповядвам едно учение - „Единство в Бога“ и казвам: във всичките времена само Господ е говорил! (стр. 487)

Христос беше разпнат на кръста, но след като слезе от него, възкръсна и тогава научи нещо. Кога? - Като слезе в ада. Там Той научи една от великите тайни на живота. И Христос не беше сам, двама бяха. Този, Който Го учеше, Учителят Му, Го заведе там долу в ада, да научи първите уроци. Христос, като слезе долу на земята, каза: „Не дойдох да изпълня моята воля, но волята на Отца Си, Който Ме е изпратил долу в ада“. Той слезе долу в ада и Неговият Учител Му предаде първия урок. По какво? - Първият урок на абсолютна забрава, а то значи да дадеш живота си напълно в ръцете на Бога и да не се роди в душата ти никакво съмнение. - Господ да постъпва с тебе тъй, както иска. (стр. 553)

Аз трябва да ви запозная с Бялото Братство. Вие още не Го познавате. Искам всинца вие да се наричате ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. В себе си тъй ще кажете: ние сме ученици на Всемирното Бяло Братство, на което Христос е глава. (стр. 577)

Всеки Учител, колкото и да е велик, Неговата задача е да прослави Името на Бога и тогава Той да се прослави чрез Бога. Христос казва: „Отче, аз прославих Името Ти, от нине Ти ме прослави със Своята слава“. Славата, коя го носи Христос, в нея е идеята. И ако има нещо в живота, с което Христос се отличава, то е тази велика Любов, която и вие трябва да имате като ученици. Христовата Любов трябва да имате! Знаете ли, каква непреодолима Любов имаше в сърцето на Христос? (стр. 607)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...