Jump to content

Десета година (1931 - 1932) „Просветено съзнание“


Recommended Posts

Десета година (1931 - 1932)

„Просветено съзнание“

За да се запознае с Христовото учение, преди всичко човек трябва да обича Христос. Иначе, колкото да е учен, ако не обича Христос, той не може да възприеме учението Му. (стр. 36)

И Христос, този велик човек, Син Божи, също беше поставен на изпитания от същества, конто искаха да Го спънат.

Когато Христос беше в Гетсиманската градина, Той се молеше да се отмени по някакъв начин чашата на страданието, но веднага дойде висшето Му съзнание на помощ и Той каза: Господи, да бъде Твоята воля! След това Христос разбра, че чашата, която Бог Му беше определил да изпие, криеше в себе си велико благо. Христос изпи горчивата чаша, след което получи великото Божие благословение - възкресението. (стр. 95)

„Ново вино в нови мехове“ е казал Христос. Чист живот в чисти съдове, казвам аз. (стр. 107)

Христос казваше на учениците Си: „Ще отида при Отца Си и ще изпратя Духа Си върху вас“. Ако Христос не беше напуснал земята, Духът нямаше да слезе върху хората. Христос даде разпореждането Си от невидимия свят, да слезе Духът на земята и да научи хората, какво да правят. След възкресението Си Христос казва: „Даде ми се всяка власт на небето и на земята“. Властта на Христос има значение главно за Него, а за нас тя е от значение дотолкова, доколкото сме свързани с Любовта Христова и изпълняваме волята Божия. (стр. 116 - 117)

Христос стана поръчител на първия човек. Той пожела да направи Бог човека по образ и подобие Свое, заради което и на времето си е плащал, но и досега още плаща. На същото основание, ще дойде ден, когато всички хора ще плащат за своето поръчителство. Лесно е днес да кажете, че сте християни, но вие трябва да изпълните Христовия закон. Иначе, поръчителството на Христос за вас ще остане безпредметно. Сам Христос е казал: „Който не изпълни Божиите закони, не се отрече от себе си и не тръгне след Мене, не е Мой ученик“.

Днес вече няма да търсят Христос отговорен за вашите дела, но ще търсят самите вас. Вие казвате, че сте християни. Щом сте християни, трябва да изпълнявате учението Му. Не го ли изпълнявате, вие сами се осъждате. Аз съм първия прокурор, който ще заведе дело против всеки, който минава за християнин, а не изпълнява учението Му. Ще кажете, че не можете да го изпълните, че не е приложимо. Други пък казват, че не са привърженици на новото. Щом не са привърженици на новото, т. е. на Христовото учение, защо не изпълнят учението на Мойсей. (стр. 127)

Христос може да помага само на онзи, който има правилни отношения към Него. (стр. 155)

Условията, при които Христос дойде на земята, бяха неблагоприятни, защото Сатурн царуваше тогава. Сатурн не можа да запази Христос, не благоприятстваше и за учението Му. Обаче, от времето на Христос досега условията са изменени вече. Сега настава нова епоха на земята - най- красивата епоха, която се състои от малки и големи периоди. Тя е епохата на Слънцето - зодията на Слънцето. Тя е творческа епоха и носи със себе си благоприятни условия за постижения. (стр. 160)

Християнството, в едно отношение е направило много нещо, но в друго е останало назад. Едно време хората са били по-жестоки, днес са по-милосърдни. Обаче, едно време, когато воюваха, те си служеха с естествени средства и по-малко хора се избиваха. Днес, когато науката изнамери много средства за избиване на хората, милиони хора се убиват.

Христос дойде на земята да покаже на хората, как трябва да живеят. Той отвори вратата на ада и пусна всички затворници оттам, като им показа нов начин на живот. Вместо да използват този начин за добро, те го използваха за зло. Те приложиха на земята учението на ада. (стр. 163)

Днес всички хора търсят Христос по свой начин. Всеки иска нещо от Него. Проповедникът търси Христос, за да придобие от Него светлина, да разбира по-добре Словото, да го предаде с красноречие, да привлече повече слушатели. Лекарят търси Христос, да придобие повече сила от Него, да стане виден лекар. Майката търси Христос, да може с Неговата сила да отгледа красиви и здрави деца, да се учудват хората, че е могла да роди такива деца. (стр. 166)

Христовата Любов изключва всякакво съмнение. Обичаш ли приятеля си, ще му вярваш абсолютно. Щом ти му вярваш, и той ще ти вярва. Като се заговори за Христовото учение, мнозина намират, че го е неприложимо. Ако Христос дойде преди две хиляди години на земята и проповядваше учението за любовта, защо след две хиляди години то да е неприложимо? (стр. 172)

Желая ви сега Христос да се роди във вас. Това наричам Рождество Христово. (стр. 174)

Даже и Христос, Който имаше голямо послушание към Бога, не можа да разбере всички неща изведнъж, но постепенно. Затова Той се молеше на Господа, да му даде повече светлина, да вижда нещата ясно. Той казваше: „За този час съм дошъл“. На каквито изпитания да се натъкваше, Христос ги разреши правилно. Той знаеше, че е дошъл за този час. (стр. 180)

Съвременните християни казват, че Христос е дошъл на земята да учи хората. Ние добавяме: Христос дойде на земята не само да учи хората, но и да ги освободи от веригите на робството, от всички криви възгледи и разбирания за живота. (стр. 218)

Главното нещо, което Христос придоби на земята, е това, че взе ключовете на ада в ръцете си. Той сам отваряте и затваряше вратите на ада. С това Христос стана господар на положението. (стр. 221)

Някои искат да бъдат като Христос. Знаят ли те, през какъв път на страдания е минал Христос, докато дойде до възкресението? Даже и Христос, най-големият герой в света, като се намери пред непоносими страдания, каза: „Господи, ако е възможно, нека ме отмине тази чаша!“ На друго място Той казва: „Скръбна е душата ми до смърт“. Като се примири с противоречията и предаде Духа си на Бога, Христос разреши главния въпрос - въпросът за смъртта и възкръсна. Всеки, който следва Христос, ще разреши въпроса за смъртта и ще стане едно с Него. Не следва ли Христос, човек не може да бъде едно с Него. (стр. 222)

Да мисли човек, че се е справил със злото, това значи, да не го познава. Едва Христос можа да се справи със злото, та обикновеният човек ще се справи. - Ама аз съм християнин. - Това нищо не значи. Колко християни се намират под ударите на злото! Адам беше изкушаван от злото, но не издържа. Същият изкусител се яви и при Христос. На Адам каза, че ако яде от плодовете на забраненото дърво, ще стане като Бога. На Христос каза да превърне камъните в хляб. Ако може да направи това, всички хора ще Го уважават, ще Му се поклонят и ще Го признаят за Син Божи. Христос му отговори: „Не само с хляб може да живее човек, но с всяко Слово, което излиза от устата на Бога“. Това значи: Аз не искам да се храня с хляб, направен от камъни. С това Христос искаше да каже на изкусителя си, че живее в голямо изобилие, което идва отгоре, чрез Словото Божие.

И до днес още хората се запитват, защо Христос не превърна камъните в хляб, да докаже на света, че има сила да прави чудеса. Обаче, Христос не искаше да върви против законите на природата. Камъните съдържат отрова в себе си, която трябва да се трансформира. За да обработи тази отрова и да я превърне в безвредна магия, от която може да изкара хляб, природата употребява хиляди години. Защо трябва Христос да пренебрегва работата на природата и да прави чудеса, които няма да обърнат хората към Бога? Не направи ли Христос чудеса? Обърна ли се светът към Бога от тия чудеса? (стр. 229 - 230)

За да не изпаднат учениците Му в изкушение, Христос се молеше и за тях. Трудно беше положението на Христа. Той се намираше между два свята, със силите на които трябваше да се справи: от едната страна беше светът на злото и на тъмнината, а от друга - светът на доброто и на светлината. (стр. 231)

Христос прекарваше в молитва по цели часове. Той виждаше, че задачата Му е тежка и се обръщаше към Бога да Му помогне. (стр. 232)

Христос с казал: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си“. В този стих се крие една Божествена идея. Христос е огън, който чисти. Следователно, който яде плътта на Христос и пие кръвта му, той Го приема в себе си като вътрешен огън, който чисти. (стр. 314)

Христос казва: „Не дойдох да изпълня моята воля, но волята на Онзи, Който ме е проводил“. Ако Христос прояви послушание към Бога, какво остава за обикновения човек? За да прояви послушание, човек трябва да познава Христос, както Христос познаваше Бога. За да изпълни волята на своя Отец, Христос вярваше в Него и Го обичаше. Така Той устоя на всички изпитания. Ако вярвате и обичате Бог а и Христос и вие ще издържите на всички изпитания и страдания. (стр. 340)


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...