Jump to content

Единадесета година (1931 - 1932) „Начало на Мъдростта“


Recommended Posts

Единадесета година (1931 - 1932)

„Начало на Мъдростта“

Ако Христос, Син Божи, се молеше, колко повече трябва да се моли обикновеният човек. Сила имаше Христос, но пак се молеше. Ангели Го подкрепваха, но Той се молеше, дано се отмени чашата на страданието. Голямо беше Неговото страдание. Кръв излизаше от порите Му. Като разбра, че трябва да мине и през това страдание. Той се обърна към Господа е думите: „Господи, в Твоите ръце предавам Духа Си. Да бъде волята Ти!“ (стр. 120)

Христос дойде на земята, но това не беше последният Му живот. Определено е още един път да дойде па земята. Тогава Той ще има на разположение всичко, каквото пожелае. Христос напусна земята насилствено, не по добра водя. Той се роди при крайно неблагоприятно съчетание на планетите. В това отношение, Неговият хороскоп беше нещастен. Защо е било така, не може да се говори. Така е трябвало да бъде. Защо трябваше Христос да бъде разпнат? - За да възкръсне в третия ден. - Защо трябваше да сграда? За да научи хората на търпение, да им покаже, как да понасят страданията. (стр. 122)

Христос е живял преди две хиляди години. но и сега живее. Той казва: „Ако думите Ми пребъдват във вас и вие пребъдвате в Мене, Аз и Отец Ми ще дойдем и ще направим жилище във вас“. Значи, Христос ще дойде във вас такъв, какъвто е сега, а не какъвто е бил в миналото. Тогава Той е имал една задача, сега има съвсем друга. Сега Христос може да помага на всички. а в миналото не е могъл. Тогава Той е бил обременен е други задачи. Как можем да заинтересуваме Христос със себе си, да ни помага? - Слънцето помага на ония, които го търсят. Следователно, първо вие трябва да се интересувате от Христос, а не Той от вас. Първо вие мислете за Христос, за да мисли и Той за вас. Това подразбира свободни отношения. Ако Той пръв мисли за вас. това значи, насила да ви кара да мислите за Него. Той не иска да наруши свободата ви. Ако се свържеш с Христос. трябва да минеш през Неговите страдания. Това да не ви плаши. Мнозина са минали вече по тоя път. - Същите страдания не се повтарят. Който не е минал през тия страдания, когато и да е, ще мине, не може да ги избегне. (стр. 132)

Много художници са рисували Христос, но не са могли да Го нарисуват сполучливо. - Защо? Защото Той не е нито мъж, нито жена, нито дете. (стр. 132)

Двама от учениците на Христос срещнаха своя Учител, разговаряха се с Него и като Го познаха. Той се изгуби. Христос ставаше видим и невидим. Той живееше в област, където това беше възможно. Христос и сега се явява. Той е и в България. и във Франция, и в Америка, и в Русия, и в Индия - навсякъде е Той. (стр. 135)

Христос се явява и между българите. Много естествено. Светлината, която обхваща човешките умове, доброто, което прониква сърцата им, е резултат на Божественото Начало, което работи навсякъде в света.

И тъй, ще знаете, че Христос не с далеч от хората. Той съчувствува на страдащите и им помага. Той работи върху съзнанието им, да се пробудят. (стр. 135 - 136)

Каква трябва да бъде любовта на хората? Христос ни показа това чрез стиха: „Както ме е Отец възлюбил, така и аз ви възлюбих“. Значи, каквото Отец е дал на Христос, това и Христос даде на човечеството. (стр. 241)

Христос даде пример, какво значи разкаяние и смирение с притчата за блудния спи. (стр. 282)

Христос с страдал и разреши въпроса за страданието. И вие трябва да го разрешите като Него. (стр. 285)

Често хората се запитват: Какво е учението на Христос? Ще кажете, че Христос е дошъл ма земята да спаси човечеството. Да спасиш човека, това значи да го повдигнеш. (стр. 295)

Ако вие не се отворите за Господа, да Му дадете място да живее във вас, съдбата ви е решена. Вашият живот е осъден на разваляне. Ако дадете място на Бога, на Христос в себе си, животът ви ще се подобри. Като говоря за Христос, нямам предвид историческия Христос, но Бог. Който се е ограничил и изявил на земята, да покаже на хората правия път на живеене. Христос казва: „Аз и Отец ми едно сме“. Като знаете това, направете опит да приемете Христос в себе си. Само така ще се освободите от своите грешки и престъпления. (стр. 300)

Като се говори за дясна и лява ръка, натъкваме се на стиха, в който Христос казва: „Каквото дясната ръка прави, лявата да не знае“. Какво ще стане, ако Христос дойде втори път на земята и каже обратно: „Каквото лявата ръка прави, дясната да не знае?“ Христос разбира другояче въпроса. Като дава предимство на дясната ръка, Той има предвид Бога. Бог има само една ръка - дясна. (стр. 317)

Христос поставиха на изпит, да видят, колко е търпелив. Плюха Го, ругаха Го. Каква мисъл имаше в ума Му? Той гледаше тихо и спокойно на всичко. Той гледаше, как римските войници се подиграваха с Него. Той разреши една от най-мъчните задачи. Изпитанията, през които мина Христос, ще се наложат и върху вас. Три дни бяха големите страдания на Христос и на третия ден възкръсна. Христос мислеше право и затова разреши въпросите чрез възкресението. И след това Той каза: „Даде ми се всяка власт на небето и на земята“. (стр. 349)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...