Jump to content

Дванадесета година (1932 - 1933) „Новата мисъл“


Recommended Posts

Дванадесета година (1932 - 1933)

„Новата мисъл“

Христос прояви Своето величие, благодарение на неблагоприятните условия, през които мина. Те Го поставиха здраво на пътя, определен от Бога. Той превъзмогна и най-големите страдания. Когато Го сложиха на Кръста. Той каза: „Който ме е поставил тук, Той ще ме снеме“. Като видя, че не стана така, Той каза: „Имам власт да положа душата си, имам власт и да я взема“. Христос доказа на света, че е повече от цялата Римска империя, че стои над смъртта. Днес виждаме, че 500 милиона хора вървят в Христовия път, но нямат Неговото разбиране. Докато не минете през гроба, не можете да бъдете християни. (стр. 17)

Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си“. Под „плът и кръв“ Той разбира вътрешния живот. Ако Христовият живот не влезе във вас и не стане едно с вас, не можете да имате живот в себе си. Тази е вътрешната страна на идеята. (стр. 50)

Христос, Син Божий, мина през най-големите страдания. Не можа ли да мине Той без страдания? - Можа, но Той мина през големи, велики, разумни страдания. Той се опита да мине без тези страдания и казваше: „Ако е възможно, нека ме отмине тази чаша“. Но най-после каза: „Отче, да бъде Твоята воля, в Твоите ръце предавам Духа си“. Той разбра, че Му е определено да мине през тези страдания. (стр. 64)

Който не иска да работи, съзнателно се спъва, като мисли, че с вярата си в Христос, всичко ще му се даде наготово. Не е така. И Христос, като дойде на земята, каза: „Не дойдох да изпълня Своята воля, но волята на Онзи, Който ме е проводил. Щом Христос дойде да работи, да изпълни Божията воля, да проповядва Словото Му от град на град и ти ще работиш. Казваш: Вярвам в Христос. - Живееш ли като Него? Ако вярваш в Христос, защо си недоволен? (стр. 226)

Какво ще кажете за Христос, богат ли беше, или беден? Господар ли беше, или слуга? В едно отношение. Той беше богат, а в друго отношение беден. В едно отношение. Той беше един от най-големите господари, а в друго отношение - един от най-достойните слуги. В едно отношение Христос беше голям праведник, но понесе греховете на човечеството. Кой каквито грехове правеше, всичко се слагаше върху главата на Христос. Той беше Господар, но на себе си. Затова казваше: „Имам власт да положа душата си, имам власт и да я взема“. Въпреки това, сложиха на главата Му трънен венец и се поругаха с Него. Христос понесе всичко заради любовта си към Бога. Питам: Защо трябваше да бият Христос? Той опита върху себе си свободата, която даде на хората. Бог запита Христос: „Като даде свобода на хората, даде ли си отчет, готови ли са те за тази свобода? Те Му казаха: Ти ни даде свобода, следователно, ние имаме право да то бием. Ще се проявим такива, какви то сме. Христос научи един велик урок. (стр. 226 - 227)

Ето и Христос говори на хората, но мнозина не бяха доволни от това. което им казваше. В резултат па недоволството от Него, евреите Го разпнаха. Нямаше ли друг начин за изказване на недоволството? Христос дойде да спаси човечеството, да го извади от областта на самосъзнанието. (стр. 273 - 274)

За да се развивате правилно, вие се нуждаете от ново разбиране, от нова светлина. Христос донесе тази светлина, но малцина я приеха. Той извади човека от самосъзнанието и го насочи към Божественото съзнание, където е радостта. (стр. 276)

Христос мина през смъртта, но след три дни възкръсна. Казвате: Христос е минал през големи страдания. - Това се знае отчасти. Много от страданията на Христос не са познати на човечеството, но Той се справил добро с тях, разрешил е всичките си задачи. След това Той казва: „Аз съм Пътят, Истината и Животът. Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога“. Като говори за блаженствата, Христос показа пътя, през който хората трябва да минат. (стр. 277)

Сегашните хора очакват да дойде Христос на земята да оправи света. Те Го очакват като светлина. Наистина, Христос ще дойде по пътя на светлината. Но по този път вървят и човешките мисли и чувства. За да дойде Христос на земята, всички хора трябва да имат гениални умове и светли сърца. (стр. 333)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...