Jump to content

Съборни беседи (1925 г.) „Две свещени положения“


Recommended Posts

Съборни беседи (1925 г.)

„Две свещени положения“

Ако вие искате да си съставите понятие за Белите Братя, всякога трябва да изпъкне във вашия ум образът на Христос. Христос обаче, ни е показал само едната страна на Своя образ. Ние виждаме Христа в унижението, в носенето скръб и страдание, в изкуплението на човечеството. Ние не сме видели Христа в Неговата Любов. (стр. 16)

Христос дойде на земята и също така очакваше любов. Но любов не Му се даде. Какво Му се даде? - Страдание. Отказа ли се Той? - Не. Питат Го: „Ти цар ли си?“ Той казва: „Ти казваш, че съм цар“. Защо, именно, Христос отговори по този начин? Христос с тия думи обърна вниманието на Пилат, каза му: „Вие имате извратени понятия за царете. Аз не съм от тези царе, чието царство е на земята. Ако бях от тези царе. Моите слуги щяха по същия начин, както и вашите да се бият за Мене, но Моето Царство не е от този свят“. (стр. 118)

В страданията на Христос се крие нещо велико! Той дава велик пример на самоотричане. Той имаше сила да стори всичко. Казва се в Евангелието, че войниците, които дойдоха да Го уловят, паднаха на лицето си. Той можеше да ги парализира, но ги запита: „Кого търсите? Ако търсите Мене, ето Ме, Аз съм готов“. Той беше готов да пожертвува Своя живот, да понесе всичките тя гости, всичките страдания, само да не накърни онези страдащи души, да вложи Своя живот в тях, за да бъдат спасени. „Аз приемам страданията, дано след мене тия хиляди, милиони души да могат да се зарадват, да заживеят в тази любов, която им оставям“. Това е великата Любов, това е великият закон на саможертвуване. (стр. 128)

Питам: Когато Христос дойде и пострада за човечеството, колко души повярваха в Неговата Любов? - Само 12 души повярваха и то донякъде, не напълно. Най-после и те се разбягаха. Един се отрече, друг си остави дрехата и избяга, за да не се съблазни, но след възкресението почнаха един по един да се събират. Питаха: Как стана гази работа? Христос знаеше в себе си, че е извършил волята Божия, че е изпълнил закона на Любовта и това Му причиняваше голяма радост. Христос дойде в света не само да спаси човечеството, но и Той сам да добие една велика опитност. (стр. 157)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...