Jump to content

Съборни беседи (1926 г.) „Свещеният огън“


Recommended Posts

Съборни беседи (1926 г.)

„Свещеният огън“

Че какво е Христос? - ХРИСТОС, ТОВА Е ЛЮБОВТА В СВЕТА. Има ли любов между хората, има и Христос; няма ли любов между хората, няма и Христос.

Има ли Истина и Свобода, има Христос; няма ли Истина и Свобода, няма и Христос; има ли Правда и равноправие, има Христос; няма ли Правда и равноправие, няма и Христос. Има ли Добродетел, има Христос; няма ли Добродетел, няма и Христос. Има ли доброта, благост, кротост, въздържание, милосърдие между хората, има и Христос; няма ли тия неща, няма и Христос. Христос няма да дойде нито в човешка форма, нито в каква и да е друга някаква форма. Ако е за форма, ето аз съм пред вас. Всеки от вас може да бъде Христос. Когато Христос дойде в човешка форма, тя ще бъде много по-красива от сегашната. Не, под думата „Христос“ ние подразбираме цялото човечество, сложено в едно тяло. Това е физическата страна на Христос. Значи, всички човешки души, събрани на едно място в тялото на Христос, съставляват физическата страна на Христос. Всички ангели, събрани в сърцето на Христос, съставляват духовната Му страна, а всички божества, събрани в ума на Христос, съставляват Божествената Му страна. Това значи Христос, т. е. Христос е проявеният Бог в света. Навсякъде трябва да виждаме Христа. (стр. 18 - 19)

Главният обект в Библията е животът на проявения Бог в света, или проявлението на Христа. Животът на всички пророци, апостоли, то е все изявяване на Божествения живот в тях. Централното лице в Библията, обаче, е Христос. Да се разбере животът на Христос в най-широк смисъл, за това се изисква един възвишен ум. Защото, според степента на нашето съзнание е и схващането ни за Бога. (стр. 35)

Когато говорите за Христос, всякога трябва да разбирате първия образ в света, първородният, началото на човешката еволюция, началото на човешкия род. И за Христа се казва, че Той е глава на Църквата. Глава на Христос пък е Бог. (стр. 104)

Ако някой път видите Христос отвън, това е отражение само, в огледалото Го виждате. Писанието казва: „Бога никой никога не е видял“. Апостол Павел казва: „Сега ние знаем Христос не тъй, както едно време, когато е бил на земята“. Когато Христос се явил на Павел, той паднал от коня си. Трябва да има един Ананий, който да отвори вашите очи. Сега Христос, Бог ни се изявява отвътре. И радвайте се, че Божието присъствие е такова. Някои казва: Защо не мога да видя Христос? Не бързайте, ще дойде време да Го видите. Не трябва да Го видите преждевременно. Всички неща трябва да стават на своето време. (стр. 124)

Христос като дойде на земята, една звезда се появи. Звездата предсказа Неговото раждане. (стр. 128)

Христос, какво имаше в света? Имаше ли богатства? - Нямаше. Той имаше душа, която положи за Отца си. (стр. 136)

Когато Мойсей отиде при фараона, той го запита: „Кой те прати тука?“ - Прати ме Йехова, Бог на Аврам, на Исак и на Яков“. Казва му фараона: Аз не познавам този Бог. Фараона имаше друго понятие за Бога. Мойсей му каза: „Аз ще ти покажа, че този Бог, комуто служа и Когото познавам, е силен“. И започна се състезание между боговете на Египет. С кого? - С Христос. Кришна или Христос - един и същ е Той. ХРИСТОС ТОВА Е ПРОЯВЕНИЯТ БОГ. Един е Той, Който се проявява във всички народи - Йехова. (стр. 150)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...