Jump to content

Рилски беседи (1931 г.) „Любов към Бога“


Recommended Posts

Рилски беседи (1931 г.)

„Любов към Бога“

Най-голямата война, в която Христос взимаше участие и пострада, беше обвинението срещу Него, че се наричал Син Божи. Христос пострада и хората страдат. (стр. 3)

Евреите искаха да подчинят Христос на своята воля: едни искаха от Него пари, богатства; други искаха да ги направи щастливи, да им помогне да се оженят за добри жени, да имат добри деца и т. н. Обаче, Христос казваше: „Аз не дойдох да изпълня нито своята воля, нито вашата, но дойдох да изпълня волята на Отца, който ме е проводил. Аз съм Син Божи, изпратен на земята да науча хората, как да живеят“. (стр. 11)

Казвате: Ако Христос дойде втори път на земята, ние ще Го посрещнем, както трябва. Ако Христос дойде днес на земята и нямате любов в сърцето си, вие пак ще Го окачите на кръста. (стр. 1)

И тъй, когато Христос дойде на земята, Той пострада за греховете на хората, да ги спаси. (стр. 28)

Както знаете, Христос понесе толкова страдания и поругания, а съвременните хора искат да прекарат живота си без никакви страдания. (стр. 41 - 42)

На земята са идвали и велики хора, като Христос, например, Който от две хиляди години насам е все между хората; те разправят за страданията Му, плачат за Него, но и досега още продължават да Го разпъват.

Христос понесе големи страдания, но с това Той остави на света една велика, свещена идея, която никога няма да умре. Неговата идея не умря, но и Христос не умря. Христос беше поставен на голям изпит: разпнаха Го, положиха Го в гроба и на третия ден Той възкръсна. Ако християнството се крепи до днес, това се дължи на факта, че Христос и досега още живее между хората и ще продължава вечно да живее. Ако пък в живота на християните се явява известна дисхармония, причината на това е, че много от тях, които минават за християни, не вярват, че Христос е възкръснал. Те минават за вярващи, без да са такива. (стр. 57)

Започнеш ли някаква работа с любов, тя непременно ще има успех. Светът може да се обърне с главата надолу, но тази работа ще се свърши благополучно. И бури могат да се явят, и потоп може да стане, но в края на краищата, любовта ще надвие. Не изпитваха ли и Христа по същия начин? Той беше поставен на кръста, където сатаната Му казваше: Ти искаше да оправиш света, но не можа. И други преди Тебе се опитаха. Аз исках да Ти дам да управляващ всички светове, само да ми се поклониш, но Ти не се съгласи. Сега ще седиш прикован на кръста и ще ти покажа, кой съм аз. В Твое име ще се вършат престъпления и всичко това Ти ще гледаш. Христос въздъхна, дигна очите Си към Бога и каза: Господи, защо Си Ме оставил? Обаче, веднага след това погледна към сатаната и каза: Сега Аз виждам, кой си и какво можеш да направиш, но после ги ще видиш, кой съм и какво Аз мога да направя. И наистина, Христос възкръсна и с това показа на хората, какво може да направи. Той понесе всички страдания и след това каза: „Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. Идете и проповядвайте. Аз ще бъда с вас до окончанието на века!“ Казвам: От страданията на Христос трябва да се извади поука. (с гр. 81 - 82)

„Ти Си Син на Бога Живаго“. Когато Петър е казал на Христос, че е Син на Бога Живаго, той е имал предвид силата, която се криела в Христос. Следователно, Петър нрави паралел между Бога и Христос и намира, че Христос е син Божи. (стр. 86)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...