Jump to content

„Сила и живот“ - V серия (1922 г.)


Recommended Posts

„Сила и живот“ - V серия (1922 г.)

Христос слезе като един обикновен човек, Който работеше между грешните хора. (стр. 25)

И тъй, Христос, Този живият Христос, вашият Христос, днес ви призовава към Любов, Мъдрост и Истина, да осветите Неговия велик закон и като го приложите, да Го прославите, че като видят хората делата ви, да прославят Отца вашего - не Мене, а Отца, Който е горе на небето. (стр. 64)

Христос за вас е една гореща свещ. (стр. 71)

Христос, Който идва - когато казвам аз, че Христос идва, те мислят, че идва отвънка - всичките тия форми лъжливи, всичките тия затвори, всичките тия форми лъжливи, всичко туй ще се стопи, тъй както се стопява ледът и снегът и ще започне новото разбиране, онова, което ще бъде проникнато от тази разумна Божествена Любов. (стр. 122)

И сега навсякъде в света чакат да дойде Христос. В Америка. Германия, чакат да дойде Христос, за да оправи света. И тук, в България, почнаха да чакат да дойде Христос.

Христос е дошъл, Той хлопа на всички сърца: „Любов!“ Това е Христос - туй съзнание вътре. (стр. 137 - 138)

„И дошли Мойсей и Илия“. Защо са дошли? Те са дошли да се учат от Христос. И Христос, казва там Писанието, е говорил за страданията, но Той предаде на Мойсей и Илия два урока, защото от тяхното учение светът не можа да пренесе ония резултати, които те очакваха. Защото, заради Илия, на 400 души пророци им отрязаха главите, а Мойсей сложи законодателство и сега то царува в света. И Христос каза на Мойсей и Илия: докато не навлезе онова велико учение на Великата Божия Любов, светът няма да се преобрази и следователно, Той каза: „Аз трябва да пострадам“, значи, тази Любов. Която е в Мене, Аз трябва да я дам на света, да влезе в човешките души и да започнат хората да живеят с Божествената Любов“. Като казал Христос това на старозаветните пророци. Неговото лице станало светло като Слънцето. (стр. 139)

Христос казва: „Никой не може да дойде при Мен. ако Отец Ми не го привлече“. Значи, Бог, като Истина, ще ни привлече към Себе Си, а Христос ще ни покаже истинския път на туй вътрешно движение. (стр. 155)

Има едно Божествено Начало, с Което ние сме свързани. Туй Начало ние Го наричаме Христос, Който е вътре в нас. Той е малкият Господ в нас. И някои искат да представят, че Христос е над всичко, все и во все. Не е така. Ако вие искате да узнаете философски, не е така. Христос е Началото, в Което Бог се изразява най-добре. Той много добре казва: „Никой не може да дойде при Мен, ако Отец, Великото Начало, не го привлече“. (стр. 164)

И Христос казва: „Който вас приеме“. Ако ти от любов не можеш да приемеш брата си, не можеш да приемеш и Христос. Законът е много верен. Ако ти не можеш да дадеш на един просяк един лев, как ще дадеш на Христос повече? Защото Христос, като дойде, Той ще иска повече. (стр. 167)

Аз като дойда при вас, няма да дойда с голи ръце, моята торба ще бъде пълна, аз ще ви дам материали. След това идва вторият процес: когато съм готов туй, материалното, да го пожертвувам за Бога, тогава ще дойде Христос, духовното в мене, законът на Любовта. А когато приема закона на Любовта, тогава ще се прояви Духът - Великият Господар. (стр. 172)

Исус Христос, това е символ на Любовта. (стр. 201) Христос спасява хората само по този начин, като ги свързва с Любовта. (стр. 251)

„Решил бях, казва Павел, да не зная нищо друго, освен Христа разпет“, Христос, Който внася живот, радост и веселие в душата, Христос, Който ще ни научи, как да живеем, как да се отнасяме. (стр. 255)

Тогава всички да произнесат думите: Всичко бива чрез Христос. Кой Христос? Не историческият Христос и не Христос на плътта, а Христос, в Когото обитаваше Божият Дух, Духът на Любовта! Чрез този Дух на Любовта всичко можем да направим. (стр. 277)

И Христос е един такъв велик извор! Велик извор е Той, Който изтича от Бога. Сега Този Христос някои от вас сте Го намерили, слушайте Го, приложете учението Му. Аз не казвам, че не познавате Христос, но казвам, че вие още не сте приложили Учението на вашия Учител. 2000 години откак е дошъл Той, не че не Го знаете, знаете Го, говорил ви е, но вие не сте имали достатъчни вяра и доблест да приложите Неговото учение. Вие сте казвали: „Учителю, почакай малко“. 2000 години все сте отлагали. И понеже идва последният цикъл на този живот, Христос ще каже: „Затварям училището“. Тогава? (стр. 258)

И аз ви казвам, че вашият Учител Христос ще ви помогне, но трябва да сте готови. Има неща добри, заложени във вас и вие можете да успеете. (стр. 259)

Христос не е дошъл да почива, а да работи, да послужи. (стр. 274)

Христос сега казва ма българските свещеници - аз много пъти съм срещал Христос, Той казва: „Аз им казах да бъдат по-осторожни. Ако аз им кажа, че Христос е казал така, те ще възразят: „Ти искаш да ни лъжеш“. (стр. 314)

Сега, щом се свържем с Христос, Който е на земята - Христос е на земята! - но един особен начин Той прониква всички същества, живее в техните умове, в техните сърца и можем да кажем, че ако всичките хора, всички ние имаме тази дълбока вяра в Него, Той е готов да ни помогне. Той е толкова внимателен! Но, когато види, че ние сме упорити, Той мълчи. Ти можеш десет пъти да Го питаш за нещо, Великият Учител на мълчанието вижда всичко, но мълчи. (стр. 409)

Не мислете, че вашата дума казана, ще пропадне, защото онова, което вие ще сторите за Онзи жив Христос, Който пребъдва на земята - аз говоря в широк смисъл - Христос, Който пребъдва по форма, съдържание и смисъл в цялото човечество, в умовете, сърцата, душите им, за Този Христос ние ще работим. (стр. 414)

Та сега, заради Този жив Христос, ние ще приложим тия три велики закона: любов към Бога, любов към ближния и закона на съвършенството - за да бъдем чисти. (стр. 415)

И тъй, чистота ни е потребна, да бъдем чисти, както Христос е чист. (стр. 416)

И Христос, Който идва на земята, казва: „Не е този пътят, по който може да се угоди на Бога“. (стр. 426)

„Ако думите Ми, казва Христос, пребъдват във вас“... Но кой Христос? Не думите на Христа преди две хиляди години, а на Христос, Който сега ви говори. Мислите ли, че ако беше се изправил сега Христос пред вас, другояче щеше да говори? Той е казал: „Думите, които Аз ви говоря, не са Мои“. И аз ви казвам същото. (стр. 436)

Христос дава едно правило: Само който гладува и жадува за правдата, той ще се насити, той ще бъде доволен.

Христос е дал форми и начини, за да може човек да изправи живота си. (стр. 451)

Сега, допуснете, че Христос дойде като един Велик Учител в света, как ще Го познаете? (стр. 457)

Питам ви сега: Христос, Който беше толкова умен, Син Божи Го наричаха, как Го приеха правоверните в Неговото време? Някои казват, че туй, което говоря, не е вярно. Е хубаво, туй, което Христос навремето си казваше, вярно ли беше? Църквата и тогава не Го прие. (стр. 470)

Когато Христос дойде на земята, той имаше за цел да пробуди човешката душа и да я освободи от всички тия лоши условия, които я спъваха в туй пробуждане. (стр. 471)

А Христос преди 2000 години е бил човек на любовта. (стр. 485)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...