Jump to content

„Двата природни метода“ - VI серия (1923 - 1924 г.)


Recommended Posts

Двата природни метода“

VI серия (1923-1924 г.)

Ако съвременните хора оцеляват, то е не благодарение на нас, то е благодарение на нашите по-големи братя, или благодарение на Христос, Който е дошъл да спаси света. Но разбирате ли, какво нещо е, в това отношение, Христос? Казвам, че някои от вас Го разбират, не казвам, че всички не Го разбират. (стр. 32)

Сега, вие искате да знаете, дали Христос е доволен от вас. Христос е доволен от всички ви.

Христос не е доволен от нас по отношение на нашите грешки в света. Като от хора. Той е доволен от нас, но при нашите ежедневни постъпки, при нашите отношения в света, ние не сме постъпили съобразно закона на Христос. Христос е недоволен от нашите некоректни постъпки. (стр. 40)

Досега аз не съм имал предвид никого да упреквам. И Христос е говорил против тези криви убеждения, против тези криви закони. (стр. 81)

Питам: Когато Христос излезе от гроба, кой Му сне превръзката? И Той имаше превръзка на очите си. Казват, че някой ангел Му я снел. Не, не, Любовта в гроба Му каза: „Снеми Своята превръзка“. И Той каза: „Слушам, Отче". „Остави тази превръзка там, в гроба“. „Слушам, сега разбирам, защо са били страданията, които прекарах тук на земята“. Това е философия. Трябва сам да дойде Христос, да разправи, какво е прекарал. Него да разпитаме, да ни разкаже, как е преживял, какво е било състоянието Му в гроба. Аз да описвам Неговото състояние, значи, да предам някои неща неверни. Не обичам да предавам неверни неща. (стр. 95)

Културата започва само с живота, а първият потик към културата, това е Любовта. И Христос, като влезе в света, даде култура на сегашните хора, но те, като започнаха да се усъмняват в Любовта, културата започна да замира. (стр. 128)

Второто криво понятие, което имаше е, че всички мислят, какво Христос преди 2000 години е дошъл, учил е едно учение и си е отишъл горе на небето. Питам: Този Христос, Който преди 2000 години е живял, жив ли е сега? - Жив е, възкръснал е и седи горе на небето, отдясно на Отца. Ами вие ходили ли сте да видите, че е така? Дясната страна на Бога, това показва Божествената Мъдрост, Която прониква във всичкото Битие на човешкото съзнание. Тя прониква във всеки един атом, във всеки един лъч, във всичко туй, в което съществува ред, порядък и хармония. Тя прониква във всяко едно любовно чувство, във всяка една Божествена мисъл, която носи щастие, блаженство на душата; тя прониква във всяка една сила, коя то оживява, възкресява, одухотворява: тя прониква във всяка една ръка, която твори. Туй е Христос! Сега, някои мислят, че Христос е на престола, седи и чака съдния ден. Не, това не са верни схващания. (стр. 151 - 152)

Казва Христос: „Който Ме люби, той ще опази Моите заповеди“. (стр. 171)

Някои от вас познават Христос, някои не Го познават и спорят, кой е Христос. Някои мислят, че Христос ще дойде на земята и ще Го видят, като човек. Това е схващане на хората. Има друго едно схващане: Христос е проявление на Бога, Той е Любов. Той ще дойде като една вътрешна светлина в умовете и сърцата на хората и тази светлина ще привлече всички хора около себе си. Това е истинското схващане. Той казва: „Като отида при Отца Си, ще привлека всички при Себе Си“. (стр. 172)

Божията Любов седи извън всички църкви. Църквата, това е Христовата църква, а главата на тази църква е само Христос. Питам: В коя църква се намира днес Христос? Где се намира Той? Ако ми кажете, в коя църква е, аз съм първият, който ще отида да поприказвам с Него. Доколкото зная, Христос не е в никоя църква. (стр. 173)

Не ви казвам, че Христос е между вас. Не е между вас. Ще кажете: Един от нас е, тук е, някъде е седнал. Не е. Христос е... Знаете ли, какво значи „е“? Той е на работа сега, не може да дойде между нас. Той се с стегнал и знаете ли. как работи сега? Знаете ли, какво значи работа! Той се е запретнал и работи тъй, както никога не е работил. (стр. 188)

Ще тръгнат за мене да говорят: Христос съм бил! (стр. 223) Сега, как мислите, как ще се яви Христос днес? Тъй както преди 2000 години ли? Аз ви питам: Христос, като се яви, мустаци и брада ще има ли? Жените идеализират Христос със златни коси, с къдри, с хубава мантия, с туй-онуй. Мъжете малко другояче си Го представят. Кой Христос вие очаквате в света? (стр. 245)

Да дойдем във връзка с Христос, но не Христос, като историческа личност, не като един евреин, който се е родил някъде и живял преди 2000 години. Но не и Христос при положението, като Син Божий, защото вие още не схващате думата Син Божий. Да дойдете във връзка е Христос, като Принцип на Любовта. Който не помни прегрешенията на хората. Разбирате ли? Да се свържете с Христос, като един Извор, Който постоянно блика. (стр. 270)

Е, преди 2000 години дойде Христос, тогава хората последваха ли Го? - Не Го последваха. Ако днес дойде Христос, мислите ли. че ще Го последват. - Пак няма. Мислите ли, че ако дойде Христос сега, днешната култура ще Го приеме? - Не, за Него държавата ще прокара някакъв особен закон. Ще Го считат, че Той е неканен гост, че Той е един човек с особени идеи. (стр. 306)

Как мислите, ако дойде Христос, какво ще говори днес? (317)

И ако днес Христос съизволява в църквите, не мислете, че Той седи там заради поповете и владиците. Не, Той седи там заради някои бедни, прости, невежи. За тях Той съизволява. Те са предали своето сърце на Господа и заради тях Той седи. (стр. 321)

„Ама Христос ще дойде“. Ще дойде Христос, но не по този начин, както вие Го очаквате. Не смея да ви кажа по какъв начин ще дойде Христос. Когато дойде Христос в света, всичките ледове ще се стопят, сняг няма да остане и вода в реките няма да остане, а ще се превърне в пара. (стр. 324)

Църквата, това е общение на живи души, в които Христос живее. Те съставляват едно цяло в себе си. Тази Христова Църква не седи в тия църкви, които ние имаме; тя не седи и в този салон, в който сме сега, но седи в душите на живите членове в тази църква, не само на тази църква тук, но и на всички църкви по целия свят. Тя свързва всички разумни души, в които живее Христос Тия хора образуват едно тяло, а Христос е глава на туй тяло във великия Божествен живот. И, ако вие сте вътре в туй Христово тяло, мислите ли, че Христос ще ви остави да бъдете гладни? Ако вие сте в туй Христово тяло, мислите ли, че Христос ще ви остави да бъдете невежи? Ако вие сте в туй Христово тяло, мислите ли, че вие ще бъдете чужди за другите хора? (стр. 328 - 329)

Питам: Колцина от вас бихте издържали, ако Христос ви се яви днес такъв, какъвто е, а не какъвто бе преди 2000 години? Той сега се е много изменил. Преди 2000 години Христос беше физически доста слаб, та Му натовариха един кръст, не можа да го изнесе на Голгота, а трябвате други да Му помагат. Обаче, днес Христос е толкова силен, че и да рекат да Го разпнат, не ще могат. Няма да намерят такова голямо дърво, на което да Го разпнат, т. е. ако всички хора биха се събрали да Му приготовляват кръст, трябваше да употребят грамадни суми, да ангажират работници и да изминат хиляди години време, докато Му изковат един кръст. А дотогава от небето ще дойде сила, която ще помете света. Много силен е днес Христос, та няма кой да Го прикове. И при това днес няма такива гвоздеи, с които да Го приковат. Той е придобил туй изкуство, че като каже „пуф, пуф“, тия гвоздеи, с които са Го заковали, се стопяват. И десет пъти да Го коват днес, той все ще се разковава. И действително, днес Христос не могат да Го заковат и затова казват: „Оставете Го!“ И всички онези от вас, които се допрат до тази Истина, никой не може да ви закове. Вие сте слаби. Защо? Казвате: „Ами аз не съм ли християнин?“ Ако сте християни, няма да мислите, че сте нещо отделно от Христос. Вие ще мислите тъй, както Христос мисли. И Христос ще мисли тъй, както вие мислите. Той е много деликатен. В Христос има една благородна черта, че Той мисли, както хората мислят, но иска и вие да мислите тъй, както Той мисли. Той като срещне някого и най-простия, и най-бедния, ще намери случай да му услужи, да му каже нещо и ще си замине, без да каже: „Аз съм Христос“. И като Го запиташ, кой си ти? не казва. Ще каже: „Пътник“. Една благородна черга е, че Той никога не рекламира, не казва, че това и това направих. (стр. 330)

А сега, тук в България искат да обявят едно гонение против нас, но няма смисъл. Кого ще гонят? Това са християнски народи. Те вярват в Христос и ние вярваме в Христос. Да вярваме в различни неща, разбирам. Лесен е въпросът. Ще повикаме Христос и ще Го питаме: „Сега Ти кажи, кой от нас е християнин?“ Нищо повече! И каквото каже Христос, аз съм съгласен, думата Му надве няма да направим. Ще повикаме Христос. Ще кажете: Ама Той е на небето. Той ще дойде и ще каже: „Мир!“ Какво спорите? - Кой е правоверен? И казва Христос: „Всеки, който люби Бога с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа, с всичката си сила и всеки, който люби ближни си, както себе си, той е на правата страна“.

Един ден, когато дойдете в свръзка с Христос, с Тази велика Любов, като се домогнете до Него, ще почувствувате туй не само за един миг. (стр. 332)

Единственият ангел, който ние знаем, който се е въплътил на земята, който е страдал, това е Христос. Той е един от ангелите. Той е ангел Господен. Той е наречен още и Син Божий. Ангелът е служител Божий. Следователно, първият ангел, който е слязъл на земята, Той е Христос. Той е единственият ангел, който е облечен в плът и кръв. Единственият ангел, който е закован на кръста, това е Христос. По това се отличава Христос, един от великите Учители, че Му забиха гвоздеи. (стр. 352)

Следователно, ако ние не минем през онази дълбока опитност, през която Христос е минал, ако нашето сърце не се закваси с онази дълбока пожертвувателност, през която Христос е минал, как ще служим на Бога.

Казвам: Христос иде! „Нека малко да се позабави, че да се очистим от греховете си“. Казвам: Според Христовото учение може да се очистим веднага. Кажете: „Аз служа на Христос“ и раздайте всичкото си имане. (стр. 353)

Като се яви по-рано Христос, Любовта Му не беше тъй голяма, че да поправи света. Но този път, като дойде Христос, Любовта Му ще е по- голяма и ще може да оправи света. Като Го сложиха на кръста, Той каза: „Този път аз пропуснах нещо, взимам го предвид, но втори път, като дойда, няма да го пропусна“. И сега, Христос, като дойде на земята, ще донесе това новото нещо. (стр. 358)

Когато казвам, че Христос иде, то е най-великото, което може да дойде в света.

А сега някои казват, че Христос е умрял заради нас. Не, Христос иде! Иде, не за прощение на греховете, Христос иде да донесе новия живот за възкресение на всички ония, които Го очакват. (стр. 407)

Ако днес би дошъл Исус Христос, Той би задал много въпроси на съвременния културен свят; много въпроси би задал на съвременните учени хора; много въпроси би задал на съвременните църкви, на държавниците, на управляващите, на всички би задал много въпроси. (стр. 408)

Като казвам Христос, разбирам човекът, Който има непреодолима Любов към човечеството, Който е намерил доброто, благото в живата природа и всичко туй иска да го предаде на другите тъй, както го намерил за Себе Си. Това е целта на Христос. И следователно, ние, съвременните хора, сме се заблудили, взели сме изопачено Христовото учение и сме сложили вътре в Него неща, които не са верни. (стр. 412)

Аз казвам на съвременните хора: Ако би дошъл сега Христос и би ви запитал - искате ли да бъдете щастливи? - всички ще кажете: Искаме. Господи! (стр. 413)

Казвам сега: ако ние сме езичници, въпросът щеше другояче да се уреди. Ако служехме на много богове, въпросът щеше другояче да се уреди, но понеже сме християнски народи, понеже всички служим на един Учител, на един Христос, Който е проповядвал Любов на хората, то безразлично е за нас, кой ще изнесе доброто. (стр. 415)

Но като дойде Христос, какво ще каже на хората, я ми кажете? (стр. 423)

Сега, мнозина се спъват и казват: „Христос преди 2000 години благовествуваше“. Христос във време и пространство не е благовествувал. (стр. 439)

Църквата, какво трябва да урежда? - Тя трябва да урежда своите работи. Питам: онзи, който служи на църквата, подчинява ли се на тази горна Камара, на която глава е Христос? Онова, което е казал Христос преди 2000 години, тя изпълнява ли го? Не е достатъчно само да кажем, че не е изпълнено. Може да го изпълним! Най-голямото заблуждение в това, където някои мислят, че Христос е на небето, седи там и чака да дойде второто пришествие, за да дойде да съди хората на земята. Христос никога не е напущал земята. (стр. 456)

Важният въпрос е: поставихте ли Христа на Неговото място? Аз не съм ви казвал мене да поставите на Христовото място. Христос не е нещо, което може да се поставя отвън, а Христос е един Принцип! Поставете Христос вътре във вашите сърца! Нека свещениците, нека църквата първо поставят Христос на Неговото място, че тогава да разрешават другите въпроси! (стр. 465)

Онези, които изучават Писанието, взимат по един стих и казват: Христос туй казал, Христос онуй казал. Вие разбрали ли сте живота на Христос тъй както Той го е преживял? Били ли сте в Неговото положение, да знаете, какво е преминал Той? По времето на Христос не се е явил друг човек да люби тъй, както Христос е любил. Няма друг такъв характер като Христос! Да Го качат на кръста, да понесе всички страдания и в туй мъчение да каже: „Господи, прости им!“ (стр. 502)

И тъй, в края на този век ще дойде Христос. Как ще дойде? - Той ще излезе на сцената и ще каже Истината. Не само ще я каже, но което каже, ще направи. Христос като дойде, няма да ви каже да вярвате, но ще ви каже Истината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...