Jump to content

„Заведоха Исус“ - VII серия (1925 г.)


Recommended Posts

„Заведоха Исус“

VII серия (1925 г.)

Мнозина страдат, че Христос плакал, а ние знаем, че Христос никога не е плакал за себе си. (стр. 3)

„И заведоха Исус“. Къде заведоха Исус? Преди 2000 години Го заведоха при Каиафа, а днес съвременните културни хора къде са завели Исус? Христос и днес е на същия позорен стълб и то от неговите последователи. Понеже Христовото Име и днес се позори, затова, именно, светът бедствува. Ето защо Бялото Братство е решило да даде такъв урок на съвременните културни хора, та да Го помнят за хиляди години. Не може Истината да се опозорява, не може Истината да се престъпва. Сега някои ще кажат, че Христос щял да дойде в света. Чудно! Христос щял да дойде. Кой ви каза това? Еди-кой си учен в Европа, адвентист, казвал, че на 45-та година Христос щял да дойде в света. Излязоха те с бели дрехи да Го посрещнат, но Христос не дойде тъй, както Го очакваха. Не дойде ли Христос? - Дойде, но те не Го видяха. Христос мина през една врага, през която те не Го видяха, защото тия хора със своите органи, с които разполагаха, не можеха да Го видят, слепи бяха. Затова казаха те, че Христос не дойде. После, други учени казваха, че Христос ще дойде в 915-та година. Аз казвам: Христос и тогава дойде, само че през друга врата. Светът не е прогледнал още. Тогава аз няма да ви казвам, кога ще дойде Христос, но ще ви кажа, като дойде Христос в света, какво ще донесе.

И тъй, когато дойде Христос в света, какво ще донесе? Когато Слънцето изгрява, какво донася? - Светлина и топлина. Когато дойде Христос, този новият Христос в света, Той трябва да носи три неща: живот безграничен - без смърт; светлина без тъмнина; свобода без робство и ограничение. Значи, Христос трябва да носи живот, светлина и свобода. (стр. 9-11)

Сега ние трябва да разберем Христа, този разумен Принцип, Който носи живот в Себе си. Трябва да разберем светлината, която Христос носи. Трябва да разберем свободата, която Христос носи. И при това, Христос носи Любов, едно още по-висше състояние. Христос носи Мъдрост и знание. Той е проявление на Бога. Когато говоря за Христос, аз подразбирам онзи велик, вечен Принцип, Който се изявява. (стр. 15)

Когато всички хора станат християни, тогава ще дойде истинският Христос. (стр. 16)

И тъй, време е вече за нас, съвременните хора, да се приближим до Бога. Да не чакаме, да ни доказват има ли Господ, или не; ще дойде ли Христос, или не. Христос ще дойде, Христос е дошъл вече в света. Вие ще питате: ще намерим ли ние Христос? - Ще Го намерите. Когато Слънцето изгрява, то изгрява и в Америка, и в Англия, навсякъде. Като дойде Христос, навсякъде ще Го виждате и Той ще носи в Себе Си живот, светлина, знание, Любов, Мъдрост и Истина. При това, Христос ще донесе сближение между народите. Той ще ги обедини, ще ги слее в един общ организъм. (стр. 21)

Вярата подразбира Христос. (стр. 68)

Казват, че Христос никъде не се е учил. Други казват, че Той се е учил в Египет, Индия и др. Не, Великите Учители изобщо, не се учат на земята. (стр. 70)

„Защото си знаеше, какво щеше да прави“. (Йоан 6:6).

Каква е била интимната мисъл на Христос? В Христос е нямало никакво желание да привлече хората при Себе Си. Неговата интимна мисъл е била да извърши волята Божия, да служи на Бога беззаветно, без никаква заплата. (стр. 73)

Христос е наблюдавал нещата тъй, както са. Той е взел някои работи из общия живот. Христос констатира фактите тъй, както са. Като говори за Царството Божие, Той подразбира новите условия на живот. (стр. 93)

Какво може да направи Христос за вас, за да познаете, че Той е Христос? Има нещо, което Христос може да направи, а другите не могат да го направят. Вие може да сте свършили и един, и два факултета в университета, и повече дори, но когато дойде Христос, когато дойде Син Человечески, Той ще внесе нещо съвсем ново в този свят. (стр. 120)

Христос казва: „Аз зная откъде ида“. Откъде иде Той? Къде е добил това знание? Христос доби това знание в пустинята. След Своето кръщение, къде отиде Той? - Цели 40 дни Христос пости в пустинята, но къде отиде след това? Никой от вас не се е спирал да мисли върху този въпрос. Между хората ли отиде Христос? Не, Той отиде в едно пусто място, където нямаше никакъв живот. Вие ще кажете сега: Това унижава престижа на Христос. Не, това не унижава престижа Му. (стр. 133)

Често сегашните християни плачат за Христос, че преди 2000 години е страдал много. Че Христос е страдал преди 2000 години, Той е забравил тия Свои страдания, даже и не ги споменава, но Христос, като гледа съвременното човечество, в душата Му се заражда една тъга, че тези хора, които са живели вече 2000 години след Него, не са се възползвали от Неговата опитност и не могат още да вървят, тъй както трябва. Една тъга се вижда по лицето на Христос, малко замислено е, не е така весело. (стр. 141)

Някои казват, Христос е знаел всичко. Само Бог знае всичко. Само Бог не може да се разпъва. Но всички Негови служители има какво да учат. И Христос, като дойде на земята, имаше какво да учи, и Той учеше нещо. Онзи, Който е вътре в Него, Той никога не се учи, но Онзи, Който Го изявява, всякога се учи. (стр. 150)

И Христос слезе в ада. Той мина от едната страна и излезе през центъра на земята. Той знаеше всички тайни. (стр. 229) Когато ние ви говорим за Христос, подразбираме проявлението на великия живот в света, който сега се влива и подига човешките души от падналото състояние, в което се намират; разкрива в тях съзнанието и дава подтик към нов, истински живот. (стр. 242)

Ние сега отлагаме, казваме: Времето още не е дошло. Като дойде Христос, Той ще ни научи. Що е Христос в света? - Той е Любовта. Всеки ден Любовта хлопа на вашите сърца.

Христос беше един Велик Учител, но Той се смири, дойде като едни прост слуга, даде един велик пример на света и така свърши своята работа. (стр. 293)

Когато Христос се роди на земята, ангелите поставиха звездата Му на небето, яви се Неговата светлина и е това искаха да Му кажат: „Така ще внесеш светлина и мир в сърцата на всички хора, да се радват“.

Ние под думата „Христос“ разбираме Онзи Велик Божествен Дух, Който е слязъл отгоре, за да покаже разумния живот на човечеството. Този Дух сега не е скрит. С тази сила и материя, която съдържа в Себе Си, Той е проникнал и обгърнал всички клетки на човешкия организъм. Той действува вътре в нас и приготовлява пътя ни. (стр. 333 - 334)

Важно е, че Бог е Любов и Любовта ражда живота. Христос носеше в света този разумен живот, който даде един тласък на една нова култура. Тази нова култура носи сплотяване между хората, тя внася вяра на човека в себе си, вяра в Божественото, както и вяра на другите. (стр. 485)

Вие казвате: Какво нещо е Христос? - Христос с един колективен ум. Христос съществува като единица, но същевременно Христос е един колективен ум. Не е само това, че Христос е бил Син Божий. Не само в единството ще Го търсим. Не е само в единствено число Христовото име. Христос представлява всичките Синове Божии, на които от душите и сърцата блика живот и любов. (стр. 499)

Всеки будист е християнин. Не мислете, че като речете да изтълкувате будизма, ще намерите много голяма разлика. Думата „будист“ има почти същото значение, каквото и думата християнин. Едно време, когато Буда е тълкувал своето учение на хората, условията са били малко по-други от тия, в които е живял Христос. И Буда, както и Христос, препоръчва на хората да се примиряват със страданията. По кой начин? - Да се слеят с Бога. Туй е, което те наричат да влезем в Нирвана. (стр. 511)

Някои отделят Христос, разглеждат Го като нещо отделно. Не. Христос е съвокупност на всички разумни души. И когато в Писанието се казва, че за обръщането на една грешна душа към Бога, настава голяма радост между ангелите, какво се подразбира? Това подразбира, че Христос прави тясна връзка между душите. Кои са ангелите? - Всички онези разумни души, които живеят заедно с Христос. Голяма радост настава между всички души, когато някой грешник възприеме учението на Любовта, Мъдростта и Истината. (стр. 520)

Всяка възвишена и благородна мисъл, която прониква в твоя ум; всяко благородно и възвишено чувство, което прониква в твоето сърце и всяко възвишено и благородно желание, което прониква в твоята душа, това е Христос, Който прониква. Той е един възвишен, колективен Дух, един колективен Импулс. (стр. 521)

Ние не живеем за хората, ние живеем в един Божествен свят, пред лицето на онези наши братя, между които един от първородените е Христос. Говоря ви за Христос, понеже Него познавате. Христос е израз на абсолютното безкористие. Да бъдеш християнин, значи, да бъде абсолютно безкористен - нищо повече. (стр. 532)

Казва Писанието: „Глава на Църквата е Христос“. Църквата, това е тялото на Христос, а всички хора съставляват членове на тая църква. (стр. 534)

Казвате: Кога ще дойде Христос? - Когато изгори болницата. Кога ще дойде Христос? - Когато престанат всички теории и хипотези. Кога ще дойде Христос? - Когато престанете да очаквате да дойде някой благодетел да ви донесе пари. Кога ще дойде Христос? - Когато престанете да вярвате, че в богатството, в къщите седи щастието. Христос ще дойде, когато ние съзнаем, че сме Синове на Бога, изпратени на земята да Му служим. Христос ще дойде, когато съзнаем, че сме Синове на Божията Любов. (стр. 567)

И за Христа казват, че не се е учил в никое училище. С това искат да кажат, че без да се е учил, е знаел. Това е друга площадна философия. Не. Христос преди хиляди години е бил в едно от най-видните училища, или в една от най-знаменитите школи. Христос Сам твърди, че както ме е Отец учил, туй върша. То значи, че Той се е учил там, където другите площадни философи не са се учили. Бог Го е учил. (стр. 577)

„Аз съм истинната лоза и Отец ми е земледелецът“. Христос, това е Любовта, Която се е проявила в света. Отец, Това е Великото, Възвишеното, Разумното, Което е изпратило тази Любов в света. Ние, това сме плодът на възвишеното. Следователно, плодът трябва да носи качествата на Духа в себе си. (стр. 629)

Христос е дошъл на земята, да види, защо хората страдат и защо умират. (стр. 709)

Сега Христос е тук на земята, в църквата е Той, но не в тази официална църква. Между душите на хората е Той. Не само Той, но и всички ония напреднали души, които са пострадали за това учение, работят заедно с Него. (стр. 728)

Та казвам: Този Христос, Този Божествен Дух е навсякъде. (стр. 730)

Преди 2000 години Христос обхождаше Галилея. Защо? - Да ви намери и да ви говори. Той ви говори и тогава. Знаете ли, какво ви говори? Ще си припомните сега. На всинца ви, които сте тук, ви е говорил Христос. Всички вие сте Галилеяни. Преди 2000 години Христос ви е срещнал и ви е говорил. (стр. 733)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...