Jump to content

„Затова се родих“ - IХ серия (1926 г.)


Recommended Posts

„За това се родих“

IX серия (1926 г.)

Преди всичко, защо е дошъл Христос на земята? Съвременните хора мислят, че Христос дойде в света да пострада, за да спаси човечеството. - Не само за това дойде Христос на земята. Той казва: „Аз затова се родих, да свидетелствам Истината“. Че Христос дошъл да спаси света, това е частично разбиране на Истината. Че Той искал да ни покаже как да понасяме страданията - с търпение и смирение - и това е частично разбиране на Истинната. (стр. 6)

Христос донесе в света науката за душата, т. е. начина, по който хората могат да се приближат и познаят Бога. (стр. 11)

И до днес всички свещеници и пастори проповядват, че Христос е спасил света. - Ако Христос беше спасил света, хората щяха да живеят добре. Той още не е спасил света. Има спасение някъде, но то не е там, където хората го търсят. В материалния свят няма никакво спасение. (стр. 32)

Нито апостолите, нито Христос даже днес не са това, което са били преди две хиляди години. Ако Христос днес говореше на съвременното човечество, Той би говорил съвсем другояче. Той казваше: „Много работи има да ви кажа, но още не сте готови за тях“. (стр. 50)

Много от съвременните хора очакват Христос и казват: „Преди 2000 години Христос дойде на земята и сега пак ще дойде“. - Вярно е. Христос е бил на земята и пак ще дойде. От 2000 години насам няма човек в света, когото Христос да не е посетил поне три пъти. Вие сте плакали за Него и Той е идвал при вас. Вие сте Му обещавали много неща, но не сте ги изпълнили. Вие и до днес плачете за гвоздеите в Неговите ръце, но Той казва: „Не плачете за Моите гвоздеи! Аз ги извадих вече. Време е вече да приложите Божията Любов, както ви казвам“. (стр. 94)

„Защото, ако бяхте повярвали в Мойсей, повярвали бихте в Мене; понеже той за Мене писа“ (Йоан, 5:46). Казвам: съвременният християнски свят трябва да вярва в Христос! Те трябва да опитат Христовото учение, трябва да приложат закона на жертвата в неговата положителна страна, а не в неговата отрицателна страна, както досега са правили. Не е достатъчно само да каже човек, че е християнин. Истинският християнин трябва да прилага Христовото учение навсякъде в живота си. Той трябва да прилага закона на жертвата, закона на милосърдието и да не съди, да не одумва никого. Христос казва: „Не съдете, да не бъдете съдени!“ Умът, сърцето и душата на християнина трябва да са отправени към всички хора, а не само към едното. Обширна любов трябва да изпълва душата му. Такъв трябва да бъде стремежът, идеалът на всички християни. Затова Христос казва: „Идете да проповядвате на целия свят!“ Който проповядва на другите и ги учи, той ще бъде спасен.

Мнозина християни питат: „Вярвате ли в троеличието на Бога?“ Те проповядват, че Бог е в три лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух.

Отец е емблема на Мъдростта, Той е Силният в света. Който защитава всички същества.

Синът е Истината. Синът е Христос. Да вярваме в Христос, значи да придобием свобода. (стр. 123)

Христос с дошъл вече в света! (стр. 125)

Казвам: Важно за всинца ни е да вярваме в Христос! (стр. 127)

Виното, което Христос направи, е новото учение, което прави хората трезви. До това време хората бяха само яли, пили и спали, но щом дойде Христос и донесе новото учение - новото вино - те се събудиха, замислиха и отрезняха. Това учение не е ново по форма, но то е ново само за момента, в който се изявява отвътре, т. е. от дълбочината на човешката душа. Под влиянието на това учение всеки човек е готов доброволно да направи някаква жертва, без да съжалява някого за това.

Казвате: „Кога ще се оправи светът?“ - Всичките съвременни християни са в състояние да оправят света. Христос им е дал сила и власт и те могат да направят това. Защо, обаче, досега те не са оправили света? (стр. 139 - 140)

Когато Христос дойде на земята, Той направи една голяма дупка, отвори един голям прозорец. (стр. 217)

Христос беше сърцето на Бога и затова, след разпятието на Христос, Бог Го възкреси. (стр. 228)

Идеята, която е вложил Христос в мисълта „Обичай врага си“, има съвсем друг смисъл. С това Христос е подразбирал следното: само добрият човек може да обича своя враг, защото той е безсмъртен. Кой каквото му направи, той остава незасегнат. (стр. 243)

Сега ще се спра на мисълта, която поддържат хората, че Христос е спасил света. Тук се явява противоречие. Противоречието се състои в това, че хората отделят Христос от Бога. Христос не може да се отделя от Бога, понеже Той е проявление на Бога. Когато Христос казва, че не върши Своята воля, но волята на Онзи, Който Го е проводил, това подразбира, че Бог е по-голям от Христос. (стр. 298 - 299)

Много християни и до сега разправят, как Христос бил разпнат, как три дни след това възкръснал и т. н. Между Този Христос, Който някога бил разпнат на кръста и Този, Който възкръснал, няма никакво отношение.

Никой не може да познае Христос, ако няма любов в себе си. Който познава Христос, той ще обича всички тия хора, които Христос люби. Той ще бъде съгласен с Христос във всички Негови мисли, чувства и действия. Христос е дошъл да спаси всички хора и затова казва: „Любете враговете си!“ (308)

Христос донесе истинското спасение в света. (стр. 312)

Да почиташ Христос, това не подразбира само да говориш за Него. Това е външен израз. Всеки истински християнин не само, че има най-добро и високо мнение за Христос, но той вижда, как Христос геройски носи своя кръст, без никакъв протест. Той вижда, как Христос е подложил гърба си на римските войници, които Го удрят немилостиво. Христос носи кръста до едно място само и след това каза: „Оттук нататък не нося повече кръст и хората ще видят, че земята за дълги години ще бъде покрита с кръстове. (стр. 314)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...