Jump to content

„Праведният“ - IX серия (1927 г.)


Recommended Posts

„Праведният“

IX серия (1927 г.)

Казвам: това, което Христос проповядваше преди 2000 години, остана неразбрано за времето си. Неговото учение и след 2000 години пак остана неразбрано. (стр. 14)

Когато поставиха тялото на Христос в гроба, Той го разглоби и когато отидоха да Го търсят, не го намериха на мястото му и казаха: Христос е възкръснал! Човек, като Христос не може да лежи в гроба. По какво се е отличавал Христос? Той се отличавал по абсолютната любов, която имал към Бога. Той всякога е бил готов да пренесе всички поругания и хули за Бога, макар че е знаел високото произхождение, което има, както и науката, с която разполагал. Някои казват, че Христос се е учил някъде на земята. Не, Христос е имал пробудено съзнание и затова Той е могъл да се учи направо от невидимия свят и от връзката си с Бога. (стр. 35)

Закон е: Дадете ли вашето оръжие на противника си, той никога няма да ви убие. Никога противникът ви не може да ви убие с вашето собствено оръжие. В това се състои силата на човека. Така направи и Христос. Той взе револвера на смъртта, после взе и сабята на смъртта и ги захвърли настрана. Христос не беше от слабите хора. Като дойде до едно място, Той захвърли кръста и каза: „Повече не нося този кръст! Вие го носете! След това се изправи и каза: „Сега вече можете да ме заковете“. Но и на кръста Той не остана за дълго време. Скоро и оттам се освободи. Запечатаха гроба Му, но и оттам излезе. Ангелът, който причини смъртта на Христос, взе душата Му и я занесе в ада. И в ада Христос не остана за дълго. С влизането си още Той размърда жителите на ада и им каза: „Хайде, братя, излезте сега навън!“ Той тръгна напред и в скоро време адът се изпразни. За да излязат по-скоро оттам, жителите на ада изпочупиха вратите, прозорците, да не би някой да ги върне назад. От това време досега адът отново се е напълнил. И трябва отново да дойде Христос или друг, подобен на Него, да отвори вратите на ада и да пусне жителите му вън. (стр. 137)

Христос слезе на земята от невидимия свят, да направи едно добро на човечеството, но трябваше пот от кръв да потече от лицето Му, докато го направи. И при това казват, че Христос бил велик, всесилен човек. Да, великият, мощният Христос трябваше дълго време да се моли, докато успее в работата си. Казвате: Защо трябваше да се моли Христос? Не беше ли достатъчно да каже само една дума и всичко, каквото желаеше, да стане? Думата „молитва“ подразбира разговор. Чрез молитвата Христос влизаше във велик разговор с невидимия свят, с всички висши йерархии в него и с Бога. Чрез молитвата предадоха на Христос един велик урок, който трябваше да научи още на земята. Всичко, каквото Той преживя на земята, беше предметно обучение за Него. Просветен ум имаше Христос, но при все това пот от кръв трябваше да потече от лицето Му, докато научи този велик урок, докато се роди в Него една велика идея. Мнозина мислят, че Христос трябваше да моли Бога за отменение на своята съдба. Не, Той трябваше да реши задачата си, да намери най-правилният метод за нейното решение. И наистина, Христос разбра, че единствения път, чрез който човечеството може да се спаси, е законът на Любовта. (стр. 155)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...