Jump to content

„Голямото благо“ - ХII серия (1929 г.)


Recommended Posts

„Голямото благо“

XII серия (1929 г.)

Защо трябваше да умре Христос - за свои грехове ли? - Не, Христос трябваше да намери изходния път, да излезе от тръбите на еврейската канализация. И като излезе от тези тръби, Той стана свободен. (стр. 12)

Днес всички религиозни и духовни хора говорят върху учението на Христос, върху това, което Той е проповядвал. Какво е проповядвал Христос? Христос е проповядвал велико учение, което може да се приложи и във физическия, и в духовния, и в Божествения свят. Христос е засегнал живота всестранно, но понеже тогавашните хора не са били готови да разберат Неговите велики принципи, Той им говорил със символи, с притчи. (стр. 28 - 29)

Ние вярваме в Бога, в Христа. - Вие вярвате, че Христос е дошъл да спаси света. Не, Христос дойде на земята да научи хората да живеят правилно. (стр. 33)

Христос поучаваше хората, защото имаше за задача да образува едно ядро от хора с високо съзнание, които да бъдат носители на Божественото учение. (стр. 38)

Христос поучавал хората по два начина: на външните хора е говорил с притчи, а на учениците си е предавал опитности и знания. Той правил чудеса, възкръсвал мъртви, но никому не казвал, как прави това. На учениците си, обаче, казвал, че след възкресението Му те ще правят по-големи чудеса от Неговите. Той ги е запознал с идеята за братството. Говорил им за богатството, което се крие в ума и в сърцето на човека. Давал им методи да отварят сърцата на богатите хора. (стр. 46)

Христос казва: „Огън дойдох да запаля“. Тези Христови думи са претърпели различни тълкувания. И до днес още хората ги тълкуват. Някои тълкуват тия думи с това, че Христос дошъл на земята да направи някаква революция. - Не, революцията не е естествено явление в живота. Тя е болезнено състояние. Чрез революция светът не може да се оправи. Следователно, Христос не може да си служи с болезнени състояния, като средства за помагане на човечеството. (стр. 53)

На всеки две хиляди години слиза на земята по една вълна на безсмъртието. Тази вълна носи нов живот, нова култура, нова епоха за човечеството. Ние се намираме в началото на нова епоха, когато иде една вълна на безсмъртието. Тази идея Христос е изразил в стиха: „Както Отец ми има живот в Себе Си и го дава на когото иска, така е дал това право и на Син Человечески“. Под думата „Син“ не трябва да се разбира индивидуално човекът, какъвто е бил Христос на земята - човек, облечен в плът. Защото, ако така разбираме Сина, Христос беше Син Божий и трябваше да дава живот на хората. Значи, думата „Син“ не трябва да се разбира в нейния външен образ, а вътрешно, като принцип, за който и апостол Павел говори. Той казва: „Ние не познаваме вече Христос като човек на земята, но като Дух“. Докато беше на земята, Христос не даде на хората това, което очакваха. Като възкръсна, обаче. Той каза: „Даде ми се всяка власт на небето и на земята“. (стр. 65)

Христос казва: „Огън дойдох да паля“. Под думата „огън“ Христос разбирал огъня на безсмъртието, който трябва да се запали във всяка душа. (стр. 67)

Христос дойде в света да запали свещения огън, от които всички хора да се ползват, да пекат на него формите на своите мисли и чувства. (стр. 72)

Като е бил на земята, между учениците си, Христос им е преподавал науката за живота, като сила. чрез която може да се добие същественото, да се създаде една форма, удобна за живеене. (стр. 83)

Христос дойде на земята преди две хиляди години, с цел да спаси света от катастрофата, която се готвеше навремето. Той успя да се спаси, вследствие на което катастрофата се отложи. Днес разумните, добрите хора в света правят опит да отложат предстоящата катастрофа. (стр. 117)

Навремето си Христос е говори много и всичко, каквото е говорил, е записано. Обаче, Христос и днес продължава да говори. Той никога не е преставал да говори. Носете в себе си Словото на Христос, говорено отпреди две хиляди години насам. Носете в себе си Словото на Христос, което и днес се говори. Усилвайте светлината си, за да разкривате и най-затънтените кътчета на своята душа. (стр. 121)

Докато хората не станат кротки, няма да дойде безсмъртието, т. е. възкресението в света. Щом станат кротки, Христос ще влезе в сърцата им, защото Той казва за себе си: „Аз съм кротък и смирен по сърце“. Докато сърцата на хората са смутени, пълни с роптания и протести, те никога няма да видят и познаят Христос. Сегашните хора мислят, че Христос ще слезе някъде от небето, облечен в слава и великолепие и се готвят да Го посрещнат, да седнат едни отляво, а други - отдясно.

Не, когато Христос дойде втори път на земята, Той няма да поставя хората едни отляво, а други - отдясно, но ще ги сложи в една чутура, където ще започне такова грухане, каквото светът никога не е мислил. (стр. 129 - 130)

Сега, не смесвайте понятието за Христос с понятието за Адам. Апостол Павел нарича Христос втори Адам, но като Адам, Христос никога не е вървял но пътя на човешката еволюция, което значи, че Той никога не е грешил. Христос е слязъл от друг свят, за да опита живота, но Той сам не е от човешка еволюция. В Писанието е казано, че Христос не е дошъл да помага на ангелите, но е дошъл да помага на хората. Той дойде в света да послужи като съединителна нишка между еволюцията на ангелите и еволюцията на хората и да покаже на последните, по кой път могат да придобият Божествения живот. (стр. 200)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...