Jump to content

„Духът и плътта“ - 1930 г.


Recommended Posts

„Духът и плътта“ - 1930 г.

Преди две хиляди години Христос дойде на земята, но хората не Го познаха. Днес Го очакват пак да дойде по особен начин, но и да дойде, те няма да Го познаят. Христос е дошъл вече на земята. Той е вътре в човека, но малцина Го познават. Те искат да Го видят отвън, велик и мощен. Те не подозират, че Христос се е скрил дълбоко някъде в човека и може да Го види само онзи, който се е свързал с Него. Божественото Начало в човека не е нищо друго, освен Бог, Христос, Кон го чака своето време да се прояви. (стр. 18)

Христос работеше непрекъснато. Той отправяше мисълта си към цялото човечество, към всичко живо, с цел да ги повдигне. На Христовата мисъл се гради положителното и устойчиво в сегашната култура. На Христовата мисъл се дължи и културата, която ще дойде в бъдеще. Енергията, която християнството криеше в себе си, с почти към своя край. Тази енергия е почти изразходвана. Християнството крие в себе си запасна енергия за около 1200 години, но я държи като неприкосновен основен капитал. Ако посегнете към този капитал, то е осъдено на фалиране. (стр. 51)

Христос не беше човек на вярата, но на любовта. (стр. 69)

Христос се е предал в служене на Бога и в Негово име помага на всички страдащи; няма защо специално да се изявява на този и на онзи. (стр. 100)

Казано с от някои, че Христос ще се яви като светлина и ще присъства навсякъде. Христос ще говори чрез всички хора, които са отворили сърцата и душите си за Него. Това е духовно схващане на въпроса за идването на Христос между хората. Въпросът за идването на Христос с личен. (стр. 103)

Проявяването на Христа на земята не е нищо друго, освен проява на Божията Любов. (стр. 119)

Днес Христос е слязъл между хората и работи със своя жезъл. (стр. 137)

Ако Христос дойде днес на земята, какво ще намери? Той ще намери навсякъде затвори, бесилки, болници и т. н. (стр. 155)

Съвременните християни очакват да дойде Христос на земята по чуден начин, да слезе от облаците, придружен с множество ангели. Наистина, Христос ще се яви на хората, мнозина ще Го видят, но не в облаците, както Го очакват. (стр. 186)

Христос дойде на земята, донесе нови идеи, но Той нямаше предвид да разрушава тогавашния строй. (стр. 213)

С идването си на земята. Христос искаше да освободи хората от всички слабости и недъзи, да внесе в сърцата им радост и веселие, да ги направи щастливи. (стр. 216)

Христос лесно може да оправи света. Важно е, как ние можем да го оправим. Докато хората не станат едно с Христос, т. е. докато не станат по мисли, чувства и дела едно с Него, светът няма да се оправи. Станат ли едно с Бога и с Христос, те ще станат нов народ, между който ще се възцари Божията Любов. Мъдрост и Божията Истина. Тогава ще дойдат новите учители, новите майки и бащи, новите управници, новите господари и слуги. (стр. 241)

Христос познаваше всички закони на природата и се ползваше от тях, когато искаше. (стр. 295)

Преди Авраам беше Бог, Христос, великият Принцип - Любовта. (стр. 341)

„Преди да бъде Авраам, аз съм“. Значи, Христос е бил преди Авраам. Авраам се е учил от Христа, понеже Христос носеше в себе си истинската философия на живота. (стр. 348)

Ние не се интересуваме от историческия Христос. Въпросът е, можем ли да се свържем с Неговия ум, с Неговото сърце, с Неговата душа и с Неговия дух и тази връзка да произведе в нас преврат, да уредим живота си, да се хармонизираме с всички разумни същества. (стр. 368)

Там, където Бог живее, няма смърт. Затова Христос казва на учениците си: „Идете и проповядвайте в света и аз ще бъда с вас до окончанието на века“. Какво показва този стих? - Че Христовите ученици и до днес живеят и проповядват Словото Божие по света. И Христос не е престанал да проповядва. И до днес още Той проповядва и в Америка, и в Англия, и във Франция, и в Германия, и в Русия, и в Япония, и в Китай. Словото Му се чува по целия свят. Има хора, които са виждали и апостолите, и Христос и са разговаряли с тях. Христос обикаля всички държави, идвал е и в България и си е заминавал. Чудно се вижда това на хората, защото те очакват Христос да дойде отгоре, от облаците, придружен с ангели. На когото очите са отворени, той вижда нещата. Който не вижда, той очаква Христос да слезе на земята в плът, да се яви между хората и тогава да повярват.

Сега, да оставим настрана въпроса, как ще дойде Христос на земята. Ние не говорим за невидимия Христос, но за онзи Христос, Когото всички могат да видят. Ние говорим за реалния Христос. (стр. 406)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...