Jump to content

„Дали може“ - 1917 г.


Recommended Posts

„Дали може“ - 1917 г.

„Дух Свети ще ви научи на всичко“. Под думите „Дух Свети“ разбираме всички светли, възвишени духове, които съставят едно цяло с Христос. В този смисъл, Христос е колективно Същество. (стр. 59)

Христос слезе на земята да научи хората, как да живеят и да работят правилно. Той внася светли мисли в човешкия ум, благородни и възвишени чувства и желания в сърцето му и така повдига духа му, прави го силен, бодър. Мнозина очакват Христос да слезе от облаците, но вместо да видят това, главите им се пълнят с мъгли. Христос хлопа на вратата на нашето сърце, а вие гледате нагоре някъде и се чудите, къде ли се тропа.

Не гледайте нагоре. Той няма да дойде оттам, но гледайте към вратата на сърцето си, където се хлопа. Там е Христос. Отворете вратата си и Го поканете вътре. (стр. 83)

Христос слиза отгоре. Това с велика истина, която всички ще проверите. Всички управляващи, всички проповедници и учители, майки и бащи ще Го видят и ще Го признаят за свой Бог. Желая ви, всички да бъдете радостни и спокойни. Доброто идва вече в света. Христос слиза отгоре! Всички ще видят това. Някои ще бъдат в Христос, а у някои Той ще бъде. (стр. 87)

Молете Бога да ви помогне, да развивате правилно ума, сърцето и волята си, да се облечете в Христос, както е казано в Писанието. С други думи казано: Приемете Христос в сърцето си, като ваш Приятел и в ума си, като ваш Учител, да ви обхване външно и вътрешно, а не само да се облечете в Него, като в дреха.

Някои търсят Христос по външен път, само в един човек. Така те няма да Го намерят. Христос се открива на онзи, които искрено Го търси. Как се открива? - По вътрешен път и не само чрез един човек, а чрез много хора. Той се проявява като светлина. Христос е и в едното, и в многото. (стр. 86)

В прав смисъл на думата „обличане в ново“, човек не може да се облече в ново, докато не влезе Христос в него. В същност, Христос, новото, Божественото Начало в човека се облича в ново, а не самият човек, облечен в плът. Плътта е старата дреха, духът - новата. Плътта приготвя новата дреха, но не може да я облече, докато не дойде в нея Духът, Божественото Начало - Христос. (стр. 98)

Днес Христос идва пак на земята, носи същата семка в ръката, но на никого няма да я даде. Той сам ще я посее в човешките градини, да даде сочни, вкусни плодове. (стр. 103)

Христос представлява разумния Принцип, Който превръща злото в добро; учениците Му представляват хората, а майката Христова - съединителната връзка между духовния и физическия свят. (стр. 115)

Висшето, т. е. Божественото в човека, това е Христос, Когото всеки момент разпъваме. Докато Христос е у вас, превръщайте черното в бяло, злото в добро, загубата в печалба. (стр. 119)

Не можете да разберете Христа, ако не изучавате природата. (стр. 127)

Който приеме Христос в себе си, ще стане велик човек. (стр. 133)

Всъщност, какво представлява Христос? Той представлява Висшето, Божественото Начало в човека. (стр. 136)

Било е време, когато всички хора, всеки на своето време, са дали обещание на Христос, да следват Неговия път. Ще попитате, как е възможно да сте давали обещания на Христос, когато не сте Го виждали. Наистина, ако днес някой се осмели да каже, че е говорил с Христос и Му е дал някакво обещание, ще го вземат за ненормален. От толкова години вече ние чакаме Христос, а той говорил с Него! (стр. 142)

Когато Христос отправи погледа си към някого, той ще съзнае грешката си и ще се разкае. (стр. 146)

„Чуха, че идва Исус в Йерусалим“. Думата „Исус“ не означава обикновен човек, който се е родил само да яде, да пие. да се облича, да се забавлява. Обикновеният човек е кукла в живота, а Исус е човек с велико предназначение. Исус подразбира принцип, който носи в себе си условия да спасява, да освобождава, да оплодява нещата и да възкресява мъртвите. Следователно, за да мине през тези процеси, човешката душа очаква слизането на този принцип, на този Исус, на Този Христос. Исус е великият принцип, върху който трябва да съградите своя живот. (стр. 180)

Приложете за една седмица мисълта, че идва доброто в света. Идва Христос, Когото трябва да посрещнете. (стр. 194)

Когато Христос се яви пред човечеството, което днес воюва, всички демони ще излязат от хората и ще влязат в утробата на свинете. (стр. 244)

Преди две хиляди години дойде Христос на земята и вие Го разпнахте. И до днес още продължавате да Го разпъвате на кръста, да роптаете против Бога.

Що се отнася до последователи, ето, Христос има 500 милиона последователи, които са разделени според своето верую. Те и до днес още спорят. Син Божи ли е Христос, или не е; не знаят, какво място да Му определят. Христос е сит от такива последователи.

Казвам: Христос е Син Божи: Негов Баща е Бог; Неговата майка е Господ; Неговата сестра и брат е Дух Свети. Той слиза на Земята да утеши всички страдащи, като им казва: Не се страхувайте, аз ще ви помогна. (стр. 250)

„Виделината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе“. Виделината е Христос, проявен в света. Щом се проявява Христос, всички трябва да Го познават. Той е говорил на всички. Няма човек, който да е лишен от тази опитност. (стр. 252)

От две хиляди години насам хората четат тази книга (Евангелието - б. м.), но очакват да слезе Христос от небето, придружен от ангели и Той да им нареди работите. Ще дойде Христос, но чрез вашите умове и сърца. Това е Христос, това са ангелите. (стр. 284)

Когато дойде Христос между хората, Той ще разкрие живота, Той ще оживи и одухотвори цялата природа, която ще оживее и ще ни проговори. Ние ще възкръснем и тя ще възкръсне заедно с нас. Тогава и животните, и растенията ще проговорят. (стр. 286)

Духът се изявява чрез Христа, а Христос представлява цялото човечество. Той с едновременно индивидуално и колективно същество. (стр. 291)

„Дух Господен е над мене“. Така казва Христос. - Къде е Христос? - Навсякъде. - Да знаем, къде е, пеш ще тръгнем да Го намерим. - И да Го видите, няма да Го познаете. Преди две хиляди години Христос е бил на земята, между евреите, но и те не са Го познали. Той е обиколил всички държави, бил е между всички нации, но и до днес още не са Го познали. Където е ходил, навсякъде е бил гонен. Наричали Го еретик, смахнат, луд, неуравновесен, човек с опасни идеи и т. н. Евреите даже Го разпнаха. Как постъпват с Христос съвременните народи? - Те Му създадоха големи неприятности, избиха част от Неговите последователи. Къде е днес Христос? - Днес Той се проявява чрез Своите идеи. Идеите за братство, равенство и свобода са все Христови идеи. (стр. 300-301)

Когато Христос дойде на земята. Той ще призове всички живи същества към повдигане. (стр. 301)

Христос кани днес всички хора на голяма вечеря. Това е новият живот, за който сте призвани. (стр. 335)

Великите хора са душата на народите. Един ден всички народи ще възкръснат, а с тях заедно и цялата бяла раса. Тогава ще дойде Христос. Следователно, слизането на Христос на земята, ще се ознаменува с придобиване свобода на народите. (стр. 336)

Желая всички да се запознаете лично с Христос. Как ще дойде Христос на земята, къде ще Го срещнете, не е важно. Мислете, както искате. Очаквайте Го, както разбирате. Ако сте православен, ще Го очаквате да слезе от небето, придружен с ангели, които ще затръбят на цял свят, че Христос идва. Ако сте теософ, ще чакате да се роди някъде Христос и да расте, да се развива, докато тръгне между народите да проповядва. Ако сте окултист, ще вярвате, че Христос ще се явява тук и там, между всички народи. Явяването Му ще се познава по големите пертурбации, които ще стават в целия свят. Христос хлопа на всяка врата и кани хората на голяма вечеря. - На чия врата се хлопа? - На вратата на онзи, който има воля и готовност да приеме поканата. (стр. 338)

Където е Бог. там е и Христос. (стр. 384)

От две хиляди години Христос очаква хората да се обърнат към Бога, да станат по-добри и безкористни, да хвърлят оглавниците си. Не стане ли това, Той няма да дойде между тях. Идването на Христос на земята ще се отрази така, както се отразява изгряващото Слънце върху живота, а именно: цветята се развеселяват, птичките запяват, животните се размърдват, а хората се обновяват и започват да пеят, да се веселят, да се обличат в нови премени. Не е далеч времето, когато Христос ще дойде на земята. Призовавам всички да се готвят за това велико посрещане. (стр. 411 -412)

Ако българите, както и всички останали народи, се държат за Христос, велико бъдеще ги очаква. (стр. 414)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...