Jump to content

Пета година (1935 - 1936) „Трите родословия“


Recommended Posts

Пета година (1935 - 1936)

„Трите родословия“

Христос дойде на земята в човешки образ, но Той имаше богат вътрешен живот. Той разполагаше с големи знания и възможности. Той познаваше великите Божии закони, но трябваше да пострада от човеците. Христос приложи закона на себеотричането, който проповядваше и на учениците си. (стр. 18)

Христос казва за себе си: „Син Человечески не дойде да Му служат, но да служи на другите. Аз дойдох да им дам живот и то изобилно“. Така трябва да разбирате Христос и да Го търсите в себе си, а не вън от себе си. Когато в ума ви влезе една светла мисъл и в сърцето ви - възвишено чувство, които ви причиняват радост, ще знаете, че Христос ви е посетил. Следователно, търсете Христос в светлите мисли, в светлите чувства и постъпки, а не отвън. (стр. 21)

Като дойде Христос, Той ще оправи всички объркани работи. Всеки ден Христос оправя обърканите ви работи, но вие пак ги разваляте. Колко пъти вие сте разваляли онова, което Бог е създал! Колко пъти сте били щастливи и сте губили щастието си! Колко пъти ви е посещавал Христос, но след известно време започвате да се съмнявате, Христос ли беше, или се лъжете. Ако искате да знаете, дали Христос ви е посетил, последвайте Го и започнете да работите с Него. Обикновено Христос посещава трудещите, страдащите, бедните, болните, изоставените. Изобщо, Христовият крак стъпва там, където човешки крак не може да стъпи. Както Слънцето изгрява и залязва, осветява цялата земя и не иска да знае, признават ли го хората, или не, така и Христос не иска да знае, признават ли Го, или не. Ако е слънце, слънце е; ако не Го виждат, не е слънце. - Какво е Христос? - Най-великата проява на Бога. - Как ще познаем Христос? - Като познаете Бога. Който познава Бога, познава и Христос. Христос е вътрешна, свещена идея, която се крие в дълбочината на човешката душа. (стр. 45)

За Божественото в човека дойде Христос, а не за човешкото. (стр. 46)

Питам: Какво ще бъде отношението на сегашните хора, ако днес дойде Христос на земята? Според мене и те ще спорят с Христа. (стр. 67)

Христос дойде на земята, обвит в мантия на страданието, затова малцина Го познаха. Хората не можеха да си обяснят, как е възможно, Христос, Син Божи, да бъде изложен на такива страдания и поругания. Наистина, няма човек в света, в миналото и днес, който да е страдал като Христос. Обаче, Неговите страдания се възнаградиха. Няма човек в света, чиито идеи, в продължение само на две хиляди години да имат толкова последователи, както на Христос. Много последователи има Христос, но всички още не са истински християни. Те живеят още със старите си разбирания. (стр. 125)

Христос умря на кръста геройски. Много от римските войници, които видяха геройството на Христос, се разкаяха и повярваха в Него. (стр. 130)

Христос мина първо от живота към смъртта, а след това - от смъртта към живота, т. е. към възкресението. (стр. 299)

Христос дойде на земята да заличи миналото на хората и да отвори път към новото, към любовта. (стр. 311)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...