Jump to content

Шеста година (1937), том II „Старото отмина“


Recommended Posts

Шеста година (1937), том II

„Старото отмина“

Сега вие очаквате Христа да дойде между вас. - Аз не вярвам Христос да дойде втори път на земята. Той ще дойде между вас, но по вътрешен начин, като светла мисъл, като възвишено и благородно чувство. Вие очаквате Христос по физичен начин, както очаквате изгряването на слънцето. (стр. 20)

Христос е външно условие за душата, която трябва да се развива. (стр. 135)

И тъй, за да получите светлина, свържете се с Бога. За да получите топлина, свържете се с Христос. Той дойде да спаси човечеството. Значи, спасението на хората идва от топлината. Казано с в Писанието: „Духът на Истината, т. е. на светлината, ще ви освободи. Той ще ви научи, какво да правите“. Две неща са нужни на човека: светлина, която ще го свърже с Бога и топлина, която ще го свърже с Христос. Свободен човек е оня, който е свързан с Бога и с Христос, т. е. има светлина и топлина в себе си. (стр. 165)

Колкото по-добре познавате Христос, толкова повече ще се осмисли вашият живот. Не е въпрос да се запознаете само с Христос, но с всички същества, свързани с Него. Още 144 хиляди души са свързани с Христос. Те са завършили своето развитие на земята. В тоя смисъл, Христос е колективно същество. (стр. 166)

И Христос дойде на земята да опита страданието, че като се върне на небето, да разказва за него, като за нещо ново, непознато на небесните жители. В Христовите страдания се крие спасението на човечеството. Който живее на земята и бяга от страданията, той не може да се спаси. (стр. 189)

Като четете 19 глава от Йоан, виждате, през какви страдания е минал Христос. Някои съжаляват Христос, че е минал през толкова големи страдания. Няма защо да съжаляват. Аз си казвам: Бих съжалявал, ако не изпълнявам учението на Христос. (стр. 200)

Христос казва: „Аз живея в Отца и Отец живее в мене“. Питам: Христос живее ли във вас и вие живеете ли в Христос?

Желая на всички, Христос да живее във вас и вие да живеете в Христос. (стр. 205)

Защо трябваше Христос да пострада? - За да роди нещо. Той първо роди, а после напусна земята. Това, което роди. Той остави на земята. Значи, Христос остави детето си на земята. - Кос е Неговото дете? - Божието Слово. Той го остави на земята в полза на цялото човечество. Христос роди на кръста и там умря. (стр. 210)

Христос роди и внесе в човечеството нещо ново. Той зачена грешното човечество в себе си и като го роди, предаде му нещо ново. Затова се казва, че Христос понесе страданията и греховете на хората, за да ги очисти от тях. Христос доброволно пое кръста на страданието и роди детето на новото човечество. Ако не искаше да страда, щеше да пометне. (стр. 211)

Щом Христос с възкръснал и аз трябва да възкръсна. Ако Христос не е възкръснал и аз не мога да възкръсна. (218)

Като въздигате Христос, вие въздигате и себе си. Христос даде пример на човечеството. Той въздигна образа на своя Баща. Той каза: „Не дойдох да изпълня своята воля, но волята на Отца, Който ме е проводил“. Той имаше предвид само служенето. Христос дойде на земята да служи на Бога, да прояви Неговата Любов. (стр. 224)

Казвам: Ако Христос не беше дошъл на земята и не беше проповядвал в Галилея, нямаше да имаме културата, за която днес се говори. (стр. 246)

В живота няма щастие. Хората страдат не от това, че вървят в Христовия път, но защото не вървят в тоя път. (стр. 259)

Ето, две хиляди години изминаха след Христос, но хората още не Го познават. Въпреки това, Христос със своето войнство - възвишени и напреднали души и до днес продължава да помага на човечеството. Той е в постоянна борба с противоположната ложа, която иска да унищожи света. (стр. 264)

Днес никой не пита, защо Христовите ученици престъпват преданието на старите? Защо никой не мие ръцете си, когато яде хляб? Тоя въпрос сега не е кардинален, но във времето на Христос беше кардинален. Ако Христос дойде втори път на земята, няма да Му задават такъв въпрос. (стр. 266)

Докато беше на небето, Христос разполагаше с голямо богатство - натоварен беше. Щом слезе на земята, Той се разтовари и раздаде богатството си на хората. Христос беше богат с любов, а хората - с омраза. Казва се, че Христос понесе греховете на човечеството. Това значи: Той купи стоката на хората, т. е. техните грехове. - С какво ги купи? - С капитала, който носеше от небето. (стр. 313-314)

Христос дойде на земята да постави всички хора на един уровен, да ги направи Синове Божии. (стр. 317)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...