Jump to content

Съборни беседи (непечатани) 1912 г.


Recommended Posts

Съборни беседи (непечатани) 1912 г.

Аз искам да образуваме силна вълна от 7-те цвята, защото Христос е близо на физическото поле и Той присъствува тази година.

При тази наша среща присъствуват и Христос и Мойсей, затова придържайте се към закона на Любовта, защото, който не иска да прости на хората, тогава се повдига вече Мойсей и настава кармическия закон. Исус Христос, обаче, употребява нашите грехове като тор, върху който работи много усърдно, защото Той е Дух много енергичен и е един много голям работник. Всички, които идват при Него, учи ги, как да работят, като им предава уроците, които постоянно учат. (стр. 3)

Няма за какво да се боим. Ние трябва да помогнем на този народ. И тази година ще работим само за веригата. Който няма здраве, ще му дадем здраве; комуто липсва мъдрост, ще му дадем мъдрост; а който няма пари, пари ще му дадем. Ще дадем даже й живот, комуто усеща нужда от него. Като е тъй, бъдете радостни и весели, защото Христос присъствува и Той е, Който разпръсва облаците. Спре се и казва: „Ако ме слушате, ще ви бъде простено“. Той никога не е присъствувал така, както тая година присъства. Защото какви ли не мъчнотии ми се създадоха преди събора, когато особено се даваха стиховете от Господнята книга, които със своите вибрации образуват лъчите, потребни за всички. Духовете се опитаха дори да се докоснат до здравето ми. Само една сестра, която е между нас сега, знае всичките тия перипетии, но Господ е. Който всичко преодоля. Пък и всички вие знаете, Христос тази година е с нас. Той казва, че идва сега да сложи ред и порядък. Свободни са всички навън да опитат кармическия закон, но за вас аз искам да бъдете и да живеете под Христовия закон. Примирете се едни други и да не остане никаква омраза между вас - простете се заради Господа, защото Христос е, Който действа и ще Го опитате. (стр. 4)

Тъмночервената краска рисува активността. В духовния живот винаги трябва да засаждаме по нещо. тогава ще получаваме. Всеки ден да използваме случаите, защото много пъти Божествените черти се реализират и Христос идва да ни посочи тоя прост начин на приложение за наше улеснение. Той дойде в света да донесе нова светлина, да озари умовете на хората, които все Нему дължат за всевъзможната просвета и култура. (стр. 6)

А ние няма защо да се боим от Христос, защото Той е нашият приятел. (стр. 7)

Щом Христос е с нас, не бива да ни е страх и ако не стане Той основен той, други неща ще Го заместят. (стр. 8)

Един ден нашето съзнание и подсъзнание ще се слее в свръхсъзнанието и тогава ще станем едно - тялото, сърцето, умът ще се слеят с Христос, ще се слеем с Бога и ще образуваме хармония в Него, защото Бог е жив в нас и ние ще живеем в Него. Само по тоя начин ние можем да примирим нещата в света. (стр. 14)

Христос е казал на Своите ученици да не търсят слава от человеците, а от Бога, а знаем, че Христос е дошъл да ни каже истинския смисъл на живота, как, именно, трябва да живеем и затова ние трябва да приложим Христовото учение по един нагледен начин. (стр. 15)

Аз искам да изпъкне във вас Христос и Той да се възцари във вас. Тогава ще изчезне антагонизмът между вас и мене, защото сега, както е положението, аз се стремя в една посока, а вие се стремите в друга посока, а докато не сме аз и вие в една посока, никога не можем да се разберем и вие никога не можете да приемете доказателствата, които искате. (стр. 19)

Например, сега, ей сега, Христос е между вас и за мене това е факт - по-скоро бих се усъмнил в моето физическо съществуване, отколкото, че Той ей сега присъствува. При все това, ето вие не можете да Го видите, защото не сте готови - не сте нагласени. А аз искам да се нагласите и да Го видите, та да бъдете всички Негови ученици. Той ще бъде с вас и ще ви помага през годината. (стр. 22)

Христос е пред нас и между нас, та искам да си отворите сърцата пред Него. (стр. 24)

Никакви съзнателни грехове не правете и те дълбоко да изчезнат от вас. Това е желанието на Христос, Който иска да ви помогне през тази година и ако Го слушате, Той ще ви изведе, защото няма човешка душа, на която да не е помогнал. Той помага на другите, ще помогне и на вас. Затова вървете подир Него и ще осъществите вашите желания. Само че вие спрямо Него трябва да бъдете верни, да бъдете изключително под Негово ръководство. (стр. 33)

Най-напред Христос дойде тук да помогне на тези ангели, които се оплетоха гука. (стр. 34)

Имайте и съхранявайте онова истинско знание и разбиране, че Христос, Който ви е водил в миналото, ръководи ви и сега. (стр. 35)

И Христос идва сега, за да примири човечеството с Бялото Братство - Братството на светлината. (стр. 38)

Главата на Бялото Братство е Христос, а на черното - Сатана, Велзевул. Христос е име колективно и представлява множества, които християните изчисляват „тисящи над тисящи“ и „тми над тми“, което означава сто милиона, а стоте е число на ангелите и представлява съвършенството. Един милион от тия сто милиона, които са с Христос, са въплотени в человеческа форма. (стр. 40)

И като свършим нашето развитие на земята, тогава ще се радваме с Христа. (стр. 42)

Отец ни даде да възприемем истината чрез Христа и като възприемем този закон, ние никога няма да допуснем съмнението, което много лесно можем да предадем на някой наш брат и да го спънем. Казва се: „Отхождам, за да ви приготвя място и когато се върна, ще ви взема пак“. Значи, Христос ни изважда от подсъзнанието в съзнанието, от обикновеното съзнание в истинското съзнание. На вас тука ви трябва това, което трябва и на учениците, именно, да знаете, къде е отишъл Христос, също както искаше Тома, който беше положителен. (стр. 44)

Мъчнотиите са, които безпогрешно посочват изпълнителя на волята Божия. При мъчнотии често пъти вие усещате тази сила у вас, която ви крепи, а тя именно, е Христос. Това не е една хитра сплетня, а е Духът Христов. (стр. 45)

От външните форми не се лъжете. Гледайте вътрешното съдържание, а Христос е Който ще ви го даде, та затова е и казал, че тези стари форми трябва да се махнат. Пък и действително, сам Той казва, че не може да сложи старо вино в нови мехове. Не може да сложите вашите примки на дяволски столове. Кои са стари мехове? Това са всичките грешни хора и затова Христос казва: Не примирявайте Христос с дявола. Защото, ако пуснете двамата, те постоянно ще се препират. Но ако пуснете във вашето сърце само Христос, тогава Той ще урегулира всичко във вас и ще се благословите. Тогава, ако пуснете дявола, той ще ви вземе всичко и ще ви каже: Сбогом! Ако за нещо Христос не е дошъл, то е да не примирява себе си с дявола. И от това четем, че казва, какво нож е дошъл да сложи. Всички неща трябва да минат през Божествения огън, който като ни почисти и станем чисти и свети, ще си кажем: Ние се родихме, за да свидетелстваме за истината.

Следователно, тия, които възприемат Христос, могат да станат светли като Него, защото Христос и ние сме едно. Онзи, в когото Христос пребивава няма страх. (стр. 50)

Христос дойде да учи човеците да работят и да изплащат грешките си. (стр. 51)

Христос е изказал най-великите Слова, когато Го преследваха книжниците, фарисеите и садукеите. (стр. 53)

Ние не сме секта, а сме партия на доброто и няма нищо по-добро от тази идея. Затова, като се върнете по домовете си, нека дойде Христос между вас, да благослови вас, децата ви и всичките ваши домашни. (стр. 59)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...