Jump to content

Реалности и сенки - Общ окултен клас X година (1930- 1931), т. III.


Recommended Posts

Реалности и сенки –

Общ окултен клас X година (1930- 1931), т. III

И Христос донесе на света ново учение, но много от последователите Му го изопачиха. Ако Христос дойде днес на земята, ще се чуди на тълкуванията, правени върху учението му. Пък и образът на Христос, както Го рисуват, не е верен. Ще каже някой, че е видял Христос. - Как Го е видял: като дете, като юноша или като 33-годишен? Христос не стои на едно място. Той и днес живее и работи за човечеството и коренно се различава от онзи Христос, Който е живял преди две хиляди години. Тогава Христос дойде между хората, но те не Го познаха. Ако дойде днес, пак няма да Го познаят. (53)

Самоотричането, за което Христос говори, подразбира освобождаване на човека от неговите лични желания. Поддържайте в себе си само Божествени желания. Те имат отношение, както към вашата душа, така и към душите на вашите ближни. (стр. 54)

Христос казва: „Ако не ядете плътта ми и не пиете кръвта ми, нямате живот в себе си“. Значи, като яде плътта Христова и пие кръвта Му, човек се свързва с Христос, т. е. приема Го в себе си, както приема въздуха, водата и светлината. (стр. 67)

Христос, обаче, приложи Божия закон. Той се отнасяше с любов към хората, но те не Го разбраха, вследствие на което евреите Го разпнаха. Те решиха да Го погубят, но останаха излъгани - на третия ден Христос възкръсна. (стр. 83)

Христос казва: „Аз съм живия хляб, слязъл от небето. Който ме яде, има живот в себе си“. Това значи: Човек трябва да приеме Словото в себе си, както хляба, да стане част от него, да живее Христос в него и той в Христос. При това положение Господ може да се радва и весели в нас. (стр. 96)

Ето, целият християнски свят говори за Христа, но Христос не се ползва от това. И до днес още Той страда. И днес още хората Го разпъват. Високото положение не носи щастие. Един художник нарисувал Христос със затворени очи. Не, Христос е с отворени очи. Той поглежда света и му помага. (стр. 119)

Днес всички хора страдат, оплакват се от лишения, защото още носят в себе си образа на страдащия, разпнатия Христос. Свалете този образ от себе си и го заместете с нов. Време е вече хората да носят в ума и в сърцето си образа на новия Христос, Който превързва раните на страдащите, утешава наскърбените, повдига падналите, възкресява мъртвите. (стр. 120)

Христос дойде в света да постави мост между ада и рая. Той показа на човечеството пътя, по който може да излезе от мъчнотиите и страданията, от неблагоприятните условия и да влезе в радостта и веселието, при благоприятните условия на живота. (стр. 126)

Когато Христос се яви на учениците си и им посочи на брега жарава, на която се печаха риби, с това Той искаше да им каже, че докато мислите и чувствата на човека не се опекат на огъня, те нямат сила в себе си. (стр. 187)

Ако участвате в страданията на Христос, ще участвате и в Неговите радости и благословения. Христос пострада, за да възстанови хармонията в света, да примири хората с Бога. (стр. 199)

Христос прояви любовта си, като се пожертвува за човечеството. Той прие страданията, за да спаси хората. (стр. 202)

Мнозина мислят, че като дойде Христос втори път на земята, ще им даде диплом за завършен курс на житейската музикална школа. Диплом се дава на ония, които са положили изпита си. (стр. 214)

И Христос е прилагал пеенето като метод за тониране. Казано е в Евангелието, че на „тайната вечеря“ Христос и учениците Му изпели една песен, след което излезли вън. (стр. 219)

Има два закона, по които човек върви: законът на Христос - закона на любовта и старият закон. Христовият закон подмладява и възкресява човека, а старият закон прави човека още по-стар, отколкото е в действителност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...