Jump to content

Човекът


Recommended Posts

ЧОВЕКЪТ

Последната и най-съвършена форма в живота на Земята е човекът. ПОСОКА НА РАСТЕНЕ, 1938, с. 209.

Човек сам по себе си е един Божествен лъч. СИЛА И ЖИВОТ, серия III, 1920, с. 92.

Той представлява един малък свят, микрокосмос. ВЛИЯНИЕ НА СВЕТЛИНАТА И НА ТЪМНИНАТА, 1937, с. 44.

Като говорим за човека, разбираме същество, което още не е завършило своето развитие. Като човек той е завършил своето развитие, но не и като душа. ПЕТИМАТА БРАТЯ, 1949, с. 12.

Той е минал през много видоизменения, клетките му са претърпели много деления и най-после имаме окончателната форма, която пак продължава да се видоизменя. СИЛА И ЖИВОТ, серия III, 1920, с. 92.

Ако вие разгледате развитието на човека от първоначалния момент до последната му стадия като човек и проследите всичките 400 000 форми, през които е минал, няма да намерите никакъв признак от сегашната му човешка форма. Ако се спрете именно на първия момент от неговото развитие и го сравните с последната му форма, когато се е определил като човек, няма да намерите нищо, което да напомня сегашното му състояние. От тази първоначална форма, докато се дойде до сегашното развитие на човека, са се минали милиарди години, а този милиарден живот сега се е съкратил на девет месеца. За в бъдеще този деветмесечен период може да се съкрати в още по-малко време, може да дойде само до една минута. Значи за в бъдеще човек може да мине всичката своя еволюция не в девет месеца, а само в една минута. Тъй че цялото му развитие ще бъде с интензивност равна на една минута. Вие ще кажете: какъв ще бъде този живот в една минута? Тази минута е Божествена. Знаете ли от колко хиляди векове се състои такава една минута? В Божествения часовник хиляди наши години съставляват само една такава Божествена минута в живота. Интензивна е тя! ТРЕТИ МЛАДЕЖКИ СЪБОР, 1940, с. 14.

В човека има четири неща, които според мене са неизменни и които всъщност съставят човека. Те са човешкият дух, човешката душа, човешкият ум и човешкото сърце. Те са постоянни неща, с които човек и на Земята, и на Небето, в онзи свят като съществува и като не съществува – все с него вървят заедно. Това са Божествените качества, които отличават човека. ПОСТИЖИМОТО, 1999, с. 88.

Който мисли, той е човек; който не мисли, не е човек. НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА, 1933, с. 61.

И тъй, помнете новото определение за човека. Човекът е същество, което управлява своите мисли, чувства и постъпки. ДЕЛАТА БОЖИИ, 1940, с. 323.

Човек се отличава от другите живи същества по своята права мисъл и разумност. ДЕЛАТА БОЖИИ, 1940, с. 290.

На какво отговаря семката в човека? На душата и духа. От тях излизат умът, сърцето и всички дарби и способности в човека. КРАСОТАТА НА ДУШАТА, 1948, с. 191.

Какъв е човек, всичко е написано на него. ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ, 1928, с. 64.

Изобщо човек се познава по формата на своето чело, на своите очи, уши, вежди, нос, уста. Всички тия удове у човека, както и цялото тяло, са подложени на постоянни промени. ЗАКОН ЗА ЕДИНСТВО И ОБЩНОСТ, 1928, с. 64.

Всеки човек е художник за себе си. ДЕЛАТА БОЖИИ, 1940, с. 198.

Веднъж дошъл на Земята, човек има известна мисия, която трябва да изпълни. За да изпълни мисията си, даден му е известен капитал, който трябва да вложи в работа, да придаде нещо към него… Всеки човек трябва да има желание да се прояви в известно направление… За да се прояви в какво и да е направление, човек трябва непременно да работи и прилага. ПОСОКА НА РАСТЕНЕ, 1938, с. 37.

Ценното за всеки човек се заключава в това, че той представя една важна единица, поставена на специален пост и на специална служба. Ако всеки изпълнява своята работа, той е постигнал нещо в живота си. ЛЪЧИ НА ЖИВОТА, 1937, с. 313.

Мястото на човека се определя от неговия дух и от неговата душа, от неговия ум и неговото сърце. От тия неща се определя неговата служба и предназначение в света. ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА, 1939, с. 363.

Целта на живота е да реализира човек нещо безсмъртно на Земята, което да остане за вечността. НЕРАЗРЕШЕНОТО, 1933, с. 225.

Казано е, че човек е създаден по образ и подобие Божие. Това се отнася само за онзи, който съзнава и зачита както своето право, така и правото на всички същества. Обаче, в който момент наруши правото на другите същества, той се отклонява вече от истинския образ и живее по свой план и свои разбирания. От хиляди години насам човек се е отклонил от този образ, оцапал го е, поради което не познава нито себе си, нито ближния си, нито Бога. Днес той иде на Земята с определена задача, да изчисти този образ и така да се яви при своя Създател. ДЕЛАТА БОЖИИ, 1940, с. 263.

Два важни момента има в живота на човека. Единият момент е, когато човек се ражда, т.е. когато иде на Земята; вторият момент е, когато човек умира, т.е. когато напуща Земята и заминава за другия свят. Първият момент представлява процес на растене, на придобиване; вторият момент е процес на раздаване. КОЗАТИВНИ СИЛИ, 1930, с. 163.

Всички добри хора са светещи, а всички лоши хора, изгубили смисъла на живота си, са тъмни. ЧИСТ И СВЕТЪЛ, 1936, с. 5.

Всеки човек има една велика мисия. Може да не я знаете. СИЛА И ЖИВОТ, серия V, 1922, с. 469.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...