Jump to content

Любовта и душата


Recommended Posts

ЛЮБОВТА И ДУШАТА

Любовта е една сила, която слиза от Бога и която е чиста. И ако истинската любов проникне в човешката душа, тогава тя очиства човека. СИЛАТА НА МИСЪЛТА, 1998, с. 83.

Човешката душа е безплодна, когато не е изпълнена с Божията Любов… Докато не дойде Любовта и докато не дойде Духът да се всели, не може да има постижения. Трябва да станат тия посещения, за да се преобрази светът. Посещението на Духа – това е реализирането на онова, което Любовта носи. ДВЕТЕ БОЖЕСТВЕНИ ПОСЕЩЕНИЯ, 1999, с. 5, 7.

Никой не може да нападне, да изкуси, да направи зло на онзи, в душата на когото има любов. Който има любов, той е абсолютно неуязвим. И животните даже познават любовта. Те изпитват пред нея свещен трепет, който ги кара да отстъпват. ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА, 1933, с. 213.

Според новото учение да обичаш някого, значи да намериш в него онова добро, което е скрито от очите на всички околни. Намериш ли това съществено добро в него, да се зарадваш и да благодариш на Бога, че ти е дал възможност чрез Любовта да го намериш. Вие търсите доброто отвън. Не, тъй както днес човек се проявява, доброто му не може да се види отвън. То е дълбоко затрупано в материалния свят. Дълбоко трябва да се засегне човек, за да видите, че в неговата душа се крият хубави, красиви зародиши. Те чакат само благоприятни моменти за своето развитие и проявление. И тогава аз казвам: да проявиш обичта си към някого, това значи да направиш такова нещо за него, което дълбоко да засегне душата му. Само тази обич е в състояние да повдигне човека. Да намериш в човека една добродетел, дълбоко скрита в неговата душа, и да съдействаш за нейното развитие, това значи обич, любов към този човек. СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА, 1930, с. 44.

Силата на човешката душа седи във възприемане на Любовта. Когато човек възприеме правилно Любовта, в душата му настава мир, радост и веселие и всички противоречия в живота му изчезват. ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА, 1939, с. 356.

Любовта е богатството, към което се стреми човешката душа. ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА, 1942, с. 44.

Влезе ли в пътя на любовта, душата се радва на богати условия и възможности. Любовта е път на вечно обновяване и подмладяване, път на вечно повдигане. ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА, 1942, с. 42.

Как ще проявите любовта си към бедния? Като го нахраните. Към невежия? Като го учите. Към болния? Като му помогнете да оздравее. Как ще проявят любовта си две възвишени същества едно към друго? Те нямат нуждите на гладния, на невежия, на болния. Както се преливат водите една в друга, така се преливат душите на възвишените същества, които се любят. Водата от реките отива в моретата и океаните; част от океанската и морската вода се изпарява, отива във въздушното пространство, отдето пак слиза на земята като вода и отново се връща в океаните. Както между водите става едно кръгообращение, така и между душите на възвишените същества става едно кръговратно преливане. ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА, 1942, с. 53.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...