Jump to content

Има ли друг свят?

Recommended Posts

ИМА ЛИ ДРУГ СВЯТ?

Ние сме дошли до една епоха в живота, когато търсим същественото. Кое е същественото в живота? Днес живееш, утре умираш, изчезваш. Съществено ли е това? Да мислиш, че със смъртта изчезва и духът на човека, ти се самоизлъгваш. Значи същественото не умира. Двама студенти в Кеймбриджкия университет в Англия си дали обещание, че който по-рано умре, да даде някакво съобщение от онзи свят, за да разбере другият дали има задгробен живот, или не. За тази цел те написали едно мото на един лист, затворили го в един плик и го оставили настрана. И двамата знаели мотото. Не след много години единият от тях умира по-рано. Другият, който останал жив, тръгнал да търси начин да влезе в съобщение със заминалия си другар. Къде не ходил той. При врачки, при адепти, при ясновидци, но все не могъл да се убеди дали съществува друг свят. Каквото му казвали, той все се съмнявал в задгробния живот. Той се съмнявал, че приятелят му е жив. Най-после той се убедил по някакъв начин. Той направил следния опит: взел една плоча, завил я с платно отгоре, турил един молив и оставил плочата на едно скрито място, което само той знаел. След това той се обърнал мислено към приятеля си със следната молба: „Моля ти се, съобщи ми по някакъв начин дали си жив, дали има задгробен живот, искам да се уверя в това.“ Един ден той отива на мястото, където е била плочата, и какво вижда? На плочата било написано с познат на него почерк, първо: мотото, което било написано в плика преди смъртта на студента и второ: „Тук съм вече от две години. Едва сега започва да се зазорява в моя живот. Още не съм видял никаква работа.“ ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА, 2003, с. 126.