Jump to content

Духовният свят


Recommended Posts

ДУХОВНИЯТ СВЯТ

Мине ли благополучно през тъмната зона, душата влиза в духовния свят. ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ, 1938, с. 36.

Трябва да излезем от физическия свят и да отидем в духовния, в който има много повече условия за развитието ни. СИЛА И ЖИВОТ, т. 2, 2006, с. 48.

Никой не може да влезе в духовния свят, докато не издържи успешно своя изпит. Духовният свят е съвършен. Следователно ще издържите изпита си на Земята и след това ще влезете в духовния свят. НОВИЯТ ЧОВЕК, 1947, с. 138.

Като отидат в онзи свят, ще дишат етер, по-рядка материя от въздуха. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 399.

Къде е мястото на духовния свят? Навсякъде. Този свят не се определя от мястото си, но по разумността на съществата. ЗАКОНИ НА ДОБРОТО, 1940, с. 323.

Какво всъщност представлява духовният свят, или както го наричат, онзи свят? Онзи свят е място на възвишен живот. Да мислим добро на ближния си, да се обичаме, да правим добро, това е онзи свят. Който не е готов за доброто и за възвишеното, той не е проявен още за онзи свят. Следователно искате ли да живеете добре на Земята, започнете първо от онзи свят. Щом се проявите за онзи свят, вие ще живеете добре и на този свят. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 518.

Ти можеш да влезеш в оня свят и да не виждаш нищо, ти ще гледаш онзи свят като пустиня. Зависи от състоянието на човека. Но онзи, на когото умът е приготвен, той ще разбира. Апостол Павел казва: „Око не е видяло и ухо не е чуло онова, което Бог е приготвил за ония, които Го любят.“ Следователно той е свят на любовта. Ако имате закона на любовта, ако тя царува, щом влезете в оня свят, ще видите колко той е красив. Сега оня свят не ни интересува. Защо? Една гъсеница не я интересуват цветята, понеже няма хобот, но пеперудата се интересува от цветята. Ако гъсеница влезе преждевременно в този свят на цветята, страшно ще бъде. Затуй сега човек не трябва да умира. Ти като гъсеница ще живееш години. Колко години се изискват, за да станеш пеперуда? То е една метаморфоза. Ти ще преминеш от един свят в друг, за да си починеш. Ти минаваш през всички скърби, тревоги, за да починеш. Ти ще влезеш в един свят, дето всичко е наредено, всичко ще имаш. Тогава не си ли струва да идем в оня свят? Всичко ще имаш, каквото поискаш. Казвате, че в оня свят не ядат, както ние ядем. Пеперудата не яде като гъсеницата, но и тя яде. Ония хора там си имат език, граматика. Апостол Павел казва, че този език на ангелите, той е толкова красив, че се слуша като кимвали. Те имат отличен нежен език, една дума като каже ангелът, ще ти трепне сърцето. Един ангел ако ти каже, че те обича, ще ти трепне сърцето. На Земята и десет пъти да ти кажат, сърцето няма да ти трепне. Там и фамилии има, но в оня свят ревност няма. В онзи свят може да обичаш, когото искаш, никой няма право да те пита. В онзи свят блуд няма; в онзи свят разврат няма, в онзи свят лъжа няма, в онзи свят кражба няма, в онзи свят убийство няма. Всичко друго има. Целувки – колкото искаш, прегръдки – колкото искаш, ядене – колкото искаш, спане – колкото искаш, богатство – колкото искаш. Но крадене няма. После и господари няма. Всеки си служи. Който иска да стане господар, пращат го тук, на Земята. Тогава от вас, който е кандидат за отличен слуга, той е кандидат за Небето; който мисли господар да стане, той тук ще живее. Ако искате дълго време да живеете на Земята, бъдете господари. ВИДЯХМЕ СЛАВАТА, 1999, с. 21.

Смъртта е раждане в духовния свят. Следователно там човек се нуждае от духовно тяло… Като е дошъл на Земята, човек трябва да живее естествено, да изработи своето духовно тяло… Това тяло е по-съвършено, по-гъвкаво, по-подвижно. То няма никакви излишъци, нищо чуждо в себе си. ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ, 1944, с. 88.

Някои от вас трябва да се заемат да изучават качествата на духовния живот. Той е разумен живот. ЧЕТВЪРТИ МЛАДЕЖКИ СЪБОР, 1926, с. 59.

Там няма болести, няма страдания. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 400.

Каквото развие на Земята, човек го занася в духовния свят като материал за обработване. Значи на Земята човек произвежда материалите, а в духовния свят ги обработва. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 518.

Разходите ни не трябва да бъдат излишни, понеже разходите ни на физическия свят са за сметка на духовния. Който живее разкошно на Земята, той е разточителен в духовния свят. Той разпилява своята духовна енергия. И тогава, като се върнеш в духовния свят, ти ще бъдеш беден човек. Защо? Защото си разпилял своите блага още на физическия свят. Ако прави известни спестявания, не да се въздържа, но да употребява само онова, което му е потребно, той ще се върне в пълния живот, дето има всички условия за развиване. ВАС ВИ НАРЕКОХ ПРИЯТЕЛИ, 1998, с. 174.

Защо трябва да живеем добре? И в оня свят трябва да имаш ценностите на добрия живот, които ще занесеш. В оня свят, като идеш, какво ще занесеш? В оня свят, като иде един обикновен човек, може да живее само 45 години. Толкоз пари има, като изяде парите, трябва да се върне. Там не обичат скитници да има. Трябва да знаеш да работиш. СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ, 1998, с. 302.

Духовният човек живее без никакви противоречия. ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ, 1944, с. 88.

Онзи свят е място на възвишен живот. Да мислим добро на ближния си, да се обичаме, да правим добро, това е онзи свят. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 518.

Щом се изменя и променя, то се губи. Например човек остарява – той се изменя. Трябва да влезем в категорията, дето не се изменя, но се променя, например посятото житно зърно. Мъртвите, които са изчезнали, като влезем в духовния свят, ще ги намерим. Всичко от този свят се изменя и променя; например един престъпник трябва да се промени и измени в своите схващания. Нашият, физическият свят е на измяна и промяна. Ангелският свят е на измяна без промяна. Божественият свят се нито изменя, нито променя. Той е основа. Върху него всичко се гради. КРОТКИТЕ, 1996, с. 16..

В духовния свят телата се движат с голяма бързина, вследствие на което, ако влезете в този свят, вие ще се намерите в голямо затруднение. Там не съществуват почти никакви посоки. Вие не знаете къде е изток, къде е запад, къде е север или юг. Щом влезете в духовния свят, първото нещо, което ще видите, е една светла топка, която се движи с вихрена бързина. От тази светла топка ще се поляризират две точки, две направления – нагоре и надолу. Щом видите тази светла топка, ще имате търпение да дочакате края, да видите какво ще стане с нея. Таз топка ще отива все по-нагоре и нагоре, ще се оформи като светъл образ, който ще ви се усмихне. Като види, че сте наскърбени, той ще ви каже: „Не се безпокойте, Бог е с вас.“ Той ще ви помогне и работата ви ще се нареди. Тази топка е различно голяма, най-много може да стигне големината на слънцето. Като видите тази светлина, вие ще се успокоите и ще се убедите в съществуването на великата разумност в света, която се грижи за всички същества. МАЛКИ И ГОЛЕМИ ПРИДОБИВКИ, 1936, с. 131.

Като влезете в духовния свят, ще видите, че там няма затвори, няма болници, няма гробища, няма престъпления, никакви обири не се вършат там. Всяка къща е отворена. Там нямат ключове като тук. Ако ти трябват пари, можеш да влезеш в коя и да е (…) и да вземеш колкото ти са нужни. Ако вземеш една монета повече, отколкото ти трябват, тази монета непременно ще излезе от джоба ти и ще се върне там, откъдето е взета. Ако отидеш в една библиотека и вземеш две книги, едната, която още не ти трябва, веднага ще излезе от ръцете ти и ще се върне назад. Ако отидеш в един магазин и си вземеш два чифта обуща, единият от тях ще падне от ръцете ти и ще се върне назад. Не е позволено да се вземат две неща. Всеки има право да вземе само по едно нещо от това, което му трябва. Ако се взема само по едно, това не се счита за престъпление. Обаче вземат ли се две неща, едното непременно се връща назад. Тъй щото в онзи свят няма възможност за кражби. Там не може да се краде. В онзи свят не можете да чуете повече от една обидна дума. Кажат ли две обидни думи, езикът на човека се свързва. После трябва да кажете една добра дума, за да се развърже езикът ви. Там всичко се допуща само по един път. Ако се опитате да кажете една обидна дума, езикът ви се връзва. Ако дадете ухо на една обидна дума, ухото ви оглушава. След това трябва да кажете една добра дума, за да се възстанови слухът ви. НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО, 1999, с. 357.

Между живите от този свят и живите от онзи свят няма разлика. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 219.

Съществата от духовния свят биват добри и лоши. Добрите същества правят добро на хората, а лошите им причиняват пакости. Добрите същества създадоха добрите мисли, чувства и постъпки; те създадоха добрите и полезни растения и животни, за да бъдат в услуга на човечеството. Лошите същества създадоха лошите мисли, чувства и постъпки. Те създадоха вредните растения и животни, да пакостят на хората. Това, което осакатява и изопачава човешкия ум, сърце и воля, е зло. ВЕЧНОТО БЛАГО, 1944, с. 228.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...