Jump to content

Божественият свят


Recommended Posts

БОЖЕСТВЕНИЯТ СВЯТ

Под „Царство Божие“ се разбират добрите условия, при които човек може да постигне всичко, каквото желае. Да влезеш в Царството Божие, това значи да си в реалността на живота, дето няма смърт, дето нещата са непреривни. ВЕЧНОТО БЛАГО, 1944, с. 165.

Вие не може да влезете от физическия свят направо в Божествения свят, първо ще минете през духовния… В Божествения живот, взет в своята целокупност, всеки човек има свое определено място и определено предназначение. ЧЕТВЪРТИ МЛАДЕЖКИ СЪБОР, 1926, с. 59.

Човек след заминаването си се издига от етерния свят до Божествения свят. Неговият живот след заминаването представлява подем, възлизане. Ето защо човек живо предчувства, че му предстои един велик път на възход, че има да расте, че го очаква нещо грандиозно. Но това съзнание трае малко време и скоро след това се връща в своето обикновено съзнание. Човек, колкото и да е грешен, все му се дава възможност да надникне във Великия живот на Божествения свят, макар и за няколко мига. И това му дава подтик – да живее за него на Земята – и то идеално и възвишено. Онзи, който е подготвен, пребивава съзнателно по-дълго време в Божествения свят. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 226.

Който живее в широкия свят, може да прави погрешки. Но ако се готви за Царството Божие, там не могат да го приемат. В Царството Божие приемат хора, които не грешат, които са се отказали вече от слабостите на обикновения човек. Някой критикува ближните си и се готви да влезе в Царството Божие. Това е невъзможно. Там критиката е абсолютно изключена. Той критикува своя ближен, но сам не знае как да постъпва. Ако го поставят на мястото на неговия ближен, и той ще направи същите погрешки, а някога и по-големи от него. ВЕЧНОТО БЛАГО, 1944, с. 6.

Постоянно чувате да се казва, че някой не живее добре, не мисли и не чувства право, не ходи ритмично. Така трябва да постъпва само онзи, който е изправил живота си. Но който се е изправил, той помага на хората и никого не съди… Разумният свят държи сметка за всяка неправилно изразходвана енергия. На всяка изразходвана енергия отговаря известна придобивка. Следователно човек има право да изразходва известно количество енергия, но срещу нея трябва да е спечелил или придобил нещо. ВЕЧНОТО БЛАГО, 1944, с. 5.

Като кажете, че можете да свършите работата си за един ден, това значи да живеете в Божествения свят. В човешкия свят обаче за свършване на една работа са нужни много години. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 203.

И тъй, дойдете ли до Божествения свят, вие трябва да работите. Ако не работите, ще фалирате. НОВИЯТ СВЕТИЛНИК, 1946, с. 287.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...