Jump to content

Прераждане


Recommended Posts

ПРЕРАЖДАНЕ

Прераждането е път към Бога и ако вие не свършите Волята Божия, то вие се просто израждате и следующия път ще се намерите в по-голяма мъчнотия. ХОДЕТЕ ВЪВ ВИДЕЛИНАТА, 1994, с. 48.

Как може човек да живее дълго време на Земята? Чрез преражданията. Много пъти човек се преражда, докато научи уроците на живота. Но и това не е лесно. За да се въплъти и да дойде на Земята, човек трябва да се конкурира с милиони души. Един от тях ще се прероди, но докато постигне това, той минава през големи страдания. БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ, 1940, с. 152.

След хиляда години ние сме пак на Земята, но по-съвършени. С един живот не можем да се проявим. ИСКАЙТЕ СИЛА, ИМАЙТЕ ВЯРА, 1994, с. 47.

Мислите ли, че за първи път идвате на Земята, че за първи път сега се раждате? Не, всички вие имате една дълга история и ако някой ви опише историята, ще ви се види много интересно това какви сте били в миналото и какви ще бъдете в бъдеще. Това е един велик процес, през който минавате. БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ, 1921, с. 32.

Човек се е прераждал хиляди и милиони пъти. Започнал своя живот от микроб, увеличавал се, преработвал се, за да се роди най-сетне като човек в пълния смисъл на думата. СИЛА И ЖИВОТ, серия III, 1920, с. 27.

Прераждането е закон за усъвършенстване на човешката душа. Човешкият организъм постоянно се изменя. Следователно той се облича във все по-нови и нови дрехи. Павел казва: „Има тяло естествено, има и тяло духовно.“ Напредналите ще изучават великата наука на живота, а ненапредналите ще се занимават с обикновени въпроси. Дойдете ли до някой маловажен въпрос, турете го настрана, не се занимавайте с него. Законът за прераждането не е догма, не е религиозен принцип. То е научен въпрос само за учените и разумни хора. Любовта обаче е религия за душата, необходима за всички хора. Тази религия е път към Бога. ПОУЧАВАШЕ ГИ, 1949, с. 61.

Сега според учението за прераждането вие чакате в някое друго прераждане да дойдете при по-благоприятни условия. Вие вярвате, че сегашният ви баща, който ви е родил, не е толкоз напреднал. Че ще дойдете от някой баща и майка по-напреднали. Сега от кого сте родени вие? Ако повярвате, че сте родени от Бога, тази вяра и любовта във вас, ето вашето богатство. Но докато мислите, че сте родени от този баща и от тази майка, и виждате, че баща ви и майка ви умират, вие сте на крива посока. Онзи, който ще ви учи, той не трябва да умира. Това е вътрешният учител. Като дойде този вътрешен учител, ти ще гориш, ти целият ден ще гориш, ще бъдеш една запалена свещ и като дойде учителят, ти не можеш да бъдеш сиромах, ти не можеш да бъдеш един просяк, един грешник. Учението, което трябва да учите, е учение на Любовта. НОВОТО РАЗБИРАНЕ НА ВРЪЗКАТА В ЖИВОТА, 2000, с. 279.

Питам: на какви начала почива животът? Отговорът на този въпрос се крие във всяко семенце. Не е достатъчно само да се създаде семето, но се изискват ред условия за неговото растене и развитие. Ако това е нужно за семето, толкова по-необходимо е за човека, който представлява разумен зародиш. Ако не се дадат на този зародиш съответните условия – светлина, топлина, влага, почва и нужните в нея елементи – неговото развитие ще се прекрати, ще се опорочи. В това отношение не е достатъчно човек да работи и да се развива само през един живот, но трябва да продължава своето развитие и през втори, трети и ред още животи. Умът на много съвременни хора е толкова плитък, че той не може да възприеме идеята за прераждането, т.е. за съществуването на човека в много предишни животи и казва: „Ние живеем на Земята само един път и след това умираме.“

Коя философия може да докаже, че човек в един живот може да добие всичко това, с което разполага днес? Човек разполага с ред дарби и способности, с ред положителни и отрицателни качества в своя характер, за които едва ли и най-гениалният философ би могъл да докаже, че те са резултат само на един живот. БОГ Е ДУХ, 1929, с. 3.

Човек, като излезе от своето тяло, отива в друго и т.н., додето най-после намери най-хубавото. Значи във всяко прераждане човек си прави по-хубаво тяло, по-добре организиран мозък, по-добра глава. Човек трябва да мине през всички народи, защото всеки народ носи известни качества, и който не мине през този народ, не може да ги придобие. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

Човек трябва постоянно да се ражда и преражда. Прераждането е закон за изучаване на вечната младост. ЛЪЧИ НА ЖИВОТА, 1937, с. 408.

Кажете ни защо човек трябва много пъти да се ражда и преражда. Защо е нужно много пъти да минава през една и съща опитност? Всяко раждане на Земята и заминаване за другия свят са различни при различните условия. Следователно в тях няма повтаряне на опитностите. Всичко се ръководи от една велика разумност, която се отличава с голямо разнообразие. Като знаете това, за всичко благодарете! Тайната на живота се крие в благодарността. ПЕТИМАТА БРАТЯ, 1949, с. 268.

Не само един път, но много пъти човек слиза на Земята, и при това в различни форми: ту като мъж, ту като жена. ДОБРИ НАВИЦИ, 1936, с. 42.

Който умира, той пак ще се роди. ВАС ВИ НАРЕКОХ ПРИЯТЕЛИ, 1998, с. 116.

Ти ще отидеш в онзи свят, ще те подмладят и ще те върнат назад. ПРИГОТОВЛЕНИЯТА НА СЪРЦЕТО, 1999, с. 8.

След като умрете – пак се прераждате, после пак умирате, втори път, трети път и прочее. СИЛАТА НА МИСЪЛТА, 1998, с. 104.

Има ли прераждане? Има прераждане, но то се осмисля само когато дойдеш при по-добри условия, между хора, с които се разбираш. Ако в тоя живот не изработиш по-добри условия за бъдещия, прераждането няма смисъл. При всяко прераждане условията трябва да се подобряват. ЗАКОНЪТ И ЛЮБОВТА, 1936, с. 27.

Колкото повече човек слиза на Земята, толкова повече условията му се подобряват. Той намира все по-добри майка и баща, братя и сестри, които му създават добри условия за растене и за развиване. ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА, 1938, с. 194.

Прераждането подразбира всеки процес на пресекването. Прераждането е закон на дисхармонията в света: да се преродиш, то значи да почнеш изново работата, която си напуснал. Улавят те, затварят те и като излежиш 10 години, останат ти 15, избягаш, връщат те и те турят още 10 години, стават пак 25 за излежаване. След 5 години пак избягаш. Хващат те наново, затварят те за трети път и ти налагат още по-голямо наказание. Туй е и прераждането – човек, който не иска да си излежи затвора. Или в друг смисъл – когато вие сте пратен на Земята и не искате да живеете, както Бог е определил, а искате по лесен начин да избягате, тогава ще ви хванат и ще ви турят в затвора и ако все бягате, няма да се свърши вашето бягане во веки веков. СИЛА И ЖИВОТ, серия II, 1927, с. 69.

Казвате: „Пак ще се преродим.“ Можете да се преродите след 5, 10, 20, 30 години. ПО ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, 1998, с. 93.

Обикновеният човек се преражда на всеки 45 години. ВЕЧНОТО БЛАГО, 1944, с. 314.

Старите хора след заминаването си се прераждат след около 45 години. По-рано този период е бил по-голям. Децата се прераждат скоро – след 1, 2, 5 години. Младите след заминаването си се връщат след 3, 5, 10 години. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

Господ изпраща смъртта и казва: „Повикайте това остаряло дете и го поставете върху диска на смъртта, за да се обнови и заживее друг живот.“ Тогава се завърта колелото на живота със 100 000 волта и не минават 50 или 100 години, и същият човек отново дохожда, но вече обновен, с нова енергия и ново име. Това е законът на прераждането – смяна на енергиите. Душата може да възприеме много хиляди форми. СИЛА И ЖИВОТ, серия III, 1920, с. 193.

Докато живееш в безлюбие, ще се раждаш и прераждаш. Щом дойде Любовта, прераждането престава. Тогава ще влезеш в закона на вселяването. ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЕКА, 1948, с. 246.

Дето е животът, там има вечно растене и развитие. Там няма старост. Превъплъщението на човека е нов живот, който му дава възможност да расте и да се справя с всички противоречия на Битието. Превъплъщението е закон не само за Земята, но за целия Космос. Изобщо духовете се превъплъщават. Това е необходимост за всички живи същества… Какво значи въплъщение? Това всеки ще научи, когато съзнанието му се пробуди. УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ, 1949, с. 182.

Като се говори за живота, мнозина мислят, че лесно се живее, лесно се придобиват блага и лесно се развиват таланти. За да придобие едно благо, човек трябва да работи дълго време. ЗАКОНИ НА ДОБРОТО, 1940, с. 144.

Под развитие подразбирам работа, която Бог ни е предал и която или трябва да я свършим, или да дадем мястото си на други да я свършат. СИЛА И ЖИВОТ, т. 2, 2006, с. 189.

В едно софийско семейство детенцето им умряло на 6 години; след няколко години им се ражда друго дете, което утешавало майка си: „Не плачи, мамо, защото онова дете съм аз!“ АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 213.

Един баща, когато обича един син повече, дава му всичко, защото в него ще се прероди; там е цялата погрешка. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

Помятането подразбира, че жената не иска да изпълни Волята Божия; това е грях. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

Ако детето не иска да слугува на майка си, Господ го взема. Ако майката не иска да слугува на детето си, Господ я взема. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

Когато мъжът стане много твърд, турят го на противоположния полюс, за да стане мек, и се ражда като жена. И обратното – когато жената стане много мека, ражда се като мъж, за да стане по-твърда. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 213.

Война е сега, тежки времена живеем. Ще останат много инвалиди, но Христос ще отвори очите на ослепелите, ще обърше сълзите на страдащите, ще възкреси мъртвите. Хората ще се върнат на Земята по три начина: едни ще се преродят, без да знаят, че са преродени; други ще знаят, че са преродени, а трети ще възкръснат. ДАЛИ МОЖЕ, 1942, с. 236.

Като поживеете няколко години тук, на Земята, ще отидете наново в пространството, дето ще прекарате също известно време, и пак ще дойдете тук, на Земята. СИЛА И ЖИВОТ, серия III, 1920, с. 91.

Прераждането е благодат – дават ти се нови форми и условия, за да прогресираш. АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША, т. 1, 1999, с. 212.

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...