Jump to content

Recommended Posts

КРАТКА БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Poznatiat_i_nepoznatiat_02.jpg?fbclid=Iw

На 29 юни 1864 г. (11 юли нов стил) в едно Варненско село се ражда Петър Константинов Дънов. Той е наследник на два възрожденски рода, живеещи с умовете и делата си за реализирането на физическата, църковната и образователната свобода на българите. Негов баща е свещеник Константин А. Дъновски (18 30 - 1918), а майка му - Добра (ок. 1840 - ок. 1883) е дъщеря на възрожденеца чорбаджи Атанас Георгиев (ок. 1805 - 1865).

Младият Петър Дънов учи в училището на родното си село, после във Варненската гимназия и продължава образованието си в богословския отдел на Американското Методистко Научно - богословско училище в Свищов (American Methodist Episcopal School of Theology and Sciense).

В периода 1888 - 1892 г. учи в Семинарията „Дрю” в град Медисън, щата Ню Джърси, която по това време е едно от най-елитните учебни заведения от този вид в света. От 1892 до 1894 г. завършва Теологическия (Богословския) факултет на Бостънския университет, и учи допълнително една година медицина. Съвременни биографи отбелязват факта, че 17 години от живота на младия Петър Дънов са посветени на светско образование, което е забележително много за онези времена.

През цялото време на следването си в Америка Петър Дънов не се разделя със своята цигулка и продължава да музицира. В американския печат от това време има кратки съобщения и отзиви за негови солови концертни изяви в методистки църкви през лятото и късната есен на 1891 година: Изпълнението на цигулка беше на много високо ниво и целият концерт имаше рядко въздействие върху всички присъстващи любители на хубавата и изискана музика.

В края на 1894 година, като възпитаник на Богословския факултет, преподобният Петър Дънов от Бостънския университет изнася в Бостън и Ню Йорк няколко проповеди и лекции в методистките църкви.

В началото на 1895 г. Петър Дънов тръгва за България по маршрута Ню Йорк — Ливърпул (Англия). Пристига в Ливърпул на 2 3 януари 1895 г. и през ранната пролет на същата година се прибира в България. Установява се във Варна. Следват две години, посветени на просветителска и обществена дейност, както и публикуването на книгата му Науката и възпитанието.

На 7 март 1897 г. след мистично преживяване във Варна, Петър Дънов приема призванието си на духовен Учител. До 1900 г. се свързва с първите си ученици. В периода 1901-1912 г. обикаля България, изнася публични сказки и прави антропометрични изследвания на българина, съставя книга със стихове от Библията, подредени по своята вибрация като терапия със светлина, цвят и слово.

На 29 март 1914 г. Петър Дънов изнася първата официално стенографирана неделна беседа Ето Човекът, с която слага началото на цикъла беседи Сила и Живот. Там излага основните принципи на Новото учение на Бялото Братство. През 1919-1925 г. пише статии в списание Всемирна летопис, извежда свои ученици да посрещат изгрева на Слънцето в местността „Баучер”, като я кръщава със слънчевото име „Изгрев“ (днес едноименен квартал на София); продължава да изнася публични беседи.

На 24 февруари 1922 г. в София Учителя[1] Петър Дънов слага началото на духовната Школа на Бялото Братство. В следващите 22 години той ежеседмично изнася беседи пред няколко специални класа, продължава неделните беседи, изнася извънредни лекции, съборни беседи, извежда своите ученици на планините Витоша и Рила.

В над 140 песни и мелодии Учителя представя уникална нова музика, която служи за пробуждане, лечение и усъвършенстване на човека и света. Той създава неповторимата практика за физическо, психично и духовно развитие Паневритмия, в чието първо публикувано описание за първи път официално се подписва със своето духовно име - Беинса Дуно. През целия си период на духовно просветителство, Петър Дънов приема посетители - от видни общественици и учени до скромни работници и селяни, които съветва, напътства, вдъхновява, пробужда, лекува, спасява, утешава. В тези трудни и бурни времена на две световни войни, балканска война и няколко национални катастрофи, хиляди българи и дори чужденци намират в неговото слово, в Паневритмията, музиката и в трансформиращо му присъствие сила и вдъхновение за красив, достоен и възходящ живот.

Неговият богат земен път, изживян в служба на Великото цяло за благото на българите и на цялото човечество, завършва на 27 декември 1944 г. Този момент е и начало на времената, през които дистанцията на времето и промените в идеите и живота на човечеството дават все по-ясна представа за величината на неговите учение, творчество и дело.

Poznatiat_i_nepoznatiat_03.jpg?fbclid=Iw


[1] Поради съществуващото правописно правило прозвището Учителя се изписва с кратък член независимо от службата си в изречението. В някои от текстовете на настоящото издание е употребена пълната членна форма: Учителят, когато думата е подлог в изречението. Поднасяме на своите читатели текстовете в автентичния им вид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...