Jump to content

НЕОБХОДИМИ ПОЗНАНИЯ. Тайната за произхода на живота


Recommended Posts

НЕОБХОДИМИ ПОЗНАНИЯ

Тайната за произхода на живота

В нашия преходен свят съществуват едновременно две явни, диаметрално противоположни концепции за произхода на живота.

Религиозната идея сочи Сътворение от една Божествена личност. Тя обяснява днешното несъвършенство с непослушание - човекът съгрешил и сега си плаща с мъки и страдания.

Научната концепция говори за случайна еволюция, която започнала от една клетка и се развила механично от самосебе си. Според нея днешният човек още не е достигнал съвършенство.

Тези две концепции битуват в съзнанията през вековете и оформят официалната история. Тя разказва за издигане и падане на империи, управници и духовници; за светски и духовни войни, които те са водили с други като тях; за интриги и преврати, изневери и предателства на техните светски и духовни величия.

Това е формалната страна на Историята - нейният първи, външен аспект. Съществува и друг, който съдържа духовните търсения на народа по това време, неговите вярвания, религии и учения. Това е съдържанието - духовната история, която предопределя битието и показва причинно-следствените връзки между явленията.

Заедно с тези виждания, на заден план живее едно окултно (скрито) познание. То учи, че животът е един опит на Космичен Разум; че еволюцията не е случайна, не протича механично и че никоя цивилизация не започва от самосебе си. Историята показва ясно, че, оставени без духовно ръководство, хората, обществата и народите не еволюират, а се израждат. За да не става това, при тях се изпращат духовни водачи, които, със Слово и Дело, дават оригинални идеи за правилен живот и за разрешаване на назрели лични и социални проблеми. Тези идеи се осмислят от напреднали индивиди и общества и оформят светогледа на новите култури.

Духовната култура на народа е указание за задачите, които са му поставени от Духовните водачи на човечеството според Световния план на еволюция. Тези водачи определят третия аспект на историята - нейната съкровена същност и цел, която показва смисъла на събитията зад тяхното привидно светско безсмислие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...