Jump to content

Бялото Братство


Recommended Posts

Бялото Братство

Съвкупността от тези Учители, които водят личности и общества към по-висш живот по пътя на доброто, образува Бялото Братство. Какво означава терминът Бяло Братство?

Според американски терминологичен речник (guide), това е: „...една Школа, невидимо Братство от видими членове, които кандидатстват за влизане в този Път. То е йерархия от адепти или Старши Братя, която, според окултните учения, е истинското вътрешно управление на света.

Те използват метафизични методи за събуждане на латентните качества на индивида, за да използва по-добре своите естествени заложби и да живее по-щастлив и полезен живот. Това се постига чрез метод на лични инструкции и ръководство. Традиционните корени на Ордена на Розата и Кръста са във Великото Бяло Братство в Древен Египет, от 15-ти Век пр.Хр...“

В първата Българска Енциклопедия (на братя Данчови)1[1], за термина Бяло Братство четем:

„Според учението на теософията, светът се управлява от Велики посветени, които живеят в разни места (В Шамбала, сред пустинята Гоби, в Хималаите, в Диван и др.) и се свързват помежду си телепатично; те образуват Великото Бяло Братство - ръководно чиноначалие на цялото човечество.

От неговата среда са излизали Всички основатели на религии (Хермес, Орфей, Заратустра, Ману, Дао-Тзе, Кришна, Буда Гаутама, Исус Христос и др.); то е пращало по света свои посланици - да помагат за културния, философски, художествен и духовен напредък (Питагор, Аполоний Тиански, Платон, апостол Павел, Паоло Веронезе, Кристиян Розенкройц, граф Сен Жермен, Франсис Бейкън, Прокл, Томас Воган, Чандрагупта, Ямвлих, Е П. Блаватска и др.).

Бяло Братство се наричат последователите на българското духовно движение, основано в 1918г. от Петър Дънов (виж това име). Като стои върху учението на теософията, пригодено към християнството, това движение ратува за нова духовна култура, която да пресъздаде и обнови народите и цялото човечество, да ги подготви за по-възвишен живот на земята и да им обясни тайните закони, които управляват невидимите светове.

Учението на това братство е научно-популярен окултизъм; с комунизма, анархизма и др. подобни движения то няма нищо общо...

Последователите на движението се наричат братя и сестри, а Петър Дънов назовават Учител,...както питагорейците и новоплатониците наричали своите ръководители - Учители-наставници в духовния живот. Това движение брои в България около 40000 души; разпространено е и в Япония, Финландия, САЩ, Швейцария, Югославия, Испания, Чехословакия и др.

Позволих си този дълъг цитат, за да въведа неориентираните в терминологията, проблематиката, ръководителите на тези движения и техния синтез чрез импулсиращото ги Бяло Братство.


[1] Бележките са в последната глава „ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...