Jump to content

Съборът на Махатмите


Recommended Posts

Съборът на Махатмите

В първата трета на 19 век в лама-манастира Галаринг Шо, близо до Шигацзе, на границата между Тибет и Китай, е свикан Събор на Учителите. Там се поставя въпрос дали си заслужава да се праща отново на Запад техен посланик, който да разкрива устройството на невидимата вселена и нейното отношение към видимата.

Отчетен е печалният факт, че по-раншните опити в това направление не са дали очаквания резултат. Светът е отхвърлил медицинските идеи на Парацелз (1490-1541); преследвал е бившия обущар Якоб Бьоме (1575-1624), добил Космично познание след посещение на тайнствен непознат; Джордано Бруно – вестител на една безкрайна и пълна с живот вселена – е изгорен на клада (1600 г.); учението на Лайбниц (17 в.) за монадите не е прието; Нострадамус (16 в.) – за ясновидството; Уйлям Максвел (17 в.) – за магнетизма в медицината; Месмер (18-19 в.) – за животния магнетизъм… те са обвинени в магьосничество и връзки със зли сили; а фон Райхенбах (18-19 в.) – разкрил одичните лъчи – е преследван, отречен и забравен.

Като отчитат дългия списък от такива неуспешни опити, мъдреците от Шамбала заключават, че поради скептицизъм, егоизъм, завист и ревност западният свят не е готов да приеме древното съкровено учение за зараждане и развитие на вселената и космичното единство на всичко съществуващо. При това низшо ниво на съзнание е безсмислено да се пращат висши Учители, които да стават причина за жертви и преследване на повярвалите.

Неочаквано, двама от посветените – учителите Мория и Кутхуми – обявили, че не бива да се изоставя пропадащото човечество. Те подчертали, че невидимият свят вече „чука на вратите“ на външния; че трябва да се покаже опасността от разпространените на Запад спиритически сеанси, въртене и левитации на масички, ритуали на черна магия и др. и че ако се сменят методите на предаване на Висшето Познание, човечеството ще има нов шанс за спасение.

За това е необходимо да се изнесе открито обилна информация за т. нар. невидим свят и да се даде стройна космогония за развитието на двойната (видима и невидима) Вселена и за живеещата в нея амфибия, наречена човечество.

Събранието на Махатмите не приема решения чрез гласуване. Гласуването е приета форма за налагане на мнения в един анархичен период в историята на човечеството, започнал след революцията на шудрите – най-нисшата и многобройна каста от безбожници. (При инволюция глупаците са винаги повече.) Начело на властта, те внушили на неориентираните, че това е най-справедливият и демократичен начин за вземане на решения – правото на болшинството. (Това внушение продължава и до днес.)

В израждащите се общества мъдрецът, светецът, Учителят, Любовта, Мъдростта, Истината, Правдата, Добродетелта са винаги малцинствени анахронизми. При вземане на решения те се изхвърлят не само като излишни, но и като вредни, които будят съвестта, намаляват манипулираното болшинство и осуетяват несправедливостта, която разграбва благата на културата.

Великите Посветени имат способност да творят системи на ново мислене. И щом някои предлагат да се продължи подпомагането на човечеството с нови пратеници, те поемат тази отговорност. И изпълняват мисията си със свои методи. Така и станало.

Общо казано, Махатма Кутхуми работи по методи на Любовта, а Махатма Мория – чрез различни методи на Мъдростта.

Hristo_Madjarov_005.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO            Hristo_Madjarov_006.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Hristo_Madjarov_007.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Храмът Галаринг Шо,

в който се е състояла срещата на Махатмите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...