Jump to content

Теософското Общество (Т.О.)


Recommended Posts

Теософското Общество (Т.О.)

В 1875 г. окултните кръгове в Ню Йорк били фокусирани около мадам Блаватска. Поразени от ясновидството и други медиумични възможности на руската емигрантка, те се трупали около нея, за да чуят посланията на Учителите от Окултното Братство.

Той ми говори, че Мировият Учител ще се появи като Спасител.

Обществото трябва да бъде подготвено за неговото идване... ”

„Кой каза това? Кутхуми, Пал Сингх, Мория?” - питали хората.9

Нейната подвижна натура постоянно се нуждаела от нови впечатления, нови интереси и нови дейности. За нея била немислима осигурената среда с безцветно съществуване на жените-домакини. Тя търсела свободата така, както птицата се стреми към небесната шир - без граници в своя полет. Цял живот се мятала насам-натам, за да разкрие нещо или за да избяга от оковите на „матрицата”. Винаги неудовлетворена, тя се залавяла за нещо ново и когато надеждата потъмнявала, се втурвала да гони друга цел, също така неуловима. То било като тежка съдба, като проклятие, което изведнъж прекъснало, когато на хоризонта се появила идеята за създаване на център на Теософията.

Заедно с полковник Олкът и Уилям Джудж (също адвокат), Блаватска основала международно Теософско общество. Името му има гръцки корени: Тео - „Бог” и София - „Мъдрост”. Те искали да бъде несектантско (Блаватска), неполитическо (полк. Олкът) и недогматично (Уилям Джудж) общество.

Hristo_Madjarov_011.jpg?fbclid=IwAR1Q2AO

Елена Блаватска, Хенри Олкът и Уилям Джудж

Според Блаватска, истинските основатели на обществото били Учителите Кутхуми, Лал Сингх и Мория. Било обявено, че:

1. Всеки може да придобие знание за трансцедентната реалност чрез свещена връзка и практика на Окултната традиция.

2. Всички религии са родени от един корен на вечно познание, от митове и символи, които се повтарят през вековете.

3. Изучаването на тези тайни ще доведе до духовно обединение.

Определени били следните цели на Теософското Общество:

1. Да образува зародиша на Всемирно Братство без оглед на раса, религия, пол, каста и цвят на кожата;

2. Да създаде общовалидна етика от сравнителното религиознание. да съдейства на философията и науката

3. Да изследва необяснените закони на природата и да разгърне силите, заложени в човешката душа.

При създаване на Теософското общество Блаватска спряла своите лутания; корабът на нейния блуждаещ живот намерил спасително пристанище и уверено спуснал котва. Тя разбрала най-после за какво била предназначена, познала достойната за всичките й усилия цел: разпространение между хората от всички съсловия и раси на вярата в единството на духовните сили, вяра в Теософията - най-древната религия на разума. Затова тя му отдала своето време, здраве и цялата си душа. На това дело тя останала вярна през целия си бурен живот.

Теософското Общество приело за девиз неувяхващата древна сентенция: „Няма религия, по-горе от Истината”.

При висшите окултни тайни, разкрити от Блаватска, полк. Олкът започнал да се чувства гузен и нищожен като протестант. Като приел прераждането, той започнал да влиза в информационното поле на вековете, за да открие миналите си съществувания. Така се идентифицирал с цар Ашока, който в III в.пр.Хр. въвел будистката вяра в Индия. Миналото така властно го привлякло, че скоро Теософията получава определящ статут в Индия, още повече, че нейните мистериозни вдъхновители през този век са в индийски тела. Така, само три години след основаването си, Теософското общество премества своя център в Бомбай, а след това - в едно свещено място в Адиар. Последният се превръща за теософите в това, което е Витлеем за християните.

Когато полк. Олкът напуща материалния свят, индийската щафета се поема от огнената Ани Безант, която ръководи Обществото цели 20 години. От своя страна, тя намира в Индия своя приемник, когото обучава и възпитава, като го обявява за бъдещ спасител на човечеството. Както ще видим, тази ориентализация на Т.О. не се възприема от всички на Запад и става причина за разделянето и за по-късния му крах. Като пръв опонент се явява д-р Рудолф Щайнер...

Но, нека караме подред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...